Az Orbán-rezsim dezinformációs befolyása a határon túli magyar közösségekben

2023-11-16

A Political Capital nyilvános, online eseménye

 

Dátum: 2023. december 5., 10:00-11:30

Helyszín: Zoom

Nyelv: magyar

 

 

A 2010-es évek eleje óta hatalmas összegek vándoroltak Magyarországról a határon túli magyar közösségekbe az Orbán-rezsim hatalmi befolyásának kiépítésére. A forrásokat elsődlegesen a helyi magyar közélet függő helyzetbe hozására használták: társadalmi és kulturális szervezeteket, sportegyesületeket és médiumokat finanszíroztak, épületeket vásároltak és mezőgazdasági támogatásokat nyújtottak belőle. De a Fidesz emellett a diskurzusok szintjén is igyekszik befolyásolni a helyi magyar közéletet a határon túlra eljuttatott, gyakran megosztó és dezinformációt tartalmazó üzenetekkel. Célja egyrészt, hogy így biztosítsa a maga számára a határon túli kettős állampolgárok szavazatát, másrészt hogy közvetett befolyást gyakoroljon a környező országok belpolitikájára. Ez utóbbira friss példa a szlovákiai parlamenti választási kampány.

Az esemény egyrészt a Political Capital korábbi tanulmányára épül, amely az Orbán-rezsim nemzetközi politikai befolyásának kiépítéséről szólt, másrészt a közelmúltban végzett kutatásra, amely a magyar kormány dezinformációs befolyását vizsgálta a romániai, szerbiai, szlovákiai és ukrajnai magyar közösségekben.

A főbb kutatási eredmények bemutatása mellett az eseményen helyi partnereink betekintést nyújtanak a kisebbségi magyar nyilvánosság helyzetébe a négy országban.

Program

10:00-10:10       Köszöntő, a projekt bemutatása

10:10-10:30       A kutatás fő eredményeinek bemutatása – Political Capital

10:30-11:15       Panelbeszélgetés a romániai, szerbiai, szlovákiai és ukrajnai magyar nyilvánosság főbb kérdéseiről

Gyurkovics Virág – főszerkesztő, Átlátszó Vajdaság (Szerbia)

Kőváry Sólymos Karin – újságíró (Szlovákia)

Sipos Zoltán – főszerkesztő, Átlátszó Erdély (Románia)

Soltész András – újságíró, Varosh (Ukrajna)

    Moderátor: Hunyadi Bulcsú – szakmai vezető, Political Capital

11:15-11:30       Közönségkérdések

 

Kérjük, december 3-ig itt regisztráljon az eseményre: https://us06web.zoom.us/webinar/register/WN_WjMalcXVSF2abFpg1yVwSg

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384