"Gyanúkampány" a miniszterelnöki hivatalból?

2005-06-30

A napvilágra került, állítólagos "gyanúkampány"-terv hitelességéről eltérően vélekednek a politikusok. A kétes eredetű dokumentum nagy vihart kavart a médiában is.

> Publicisztikák
Seszták Ágnes: Kamukampány, Magyar Nemzet, 2005. június 16.
Szerető Szabolcs: A tényfeltáró meztelen, Magyar Nemzet, 2005. június 17.
Dési János: Cirkusz az egész világ, Népszava, 2005. június 17.
Veress Jenő: A gyanúkampány folytatódik, Népszava, 2005. június 18
Szále László: Ürgebőr magaslatok, Magyar Hírlap, 2005. június 18.
Nagy N. Péter: Lejárató kampány, Népszabadság, 2005. június 18.
Andrassew Iván: Mű mű mű, Népszava, 2005. június 21.
Szalay Tamás Lajos: Kutyakomédia, Népszava, 2005. június 22.

Június 14-én nyilvánosságra került egy irat, mely szerint a Miniszterelnöki Hivatalban lejárató kampányt terveztek Orbán Viktor ellen. a kampány során a pártelnök állítólagos ügynökmúltjáról, származásáról, üzleti és magánéleti ügyeiről közöltek volna hamis információkat, elsősorban az Élet és Irodalom című hetilapban. A levélpapír fejléce szerint Braun Róbert, a Miniszterelnöki Hivatal Nyilvános Kapcsolatok Titkárságának korábbi helyettes államtitkára írta a kommunikációs tanácsokat. Braun Róbert okirat-hamisítás miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett.


Másnap Répássy Róbert, a Fidesz-MPSZ frakcióvezető-helyettese bejelentette: pártja választ vár arra Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől, valóban készült-e tanulmány Orbán Viktor lejáratására a Miniszterelnöki Hivatalban, majd közölte, bizonyíték van arra, hogy létezik a kampányterv: Rajnai Attila, az Élet és Irodalomban megjelent Tokaji borcsaták című cikksorozat szerzője a szocialista vezetésű Bács-Kiskun megyei önkormányzattal áll megbízási szerződésben, ahonnan cikkek sajtóban való elhelyezéséért és az önkormányzat PR-tervének elkészítéséért havi 300 ezer forint közpénzt vehet föl. Répássy közölte: meg szeretné nézni Braun Róbert hivatali iratait.


Batiz András kormányszóvivő közölte, hogy Répássy Róbert azokba az iratokba tekinthet be,

> Módszertan
Összeállításunk a témával kapcsolatban a négy országos politikai napilapban (Népszabadság, Népszava, Magyar Hírlap és Magyar Nemzet) és a politikai hetilapokban megjelent újságírói véleményeket ismerteti. A kerettel kiemelt részekben az adott írás általunk készített tartalmi összefoglalója szerepel, itt a szó szerinti részeket idézőjelben tüntetjük fel.
Munkánkhoz az Observer Budapest Médiafigyelő Kft. adatbázisát használjuk.

amelyeket Braun Róbert mint helyettes államtitkár készített, de a miniszterelnöki főtanácsadói minőségében készített döntéselőkészítő és munkaanyagok nem nyilvánosak.



 

 

 

A kampányterv hitelességét hangoztató vélemények

Seszták Ágnes: Kamukampány (Magyar Nemzet)

A nyilvánosságra hozott irat olyan, korábbról „ismerős receptet” tár elénk, hogy kevés kétségünk lehet afelől: nem hamisítvánnyal van dolgunk.

Három példa. Főszereplő Kósa Lajos, akiről a 2002-es kampányban egy bulvárlap állította, hogy a szolgálati Audijában vette igénybe egy örömlány szolgáltatásait.

(…) A második Lévai Anikó arccsontjának széttörése. Ez is a 2002-es kampány werberi vagy gyurcsányi találmánya.

(…) A harmadik példa a Népszabadságé, Tamás Ervin számolt be róla. A MIÉP szakértői kibogarászták, hogy Sólyom László feleségével, a hajdani Baranya megyei első titkár leányával disszidált Spanyolországba. Majd dr. Nagy, az első titkár értük ment, és hazatoloncolta őket. Sólyomnak semmi bántódása nem esett, karriert futott be, de onnantól Aczél embere volt.

(…) A három példa rímel arra az állítólagos hamisítványra, ami a Miniszterelnöki Kabinet Nyilvános Kapcsolatok Titkárságának fejlécével és Braun Róbert ex-miniszterelnöki főtanácsadó állítólagos közreműködésével jelent meg. Braun feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, cáfolva, hogy ilyen munka került volna ki a keze alól. Készséggel elismernénk, ha nem lenne a sorolt példák alapján oly ismerős a recept. Nem számít, ha a tények nem stimmelnek, nem érdekes, hagy egyetlen állítás sem igaz, de nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél. A tervezet szerint Orbán Viktor kisstílű cigány ivadék, aki mellesleg ügynök volt, de legalábbis meggyanúsítható ebben a koszos ügynökvilágban. Ezeken felül a példás családapa képét rombolandó erőszakos, családverő despotaként kell felmutatni, akinek múltjában komoly nőügyek is voltak.

(…) Ha a tervezet igaz, akkor 2006-ban nem kampány lesz, hanem Kill Bill szólózik - ha nem igaz, akkor valaki megírta vágyainak mocskos dokumentumát. Egyik sem tetszik.
(Magyar Nemzet, 2005. június 16.)

 

Szerető Szabolcs: A tényfeltáró meztelen (Magyar Nemzet)

A nyilvánosságra került kampányterv elsősorban az És számára kellemetlen, mivel "alapjaiban rengeti meg a lap függetlenségének mítoszát".

Saját fegyverével ledöfni az ellent különös örömmel járó tevékenység, ne hagyjuk hát ki az élet által tálcán kínált lehetőséget!

Az Élet és Irodalom megfellebbezhetetlen helyreigazításokba fulladt első nagy Orbán-ellenes rohama („bányaügy”) után ugyanis az újabb akciót figyelemre méltó érveléssel igyekezett fedezni a szerkesztőség.

(…) Azóta kiderült, egy zsarolási kísérlettel tetézett válóper hordalékaként jutottak a lap szerint bizonyítékerejű dokumentumok a tényfeltáró kézbe, de sokan ma is biztosak abban, hogy a tokaji előadást is a politika rendezi.

(…) Kövessük tehát az ÉS gondolatmenetét: teljesen mindegy, hiteles irat vagy hamisítvány a kancellária fejlécével ellátott, Orbán Viktor lejáratását célzó gyanúkampányterv, a lényeg, hogy az abban vázolt módszerek alapján zajlik a Fidesz elnökének besározása. Cigányozás, ügynöközés, feleségverés emlegetése mind ismerős, miként a Kósa Lajos elleni akció is a leírt koreográfiát követte.

(…) Miután a rejtélyes kampányterv utal a szőlőügyre és az Élet és Irodalomra is, a cikksorozatot jegyző (akarom mondani: elhelyező) újságíró különös megbízásának napvilágra kerülése alapjaiban rengeti meg a lap függetlenségének mítoszát.

(…) Az MSZP és az SZDSZ kórusban a függetlenségükre kényes publicistákkal újabban a kádári nosztalgia élesztgetésével vádolja a jobboldalt. Legyen egyszer igazuk: szerintem is van, ami Kádár idején jobb volt. Például az ÉS.
(Szerető Szabolcs: , Magyar Nemzet, 2005. június 17.)

A dokumentum hitelességével kapcsolatban szkeptikus vélemények

 

Szále László: Ürgebőr magaslatok (Magyar Hírlap)

„Kóros összeesküvés-elméletre” utal Répássy Róbert feltételezése, miszerint az, hogy Rajnai szerződésben áll a szocialista többségű Bács-Kiskun megyei önkormányzattal, önmagában bizonyítja az Orbán Viktor lejáratását célzó MSZP-s terv lézetését.

"Semmi köze a kettőnek egymáshoz.” Rajnai Attila tényföltáró riporter (MH, jún. 17.)
A riporter ezt arra a vádra feleli, hogy Répássy Róbert szerint az Orbán Viktor lejáratását célzó tokaji riportsorozat megszületése összefügg azzal, hogy Rajnai szerződésben áll a szocialista többségű Bács-Kiskun megyei önkormányzattal. Rajnainak igaza van: ilyen összefüggést csak kóros összeesküvés-elmélettel lehetne kimutatni. Répássy ilyennel dolgozhat, hiszen ezt a szerződést bizonyítéknak tekinti arra is, hogy az Orbán lejáratását célzó MSZP-s terv igenis létezik. Állítja ezt annak ellenére, hogy a Braun Róbert nevéhez kötött dokumentum napnál világosabban hamisnak bizonyult. (Braun akkor már nem is dolgozott ott; olyan esemény is szerepel a hamisítványban, amelyik akkor még meg sem történt stb.) Répássy állítása legföljebb akkor lehetne igaz, ha a Fidesz aktivistái vagy jótevői azért hamisítottak volna dokumentumot az MSZP gonosz kampányterveiről, mert az eredeti példányt nem tudták megszerezni. Ürgebőr magaslatok (vö.: A tanú).

 

(…) Az MSZP kampányát csak úgy lehet összekötni a fogathajtó-világbajnoksággal (ezt kellett – többek közt – szerződése szerint fényképeznie Rajnainak), ha a megyei önkormányzatot – mert szocialista többsége van, és a közgyűlés elnöke is szocialista – az MSZP Bács-Kiskun megyei lerakatának tekintjük, sőt a titkos „komcsi” kampánystáb helyi részlegének. Nyilvánvaló agyrém.


 

Dési János: Cirkusz az egész világ (Népszava)

Répássy Róbert bejelentése egy politikai cirkusz része, hiszen egy nyilvánvalóan hiteltelen irományra alapozva fogalmaz meg felvetéseket.

Igazán pompás kampányra számíthatunk. Kérem szépen, lesz itt móka és kacagás rogyásig. Valóban most fogjuk megérteni csak, micsoda egy szórakoztató dolog ez a demokrácia.
(…) Aztán itt a következő, az a bizonyos dokumentum, amely állítólag a Miniszterelnöki Hivatalban készült volna és Orbán Viktor lejáratására ad terveket igen bürokratikus hangnemben. A dokumentum állítólagos szerzője - miután az interneten kalandozott egy kicsit a dolgozat -kedden közzétette, hogy miután nem ő a szerző büntető-feljelentést tesz a rendőrségen a történtek miatt. Különben is, amikor a neki tulajdonított felterjesztés készült ő már nem ott és úgy dolgozott - kis malőr, valaki elnézett valamit.

(…) Mindez egy iciripicirit sem zavarta a Fidesz ügyeletesét, hogy nagy botrányt kavarjon a dologból. Követelvén, hogy nyilatkozzanak az igazságról az érintettek, hozzátéve, hogy akármit is mondanak, akkor is megvalósulni látszik a tervezetben felvázolt gonoszság, hiszen már megint előszedik a tokaji ügyeket puszta lejáratásból. De hát ugye, akkor ez egy tudatos kampány része, előre eltervezetten ámde igazságtalanul folyik itt a volt kormányfő bántása.

(…) Hiszen az teljesen világos, ez itt ami folyik nem politika, hanem egy kedélyes cirkusz. Állatszámmal, bohóccal, artistával - ismétlem a mi szórakoztatásunkra, hogy így csaljanak mosolyt orcánkra, kevés adóforintért cserébe.


 

Veress Jenő: A gyanúkampány folytatódik (Népszava)

Aki a gyanúkampányt valódinak tartja, az feltételezi: a szocialistáknak csak annyi eszük van, hogy Orbán Viktor lejáratását a Miniszterelnöki Hivatalban írásba is foglalják.

A szocialistáknak mindössze annyi eszük van, hogy szeretnek rosszat gondolni Orbán Viktorról, és ezt a Miniszterelnöki Hivatalban írásba is foglalják. Körülbelül ezt próbálja megetetni velünk gyanúkampány címen a Fidesz (…)

Az Élet és Irodalomban írott cikksorozatot - mint Répássyék nagy nehezen kiderítették - a Bács megyei önkormányzat sajtósa írta. És ne menjünk el nagyvonalúan amellett, hogy Rajnai kolléga nem zalai, vagy Pest megyei sajtós. Itt Bács megye a lényeg. Megtudtuk ugyanis, hogy az Orbán-szőlők jegyzőkönyvei azért kerültek napvilágra - sőt azért készültek -, hogy a szocialisták megpróbálják tönkretenni a világhírű tokajiba belefeledkezett hegyaljaiakat. Az egész mögött az alföldi - természetesen szocialista - tablettamaffia áll. E bűnbanda ugyanis retteg attól, hogy Orbánék felvirágoztatják vesszeiket és olcsó kannás tokajival árasztják el a piacot.

(…)A gyanúkampány jegyében a szocialisták feltörték Orbán Viktor honlapját is, de úgy ám, hogy szegény a mai napig nem vette észre. Mert, ha észrevette volna, biztosan ettől zengene a sajtó. Azt csinálták, hogy átírták a házaspár vagyonnyilatkozatát. Igaz, a számokon nem változtattak - aljasok ugye? - csak összekuszálták az egészet.

Az egész szocialista diverziót elrendelő miniszterelnöki utasítást Répássy Róbert hétfőn mutatja be a sajtónak. Ha addig elkészül.


 

Andrassew Iván: Mű, mű, mű (Népszava)

A dokumentumról „első látásra süt, hogy hamisítvány”, és az ügy felveti annak kérdését, hogy az ilyen nemtelen megoldások képviselői nem félnek-e attól: ellenük is hasonló eszközöket vetnek majd be.

Napok óta azzal terhelt az írott és az elektronikus sajtó, hogy valahol megjelent egy magas izgalmi állapotban létrehozott dokumentum, amelyik arról szól, hogy egy kormánypropagandista milyen tervekkel állt elő az ellenzék, és főleg annak vezére sutyorós lejáratásra. Első látásra süt róla, hogy hamisítvány. A világháló jó, kényelmes lehetőséget ad az emberek félrevezetésére, vagy inkább hülyítésére. Ehhez persze azt is tudni kell, hogy például a magyar háló egyik legolvasottabb része az a fórumrendszer, amely a kisebb-nagyobb internetes újságokhoz kapcsolódik

(…) Ami föltűnő, hogy az ilyen eszközöket fölhasználókban nincs veszélyérzet. Pedig rendkívül egyszerű a képlet: ha én használok, vagy legalább kihasználhatok föltűnően kétes eszközöket, akkor azokat előbb-utóbb ellenem is bevethetik. Kérdés persze, érdeke-e valamelyik oldalnak, hogy akár hosszú távon is izgalomban tartsa az országot egy virtuális kamuvilág dokumentumaival. Ha igen, úgy is jó. Csak közölni kellene az amúgy mindenre kapható néppel, hogy az igazság odaát van.


 

Szalay Tamás Lajos: Kutyakomédia (Népszava)

Formai és tartalmi hibái miatt is „ordít”, hogy a dokumentum „gyenge tréfa csupán”, és nehezen fogható fel, hogy a képviselők miért járatják le önként saját magukat és pártjukat – mindkét oldalon.

Hasonló színvonaltalan mélységekbe a magyar belpolitika csak kampányidőszakban szokott süllyedni - úgy tűnik azonban, hogy uborkaszezon idején a Kárpát-medencében minden megengedett. Kezdődött az egész egy dokumentumnak látszó irattal (vagy iratnak látszó dokumentummal), amely az interneten bukkant fel és Orbán Viktor állítólagos lejáratására vonatkozó kampánytervet tartalmazott. Nemcsak formai, de tartalmi hibái miatt is ordít róla, hogy gyenge tréfa csupán az egész. De mit számít ez háborús időszakban; a lényeg, hogy ütni lehessen vele. Az árnyékboksz is boksz. Benne van a nevében. Répássy Róbert képviselő - fontos törvényhozói munkáját önfeláldozóan félbeszakítva - sorra járta a kormányhivatalokat, hogy betekintést kérhessen az irat állítólagos szerzőjének egyéb munkáiba (…). A cél szentesíti ezt is.

(…) Nehezen fogható fel, hogy a tisztelt törvényhozók (pártoktól függetlenül mindkét oldalon!) miként járatják le önként saját magukat és pártjukat, miközben azt hiszik: a népnek kell ez a cirkusz. Hát, nem kell kedves képviselő urak és hölgyek

(…) Álszent egymásra mutogatás zajlik, miközben mindkét oldal bőszen betartja a valódi lejáratóhadjáratok ütemterveit. Arról már nem is beszélve, hogy bárki öt perc alatt hitelesebb lejárató kampányiratot készítethet fideszes fejléccel, fideszes aláírással, mint amelyet Répássy lobogtat. (…)


Egyéb vélemények

 

Nagy N. Péter: Lejárató kampány (Népszabadság)

Amennyiben Répássy Róbert logikáját követte volna korábban az ÉS is, akkor akár jegyzőkönyvek hiányában is bizonyíthatta volna Orbán Viktor tokaji szőlügyleteit és annak miniszterelnöki pozícióval való összeférhetetlenségét.

Répássy Róbert elrontotta kissé Orbán Viktor tokaji ügyét. Beismert. Igaz, közben megrágalmazott egy újságírót, de lassan meg kell tanulnunk, hogy némely politikusokra a klasszikus tétel fordítottja az érvényes: nem a közszereplőnek kell többet eltűrnie a nyilvánosságban, hanem a nyilvánosságnak kell többet tűrnie a közszereplőtől.
Azt állította a Fidesz képviselője, hogy az Élet és Irodalom Tokaji borcsaták című sorozata egy szocialista szervezésű lejárató kampány része. Ezt azzal bizonyította, hogy az írásokat jegyző újságíró több mint egy éve szerződéses kapcsolatban áll az egyik szocialista irányítású megyei önkormányzattal. (Sajtós.) A cikk állításairól szó sem esik. A becstelenség, a politikai és az önérdek összefonására Répássy elegendőnek tartja, ha azt a tényt rögzíti, hogy valaki egy szervezettel kapcsolatban áll. Odáig nem terjed a belső bizonyítási kényszer, hogy ott mit tesz, és annak van-e összefüggése az általa kifogásolt cikksorozattal, vagy csak puszta kenyérkeresetről van szó.

(…) Ha az Élet és Irodalom megelégszik az oksági összefüggések ilyen szintű feltárásával, nem is kellett volna közölni jegyzőkönyveket az Orbán család barátai, illetve az akkori kormányfő felesége tulajdonában lévő kft. taggyűléseiről. Jelezték volna, hogy íme, itt egy miniszterelnök, egy állami vagyonrész, néhány barát, az ő közös gazdasági társaságuk, és piros szemű, aki nem látja meg a brutális összeférhetetlenséget.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384