Növekvő infláció, javuló mérleg: miről beszélnek a pártok?

2007-07-16

A hét legfontosabb gazdaságpolitikai eseménye a júniusi inflációs adatok nyilvánosságra hozása volt: a vártnál kedvezőtlenebb mutatók tovább erősítették a Magyar Nemzeti Bank legutóbbi kamatcsökkentése körül kialakult vitát. A pártok eközben a gazdaság egészének állapotáról vitatkoztak. Az elmúlt héten kedvező adatok láttak napvilágot a külkereskedelmi mérlegről és az ipari termelésről.

Monetáris politika


A Jegybankkal kapcsolatban a legfontosabb téma a június 25-i kamatcsökkentés volt: az MNB további érvekkel próbálta alátámasztani a döntés indokoltságát, azonban a kedvezőtlen júniusi inflációs adatok tovább hiteltelenítették a kamatcsökkentés megalapozottságát, több elemző is újfent hibának minősítette a 25 bázispontos vágást.

Téma Fontosabb állítások
A június 25-i kamatdöntés indoklása -Az MNB által becsült trendinfláció – az inflációs jelentés alappályájának megfelelően – fordulóponthoz ért és az árstabilitással összhangban álló szintre mérséklődött.
-Számottevően csökkent az inflációs várakozások tartós megemelkedésének kockázata.
-A fiskális kiigazítás nyomán – a globális kamatszint emelkedése ellenére – az ország kockázati megítélése már hosszabb ideje javul.

  Gazdaságpolitikai vitatémák
Gazdaságpolitikai vitatémák 

A hét legfontosabb gazdaságpolitikai témái
A Mol részvények felvásárlása
Ingatlanadó
Nyugdíjemelés
Kampányfinanszírozás
Gazdaság kifehérítése
Kis- és Középvállalkozások adminisztrációs költségei
Újabb uniós pályázatok

 

Az elmúlt héten újfent inkább a gazdaság egészéről, és nem egyes szakpolitikai témákról vitatkoztak a pártok. Ebben a kérdésben az álláspontok azonban régóta megmerevedtek: míg a kormány nyilatkozataiban inkább a jövőre fekteti a hangsúlyt, és azzal érvel, hogy a gazdasági adatok folyamatosan kedvezőbbek, mint az előzetes prognózisok, addig a Fidesz azt emeli ki, hogy a jelenlegi állapotért a kormány felelős, másrészt a reformok iránya alapvetően hibás. 

Gyurcsány Ferenc nyugdíjemelésre vonatkozó kijelentésének komoly visszhangja volt, ám elképzelhető, hogy a miniszterelnök a Fidesz népszavazási kérdései ellen ennek az ígéretnek a visszavonásával érvel majd. Fontos, hogy megszólalt gazdasági kérdésekben Sólyom László is: a köztársasági elnök álláspontja szerint nem látható a reformok mögött hosszú távú terv. 

 

Téma Nyilatkozó Fontosabb állítások
Energiapolitika Olajos Péter
Az MDF EP képviselője
-A kormány energiapolitikai tervezete rendkívül gyenge, ezért teljesen új energiastratégiára lenne szükség
-A két fő kihívásra, a klímaváltozásra és az energiabiztonságra sem sikerült választ adnia
-A magyar operatív program az összes kelet-közép európai ország közül a legkevesebbet irányozza elő energiatakarékosságra.
Újabb 13 milliárd Ft. Keretösszegű Uniós pályázatot írtak ki Kóka János
Gazdasági és Közlekedési miniszter
-Az igényelhető összegek intervalluma 600 ezer forinttól 500 millió forintig terjed, 2-2500 vállalkozás juthat többletforráshoz. Az intervallum felső határát a nemzetközi szolgáltató központok építésére támogatást igénylők érinthetik.
Újabb 13 milliárd Ft. Keretösszegű Uniós pályázatot írtak ki Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter -A most bejelentett pályázatoknál jellemzően nem az árbevételük növelését kell vállalniuk a pályázóknak, valamilyen kötelezettséggel azonban biztosan számolniuk kell a vállalkozásoknak, ingyen pénz nincs.
Árfolyamsáv Veres János
Pénzügyminiszter
-A forintsáv eltörlése nem tabutéma, de nincs napirenden.
-A kérdésről megbeszélések folynak a jegybank és a kormány között.
-Rövid távon semmiféle döntésre nem számít, így a  "brókerek nyugodtan mehetnek nyaralni".
Gazdasági helyzet Szijjártó Péter
A Fidesz szóvivője
-Lehet, hogy Brüsszelből nézve minden szépnek és jónak tűnik. A valóság az, hogy a magyar kormány a pénzügyi mutatókat teljesen elhibázott módszerrel akarja javítani, mert ahelyett, hogy beindítaná, ösztönözné a gazdasági növekedést, értelmetlenül megsarcolja az embereket és a vállalkozásokat, vagyis az egyszerű pénzbehajtás taktikáját választotta.
Gazdasági helyzet Orbán Viktor
A Fidesz elnöke
-A szegények száma Magyarországon kétmillióról hárommillióra nőtt, és a kormány öngondoskodást ajánlgat nekik, miközben már nem tudnak megélni a fizetésükből sem. Ez abszurd. Vissza kell adni különösen a perifériára sodródott emberek számára a hitet, hogy csak a közös cselekvés, ami nem más, mint a köz-élet, nyithat Magyarország számára olyan távlatokat, ami az ő személyes életüket is javítani képes.
Gazdasági helyzet Sólyom László
Köztársasági elnök
-Ahhoz, hogy ennek a sok szenvedésnek, amit a megszorítások hoznak, értelme legyen, az szükséges, hogy legyen egy világos, hosszú terv. Lehessen látni, hogy honnan hová megyünk, mik a határidők, mitől lesz jobb ezek után a megszorítások után. És ez is a levegőben lóg azóta is.
Gazdasági helyzet Veres János
Pénzügyminiszter
-A konvergenciaprogramban szereplőnél kisebb lesz a reáljövedelem csökkenése Magyarországon, miközben ma már látható, hogy az infláció csökkenő pályán van, s a növekedés is kedvezőbb, mint amit terveztek. Összességében tehát a helyzet jobb lesz a vártnál: a változások eredményeként gyorsabban bekövetkezett a gazdasági trendek változása.
Gazdasági helyzet Gyurcsány Ferenc
Miniszterelnök
-Az idén 2,5–3, jövőre 3–3,5 százalék közötti GDP-bővülés várható, 2010-re pedig a magyar hazai termék növekedése eléri „a régióra jellemző” 4 százalék körüli szintet.
Nyugdíjemelés Gyurcsány Ferenc
Miniszterelnök
- Hozzávetőleg egy heti nyugdíjnak megfelelő kiegészítő nyugdíjemelés lesz, mely várhatóan decemberben kerül kifizetésre
-A nyugdíjemelés mértéke jelentős mértékben függ attól, hogy hogyan alakul az infláció
Nyugdíjemelés Iván László
Országgyűlési képviselő(Fidesz)

-Felháborító arcátlanság és a nyugdíjasok megalázása, hogy - miközben a nyugdíjasokat sújtó infláció mértéke meghaladja a 10 százalékot, a gáz és a villany árát brutálisan megemelték

- Gyurcsány Ferenc a 13. havi nyugdíj elvétele után 2 százalékos nyugdíjemeléssel próbálja visszaszerezni az idősek szimpátiáját.

Elemzői vélemények és gazdasági mutatók
Elemzői vélemények 


Az elemzők mindegyike foglalkozott a most nyilvánosságra hozott júniusi inflációs adatokkal. A mutatószámoknak azért volt különösképp jelentőségük, mert még inkább megkérdőjelezték a Nemzeti Bank legutóbbi kamatcsökkentését. Ennek fényében a legtöbb elemző nem vár július során újabb csökkentést, ennek legkorábbi időpontját augusztusra teszik.

Elemző Legfontosabb állítások
Kondrát Zsolt
MKB, Budapest
-Az év végi prognózisunkat egyelőre nem változtatjuk, idén év végére 4.9, jövő év végén 3.4%-os áremelkedési ütemet prognosztizálunk
-Az infláció a következő hónapokban mérséklődhet
-A magas bérnövekedési ütem dacára a gazdaságban nem észlelhető kereslet oldali árnyomás, amit a piaci szolgáltatások inflációja mutat
OTP elemzői központ -A most megjelent inflációs adat megerősítette azon vélekedésünket, hogy a júniusi kamatvágás kissé elhamarkodott lépés volt, és nem a monetáris politika hitelességének erősítésének irányába hatott.
-A főbb maginflációs tételeket - piaci szolgáltatások és iparcikkek - vizsgálva ugyancsak kedvezőtlen folyamatok látszanak
-A monetáris tanács változatlan szinten hagyja majd alapkamatát ebben a hónapban, igaz, a döntésben nagy szerepe lehet a jövő szerdán megjelenő bérstatisztikának is.
Martin Blum
UniCredit MIB, Bécs
-Első ránézésre enyhe negatív benyomásunk volt az adatok láttán
-Mindez természetesen nem katasztrófa, de ilyen háttér mellett meglehetősen kedvező, jövő héten érkező májusi béradatokra lenne szüksége ahhoz, hogy a júliusi újabb kamatcsökkentést indokolni tudja a jegybank.
Nigel Rendell,
Calyon, London
-Júliusban várhatóan 7.75%-on maradhat az MNB irányadó kamatlába.
-Az infláció második félévi gyors csökkenése megnyitja az utat a jelentősen alacsonyabb kamatok felé.
Ivailo Vesselinov
Dresdner Kleinwort, London
-Év végére továbbra is 6.5%-os év/év alapú inflációra számítunk, mely mellett az MNB 7.25%-ra csökkenheti az irányadó kamatot.
-A mai inflációs adatok semleges hatással járhatnak a forintra és enyhén negatívan az állampapírok árfolyamára.
Bebesy Dániel
CIB Bank, Budapest
-A kedvezőtlen inflációs adatok miatt nem várunk júliusban kamatcsökkentést annak ellenére sem, hogy két héja beállítottságú monetáris tanácstag már nem szavaz, illetve bekerül a testületbe Király Júliua új MNB-alelnök.
Tóth Illés
Budapest Economics, Budapest
-A vártnál magasabb fő inflációs adat, illetve az enyhén emelkedő maginfláció alátámasztja azt a várakozásunkat, hogy az MNB rövid távon nem fog sietni az újabb kamatcsökkentéssel. Valószínűtlen augusztus előtti vágás.
Nicholas Kennedy
4Cast, London
-Kissé csalódást keltő, de nem nagy sokk a júniusi inflációs statisztika és nem valószínű, hogy elégendő érvet szolgáltatna az MNB-nek ahhoz, hogy eltérüljön a további kamatcsökkentésektől.
Szentiványi Nóra
JPMorgan, London
-Bár az adatok nem annyira kedvezőtlenek, de nem is annyira jók, hogy elegendőek legyenek igazolni egy júliusi kamatcsökkentést.
-Továbbra is augusztusi vágásra számítunk.



Gazdasági mutatók 


A legfontosabb információ az infláció minimális emelkedése volt, ezen kívül azonban alapvetően pozitív adatok láttak napvilágot: csökkent a külkereskedelmi mérleg hiánya, nőtt az ipari termelés és az államháztartási adatok is alapvetően az előirányzott szerint alakultak. 

Mutató fajtája Adatok
Infláció
KSH
-A májusi 8,5 százalék után júniusban 8,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak éves összevetésben
-A fogyasztói árak júniusban 0,4 százalékkal emelkedtek
-az éves maginfláció 5,9 százalékos volt
-a nyugdíjas fogyasztói kosár 11,2 százalékkal drágult
Külkereskedelmi Mérleg
KSH
-Az első öt hónapban a kivitel értéke 26,843 milliárd euró volt, ami 16,8 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához viszonyítva
-Az import 14,2 százalékkal bővült, és elérte az 27,362 milliárd eurót
-A külkereskedelmi termékforgalom hiánya az első négy hónapban 442,4 millió euró volt, szemben az egy évvel korábbi 851,9 millió euróval
Ipari Termelés
KSH
-Az ipari termelés májusban 3,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva
-A termelés volumene az év első öt hónapjában 8 százalékkal volt magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában
-Az első öt hónapban az ipari export 15,2 százalékkal, májusban 11,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva
Államháztartás
Pénzügyminisztérium
-Júniusban az államháztartás helyzete alapvetően a prognózisnak megfelelően alakult
-A központi költségvetés hiánnyal, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai és az elkülönített állami pénzalapok többlettel zártak
-Az államháztartás helyi önkormányzatok nélküli – hiánya júniusban 250,7 milliárd forint lett
-Az államháztartás az első félévben – önkormányzatok nélkül – 1003,7 milliárd forintos hiánnyal zárt. 
KKV bizalmi index
K&H
-Újabb 9 pontos emelkedést mutat a 2007. év második negyedévében mért K&H kkv bizalmi index, mely 44-ről 53 pontra emelkedett 

 

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384