Magyar Digitális Média Obszervatórium (HDMO - Hungarian Digital Media Observatory)

2023-02-23

Új szakasz kezdődik a hamis és félrevezető információk elleni küzdelemben Magyarországon, miután 2023 januárjától kibővített formában működik a Magyar Digitális Média Obszervatórium (HDMO - Hungarian Digital Media Observatory). A projekt első fázisában, 2021-es indulása óta, a lakmusz.hu tényellenőrző portál több mint 1,5 millió olvasót ért el, ezt a munkát folytatja tovább hat autonóm szervezet: a Political Capital és a Mérték Médiaelemző Műhely kutatói a dezinformációk terjedését és az ellene hozott intézkedések hatékonyságát vizsgálják majd, a francia AFP hírügynökség és a Lakmusz újságírói folytatják tényellenőrző munkájukat, az Idea Alapítvány munkatársai a tudatos médiafogyasztással kapcsolatos tréningeket tartanak, a HDMO digitális infrastruktúráját pedig az Epresspack biztosítja.

A 30 hónapon át tartó projekt - az első fázishoz hasonlóan - az Európai Bizottság társfinanszírozásában működik. A HDMO-t alkotó konzorciumot nyílt pályázaton választotta ki a Európai Bizottság, és minden tevékenyéségben teljes függetlenséget élvez.

 

Elemzéseink:

Putyin tovább bombázza Európát álhírekkel, de visszaszorulóban az orosz dezinformáció - 2023. február 23.

 

 

A projekt az Európai Unió finanszírozásával valósul meg. A projekt során kifejtett nézetek és vélemények azonban kizárólag a szerző(k) sajátjai, és nem feltétlenül tükrözik az Európai Unió vagy az Európai Egészségügyi és Digitális Végrehajtó Ügynökség véleményét. Ezekért sem az Európai Unió, sem a támogatást nyújtó szerv nem tehető felelőssé.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384