Az online választási dezinformáció kutatására kapott támogatást a Political Capital, a Lakmusz és a Mérték

2023-10-04

Büszkék vagyunk arra, hogy a Political Capital vezette konzorcium, amelynek tagja a Lakmusz és a Mérték Médiaelemző Műhely, a European Media and Information Fund (Európai Média és Információs Alap – EMIF) által támogatott projektek nyertesei között van.

 

 

A 2023 októberében induló, 9 hónapos, 143 ezer EUR-s költségvetésű projektünk célja, hogy feltárja, elemezze és leleplezze a fizetett dezinformációt a 2024-es választási kampány során. Ezen túlmenően – elsőként Magyarországon – arra is kísérletet teszünk, hogy megmutassuk, mennyi pénzt keresnek az egyes közösségimédia-platformok a hamis és félrevezető információk reklámozásával. Ennek érdekében figyelemmel kísérjük, elemezzük és ellenőrizzük a 2024-es választási kampány során népszerűsített, fizetett tartalmakat, feltárjuk a finanszírozókat. A döntéshozók számára pedig javaslatokat fogalmazunk meg, milyen lépéseket tehetnek a káros tartalmak online terjedésének csökkentése érdekében.

Célunk az is, hogy minél több közösségimédia-fogyasztó ismerje fel, miként működik a fizetett tartalmak terjedése a közösségi médiában, valamint hogy megmutassuk a politikai szereplők közötti erőforrásbeli különbségeket. Ebben lesz segítségünkre a politikai szereplők közösségimédia-felületeken történő költéseinek folyamatos nyomonkövetése, elemzése és áttekinthető formában való ábrázolása.

 

Political Capital

Lakmusz (Magyar Jeti Zrt.)

Mérték Médiaelemző Műhely

 

A European Media and Information Fund (Európai Média és Információs Alap – EMIF) által támogatott bármely tartalomért kizárólag a szerző(k) felelősek, és az nem feltétlenül tükrözi az EMIF, valamint az Alap partnerei, a Calouste Gulbenkian Foundation és a European University Institute álláspontját.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384