A civil társadalom helyzete az EU-ban és Oroszországban 2016

2017-02-15

Összefoglaló

A Political Capital 2016-ban kutatást folytatott a magyar civil társadalom helyzetéről az EU-Russia Civil Society Forum megbízásából. Az első alkalommal készült jelentés négy EU-s tagállamban és Oroszországban vizsgálta a civil szervezetek működési környezetét, az általuk érzékelt kihívásokat és trendeket, valamint a jó gyakorlatokat. A minden országban azonos módszertannal folytatott kutatás kérdőíves felmérésből, személyes interjúkból, valamint statisztikai adatok és a politikai, jogi és gazdasági környezet elemzéséből állt.

A civil szervezetek helyzete a négy vizsgált EU-s tagállam közül Magyarországon volt a legrosszabb 2016-ban, a magyarnál rosszabb környezetről csak az orosz szervezetek számoltak be. Megítélésük szerint a civil szervezetek negatív politikai, jogi és a pénzügyi környezetben működnek. Pozitív tapasztalatokról a médiafigyelem, a közvélemény és leginkább az önkéntes munka terén számoltak be.

Szeretnénk megköszönni Móra Veronikának (Ökotárs Alapítvány) és Lőrincz Marcellnek (Szubjektív Értékek Alapítvány), hogy szakmailag átnézték és véleményezték a jelentés magyar fejezetét.

 

Az összefoglaló itt, a teljes jelentés pedig itt érhető el.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384