A népszerű közgazdász, Nerudová a legesélyesebb cseh uniós biztos

2024-02-22

A sikertelen elnökjelöltnek, Danuše Nerudovának van valószínűleg a legjobb esélye arra, hogy a következő cseh uniós biztos legyen. Azonban Csehországban mindig szokás volt, hogy az Európai Bizottság új tagját az utolsó pillanatban és koncepció nélkül választják ki.

Csehországnak az uniós csatlakozásuk óta négy különböző uniós biztosa volt, de a kinevezésük általában nem egy előre végiggondolt koncepció mentén történt, pedig a szakértők szerint pont erre lenne szükség ahhoz, hogy az ország egy erősebb biztosi portfóliót szerezhessen. 

Vladimir Špidla korábbi szociáldemokrata miniszterelnök 2004-ben például azt követően foglalta el a brüsszeli posztot, hogy egy csalódást keltő választási eredmény után a kormánya lemondott, neki pedig „el kellett tűnnie” az országos politikából. A bizottság jelenlegi cseh alelnöke, Věra Jourová gyakorlatilag véletlenül, egy „utolsó pillanatban” kötött kompromisszum eredményeként kapta meg a jelölést 2014-ben.

A cseh médiában már most az új biztos kiválasztásáról beszélnek, de elképzelhető, hogy hasonlóan a korábbi gyakorlathoz, egy kompromisszumos jelölt kerül majd elő az utolsó pillanatban.

Mint azt Petr Fiala (Polgári Demokrata Párt, ODS) miniszterelnök többször is megerősítette, a jelöltállítás jogát a kormánykoalíció egyik kisebb pártja, a Polgármesterek és Függetlenek (STAN) kapja meg, amely a kabinet megalakulásakor szerezte meg ezt a kiváltságot.

A jelölésbe azonban a koalíció egy másik pártja, a Kalózpárt is beleszólhat, arra hivatkozva, hogy nekik is joguk van a biztos kiválasztásra, hiszen ők a STAN-nal közösen indultak a 2021-es alsóházi választásokon. A STAN képviselői azonban ezt elutasítják. 

Kinek van esélye?

A leggyakrabban említett nevek így a STAN-hoz köthetők. A pártnak pedig sikerült is meggyőznie a 2003-as elnöki választáson harmadik helyet szerző népszerű közgazdászt, Danuša Nerudovát, hogy szerepeljen a párt európai parlamenti listáján. Ő lehet az egyik jelölt a biztosi pozícióra is. Jelenleg ő tűnik a legvalószínűbb jelöltnek, annak ellenére, hogy komoly politikai tapasztalattal nem rendelkezik és korábban mindössze egy elnökválasztási kampányban vett részt.

Nerudovával közösen a STAN korábbi országos képviselője, Jan Farský vezeti a párt európai parlamenti listáját. Ugyan neki is van esélye a biztosi jelölésre, de Jozef Síkela, ipari és kereskedelmi miniszter nevét gyakrabban emlegetik. Síkela jó hírnevet szerzett magának Brüsszelben, amikor 2022-ben az EU Tanácsának cseh elnöksége alatt sikerült nehéz kompromisszumokat kialkudnia az energiaágazatban.

Ha a Kalózpártnak sikerül meggyőznie a koalíciót, hogy fontolja meg a jelölésüket, akkor Marcel Koalaja is esélyes lehet, aki jelenleg európai parlamenti képviselő, korábban az Európai Parlament alelnöke is volt. Az Európai Kalózpárt nemrég ugyan őt választotta az Európai Bizottság elnökjelöltjének, de ez sem javítja sokat az esélyeit.

A legerősebb koalíciós párt, az ODS szintén saját jelöltet állíthat. A párt korábbi védelmi minisztere és az Európai Védelmi Ügynökség jelenlegi ügyvezető igazgatója, Jiří Šedivý kaphatná meg a lehetőséget, aki meg is erősítette az Euractiv.cz-nek, hogy érdekelné a biztosi poszt.

Ha végül mégis egy kompromisszumos, pártfüggetlen jelöltre lenne szükség, a jelenlegi cseh uniós nagykövet Edita Hrdá is nyitott lenne a pozícióra, viszont két korábbi brüsszeli tudósító Ondřej Houska és Michal Půr közös Brüsszeli Diktátum podcastjében közétett háttérinformációk szerint a brüsszeli diplomaták nem tartják őt erős jelöltnek.

Erős és gyenge portfóliók

Petr Fiala miniszterelnök állítólag már tárgyal arról, melyik tárcát kaphatná meg a cseh biztos. A cseh kormányok gyakran ismétlik, hogy „erős gazdasági portfóliót” szeretnének, például a belső piaci tárcát, ami nagyon fontos az exportorientált ország számára. Csehországot azonban korlátozza mind a relatív gyenge politikai pozíciója, mind pedig az, hogy nem tagja az euróövezetnek.

Csehország eddig nem rendelkezett nagyon erős porfóliókkal. Először az egészségügyi és a fogyasztóvédelemi, majd a foglakoztatási, később pedig az EU bővítési tárca lehetett az övék. Ugyanakkor a szakterület mellett fontos a biztos személye és az általa felépíthető pozíció. Erre példa Věra Jourová, aki első mandátumában igazságügyi és nemek közötti egyenlőségi biztos volt, most pedig alelnök, és rendkívül fontos kérdésekkel is foglalkozott, így például a Media Freedom Act kapcsán a médiaszabadsággal és forradalmian új szabályok megkötése az online platformokkal.

Mivel Jozef Síkela és Jiří Šedivý neve is forog potenciális jelöltként, energia és védelmi portfoliók is szóba kerülhetnek. Ahogy viszont Ondřej Houska és Michal Půr is rámutattak, míg az energiaszektorban „minden lényeges jogszabály már rendelkezésre áll”, addig a védelmi biztos nem rendelkezne a kulcsfontosságú védelmi kérdések eldöntéséhez szükséges hatáskörrel. Szerintük sokkal több értelme lenne Csehország számára egy olyan tárcát megcélozni, amelyben fontos jogszabály kerül majd elfogadásra az elkövetkező időszakban. Meglepő módon ilyen terület lehet például a közlekedés.

Természetesen minden azon múlik majd, ki lesz a Bizottság következő elnöke és milyen portfólióstruktúrát választ, amiben a jelöltek politikai hovatartozása, nemzetisége és neme is szerepet játszik majd. A legfontosabb azonban a júniusi európai parlamenti választások eredménye.

 

A cikk eredetileg a Visegrad.info oldalon jelent meg 2024. február 22-én angol nyelven, az EurActiv Csehország, az EurActiv Lengyelország, az EurActiv Szlovákia és a budapesti Political Capital közös projektje keretében, további részletek a honlapunkon.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384