6 pontban Novák Katalin és Varga Judit lemondásáról

2024-02-10

 

  1. Az autoriter politikai rendszerekben szükségszerűen leépül a külső és belső kontroll, a politikai utasításokat vagy az annak vélt megrendeléseket szó nélkül végrehajtják. Így történhetett meg, hogy egy jelentős politikai kockázattal járó kegyelmi döntés akadály nélkül végigfuthatott a kormány és a köztársasági elnöki hivatal szervezetén.
  2. Ritka az olyan eset, amikor a Fidesz defenzívába kényszerül, itt rögtön a kegyelmi botrány kirobbanása után ez történt. Napokig érezhető volt a Fidesz zavara: először nem reagáltak, majd védték a döntést, ezután Kocsis Máté megpróbálta átterelni a pedofília vádját a baloldalra, végül azonban a miniszterelnök alkotmánymódosításról szóló bejelentésével igyekezett átvenni a kezdeményezést és lezárni az ügyet.
  3. A miniszterelnök ezzel azonban azt is elismerte, hogy hiba történt, és a felelősséget Novák Katalinra tolta, holott közjogi értelemben a döntés közvetlen politikai felelőse Varga Judit volt igazságügyi miniszter, azaz a kormány. Így Novák Katalin mellett Varga Judit sem tehetett mást, minthogy lemondott minden jelenlegi és jövőbeni pozíciójáról.
  4. Gyorsan kiderült, hogy az alkotmánymódosítás sem elég az ügy lezárásához, Kocsis Máté ugyanis pénteken már arról beszél, hogy „az államfő kegyelmi döntésének jogszerűségét senki nem vitatja, azt viszont muszáj megérteni, hogy mi volt ennek a morális alapja, ugyanis ez okozza ezt a rengeteg bírálatot, amelyeknek van alapja”. Szombat reggel Bayer Zsolt írt publicisztikájában szólt az államfőhöz: „a körülmények nem mentik fel Novák Katalint a válaszadás morális kötelezettsége alól" – írta Bayer.
  5. Az ellenzéki pártok egyaránt, de nem egységesen támadták az államfőt, egymással versengve Novák Katalin lemondását követelték. Ez is szerepet játszott abban, hogy nyomás alá került a Fidesz és a köztársasági elnök, de nem ez volt a döntő. Ez ismét egy olyan ügy, ahol a kormánypártnak a saját maga által kialakított közhangulat okozott kihívást. A Fidesz által évek óta használt és másokra aggatott pedofil bélyeg ég rá most Novák Katalinra, hasonlóan ahhoz, ahogy például az általuk végletekig fokozott bevándorlás-ellenesség miatt bukott meg a kormány saját vendégmunkástörvénye. Novák Katalin a saját pártja által kialakított politikai rendszerbe és társadalmi közegbe bukott bele.
  6. A Fideszben vélhetően azt mérték, hogy Novák távozása nem lesz elegendő a botrány elcsitításához, Varga Judit beáldozásával viszont azt igyekeznek üzenni, hogy a kormány is vállalja a felelősséget. A botrány ezzel együtt sem fog kikopni a nyilvánosságból, sokáig téma marad az új köztársasági elnök megkeresésével, megválasztásával (amire mától számított 30 nap áll rendelkezésre). Az ellenzéken múlik, hogy az ezt követő időszakban, a választásra ráfordulva is sikerül-e napirenden tartani a témát.

 

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384