Francia nagykövet a nukleáris energiáról: Fűtőanyaggal és reaktorokkal is szeretnénk segíteni Szlovákiának

2023-11-21

Franciaország alternatívát kínál a jelenleg Oroszországban előállított fűtőanyag helyett, valamint együttműködést az új reaktorok megépítésében. „Szeretnénk bevonni a szlovákiai vállalatokat a nukleáris fűtőanyag ellátási láncba, és párbeszédet folytatunk az elhasznált hulladékok tárolásáról is" - mondta Pascal Le Deunff francia nagykövet.

Irena Jenčová, EURACTIV.sk

 

Az orosz invázió hatására kirobbant európai energiaválság, a megnövekedett árak Franciaországot és más európai országokat is arra ösztönzött, hogy felpörgessék a megújuló energiaforrásokra való átállást. Pascal le Deunff, Franciaország szlovákiai nagykövete szerint ez egyben az atomenergia fontosságának megerősítése is volt, nemcsak Franciaországban, hanem az EU más országaiban is.

„Az atomerőmű-állomány fejlesztése elengedhetetlenül szükséges a kibocsátáscsökkentési célok eléréséhez. Az atomenergia garantálja ugyanis Európa energiafüggetlenségét" – mondta a nagykövet az EURACTIV Slovakianak.

2023 elején Párizs létrehozta az úgynevezett nukleáris szövetséget. Ez a szövetség az atomenergiát támogató európai országokat tömöríti, köztük Szlovákiát is. Célja, hogy megerősítse az atomenergia szerepét Európa klíma- és energiabiztonsági céljainak elérésében, és a jelenlegi uniós jogszabályokat az atomenergia javára befolyásolja.

Szlovák vállalatok bevonása

A nagykövet szerint Franciaország és Szlovákia „ikrek" az atomenergia tekintetében. Franciaország atomenergetikai ágazata a legnagyobb Európában, és az ország villamosenergia-termelésének 70 százalékáért felelős. Szlovákiában is hasonló az atomenergia helyzete az energiamixben. A mohi erőmű negyedik blokkjának elkészülte után a nukleáris áram Szlovákia fogyasztásának 75 százalékát fogja fedezni.

A nagykövet szerint a két ország kapcsolataiban alapvető fontosságú az együttműködés ezen a téren, amit a francia klíma- és energiaügyi miniszter pozsonyi látogatása is bizonyít a 2023. november 7-én rendezett Európai Nukleáris Fórumon.

Az orosz inváziót követően a szlovák erőművek alternatívát keresnek az Oroszországból származó nukleáris üzemanyag ellentételezésére a VVER 440-es erőművek számára. 2023 augusztusában a Westinghouse vállalattal kötöttek nukleáris üzemanyag-ellátási szerződést, 2023. májusban pedig a francia Framatome vállalattal írtak alá együttműködési megállapodást. Ez utóbbit az európai VVER-üzemeltető társaságok, köztük a szlovák erőművek is felkérték, hogy járuljon hozzá egy szuverén európai üzemanyag-megoldás kidolgozásához.

Mindemellett Franciaország is lehetőséget lát a szlovák vállalatok számára ezen a területen. „Tárgyalunk olyan szlovákiai cégekkel, amelyek az új nukleáris üzemanyag ellátási láncának részévé válhatnak" –  mutat rá a nagykövet.

Csehország egy lépéssel előrébb jár

Nem Szlovákia és Franciaország az egyetlen ország, amely új nukleáris energiaforrások fejlesztését tervezi. A jelenlegi cseh kormány is úgy látja, hogy a megújuló- és az atomenergia kombinációja ideális a klímacélok eléréséhez, az energiabiztonság és az önellátás növeléséhez.

2022-ben a ČEZ energetikai vállalat pályázatot írt ki egy új reaktor építésére a dukovanyi atomerőműben, amelynek célja a nukleáris energiatermelés növelése. A nagy haszonnal kecsegtető projektre három, a cseh kormány biztonsági értékelésén megfelelt vállalat – az amerikai Westinghouse, a francia EDF és a koreai KHNP – pályázik.

Az új dukovanyi reaktorba történő beruházás becsült értéke mintegy 160 milliárd cseh korona (2020-as árakon), ami Csehország eddigi tötténetének legmagasabb beruházása lesz. A végleges költség a pályázat lezárultáig nem ismert. A nyertes ajánlattevőt 2024 végéig kell kiválasztani, és az építkezés várhatóan 2029-ben kezdődik, a próbaüzem pedig várhatóan 2036-ban. A reaktor építésében várhatóan cseh cégek is részt vesznek majd.

Csehország a hagyományos reaktor mellett a kis moduláris reaktorok építésének lehetőségét is fel akarja mérni. A részben az állami tulajdonú ČEZ vállalat a temelíni atomerőmű területén már külön területet szentelt erre a célra, ahol a jövőben megépülhet az első kis moduláris reaktor.

Lengyelország több lábon állna

Az országnak ki kell váltania a feketeszénnel történő villamosenergia-termelést, amire a megoldást a nagy nukleáris és a moduláris reaktorokban látják. 2022-ben a lengyel kormány megállapodást kötött az amerikai Westinghouse vállalattal az első lengyel atomerőmű megépítéséről. Jacek Sasin miniszterelnök-helyettes 2023-as dél-koreai látogatása során a KHNP-vel is aláírt egy nukleáris blokk építéséről szóló memorandumot.

Franciaország is játékban maradt. A francia EDF szintén egy újabb atomerőmű építését tervezte a jó kapcsolatok fenntartása érdekében. A lengyelek összesen hat atomerőművi blokkot szeretnének építeni.

A szlovákokat valószínűleg leginkább egy új moduláris reaktor terve érdekli, amelyet a szlovák határtól 50 kilométerre, Krakkó és Katowice között építenének. Az Orlen Synthos Green Energy a Synthos vegyi üzem ipari területén egy kis moduláris reaktorokon alapuló, legfeljebb 1300 megawatt elektromos teljesítményű atomerőművet tervez építeni. Ez az erőmű nagyobb kapacitású lehet, mint a két új mochoveci blokk együttvéve vagy a Jaslovské Bohunice-i atomerőmű teljes kapacitása. A lengyelek már elküldték a tervekkel kapcsolatos információkat a szlovák Környezetvédelmi Minisztériumának, amely a határokon átnyúló engedélyezési eljárásokért felelős.

Az atomenergia és a megújuló energia nem versenytársak

A Franciaországgal való együttműködésnek az új energiaforrások kiépítésére is ki kell terjednie. Az Électricité de France - EDF állami vállalat, amely a francia atomerőműveket kezeli, együtt kíván működni Szlovákiával a teljes nukleáris ökoszisztéma fejlesztésében. Kezdve az új források építésétől, legyen szó hagyományos vagy kis moduláris reaktorokról, amelyeket az EDF fejleszt, egészen az erre az ágazatra összpontosító egyetemi képzések kialakításáig.

A nagykövet szerint a nukleáris infrastruktúra fejlesztése nem jelent minden tagállam számára egységes irányt. Mindegyik ország maga választja meg a karbonsemlegesség eléréséhez vezető utat.

„Franciaország a nukleáris szövetség más országaival együtt próbál az Európai Bizottsághoz fordulni, hogy a megújuló és a nukleáris energiát azonos elbírálás alá helyezze, beleértve az európai forrásokból történő finanszírozás lehetőségét is. Megpróbáljuk elérni, hogy a technológiasemlegesség elve a jogszabályokban a nukleáris energiára is érvényesüljön, és hogy minden alacsony szén-dioxid-kibocsátású forrás egyenlő bánásmódban részesüljön" – magyarázta a nagykövet.

Az EURACTIV Slovakia kérdésére, hogy az atomenergia ösztönzése nem megy-e a megújuló energiára szánt források rovására, azt mondta, hogy Európa kibocsátáscsökkentési céljainak eléréséhez mindkét energiafajtát egyszerre kell fejleszteni, „különben nem fogjuk tudni kezelni az klímaváltozást".

„Hiba lenne a két energiafajtát szembeállítani egymással, ezek kiegészítik egymást, és ezért mindkettőt fejlesztenünk kell" – mondta. Minden ország más és más, Németországgal ellentétben Franciaországban a lakosság több mint 50 százaléka elfogadja az atomenergiát.

Kockázatok: uránellátás, kiégett fűtőelemek tárolása és a klímaváltozás

Az Európai Atomenergia Közösség Atomenergia-ellátási Ügynökségének adatai szerint 2021-ben Niger volt a legfontosabb uránszállító, amit Kazahsztán és Oroszország követett. A 2022. júliusi katonai puccs Nigerben növelte az ellátás biztonságával kapcsolatos aggodalmakat, miközben Európa is igyekszik fokozatosan megszüntetni az orosz urántól való függőségét. A nagykövet ugyanakkor nem tart attól, hogy ez fennakadásokhoz vezetne a nukleáris fűtőanyag előállításához használt nyersanyag beszerzésében.

„Más uniós országokkal együtt diverzifikálni akarjuk az uránforrásokat. Az EU Ausztráliával és Kanadával is fejleszti az e téren való együttműködést" – mondta.

Egy másik lehetséges problémás pont az új energiaforrás kialakítása során a kiégett nukleáris fűtőelemek tárolása. Európában jelenleg egyetlen teljesen működőképes mélytároló sincs. Franciaországban három felszíni tárolóhely van, azonban jelenleg csak egy mélytárolóhely van a kialakítás előrehaladott szakaszában. Ennek a létesítménynek az összes Franciaországban gyártott fűtőelemet be kell majd tudni fogadnia.

Ami a Szlovákiával való együttműködést illeti ebben a kérdésben, a nagykövet elmondta, hogy „Szlovákiával még mindig a kezdeti tárgyalások, nem pedig konkrét megoldások stádiumában vagyunk".

Az atomenergia használatának másik kockázata maga a klímaváltozás. Az egyre gyakrabban jelentkező aszályok a reaktorok hűtésére használt folyók vízszintjének csökkenését okozzák. De problémát jelent a folyók, a tavak és a tengerek hőmérsékletének emelkedése is, mivel ezek már nem képesek ellátni hűtő funkciójukat. Ám a klímaváltozás nem csak az atomenergiát állítja kihívás elé, véli a nagykövet. 

„Ez minden energiaforrás számára problémát jelent, kevesebb lesz a szél, kevesebb a csapadék a vízenergiához, és a hőhullámok miatt nő az energiafogyasztás. Ezek azok a területek, ahol a tudósoknak össze kell fogniuk, és megoldásokat kell találniuk az energia tárolására".

 

A cikk eredetileg a Visegrad.info oldalon jelent meg 2023. november 21-én angol nyelven, az EurActiv Csehország, az EurActiv Lengyelország, az EurActiv Szlovákia és a budapesti Political Capital közös projektje keretében, további részletek a honlapunkon.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384