Elmaradt a családi pótlék emelése

2007-11-05

Költségvetési adok-kapokban csapódott le a koalíciós konfliktus, amelyből az SZDSZ látszik vesztesen kikerülni. A vizsgált héten lezajlott költségvetési vita egyértelművé tette, hogy 2009-ig nem várható érdemi adócsökkentés; a liberális párt módosító javaslatai rendre lepattantak a pénzügyminiszterről. A kamatvágás elmaradása nemigen lepte meg a piacot, elemzők az év végére 7,25 százalékos kamatszintre számítanak.

Monetáris politika

Megosztott elemzői vélemények és nagy várakozás előzte meg a monetáris tanács október 29-i ülését. A kamatvágás elmaradása az elemzők többsége szerint óvatosságot jelez, és megalapozza a novemberben várható 25 bázispontos csökkentést. Megfelelt a piaci várakozásoknak mind a lengyel alapkamat változatlanul hagyása (4,75 százalék), mind a Fed döntése, amely 4,75-ről 4,5 százalékra csökkentette az amerikai kamatlábat.

Nyilatkozó Nyilatkozat
Ambrus Gábor, a 4Cast Limited londoni elemzője - A kamatdöntési közleményből a lazább monetáris politikát szorgalmazók erősebb hangja szűrődött át, de a mai ülésen az óvatosság volt a fontosabb. Mindez nyitva hagyja annak lehetőségét, hogy egy hónap múlva, november 26-án bekövetkezzen a kamatcsökkentés, amelyhez a friss inflációs jelentés szolgáltathat majd alapot.
OTP - Az OTP elemzői a következő 6-9 hónap folyamán az alapkamat csökkentésére számítanak. Az idén még egy 25 bázispontos mérséklésre, a jövő év első felében pedig további 100 bázispont körüli kamatcsökkentésre látnak esélyt. Ha azonban az élelmiszerek a vártnál nagyobb mértékben drágulnak, illetve a bérek és a piaci szolgáltatások árai a kívánatosnál gyorsabban emelkednének, akkor lehetségesnek tartják, hogy a vártnál kevesebb kamatcsökkentésre lesz mód.
Szentiványi Nóra, a JP Morgan londoni elemzője - Úgy tűnik számunkra, hogy a monetáris tanács közel volt a kamatvágáshoz. A közleményből is kitűnik, hogy a testület el akarta kerülni annak látszatát, hogy túlságosan optimista az inflációs kilátásokat illetően, melyet azzal keltett volna, ha a szeptemberi után a mai ülésen is kamatot csökkent.
- Várakozásaink ellenére nem vágott kamatot a jegybank, 25 bázisponttal 7.25%-ra módosítottuk felfelé év végi kamatlábra vonatkozó várakozásunkat.
Raffaella Tenconi, a Dresdner Kleinwort londoni elemzője - A kamatdöntés és annak közleménye lényegében összhangban van várakozásainkkal. A jövő év közepére 6.5% körülig süllyedhet a kamatláb.
Fórián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő vezető elemzője - A kamatdöntés nem okozott meglepetést a piacon, az elemzők többsége a kamattartásra számított. A következő kamatdöntés lesz a lényeges abból a szempontból, hogy a monetáris tanács akkor foglalkozik majd a következő inflációs jelentéssel, amelyet természetesen a november végi kamatdöntéssel együtt hoz nyilvánosságra. Ezzel együtt 2009-re a 3 százalék körüli inflációs mértéket el lehet érni.
Bebesy Dániel, a CIB Bank budapesti elemzője. - Annak jelzésével, hogy az élelmiszerek külső okok miatti feltehetően tartós áremelkedési hatása befolyásolhatja a közép távú inflációs kilátásokat, a korábbi közleményeknél kissé óvatosabb hangot ütött meg ma a monetáris tanács. A szinten tartási kamatdöntés mellett úgy tűnik, hogy a kamatpályával kapcsolatos kilátások nem változtak. Ezt az is megerősíti, hogy Simor András jelzése szerint szoros volt a mai döntés eredménye. A mai vágás tehát a levegőben volt, amely egy hónap múlva bekövetkezhet, feltéve, hogy nem lesznek nagy negatív meglepetések a friss inflációs jelentésben.
Barcza György, a K&H Bank vezető közgazdásza - Összességében amellett, hogy a jelenlegi feltételek megengedték volna a kamatvágást, a bizonytalanság óvatosságra sarkallta a testületet. A mai döntés eredménye indokolt volt és a kamatcsökkentéshez majd alapot szolgáltathat az egy hónap múlva esedékes inflációs jelentés, több információ a jövő évi országos bértárgyalásokról és a most szerdai Fed kamatdöntést követő piaci reakciók.
Tóth Gyula, az UniCredit MIB bécsi elemzője - Az a tény, hogy Simor András szavai szerint nagyon szoros volt a mai kamatdöntés kimenetele, arra is utalhat, hogy ismét az ő szavazata döntött. A mai kamatdöntés fő üzenete az óvatos monetáris politika jegybank felőli hangsúlyozása, bár az a megjegyzés, hogy a prémiumkifizetésektől megtisztított bérnövekedési dinamika lassulhat, a kamatcsökkentési lehetőséget erősíti.
Gárgyán Eszter, a Citibank budapesti elemzője - A nemzetközi piacokon újra fokozódó volatilitás, illetve a magyar eszközök viszonylagos alulteljesítése a régiós eszközökkel összevetve valószínűleg erősítette a monetáris tanácson belül a héják hangját. Az egy hónap múlva esedékes következő kamatdöntéshez a külső környezet már javulhat. Amennyiben nem az MNB tűréshatárán (7%) felüli jövő évi országos bruttó bérajánlás születik az Országos Érdekegyeztető Tanácsban, akkor a novemberi inflációs jelentés teret adhat egy kamatcsökkentéshez, melyet a jövő év első felében további kettő követhet. Ennél több monetáris lazítás a választások közeledtével alakuló fiskális fegyelemtől függ, ami alapvetően befolyásolja majd az ország kockázati prémiumát.


Gazdaságpolitikai vitatémák

Gazdaságpolitikai vitatémák 


A vizsgált héten a honatyák lezárták a jövő évi költségvetés és az azt megalapozó törvények általános vitáját. Az ülésen kormánypárti képviselők megerősítették elkötelezettségüket a kisadók összevonásának elvetése, valamint a területalapú építmény- és telekadó lehetőségének 2008 utáni fenntartása mellett. A Fidesz még hétfőn 250 milliárdos átcsoportosítást javasolt a 2008-as büdzsében, a legnagyobb gazdaságpolitikai vita mégsem a kormány és ellenzéke, hanem a két koalíciós partner között zajlott.

Kóka János adócsökkentési javaslataival tett kísérletet pártja liberális arcélének erősítésére, a pénzügyminiszter ellenállása miatt mégis visszakozni kényszerült. Bár felmerült, hogy az SZDSZ a Fidesszel együtt szavazva vinné át sáveltolási kezdeményezését, a személyi jövedelemadó alsó kulcsának jövedelemhatára 1,7 millió forint marad, továbbá a háromszázalékos szja-felajánlás új rendszere mögül is kénytelen volt kihátrálni a kisebbik kormánypárt. Vereségét az SZDSZ további megtakarítható költségvetési forintok keresésével próbálja ellensúlyozni, de ha találnának is forrást, a kormány azt nem adócsökkentésre, hanem a hiány gyorsabb mérséklésére költené. 

 

 

Nyilatkozó / Nyilatkozat témája Nyilatkozat
Veres János pénzügyminiszter / költségvetési fegyelem - Az elemzők, akik most bizonytalannak tartják a 2009-es célok teljesítését, tavaly nyáron nem hitték el, hogy a bejelentett konszolidációs intézkedéseket Magyarországon valóban meg lehet hozni. Amikor megszülettek a törvények, az elemzők nem hitték, hogy ezeket végre lehet hajtani..., amikor végrehajtottuk, nem hitték, hogy ezt fenn lehet tartani a következő évre. 2007-ben fenntartottuk (a törvények végrehajtását), 2008-ban ezt folytatjuk, és 2009-2010-ben is folytatjuk.
Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter / költségvetés -A liberális párt javaslatai 74 milliárd forintnyi kiadáscsökkenést javasolnak az állami intézményeknél, a másik oldalon pedig mintegy 55 milliárd bevétel-, vagyis adócsökkentést, illetve 8 milliárdos kiadásnövekedést okoznának a 2008-as büdzsében. A javaslat szerint fokozni kell a több mint 3, vagy sérült gyermeket nevelő családoknak járó családi pótlékot, növeljük a személyi jövedelemadó alsó kulcsa alá eső éves jövedelem határát, illetve emeljük a jövedelemből társadalmi célokra felajánlható 1%-os szja-részt.
Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője / költségvetés - A Fidesz továbbra is várja az SZDSZ támogatását az adócsökkentéshez, annak ellenére, hogy a liberálisok visszavonták az ilyen irányú javaslatukat a vasárnapi koalíciós egyeztetés után.
- Csak a választásokig volt fontos az adócsökkentés politikája, azóta folyamatos
adóemelést tapasztalunk. A kormánypártiak egy percig sem gondolták komolyan az adócsökkentést, amire nemcsak a jövő, de a jelen szempontjából is szüksége van Magyarországnak. Az adóterheket csökkenteni kell, hogy a szociális válság minél kisebb pusztítást okozzon.
- Elmondhatjuk, sokkal rosszabbul élünk, mint négy éve. 2008 rendkívül nehéz lesz, az önkormányzati szféra komoly elvonásra számíthat, az infláció tovább fog emelkedni, míg a reálbérek stagnálása várható.
Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője / költségvetés -Akisebbik koalíciós partner olyan politikai hastáncot jár, aminek nem látjuk a végét. Az SZDSZ egyet riszál jobbra, egyet balra. A jobbra riszálás ára hetvenmilliárd forint, a balra riszálásé pedig ötmilliárd. Az utóbbi napok sajtóhírei arról szólnak, a kisebbik koalíciós párt a Fidesszel is hajlandó koalíciót kötni.
- A liberális párt játékára rámehet az ország. Arra kérjük az SZDSZ-t, játsszon tiszta lapokkal és felelőtlen ígéretekkel ne veszélyeztesse az euró bevezetését.


Elemzői kommentárok és gazdasági mutatók

Elemzői kommentárok

Magyarország költségvetési kilátásait tekintve bár továbbra is jelentős, de egyre kisebb kockázatot látnak elemzők a kormányzati ciklus második felében várható költekezési fegyelem lazulásában. Az euróbevezetés tekintetében ugyanakkor továbbra sem jók Magyarország esélyei: a Reuters legújabb, 33 pénzügyi elemző és tanácsadó véleményén alapuló felmérése szerint a kelet-európai EU-tagországok közül utolsóként (Romániával együtt) csak 2014-ben várható az euró bevezetése. Egyetértés mutatkozik abban is, hogy a forint ingadozási sávja az idén várhatóan nem, jövőre viszont jó eséllyel módosul. 

 

Elemző Legfontosabb állítások
Barclays Capital - A ház már kevésbé borúlátó a költségvetési kilátásokat illetően, mint akár néhány hónappal ezelőtt, mivel a 2007-2008-as számok szilárdnak tűnnek, és a politika a jelek szerint továbbra is elkötelezett a kiigazítás mellett.
- Az idei 6,4 százalékos és a jövő évi 4,1 százalékos - ESA-szabvánnyal számolt - GDP-arányos államháztartási deficitcél hitelesnek látszik.
- Az igazi kihívás ugyanakkor a konszolidáció folytatása 2009-ben, amikor 3,2 százalékra kell csökkenteni a deficitet a tervek alapján. Az abban az évben esedékes európai parlamenti választások eredményei elbizonytalaníthatják az MSZP-t a 2010-es magyarországi választások előtt, márpedig az elmúlt időszakok költségvetési mintái tipikus választási költekezési, majd megszorítási ciklusokat mutatnak. Ezúttal azonban más lehet a helyzet.
- Bár a felmérések szerint az MSZP támogatottsága többéves mélyponton van, nincs olyan egyértelmű nyomás, amely Gyurcsány eltávolítását célozná. Mindemellett a kormányfő olyan költségvetési szabályokat lefektető törvényeket is javasol, amelyeket ideális esetben, kétharmados többséggel az alkotmányba foglalnának, további jeleként annak, hogy folytatódnak az erőfeszítések a költségvetési kiigazítás hosszú távú hitelességének erősítésére.
- A forint ingadozási sávja nem megfelelő az ország számára, különösen azért, mert még legalább három évnyire van Magyarország belépése az euróövezeti tagság előtt kötelező ERM-II-be.
- Legkorábban 2008 első negyedévében tűnik lehetségesnek a sáv felszámolása, miután a magyar adósságpiaci hozamok lejjebb mentek, a 2007-es teljes költségvetési adatsor ismertté válik, és megkezdődik a 2008-as költségvetési terv végrehajtása.
Ed Parker, a Fitch Ratings európai szuverén besorolásokért felelős igazgatója - A Fitch jó haladást érzékel a konszolidációban, a magyar kormány erős startot vett, és a hitelminősítő arra is lát esélyt, hogy az idei államháztartási hiány elmarad a hivatalos céltól. A kihívást azonban a parlamenti időszak második fele jelenti, amikor már közelednek a választások, és mint tudjuk, Magyarországon igen erősen érvényesülnek a politikai ciklusok a gazdasági folyamatokban.
Goldman Sachs - A forintsáv felszámolása jelenleg láthatóan nem szerepel a napirenden, mivel a magyar kormány tart attól, hogy a forint túlszaladna erős irányban, ami ártana a gazdaság jelenlegi egyetlen motorjának, az exportnak. A forintsáv eltörlése végül azonban meg fog történni, és ez további lendületet adhat a kamatcsökkentéseknek, potenciálisan a 6,50 százalékos szint alá süllyesztve a magyar jegybanki alapkamatot.
JP Morgan - A forint ingadozási sávja az idén várhatóan valóban nem módosul, a változtatásnak azonban a ház jövőre már 30 százalékos valószínűséget jósol.




Gazdasági mutatók 


2007 harmadik negyedévében 27%-kal több lakást vettek használatba, mint egy évvel korábban, és jelentősen csökkent a külkereskedelmi mérleg hiánya is – jelentette a KSH. Az Ecostat konjunktúra-indexe szerint a TOP-100 csoportba tartozó nagyvállalatok döntő többsége a makrogazdasági konjunktúra szinten maradását várja, ugyanakkor saját vállalkozásuk hat hónapon belüli lehetőségeit az egy hónappal korábbihoz képest jóval optimistábban ítélik meg. 

Mutató fajtája Adatok
Lakásépítések, építési engedélyek,
KSH (2007. I–III. negyedév)
- Az év első kilenc hónapjában 20 és félezer befejezett lakás kapott használatbavételi engedélyt és közel 33 ezer új lakásra adtak ki építési engedélyt. A használatba vett lakások száma 10%-kal, az új lakásépítési engedélyeké 5%-kal volt több, mint 2006 első háromnegyed évében. A növekedés elsődleges forrása a vállalkozói lakásépítés, amelynek keretében a II. és III. negyedévben másfélszer több új lakás készült el, mint az előző év hasonló időszakában.
- A lakásépítés területi alakulása a főváros növekvő súlyát mutatja: itt kérték az új engedélyek egynegyedét, itt épült az új lakások 30%-a.
- A befejezett lakások számának ez év II. negyedévében elkezdett növekedése folytatódott a következő három hónapban is. A III. negyedévben 27%-kal több lakást vettek használatba, mint egy évvel korábban, ezen belül az átlagosnál gyorsabban emelkedett a vállalkozások által eladás céljából épített lakások száma.
Külkereskedelmi termékforgalom, KSH (2007. január-augusztus) - 2007. január–augusztusban a kivitel volumene 17, a behozatalé 14%-kal növekedett az előző év azonos időszakához képest. A külkereskedelmi mérleg hiánya 201 milliárd forint (819 millió euró) volt, 312 milliárd forinttal (1127 millió euróval) kevesebb, mint egy évvel korábban.
Ipari termelői árak, KSH (2007. szeptember) - Az ipar belföldi értékesítési árai 2007. szeptemberben az előző hónaphoz képest 0,4%-kal, a 2006. szeptemberivel összehasonlítva 3,1%-kal emelkedtek. Az exportértékesítés havi termelői árai az előző hónaphoz viszonyítva 0,8%-kal csökkentek, az egy évvel korábbiaknál 7,2%-kal voltak alacsonyabbak. A belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak az előző hónapinál 0,3%-kal voltak alacsonyabbak, 2006. szeptemberihez képest 2,7%-kal csökkentek.
Az Ecostat konjunktúra-indexe - A TOP-100 vállalatcsoport konjunktúra-indexe 91,7 százalék, míg a kis- és középvállalatok bizalmi indexe 94,8 százalék volt októberben.
- A TOP-100 csoportba tartozó nagyvállalatok bizalmi indexe annyiban módosult az előző hónapokhoz képest, hogy a cégek 73 százaléka a makrogazdasági konjunktúra szinten maradását várja. Így a gazdaság javulását illetve romlását vélelmezők aránya zsugorodott. Saját vállalkozásuk hat hónapon belüli lehetőségeit a szeptemberinél jóval optimistában értékelik meg a cégek. Októberben majdnem minden második nagyvállalat derűlátóan nyilatkozott üzleti lehetőségeiről.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384