Elbukott a magyar-lengyel blokkolási kísérlet az uniós menekültügyi reform ügyében

2023-06-30
  1. Bár a magyar sajtó egy részében a tagállamok közötti migrációs megállapodás megvétózásáról írnak az uniós csúcs után, valójában a lengyel és a magyar kormány csupán annyit ért el, hogy az Európai Tanács nem adott ki teljes konszenzussal határozatot a menekültügyi reform ügyében. Ehelyett 25 tagállam egyetértésével az Európai Tanács elnöke adott ki következtetéseket a migráció ügyében, amelyben tudomásul vették a lengyel és a magyar kormány tiltakozását, de ettől még a jogalkotási folyamat a terv szerint folytatódik.

 

  1. A migrációs reformcsomag támogatottsága még erősödött is a Miniszterek Tanácsában lezajlott előzetes szavazáshoz képest, hiszen akkor még lengyel és magyar „nem” szavazat mellett Bulgária, Szlovákia, Málta és Litvánia is tartózkodott. Most viszont az Európai Tanácsban a lengyel és a magyar kormány egyedül maradt, holott a lengyel kormány deklaráltan blokkoló kisebbség kialakítását ígérte a menekültügyi reform ellen. A 25 tagállam egyetértése azt jelzi, hogy ennek a blokkoló kisebbségnek egyre kisebb az esélye. Mivel a végső döntés minősített többséggel hozzák majd meg, a magyar és a lengyel kormány egyszerűen megkerülhető lesz.

 

  1. Ahogy korábbi elemzésünkben is írtuk, az uniós tagállamoknak kifejezetten fontos a 2015 óta húzódó menekültügyi reform végigvitele. A lengyel és a magyar kormány jelenleg ebben a kérdésben aligha tud ellentétet szítani a tagállamok között. Ugyanakkor EU-ellene belpolitikai hergelésre továbbra is alkalmas a menekültügy. Orbán Viktor máris arról beszél, hogy „migránsgettók” építését akarja előírni az EU, noha ilyenről szó sincs. 

 

  1. Összességében az derült ki az EU-csúcson, hogy a menekültügyi reform tekintetében még a lengyellel együtt sem zavar sok vizet az Orbán-kormány. Ez azonban nem igaz a hétéves uniós költségvetés félidei felülvizsgálatára. A költségvetés módosításához ugyanis teljes konszenzusra lesz szükség, a kormánynak tehát lesz lehetősége a politikai zsarolásra, a kérdés csak az, hogy ez végül célt ér-e vagy még inkább visszaüt.

 

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384