Lezuhant Jevgenyij Prigozsin, a Wagner orosz magán katonai vállalat vezetőjének kisrepülője

2023-08-24

Tegnap lezuhant Jevgenyij Prigozsin, a Wagner orosz magán katonai vállalat vezetőjének kisrepülője Moszkva és Szentpétervár között. A körülmények egyelőre ismeretlenek, de mivel az eset pontosan két hónappal a Wagner júniusi lázadása/puccskísérlete után történt, erős a gyanú, hogy az orosz rezsim erői mértek csapást a repülőre. Az egyelőre nem tisztázott, hogy maga Prigozsin is a gépen volt-e, de az orosz hatóságok azt állítják, hogy azonosították a holttestét.

  • Ahogy a Wagner júniusi, Moszkva elleni vonulása idején is írtuk, az orosz rezsim egysége végképp a múlté. Ha Prigozsint és a Wagner-elitet ténylegesen kiiktatták, akkor ez a belső leszámolás és a maradék Wagner hírekben szereplő készülődése csak megerősíti a megosztottságról szóló értesüléseket. Bár a vezetőik elleni merénylet bizonyosan erőteljes reakciót fog kiváltani a Wagner zsoldosaiból, de koordinált, fegyveres ellencsapásra aligha kerül sor. Prigozsin (feltehető) halála ugyanakkor újabb világos üzenet a rezsim belső kritikusai felé, ami még nagyobb óvatosságra intheti őket.
  • Az Ukrajna elleni orosz invázióra ennek az eseménynek közvetlen hatása nem lesz, hiszen a Wagner már a júniusi vonulása óta nem vesz részt a harcokban; azóta leginkább a Belarusz és Lengyelország, illetve a balti államok közötti zavarkeltésre, valamint az afrikai műveletekhez használták őket.
  • A Wagner az orosz befolyásszerzés fontos eszköze (pl. Afrikában), így felszámolása Oroszország gyengülését is jelentené, mivel egy ilyen szervezet aligha pótolható egyik percről a másikra. Ez különösen egy olyan időszakban nehezen megengedhető az orosz rezsimnek, amikor az afrikai államok láthatóan próbálnak távolságot tartani Putyintól. A múlt havi orosz-afrikai csúcstalálkozón mindössze 17 afrikai államfő vett részt, szemben a négy évvel korábbi 43-mal.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384