Kisebbségek a magyar nyilvánosságban

2023-06-19
A kerekasztal-beszélgetés a kisebbségi csoportok reprezentációjának és a velük szembeni gyűlöletbeszéd témáját járja körül.
A 2000-es évek elejétől fogalmazódtak meg elvárások a médiával szemben: sokszínűen, méltányosan mindennemű diszkriminatív vagy előítéletes képet kerülve, az adott csoport képviselőivel konzultálva, nekik hangot biztosítva számoljon be kisebbségi társadalmi csoportokat érintő kérdésekről, hírekről. Az elmúlt bő évtizedben ugyanakkor csökkent a hagyományos sajtó szerepe, megnőtt viszont a közösségi média jelentősége és elterjedtté váltak az elfogult, propagandacélokat szolgáló "szürke zónás" médiumok. A független sajtó lehetőségei erősen korlátozottak az állami médiatúlsúllyal szemben, a nyilvánosságot a kormánypárt dominálja, amihez rendszeresen gyűlöletkampányokkal operál. A kisebbségi csoportokkal kapcsolatos közbeszéd formálása tehát ma talán még fontosabb és égetőbb kérdés, mint valaha.
 
 
Résztvevők:
 
Fülöp Zsófia - újságíró, Lakmusz
Ignácz Judit - újságíró, aktivista
Müllner András - habilitált egyetemi docens, ELTE BTK
Pál Márton - családjogi aktivista, Szivárványcsaládokért Alapítvány kurátora
Moderátor: Kelen Zsuzsa - elemző, Political Capital
 
Az eseményre regisztrálni a következő linken lehetséges: https://forms.gle/TycRWwama36Gz6zi6
 
 
A rendezvényen a Budapest Pride Házirendje érvényes.
 
A kerekasztal-beszélgetés a CHAD: Countering Hate Speech and Hurtful Speech against Diversity: Roma, LGBTIQ, Jewish and Migrant Communities elnevezésű Európai Unió által támogatott projekt (projektszám: 101049309) keretében valósul meg. 

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384