Még mindig nem a „brüsszeli szankciók” miatt drágább a gáz vagy a benzin

2022-12-23

A benzinre és a gázolajra vonatkozó ársapka eltörlése után a kormányzati narratíva ismét „Brüsszelre”, a brüsszeli szankciókra akarja hárítani a politikai felelősséget. Az Európai Bizottság által is logikátlannak tartott magyar érvelés azonban várhatóan továbbra is meggyőzheti a kormányzat „igazságáról” a kormánypárti választókat, még az ellenzékinek tekintett szavazótábort is – erre mutatott rá a Political Capital egyik korábbi felmérése is.

Az országszerte tapasztalható üzemanyaghiány miatt sebtében eltörölt állami üzemanyag-ársapkát megelőző döntést a kormány azzal indokolta, hogy arra az Oroszországgal szemben életbe lépő, orosz nyersolajra kivetett új szankciók miatt volt szükség. Ezzel szemben az új szankciók csak a tengeren szállított orosz olaj behozatalára terjednek ki, míg Magyarország másokkal együtt évekre mentességet kapott a vezetéken át érkező orosz olaj importálási tilalma alól. Éppen ezért a magyar üzemanyagárak megemelkedésében nincs szerepe a „szankciós olajárnak”, sőt az ársapkát a magyar kormány a háború kitörése előtt négy hónappal vezette be a magas árak kompenzálására. 

Az azonban biztos, hogy a magyarok jelentős része el fogja hinni a fenti hamis magyarázatot, hiszen a kormány egy hónapok óta épített dezinformációs kampányba csomagoltan igyekezett a „brüsszeli szankciókat” felelőssé tenni minden belföldi gazdasági bajért. Így a szankciók szerepeltek a rendkívül manipulatív és valódi közvélemény-kutatásnak álcázott „nemzeti konzultációban”, az állítólagos „szankciós energiaárak” pedig részét képezik a szankciókat ízléstelen módon bombaként ábrázoló kormányzati plakátkampánynak.

A kampány hatásosságát a Political Capital korábbi reprezentatív kutatása is megerősítette. Az eredmények alapján ugyanis kiderült, hogy a kormánypárti szavazók 50%-a, de még az ellenzéki pártok (a Mi Hazánk nélkül számolt) szavazótáborának 23%-a szerint is a magyar kormány nem szavazta meg a szankciókat. Ezzel erősítve azt a meggyőződést, hogy a szankciókról és azok hatásáról mindenki, csak éppen a magyar kormány nem tehet.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384