A miniszterelnöki beszéd hete

2008-02-22

A tavaszi ülésszak második hetének fő parlamenti eseménye a kormányfő évértékelő - évadnyitó beszéde volt, ami a továbbiakban az egész politikai napirendet meghatározta. Bár rövid távon az Új Tulajdonosi Program jelentette a legfőbb témát a közbeszédben, az adócsökkentés ügye hosszabb távon válhat érdekessé mind politikai, mind gazdasági szempontból. Az adócsökkentés témája egyfelől a miniszterelnök által meghirdetett "új politika” szimbolizálására ad lehetőséget a kormány és a koalíciós pártok számára, de csak abban az esetben nem alakulnak ki olyan éles koalíciós viták ebben a kérdésben, melyek mindkét kormánypártnak ártanának.

Visszatekintés és előrejelzés

Hír Megjegyzés
Ötpárti megállapodás a magyar EU-elnökség kapcsán (február 21.) Politikai közhely, hogy az egész politikai elitről alkotott képet jelentősen javíthatják az olyan konszenzusos lépések, melyek közös "nemzeti" célokra irányulnak. A tapasztalat ugyanis az, hogy ezek a hírek az esetek többségében nem érdeklik a nyilvánosságot.
Fodor Gábor támogatja Fülöp Sándort a jövő nemzedékek ombudsmanjának posztjára (február 19.) Jelzésértékű, hogy míg Fodor Gábor támogatta a jelöltet, addig az SZDSZ nem.
Elfogadta az Országgyűlés a gyűlöletbeszédről szóló törvényt (február 18.) A javaslat valószínűleg ismét az Alkotmánybíróságra kerül, mert a köztársasági elnök várhatóan nem írja alá
Várhatóan minden párt egyetért a fogyasztóvédelmi eseti bizottság országgyűlési határozati javaslatával (február 19.) -
Szavazás az ombudsman-jelöltekről (február 25.) Az ombudsman-jelöltek parlamenti elvetése a köztársasági elnök számára káros - ugyanakkor ha Sólyom László konzekvens kíván maradni, akkor nem lenne szerencsés hirtelen egyeztetéseket kezdeményeznie.
Rétvári Bence esküt tesz (február 25.) -
Draskovics Tibor miniszteri eskütétele (február 25.) -



Egy potenciális koalíciós vita


A miniszterelnöki évértékelő után az adócsökkentési program is belpolitikai témává válhat. A kormányfő nem beszélt konkrétumokról, csak megismételte azt a korábban is ismert tényt, miszerint körülbelül 200 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra. A döntés hiánya hitelességi szempontból káros a kormány számára, mert már a sokadik saját maga által szabott határidőt nem tartja be az adóváltozások nyilvánosságra hozását illetően.

Az SZDSZ-es elnökválasztási botrányban gyengülni látszó Kóka János azt javasolta, hogy az adócsökkentés összegét duplázzák meg. Így a továbbiakban várható, hogy a koalíciós pártok között vita alakul ki az adócsökkentés mértékét és jellegét illetően. A potenciális koalíciós vita természetesen nem kedvez sem az MSZP-nek, sem az SZDSZ-nek, ugyanakkor rövid távon hozhat annyi pozitívumot, hogy tovább tereli az érdeklődést a népszavazás felől a kormányzás felé, ráadásul egy olyan, az "új politikát" szimbolizáló kérdésre irányítva a figyelmet, mint az adócsökkentés.


Futárposta (február 15-22.)

  Szám Jelleg, benyújtó, kiemelendő javaslat
Benyújtott önálló indítványok 11 Közte: A pálinkáról és a Pálinka Nemzeti Tanácsról szóló törvényjavaslat, illetve A Büntető Törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat, mely a hamisítások ellen lépne fel fokozottan
Visszavont önálló indítványok - -
Módosító, kapcsolódó módosító javaslatok, sürgősségi, kivételességi indítványok, pontosítások 13  -
Visszavont, visszautasított és határidő után érkezett módosító, kapcsolódó módosító javaslatok 3  -
Benyújtott egységes javaslatok - -
Írásbeli kérdésekre benyújtott válaszok 15 OKM (2), KVM (1), FVM (2), PM (2), MeH (2), GKM (3), SZMM-KÜM-EÜM (1-1-1)

Forrás: www.mkogy.hu


Fontos javaslatok a parlamenti ügymenetben

Javaslat Állapot A javaslat tartalma, fontos pontjai vagy jelentősége
Az állami vezetők javadalmazásának átláthatóságához szükséges egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/4116.) A február 25-26-i ülésen a módosítókról szavaznak. A szöveg az állami vezetők illetményeinek nyilvánosságáról, valamint rendszeres vagyongyarapodási vizsgálatokról rendelkezik.
A 2007-2020 közötti időszakra vonatkozó energiapolitikai koncepcióról szóló országgyűlési határozati javaslat (H/4858. szám) Március 3-4-én lezárják az általános vitát. -
A földgázellátásról szóló törvényjavaslat (T/4669.) A február 25-26-i ülésen megkezdik az általános vitát. -
A bűnüldözési célú titkos információgyűjtésről szóló törvényjavaslat (T/4192.) Március 3-4-én részletes vita lesz. Pontosítja, hogy a rendőrség mikor használhat titkosszolgálati eszközöket
A költségvetési felelősségről és a Törvényhozási Költségvetési Hivatalról szóló törvényjavaslat (T/4319.), A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/4320.), A Magyar Közt. Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény módosításról szóló törvényjavaslat (T/4318.) Március 3-4-én megkezdik az általános vitát. A három javaslat a költségvetési szigort foglalná törvénybe, megakadályozva a választási költségvetések készítését, a hiány elengedését.
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiáról szóló országgyűlési határozati javaslat (H/4978.) Március 3-4-én megkezdik az általános vitát. -
A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumáról szóló országgyűlési határozati javaslat (H/5005.) Vita és határozathozatal várható március 3-4-én. Határozat a Szili Katalin által életre hívott szervezet intézményessé tételéről.
A személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló 1996. évi CXXVI. törvény módosításáról (T/4899.) Március 3-4-én általános vita és lezárása várható. MDF-es javaslat, azt írja elő, hogy minden adózó kapjon a felajánlott százalékairól visszajelzést. A valamilyen okból nem teljesített felajánlások az NCA-hoz kerülnének.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384