Egy hét elnökség: EU-t gyengítő trollkodás Trumpra kacsintva

2024-07-09
  • Az EU-elnökség eddigi mérlege: lojális együttműködés helyett súlyemelő trollkodás. Az EU-elnökség első hete igazolta azt, amit már az elnökség MEGA-szlogenje (Make Europe Great Again) is jelzett: az elnökséggel járó figyelmet és szimbolikus erőt a magyar kormány az európai mainstreammel szembeni trollkodásra és provokációra használja, hogy megemelje saját súlyát, felhangosítsa üzeneteit, és gesztusokat tegyen nemzetközi szövetségesei, elsősorban Donald Trump felé.
  • Saját frakció és „békemisszió” mint játék és színpadi füst a magyar közönségnek. Az EP-választás megint nem úgy alakult, ahogy Orbán Viktor várta, de a soros elnökség kezdetéhez időzített nemzetközi politikai offenzíva eddig eredményesnek látszik, legalábbis belpolitikai szempontból. Miután Brüsszel elfoglalása meghiúsult, a Giorgia Meloni vezette Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciója pedig kikosarazta – miközben fő politikai ellenfele, Magyar Péter könnyed léptekkel vonult be a legerősebb frakcióba, az Európai Néppártba –, Orbán saját frakciót alapított, legalábbis látszólag. Közben „békemisszióra” indult, amivel sikeres és respektált európai vezetőnek és világpolitikai szereplőnek igyekszik mutatni magát a magyar közvélemény, elsősorban a fideszes szavazók előtt.
  • Patrióták Európáért = ID 2.0 – potensebb, AfD-mentes, de továbbra is oroszbarát és szélsőjobb. A július 8-án, rögtön az Európai Parlament (EP) harmadik legnagyobb frakciójaként megalakult új csoport valóban siker Orbán számára, hiszen a Fidesz egy potens európai pártokat felvonultató csoport második legnagyobb erejévé vált. Bár a csoport alapkövét Herbert Kickllel és Andrej Babissal közösen tette le Orbán, az nem jöhetett volna létre egy Marine Le Pennel történt előzetes megegyezés nélkül. A frakció lényegében az eddigi Identitás és Demokrácia (ID) újrabrandelése, amit az AfD kiebrudalása mellett megkönnyít a Fidesz és a cseh ANO részvétele. A cél egyrészt levakarni az ID-re ráégett vállalhatatlan, szélsőséges és toxikus bélyeget, kitörni az ID-vel szemben kialakított politikai karanténból, másrészt potens (reménybeli) miniszter- és államelnököket adó csoportként befolyást és beleszólást kivívni az európai színtéren. A Patrióták ugyanakkor várhatóan továbbviszik majd az ID oroszbarát irányultságát, amelyet békenarratívába csomagolnak majd. Bár befolyásuk az EP-ben valószínűleg korlátozott marad, az Európai Tanácsban és az Európai Unió Tanácsában nőhet majd a következő években, ami jelentősen növeli az orosz befolyás kockázatát.
  • „Békemisszió”: az EU-t gyengítő, valóságtorzító trollkodás, Trumpra kacsintva. A magyar kormány szándékosan mossa össze az EU-elnökséget és a miniszterelnök békemissziónak nevezett diplomáciai PR-akcióját. Mivel az ő céljaikat, azaz az EU gyengítését is szolgálja, autoriter partnerei örömmel belemennek a játékba. Bár mindannyian tisztában vannak vele, hogy Orbán csak Magyarországot képviseli ezeken a találkozókon, aki súlyából és oroszbarát politikájából adódóan sem tudja előmozdítani a béke ügyét, mindannyiuk számára előnyös eljátszani, hogy az EU képviselője látogatott el hozzájuk. A belföldi közönségnek szóló játék mellett az akció célja saját és Putyin-barát szövetségesei mozgásterének bővítése, illetve legfőképp Trump figyelmének és szimpátiájának fenntartása, erősítése. Ahogy a MEGA-szlogen, úgy a béketeremtés szándéka is gesztus Trump felé: egyrészt az ő egóját simogató üzenet, másrészt politikájának gyakorlati támogatása, hiszen egybevág a volt (és Orbán reményei szerint leendő) elnök deklarált céljával.
  • Szemben a szövetségesekkel, szemben a nemzeti érdekkel. Bár az elmúlt egy hét fejleményei nem zárják ki, hogy a magyar EU-elnökség tisztességes közvetítő lesz a tagállamok és az intézmények között a praktikus és gyakorlati ügyekben, a szimbolikus ügyekben borítékolhatók a konfliktusok a továbbra is várható troll szerep, valamint a magyar és a többségi uniós álláspont közötti komoly eltérések miatt. A magyar elnökség komoly szimbolikus károkat okozhat az EU-nak, belülről bomlasztva a szervezetet, amiben partnerei lesznek a Patrióták frakcióban ülő szövetségesek is. Az EU-elnökséggel járó figyelmet és szimbolikus szerepet pedig Orbán a NATO gyengítésére is felhasználhatja, amire a Newsweekben megjelent véleménycikke is utal. Amellett, hogy mindez – rövid távú politikai haszonszerzéstől vezérelve – szembemegy az alapvető nemzeti érdekkel, olyan országok malmára hajtja a vizet, mint az Európa biztonságát fenyegető Oroszország és a stratégiai versenytárs, Kína.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384