A visegrádi együttműködés és az EU jövője

2017-03-31

A visegrádi országok a 2004-es csatlakozás óta rengeteget profitáltak az uniós tagságból, az EU és a közösségi politikák pedig széleskörű társadalmi támogatottsággal bírtak. Az európai válság következtében azonban megerősödtek a nyíltan euroszkeptikus, illetve az EU-ellenes tendenciák is, így az EU fokozatosan veszített népszerűségéből a V4-országokban.

A Political Capital a szlovák, a cseh és a lengyel EurActiv hírportállal közösen készített riportokat a visegrádi államokat érintő legfontosabb kérdésekről. A Nemzetközi Visegrádi Alap által támogatott projekt célja, hogy tényalapú információk segítségével mozdítsa elő a politikai fejleményeket a V4-es régióban. A szóban forgó riportok olyan szakpolitikai kérdéseket érintettek, mint a menekültpolitika, a transzatlanti kapcsolatok, az Európai Unió intézményes jövője, a V4-ek viszonya Oroszországhoz és Ukrajnához, illetve az energiapolitika. Az írások átfogó képet nyújtanak a V4-országok kormányainak álláspontjáról, valamint az ezzel kapcsolatos társadalmi attitűdökről. Kirajzolódik továbbá az is, hogy a V4-országok az egység demonstrálása ellenére több kérdésben megosztottak.

A projekt során közösen készített anyagainkat összegyűjtöttük, amelyek magyar nyelven itt, angol nyelven pedig itt érhetők el.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384