Mit csinál egy kamuprofil?

2023-10-28
Az elmúlt hetekben feltártunk egy orosz közösségi oldalak képeit használó kamuprofil-hálózatot, amely több száz Facebook-csoportban terjeszt kormánypropagandát, és tevékenysége jól láthatóan központilag koordinált.
 
De mit csinál pontosan egy álprofil?
  • Az egyes álprofilok aktivitása jelenleg eltérő: vannak, akik húsz csoportba is beépültek, mások csak néhánynak tagjai.
  • Egyesek csak elvétve posztolnak a csoportokban, mások rendszeresebben. A kamuprofilok vélhetően a 2024-es kampányidőszakra tartogatják az energiájukat, az aktivitásuk akkor pörög majd fel igazán.
  • Közös jellemzője a tevékenységüknek, hogy a kormányzati irányítású orgánumok cikkei közül is az erősen propagandisztikusokat osztják meg.
  • Igazodnak a csoportok típusához: a fővárosi csoportokban többségben vannak a jelenlegi városvezetést kritizáló cikkek, a kormánypárti csoportokban viszont olyanok is megjelennek, amelyek a kormány ideológiáját és politikáját hitelesítik (pl. azt a Mandiner-cikket osztják, amelyben egy amerikai professzor szerint Orbán Viktor „tisztán látja a világ helyzetét”).
  • Az álprofilok célja, hogy az ellenzéki csoportok tagjaiban bizonytalanságot, zavart, kételyt ébresszenek. A kormánypárti csoportokban pedig a politikai aktivitást igyekeznek erősíteni, és nagyobbnak, lelkesebbnek, elszántabbnak mutatják a saját tábort. (Járulékos hatásként pedig a megosztások miatt a Facebook algoritmusa előrébb sorolja az adott cikkeket, növelve azok organikus elérését.

 

Elemzésünk 1. része: Orosz közösségi oldalak képeit használó kamuprofilok kampányolnak a helyi Facebook-csoportokban

Elemzésünk 2. része: Álprofil nem vész el, csak átalakul – az egész országra kiterjed az orosz közösségi oldalak képeit használó kamuprofilok hálózata

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384