Költségvetési homály és fejlesztési szellem

2007-07-31

A Pénzügyminisztérium jövő évi költségvetésre vonatkozó, múlt héten megjelent tervezési köriratánál csak az érdekelte jobban a piaci és politikai szereplőket, ami kimaradt belőle. A pártok emellett fejlesztéspolitikai kérdésekben vitatkoztak, miközben több elismerő és egyben kritikus elemzői vélemény is megjelent Magyarországról. Az árfolyamsáv eltörlésére valószínűleg nem, az alapkamat csökkentésére viszont számíthatunk.

Monetáris politika

A július 23-i kamatdöntést viszonylagos nyugalommal vette tudomásul a piac, Simor András jegybankelnök nyilatkozata pedig azokat látszik alátámasztani, akik kéthavi alapkamat-csökkentési ütemet jósoltak. Ha ehhez tartja magát a Monetáris Tanács, az alapkamat év végére 7 százalékra csökkenhet, más elemzők szerint azonban a 6,5 százalékot is elérheti. Az infláció és a béradatok további kedvezőtlen alakulása esetén ugyanakkor az sem kizárható, hogy a jegybank lassít a kamatvágási ütemen.

Téma Fontosabb állítások
Kamatcsökkentés - Simor András szerint az augusztusi kamatdöntés különleges lesz a tekintetben, hogy az a friss inflációs jelentés információinak ismeretében születik majd meg. A jegybankelnök még hétfőn úgy nyilatkozott, hogy a Monetáris Tanács lát lehetőséget a kamatcsökkentésre, bár több bizonytalansági tényező is hátráltathatja a kamatvágást. Ilyen lehet az "ugráló" maginfláció, a vártnál nagyobb bruttó fizetésemelések, és a kedvező világgazdasági trendek módosulása. Ha a bizonytalanság csökken, lesz mód fokozatos kamatcsökkentésre.
Árfolyamsáv - Simor András szerint a magyar forint árfolyama az elmúlt négy évben végig a 245-255 forint/euró sávban mozgott, eltekintve a sávmódosítás időszakától, illetve a tavalyi bizalmi válságtól, miközben a zloty, a cseh és a szlovák korona sokkal jobban erősödtek.
- A jegybankelnök szerint a forint intervenciós sávjának eltörlése nem várható, mert a kérdésben eltér az MNB és a kormány álláspontja. Simor szerint a kabinet néhány tagja attól fél, hogy az intervenciós sáv eltörlésével a forint árfolyama tovább erősödhet, ami kedvezőtlen lenne a magyarországi exportőröknek.
- Az IMF igazgatói megosztottak az árfolyamsáv eltörlésével kapcsolatban: egy részük az eltörlését, másik részük a fenntartását látja célszerűbbnek. Abban viszont egyetértettek, hogy a forint árfolyama nagyjából elfogadható sávba esik.



Gazdaságpolitikai vitatémák
Gazdaságpolitikai vitatémák

A hét legfontosabb gazdaságpolitikai témái
Költségvetés
Infláció
Versenyképesség
Fejlesztéspolitika
A Mol-részvények felvásárlása
Kormányzati negyed
Egészségügy


A Pénzügyminisztérium megjelentette a jövő évi költségvetésre vonatkozó, több alapvető jelentőségű makroszámot nélkülöző tervezési köriratát, az Index értesülései szerint viszont jövőre nem várható az ideihez hasonló alultervezés: a konvergenciaprogramban megjelöltnél nagyobb, 3 százalékos gazdasági növekedéssel kalkulálnak. A hét másik, nagyobb politikai vitákat generáló gazdaságpolitikai vonatkozású bejelentése, hogy a kormány elindította a hétéves Új Magyarország Fejlesztési Terv első két évének programjait.

Téma Nyilatkozó Fontosabb állítások
Költségvetés Pénzügyminisztérium 2008-as költségvetési tervezési körirata - A körirat összefoglalja az egyes költségvetési fejezetek számára a jövő évi költségvetésükre vonatkozó terv elkészítésének szabályait, feltételeit. A negyvenoldalas dokumentumból több makroszám hiányzik.
- Jövőre 3,5 százalékos pénzromlással számolnak, majd 2009-ben három százalék alatti infláció várható.
- A gazdasági növekedés élénkülését illetően 2008-ra az ütemre vonatkozóan nincs pontos szám, 2009-ben pedig négy százalék fölé emelkedhet.
- A kiadások GDP-arányos mérséklését eredményezi a létszámcsökkentés a közszférában, illetve a kiadások befagyasztása. Ez a szabály nem érinti a nyugdíj- és a szociális kiadásokat, a családtámogatásokat, illetve az uniós támogatások hazai társfinanszírozási igényét.
Költségvetés Simor András, jegybankelnök - A 2007-es, illetve a 2008-as költségvetés jó úton halad, sőt az államháztartásban a számok várhatóan jobban alakulnak ezeket az éveket tekintve, mint amit az előrejelzések mutatnak. A 2009-es, a 2010-es költségvetéssel kapcsolatban azonban kérdéseink vannak. Nem aggódunk, de felhívjuk a figyelmet arra, hogy ez a két év választási év, először is uniós választások, majd magyarországi parlamenti választások lesznek. Félő, hogy az államháztartás fellazul a választások miatt.
Gazdasági helyzet Varga Mihály, a Fidesz alelnöke - Nem igaz a miniszterelnök azon állítása, amely szerint túl vagyunk a nehezén. Az emberek kezdik felélni a tartalékaikat, nagyon sokan adósságkiváltó hiteleket vesznek fel a bankoktól. Az emberek helyzete kezd kilátástalanná válni.
Moody’s jelentés Veres János
pénzügyminiszter
- Örülök, hogy más intézmények mellett a Moody's is pozitív véleményt mondott a magyar kormánynak az államháztartási hiány lefaragása terén elért eddigi eredményeiről.
Infláció Veres János
pénzügyminiszter
- A KSH szeptemberi inflációs adatainak októberi megjelenésekor módosulhat a kormány jelenlegi évi átlagos 7 százalékos inflációs prognózisa.
Versenyképesség Egyed Géza, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkára - Az Ernst and Young tanulmányára reagálva: Magyarország versenyképessége nem rossz, de a jövőben a kormánynak reformokat kell végrehajtania a növelése érdekében. Ezért a reformoknak elsősorban az oktatás-képzés fejlesztésére, az adórendszer vállalkozásbarát átalakítására kell összpontosítaniuk. Emellett a GDP-hez képest növelni kell a kutatás-fejlesztési beruházásokat úgy, hogy az arányuk a mostani 0,9 százalékról 2012-re 1,8 százalékra emelkedjék. Erőteljesen növelni kell a kis- és középvállalkozói szektor termelékenységét és foglalkoztatás-bővítő képességét is.
Fejlesztéspolitika Bajnai Gordon, önkormányzati és területfejlesztési miniszter - A kormány elindította a hétéves Nemzeti Fejlesztési Terv első két évének programjait, amelynek során összesen mintegy 2800 milliárd forint értékű fejlesztés kezdődhet. A kormány a beérkezett 684 darab projekt közül 191-et támogat, maximum 388 milliárd forinttal. A szerződéskötés előtt azonban szigorú költségvizsgálatot végeznek. Az év végéig 150 pályázati kiírás megjelenése várható mintegy 1100 milliárd forint keretre.
Fejlesztéspolitika Simor András, jegybankelnök - Kedvezőbb lenne, ha a következő években bejövő uniós források többségét nem a vállalkozások kapnák, hanem humán erőforrásainak fejlesztésére, illetve az ország általános infrastrukturális beruházásaira fordítaná a kormányzat.
Fejlesztéspolitika Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke - Magyarországon az Európai Uniós források olyanok, mint a szellemek: állandóan beszélnek róluk, de még senki nem látta őket.
- A projektek címe és a kedvezményezett neve alapján döntött a kormány az EU-támogatásokról, és nem vették figyelembe a régiókban megfogalmazott véleményeket. A kormány pártkomisszárokat ültetett a fejlesztési tanácsok élére, akiknek megmondta, hogy csak és kizárólag úgy dönthetnek, ahogy a kormány kéri tőlük.
Fejlesztéspolitika Almássy Kornél, az MDF alelnöke - Minden fejlesztésnek örülni lehet, de hiányoznak az elképzelések közül az összehangolt turisztikai, gyógyturisztikai fejlesztések.
Egészségügy Zombor Gábor, Fidesz - Kormányra kerülve a Fidesz felülvizsgálja az egészségbiztosítási szerződéseket és visszaállítja az egységes, állami közös kockázatviselésen alapuló társadalombiztosítási ellátást.



Elemzői vélemények
Elemzői vélemények


A vizsgált héten napvilágot látott elemzések elismerik a költségvetés helyreállításáért tett erőfeszítéseket, a kedvező folyamatok hosszú távú fenntarthatóságát tekintve azonban megosztottak. Egyre bizonyosabb, hogy a 2007-es makroadatok az eredetileg tervezettnél jobban alakulnak. A csökkenő infláció 2007 egészére vetítve 7 százalék körül várható, míg a gazdasági növekedés elérheti a 2,7 százalékot.

Elemző Legfontosabb állítások
Moody’s - A magyarországi adóemelésekkel és az ártámogatások csökkentésével a költségvetést a helyes mederbe lehetett terelni, ugyanakkor a gazdasági növekedésnek és az exportnak az üteme meglepetésre gyors maradt.
- Magyarország tartozása A2 minősítésű, stabil kilátással. Az államháztartás (a központi és a helyi költségvetés) eladósodása magas szintű maradt, a költségvetési bevételek 151 százalékát tette ki (az azonos hitelminősítési kategóriába sorolt országokban ez a mérték 81,4 százalék).
- További kiadáscsökkentéseket kellene foganatosítani, de a várakozásokkal ellentétben olyan egészségügyi és oktatási reformintézkedéseket vezettek be, amelyek bizonyos megtakarításokkal jártak.
- Korábbi várakozások szerint a kormányzat 2008-ig várt volna az államháztartás kiadási oldalát érintő strukturális reformokkal, ám a kormányzat már több olyan reformintézkedést kezdeményezett, amelyek a kiadási oldal gondjainak megoldását célozzák.
IMF - Az IMF igazgatói gratuláltak Magyarországnak a költségvetési hiány megfékezésére és a költségvetés hitelességének újrafelépítésére irányuló elszánt törekvéshez.
- A kockázat abban áll, hogy a költségvetési és a külső hiány még mindig nagy, az államadósság és a külföldi adósság aránya a bruttó hazai termékhez képest valószínűleg magas szinten marad. A kedvező piaci megítélés megfordulhat, különösen, ha a költségvetési és a külső mérleg romlana.
- Az IMF "rendületlen kitartásra" ösztönzi a hatóságokat a gazdaságszerkezeti reformok végrehajtásában, hogy javuljon a versenyképesség és a gazdasági növekedés. Üdvözölve egyes költségvetési konszolidációs intézkedések gazdaságszerkezet javító tartalmát, hasonló intézkedéseket sürgettek, hogy a hiánycsökkentés 2009 után is folytatódjon.
- Szerencsésnek tartották az adóigazgatás megerősítésére, a közszférában alkalmazottak létszámának csökkentésére, az egészségügyben és az oktatásban pedig a hatékonyság növelésére irányuló intézkedéseket.
- A családtámogatási rendszer, a lakástámogatás és a helyi önkormányzatok költségvetési támogatási rendszerének további ésszerűsítését tanácsolták
- Az IMF prognózisa szerint a gazdasági növekedés az idén 2,7 százalékos, az infláció az év végére 5, éves átlagban 7,3 százalék lesz. A munkanélküliségi ráta 2007-ben 8 százalékra emelkedik. Az idei GDP-arányos államháztartási hiány mérték 6,3 százalék, míg az adósságállomány a GDP 66,2 százaléka körül alakul. A kereskedelmi mérleg 2007-ben a GDP 1,4 százalékát elérő pozitív egyenleggel zárhat, míg a folyó fizetési mérleg hiánya a GDP 4,9 százaléka körül lehet.
Economist Intelligence Unit (EIU) - A régió országai az idén lendületesen fejlődnek, ez alól kivétel a magyar gazdaság, amelynek növekedése a megszorító intézkedéseknek köszönhetően az idén 2,5 százalékra – azaz tízéves mélypontra – csökken.
- Az export továbbra is erőteljes, így remény van a folyó fizetési mérleg hiányának csökkentésére.
- A forint árfolyamának jelentős esését nem lehet kizárni. 
Samu János, a Concorde Értékpapír Zrt. szakértője - A lakosság sikeres jövedelemsimítással reagált az egyensúlyjavító program által gerjesztett fiskális sokkra, így az idén a reáljövedelmek mérséklődésénél kevésbé csökken a lakossági kiadások volumene, 2008-ban pedig már bővülhet a háztartások fogyasztása.
Major István. A Világkereskedelmi Szervezet (WTO) magyar nagykövete - A legújabb tervek szerinti, a fejlődő piacokhoz képest túlzottan nagy iparivám-csökkentési különbség miatt a Magyarországra és a többi új EU-tagállamba az elmúlt években beáramlott működő tőke jelentős része Kínába és más olcsóbb bérű országokba távozhat.
GKI Gazdaságkutató Zrt. - A gazdasági növekedés üteme a tavalyihoz képest visszaesik, de jóval meghaladja a tervezettet.
- Az infláció csak átmenetileg gyorsult, és szeptembertől erőteljesen mérséklődik. Éves átlagban 7 százalékos, de az év végén már csak 4,5-5 százalékos fogyasztói áremelkedés várható.
- A nominális bruttó keresetek január-május folyamán a tervezettnél gyorsabban, 7,4 százalékkal emelkedtek. Az üzleti szférában több mint 10 százalékos – az OÉT-megállapodás felső határánál is gyorsabb – volt a bérnövekedés (részben a foglalkoztatás fehéredéséből adódóan). A keresetek emelkedése a költségvetési szektorban eddig 3 százalék alatti. Bár a bruttó és a nettó keresetek közötti olló az év során jelentősen mérséklődni fog, a tervezettnél némileg mégis erőteljesebb, 4,5 százalék körüli reálbércsökkenés várható.
- Idén – az infláció esésével párhuzamosan – még legalább egy százalékpontos kamatcsökkentés várható, így az alapkamat az év végére 6,5 százalék körül alakulhat.
- Az államháztartás (EU-módszertan szerinti) hiánya a GDP 6,2 százaléka lesz, ami még mindig magas, de kisebb a konvergenciaprogramban előirányzottnál.
Havas István, az
Ernst and Young magyarországi vezérigazgatója
- Magyarország a külföldi tőkebefektetési projektek száma alapján az európai rangsor 11. helyén állt 2006-ban, szemben a 2005-ös 8. hellyel. A tőkebefektetések által létrehozott új munkahelyek száma alapján viszont Magyarország már előrébb áll a rangsorban. Szlovákia kiesett az első 15-ből.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384