Radikalizmusprevenciós oktatási csomag

2016-12-01

Radikalizmusprevenciós oktatási csomagokat állított össze a Political Capital, a brit Institute for Strategic Dialogue és a The Tim Parry Johnathan Ball Foundation for Peace szervezetekkel együttműködésben. Az Európai Unió támogatásával megvalósult „Extreme Dialogue” projekt keretében készült oktatási anyagok célja, hogy rámutassanak a szélsőséges eszmék és előítéletek következményeire, így csökkentve ezek vonzerejét a fiatalok körében. Az oktatási csomagok rövidfilmből, a feldolgozást segítő feladatokat tartalmazó oktatási segédanyagból (foglalkozásterv), a foglalkozásokat segítő Prezi prezentációból, valamint tanári segédletekből állnak.

Az oktatási anyagok egy-egy szereplő személyes történetére épülnek, akik saját példáján keresztül mutatják be az előítéletek és a szélsőséges viselkedés romboló hatásait az egyénre, a szűkebb közösségre és a társadalom egészére. A foglalkozások célja nem a tudásátadás, a hagyományos értelemben vett tanítás, hanem az érzékenyítés és a gondolkodásformálás, a fiatalok olyan állampolgári és társas kompetenciáinak fejlesztése, mint például a kritikus gondolkodás, önálló véleményalkotás, érveléstechnika, tudatos médiafogyasztás, együttműködés és empátia.

Az oktatási csomagok a 14-18 éves korosztályt célozzák, alkalmazhatók tanárok és trénerek által mind formális, mind nem formális oktatási tevékenység keretében. A projekt keretében készült filmek és oktatási segédanyagok az alábbi történeteket járják körbe:

  • Szabolcs története Devecserről,
  • a Szíriából menekültként Németországba érkezett Jimmy története,
  • a kanadai szélsőjobboldali szcénából kiugrott Daniel története,
  • az egykori szélsőséges iszlamista Adam története Nagy-Britanniából,
  • az IRA ír terrorszervezet áldozatává vált Billy története.

Mindegyik történethez külön film és oktatási segédanyag készült, amelyek megtalálhatók a projekt honlapján magyarul is (a filmek magyar felirattal nézhetők).

A magyar csomag egy devecseri roma férfi történetén keresztül mutatja be, hogyan hatott rá, családjára, valamint a város közösségére a 2012-es romallenes demonstrációban kicsúcsosodó előítéletesség és diszkrimináció.

A kidolgozott oktatási csomagok szabadon hozzáférhetők és felhasználhatók. A foglalkozástervek útmutatóul, ajánlásul szolgálnak, szabadon megváltoztathatók. Hangsúlyosan javasoljuk azonban, hogy a filmet önmagában ne vetítsék le fiataloknak, mindenképp szükség van a közös feldolgozásra! A projektet bemutató eseményről és kerekasztal-beszélgetésről 2016. november 25-én kiadott közlemény itt érhető el.

Az oktatási segédanyag használatáról 2016. október folyamán két tréninget tartottunk tanárok és trénerek részére, de szívesen segítjük a segédanyag későbbi felhasználását. Amennyiben alkalmazni kívánják a segédanyagot, kérem, tájékoztassanak minket, hogy követni tudjuk sorsát, és visszajelzést kérhessünk róla. Kérdésükkel, észrevételükkel is forduljanak hozzánk bizalommal az info@politicalcapital.hu címen. A levél tárgyába írják bele: radikalizmusprevenciós oktatási csomag.

 

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384