Egy félresikerült politikai támadás háttere

2006-09-07

Már Gyurcsány Ferencnek is van különrepülő-ügye. Az elvileg imázsromboló hatású botrány azonban igazán botránnyá sem válhatott, mert rossz időben és rossz kommunikációval került a nyilvánosság elé.

 

Ötmillió forintba került Gyurcsány Ferenc luxemburgi repülőútja – adta hírül a Magyar Nemzet a magyar és a luxemburgi miniszterelnök találkozója után egy héttel. A felvetésből rögtön két ügy indult ki: az egyik a különrepülővel utazó miniszterelnökről, a másik a konvergenciaprogram előkészítéséről, de végső soron a politikai hazugságokról szólt.

 

Szíjjártó Péter szerint „a kettős mérce érvényesül abban, hogy amikor korábban Orbán Viktor utazott magángéppel, akkor az MSZP hevesen tiltakozott, viszont Gyurcsánynak – úgy látszik – mindent szabad” (Magyar Nemzet, 2006. szeptember 5.). A Fidesz szóvivőjének reakciója jó példa arra, hogyan válik egy pillanatnyilag logikusnak tűnő politikai támadásból könnyedén politikai öngól.

 

 

Kommunikációs szempontból logikusnak tűnik a Fidesz részéről, hogy új frontot nyit Gyurcsány Ferenccel szemben, azon az alapon, hogy miközben mindenki a megszorításokról beszél, addig a miniszterelnök egy útjára több millió forintot költ el az adófizetők pénzéből. Szíjjártó Péter nyilatkozata azonban inkább arra volt jó, hogy támadhatóvá és így hiteltelenné tegyen egy éppen kibontakozó bírálatot, ami arra épült, hogy a kormány álláspontjával szemben a luxemburgi miniszterelnök semmilyen véleményt nem mondhatott a konvergenciaprogramról, hiszen a találkozó idején annak még nem létezett angol nyelvű fordítása. A kormány szempontjából hátrányos lett volna, ha ezzel kapcsolatban kényszerül védekezésre, mert ezzel megerősítette volna az egyeztetés hiányáról, a „látszategyeztetésekről” szóló bírálatokat.

> Megérte?

 

Szijjártó Péter (Fidesz): amikor még miniszterelnökként Orbán Viktor vett igénybe magánrepülőgépet hivatali kötelességeinek ellátásához, az MSZP hangosan és durván tiltakozott. Úgy látszik, ezúttal is érvényesül a kettős mérce.

 

Danks Emese, kormányszóvivő: Gyurcsány és a magyar delegáció azért utazott bérelt különgéppel, mert a megbeszélés reggel kilenc órakor kezdődött, és menetrend szerinti járattal csak úgy lehetett volna lebonyolítani a találkozót, ha már előző nap kiutaznak. Ez azonban további költségekkel járt volna az átszállás, illetve a szállás miatt, ráadásul a miniszterelnök korábban lekötött programjait is módosítani kellett volna.

 

Horn Gábor (SZDSZ): normális dolog, hogy a kormányfő magángépet használjon olyankor, amikor nem lehet menetrend szerinti járattal megoldani az utazást.

 

Katona Kálmán (MDF): amikor a lakosságra olyan terhek nehezednek, mint napjainkban, akkor a kormánynak jobban kellene takarékoskodnia.

 

 

Az éppen kibontakozó vita azonban mintha kisiklott volna, miután Szíjjártó Péter szóba hozta a miniszterelnökök különgép-használati szokásait, és így Orbán Viktort is. Ha eltekintünk a taktikai kudarctól (a szóvivő elterelte a figyelmet a találkozóról és a konvergenciaprogramról, amit pedig támadni igyekezett pártja), akkor is két súlyos hibára lehet következtetni Szíjjártó nyilatkozatából.

 

A Fidesz szóvivője először is felidézett egy olyan négy évvel ezelőtti ügyet, amely Orbán Viktor imázsát tekintve komoly károkat okozott. Orbán Viktor 2002-ben díszdoktori címének átvételére utazott Bostonba egy 32 millió forintért bérelt különgépen, ami a választási kampány visszatérő témájává is vált. Szíjjártó Péter tehát pont fordítva járt el, mint ahogyan politikai botrányoknál szokás: akkor relativizált egy ügyet, amikor ő volt a támadó pozíciójában (a relativizálás kommunikációs technika, a botrányra botrányt taktika egyik típusa politikai botrányok esetén: a megtámadott hasonló üggyel szembesíti bírálóit, aminek következtében megosztja a témára irányuló figyelmet, és alternatív témát kínál elbizonytalanodó saját szavazóinak).

 

A konkrét utazások összemérésénél azonban súlyosabb hibát jelent az, hogy a Fidesz ezzel önként kínálta fel Orbán Viktort a nyilvánosságnak, és nem mellékesen az alkalomra váró MSZP-nek. Az önkormányzati kampány utolsó szakaszában a szocialisták legnagyobb reménye, hogy biztos szavazóikat a párt legnagyobb ellenfelének aktivizálódása mozgósítja. Ehhez azonban nem szükséges az, Hogy Orbán Viktor naponta adjon kemény hangú nyilatkozatokat, bőven elegendő, ha beszélnek róla. A Fidesz szóvivője azonban nem egyszerűen Orbán Viktorról, a Fidesz 2006-os elnökéről, hanem Orbán Viktorról, a volt miniszterelnökről szólt, aki pedig pontosan ebben a minőségében hathat leginkább az MSZP táborára.

 

Az ügy folytatásából látványos módon már kimaradt a repülőgép-bérlés, és a hír első megjelenése után már Szíjjártó Péter nyilatkozata sem jelent meg az aznapi online médiumok legtöbbjében, miközben a kormányszóvivő, az SZDSZ és az MDF reakciója igen. Az ügyre hatással van az is, hogy Orbán Viktor éppen ezekben a napokban kezdi meg kampánykörútját (kiegészítve hangsúlyos média-megjelenésekkel, így könnyen lehet, hogy más ügyek és nyilatkozatok végül teljes mértékben elnyomják a félresikerültnek tűnő támadást.

 

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384