Javaslatok a gyűlölet(keltő) beszéd ellen

2024-03-27

A gyűlölet- és sértő beszéd jelensége mindennapossá vált a személyes interakciókban, a politikai közbeszédben, az online és az offline térben is. Ezt azonban nem kell elfogadnunk, lehet és kell is tenni ellene. Erre vonatkozóan – több éves szakmai munka nyomán – két javaslatcsomagot készítettünk: egyet a hazai, egyet pedig az európai jogalkotók, jogalkalmazók, civil széféra, valamint az oktatási rendszer és a média szereplői számára. Ajánlásaink megvalósításával jelentősen visszaszoríthatók az előítéletek, elősegítve egy, a mainál befogadóbb társadalom kialakítását.

A gyűlöletbeszéd, valamint a tágabban értelmezett gyűlöletkeltő és sértő beszéd komoly károkat okoz egyéni, közösségi és társadalmi szinten egyaránt. A gyűlöletbeszéd tudatosan használ egyes szavakat személyek vagy épp csoportok lealacsonyítására, kirekesztésére. Erősíti a sérülékeny közösségek tagjaiban a félelmet és az elutasítottság érzését, akik ezért hajlamosak elrejteni és megtagadni identitásukat. Ha egy kisebbségi csoporttal szembeni gyűlöletbeszéd erőteljessé válik, az könnyen normává válhat, ami többek között az adott kisebbségi csoporttal szembeni távolságtartáshoz, az előítéletek erősödéséhez és fokozott gyűlölködéshez vezethet.

Ezért kiemelten fontos a gyűlölet- és sértő beszéd elleni közös fellépés, ami nemcsak a döntéshozók és a célkeresztbe kerülő, áldozattá váló közösségek és tagjaik feladata, hanem a társadalom felelőssége is. A gyűlöletbeszéd elleni fellépés nem más, mint a demokrácia melletti kiállás, a demokratikus értékek és jogok védelme. Ennek érdekében és ezeket szem előtt tartva dolgoztuk ki javaslatainkat hazai és nemzetközi szereplők számára egyaránt. Mindkét ajánláscsomag alapját a CHAD projekt keretében rendezett hazai és nemzetközi konferenciák, workshopok és a 10 alkalomból álló munkacsoport-folyamat adják. Hálás köszönettel tartozunk e rendezvények résztvevőinek, akik szakmai tudásukkal, tapasztalataikkal és véleményükkel segítették és támogatták az ajánlások megfogalmazását.

A hazai ajánlások magyar nyelven itt (pdf) elérhetőek el.

A nemzetközi ajánlások angol nyelven itt (pdf) elérhetőek el.

Ha bármilyen kérdése, észrevétele lenne, vagy egyeztetne az ajánlásokról, keressen minket bizalommal az info at politicalcapital.hu emailcímen.

 

Az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósuló „CHAD – Countering Hate Speech and Hurtful Speech against Diversity: Roma, LGBTIQ, Jewish and Migrant Communities” című projekt (projektszám: 101049309) célkitűzése a gyűlölet- és sértő beszéd elleni fellépéshez szükséges ajánlások és javaslatok megfogalmazása. A konzorcium vezetője a Phiren Amenca Nemzetközi Hálózat, további résztvevői a Haver Informális Oktatási Alapítvány, a Budapest Pride és a Political Capital.

A kifejtett nézetek és vélemények azonban kizárólag a szerző(k) sajátjai, és nem feltétlenül tükrözik az Európai Unió vagy az Európai Bizottság Igazságügyi Főigazgatóságának Polgárok, egyenlőség, jogok és értékek programja (CERV) álláspontját. Ezekért sem az Európai Unió, sem a támogatást nyújtó hatóság nem tehető felelőssé. 

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384