Volt jobbikosok kampányoltak a Jobbik ellen – Szélsőjobbmonitor, 2018. március

2018-04-09
  • A választási kampány hajrájában a Jobbik nagyon aktívan vett részt. Rengeteg előadást, utcafórumot és kerekasztalbeszélgetést szerveztek. A kampányuk legfontosabb eleme a választási programjuk ismertetése, népszerűsítése volt. Bizonyos szakpolitikákat a párt ismertebb jelöltjei karoltak fel, és annak mentén végezték a munkájukat a kampány során.
  • A korábbi hónapok irányvonalát követve, amikor a Jobbik a véleménypluralizmus és a szólásszabadság szószólója lett, Vona Gábor márciusban is több kerekasztalbeszélgetésen vett részt az ellenzéki pártok miniszterelnökjelöltjeivel közösen.
  • A Fidesz-Jobbik párharc márciusra tovább fokozódott. Egyik oldalon a Jobbik által feltárt vagy képviselt korrupciós ügyek, problémák álltak, szemben a Fidesz lejárató kampányával, melynek során korábbi hangfelvételekkel, és nem ritkán álhírekkel próbálták a Jobbik képviselőit lejáratni a kormányközeli média minden platformján.

Jobbik: „Magyar szívvel, józan ésszel, tiszta kézzel

A Jobbik a választáshoz közeledve egyre több utcafórumot, előadást és beszélgetést szervezett belföldön és külföldön egyaránt. Kampányrendezvényeik három témára épültek. Az első a korrupció felszámolása és az elszámoltatás kérdése. A második az, hogy mit csinálna a Jobbik máshogy a korábbi kormányzatokhoz képest, ha hatalomra kerülne. Fontos kiemelni, hogy a Jobbik volt az egyetlen ellenzéki párt, mely több fideszes intézkedést is elismert. A harmadik pedig, hogy mit gondol a Jobbik az ellenzéki pártok közötti koordinációról és az együttműködésről.

A korrupció felszámolását, a „bűnősök” felelőségre vonását több választási programpontjában megígérte a párt, és „megoldást kínáltak” az előző két ciklus alatt aránytalanul és igazságtalanul meggazdagodott politikusok elszámoltatására és esetleges felelősségre vonására.

A hónap során a nagyobb hangsúlyt azonban a választási programba foglalt konkrét ígéretek kapták (pl. tűzifa áfájának 5%-ra csökkentése, egyszülős családok segítése, devizahitelek felvételi árfolyamon történő forintosítása.)

A Jobbik és a többi ellenzéki párt viszonya

A Jobbik önálló kormányváltó erőként határozta meg magát, mely nem vesz részt semmilyen koordinációban vagy összefogásban. E lépésre a Jobbik azt a magyarázatot adta, hogy ideológiailag olyan nagy távolság van közte és más ellenzéki pártok között, hogy a Jobbik szavazótábora elfordulna tőle, ha megtennék ezt a gesztust. A párt hangsúlyozta, hogy minden változást akaró választópolgár elég intelligens ahhoz, hogy felmérje, ki a legerősebb ellenzéki jelölt a választókerületében. A Jobbik javára több kispárt léptette vissza embereit (Európai Alternatíva Párt, Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt), a jelentősebb formációk közül pedig az LMP tette az első gesztust a Jobbik felé azzal, hogy egy jelöltjét visszaléptette a javukra. Azonban a Jobbik a köszönetnyilvánításon kívül mást nem tett, és kiállt amellett az érv mellett, hogy nincs szükség koordinációra, csak a magas részvételi arányra. A koordináció és az összefogás elutasítása ellenére azonban többször hangoztatta, hogy a parlamentben az LMP-vel és a Momentummal is hajlandó lesz együttműködni a Fidesz leváltásában.

Csúcsára ért az elmérgesedett Jobbik-Fidesz páharc

A Jobbik választási csalással gyanúsította meg a Fideszt, mivel szerintük segítették a kamupártokat az egyéni kerületi ajánlások összegyűjtésében (pl. Zuglóban Lévai Katalin ajánlásai esetében a sorrend is megegyezett a fideszes Jelen Tamás ajánlásaival).

Emellett a Jobbik folytatta a migrációs témában vitt negatív kampányát. Tokody Marcell, a Jobbik képviselője Tarlós István főpolgármesterhez fordult, melyben számon kérte, hogy Budapest hány migránsnak és milyen mértékű támogatást nyújtott. A főpolgármester válaszából kiderült, hogy a lakhatási támogatás és a család- és otthonteremtési támogatás nincsen magyar állampolgársághoz kötve. Tokody posztjával rá kívánt mutatni arra, hogy a Fidesz kettős beszédet folytat a bevándorlással kapcsolatban.

Forrás: Facebook


Szávay István leleplezte, hogy a Fidesz megrendelésre készítteti a külhoni magyarokat gyalázó „jobbikos” kommenteket. Szávay szerint „Gálfi Laura, az ELTE joghallgatója(!), aki egyébként a kormánypárt ifjúsági szervezete XII. kerületi csoportjában tevékenykedik,” március ötödikén felhívást adott ki, hogy jobbikos csoportokban a határon túli magyarokat gyalázó kommenteket kell írniuk aznap este 18:00 előtt, amit másfél órával később a magyaridok.hu oldalon a „Megtagadják a határon túliakat a jobbikosok” című cikk követett. A cikket Gabay Dorka készítette, aki Szávay István szerint korábban is több Jobbikot lejárató és rágalmazó írást jegyzett.

A választás közeledtével a Fidesz és a Fidelitas lejárató kampánya is folytatódott. Az Origó arról számolt be, hogy Volner János nagykörösi fórumán negyven fő vett részt, miközben a városban huszonötezer fő él. Az oldal úgy gondolja, hogy a kevés résztevő a frakcióvezető jelenléte ellenére azt mutatja, hogy a párt nem „teljesít olyan jól a valóságban”. Volner János válaszposztjában azt írta, hogy „nehéz eldönteni, hogy a fideszes sajtó ennyire ostoba, vagy szokása szerint hazudik - talán mindkettő egyszerre.” Állítása szerint egy zenés műsort, melyet ő nyitott meg, összekevertek egy jobbikos fórummal.

Lejárató kampány indult Dúró Dóra ellen is. A Ripost állítása szerint az oktatással foglalkozó szakpolitikus erőszakkal tört be egy iskolába, és botrányt csapott. Dúró Dóra válaszposztjában azt állította, hogy nem történt semmi ilyesmi, és nem kampányolni ment az iskolába: „oktatási szakpolitikus vagyok, tehát oktatási intézményeket látogatok, nem kampány miatt, hanem szakmai kötelességem okán”.

A márciusi kampányhónap legnagyobb figyelmét azonban Janiczak Dávid ózdi polgármester kapta, aki ellen telefonos és online lejáratási hadjárat is elindult. A Pesti Srácok egy hangfelvételt tett közé, melyen Janiczak minősíthetetlen módon viselkedett női beosztottjaival. Czunyiné Bertalan Judit, a Fidesz országgyűlési képviselője elmondta a közmédiának, hogy telefonos tájékoztató kampányt indítanak, hogy nyomást gyakoroljanak Vona Gáborra, hogy lemondassa helyettesét. Janiczak véleménye az esetről, hogy megsértették az érintett hölgyeket, mivel nem közszereplők, illetőleg hozzátette, hogy ő is csak ember.

Akik kilógtak a néppártosodásból

Toroczkai László nem kívánt elindulni a 2018-as országgyűlési választásokon egyéni képviselőjelöltként, mivel úgy gondolja, hogy be kell fejeznie azt, amit Ásotthalmon elkezdett, így országos listán is csak a szimbolikus hatvannegyedik helyett tölti be. A párton belül több ellentétet szült a mérsékeltebb párttagokkal való egyet nem értése, azonban az e konfliktusokat bemutató kormánysajtóban megjelenő cikkekre egyöntetűen azt válaszolták, hogy természetesen nem értenek egyet bizonyos dolgokban, de mivel véleménypluralizmus van a Jobbikban, így elfogadják egymás érveit. A nőnap alkalmából írt posztjában Toroczkai László kijelentette, hogy a nemzetközi nőnap egy politikai átverés, ami kommunista felforgatókhoz kötődik, valamint, hogy „a nemi erőszakot elkövetőket kasztrálni kell, és/vagy felakasztani, ha erre van mód. A nők elleni erőszakot elkövetőket a társadalom vesse a gyávák megérdemelt helyére, a legsötétebb tömlöcbe.” Lázár bécsi videójára Novák Előd is reagált, a Facebookon adva igazat Lázár Jánosnak.

A szélsőjobboldali szervezetek tevékenysége

Magyar Önvédelmi Mozgalom

A választás témája legerősebben a Magyar Önvédelmi Mozgalomnál jelent meg márciusban. A MÖM korábban is többször szervezett közös programokat a Jobbik dél-békési jelöltjével, Dr. Szabó Ervinnel, és ez márciusban sem volt másképp: László Attila, a MÖM vezetője posztban reklámozta Szabó és Vona Gábor közös nagyszénási és orosházi lakossági fórumát, osztott meg interjút Szabóval, és részt vett közös ételosztáson is a Jobbik helyi szervezetével.

A választások kapcsán többször támadta posztjaiban választási csalásra hivatkozva a Fideszt, és helyi képviselőjelöltjét, Simonka Györgyöt, akit egy ízben a Kúria is elmarasztalt. Megjelent többek között az a vád, hogy kamupártok segítik Simonkát, valamint hogy Fidesz által betelepített álmigránsokkal zavarta meg Szabó utcafórumát, akik „Allahu Akbar” feliratot is ragasztottak Szabó plakátjaira, amiért Szabó feljelentést is tett.

Szervezeti szempontból a legfontosabb esemény az volt, hogy a MÖM is részt vett a HVIM által szervezett Hadak Útja Rendezvénysorozat második állomásán.

Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom

A Hatvannégy Vármegye emellett részt vett a Székely Szabadság Napján Marosvásárhelyre szervezett vonuláson, az erdővidéki szervezet Kézdivásárhelyen koszorúzott a szabadságharcra emlékezve, a dél-alföldi szervezet pedig Békéscsabán vett részt összetartáson. Az észak-magyarországi HVIM bejelentette új akcióját, melynek részeként a miskolci Avasi Temetőből szeretnék kiűzni a szerintük a békés megemlékezést akadályozó hajléktalanokat és „szipusokat”.

A HVIM Marosvásárhelyen a Székely Szabadság Napján (Forrás: HVIM)

 

Erő és Elszántság

Az Erő és Elszántság erős kijelentéssel kezdte a márciust, mikor egy videóbejegyzésben Lantos János az ukrajnai magyarokat ért atrocitásokra válaszként azt mondta, az EE lehetőségéhez képest mindent meg fog tenni, hogy a „sovinizmust” „kiirtsa”. Lantos emellett blogposztban reagált Puzsér Róbert „Tíz legmérgezőbb magyarországi szekta” című listájára, mely a Sznobjektív c. műsorban hangzott el, és mely listának tagja a „nemzeti radikális szekta” is, mely alá Lantos egy beszédét vágták be. Lantos a posztban arra az állításra reagál, mely szerint az ő esetükben összefolyik a hagyományőrzés a sci-fi fantazmagóriákkal. Lantos azt mondja, nem ért egyet ilyen „mákonyos hülyeségekkel”, és szerinte a magyar nemzet és Európa lényegét is a keresztény hagyomány adja.

Közös megemlékezést tartott a paksi alapszervezet a Betyársereggel Pakson a Székely Szabadság Napján.

Az Erő és Elszántság Pakson a Székely Szabadság Napján (Forrás: Erő és Elszántság)

 

Betyársereg

Mind az EE, mind a Betyársereg több alkalommal támogatásáról biztosította a MIÉP-et márciusban, a választási kampány hajrájában. Az erről szóló bejegyzések később eltávolításra kerültek a Betyársereg honlapjáról, elérhető azonban Tyirityán Zsolt a MIÉP március 15-i megemlékezésén mondott beszéde. Tyirityán itt még azt mondja, a hiteles és új magyar jobboldal építése a választások után kezdődik, és azt mondja, szerinte „újratervezés helyett újrarendezésre van szükség”. A beszédben megjelenik enyhe antiszemitizmus is, amikor Tyirityán felemlegeti a tiszaeszlári pert, melynek szellemisége mindmáig meghatározza a magyar politikát.

Többször megjelent a Betyárseregnél a migráció témája is, egyszer a cottbusi tüntetésekről szóló videót osztottak meg, mely szerint Németországban a nyár a forradalom nyara lehet, az emberek ugyanis megelégelték a migrációt, egyszer pedig a Demokratáról vették át Gazdag István egy cikkét, mely szerint Lázár János „nagyfokú önmérsékletről, dicséretes diplomáciai érzékről és támadhatatlan tárgyszerűségről tett tanúbizonyságot a bécsi közállapotok jellemzésekor”. Megjelent a Betyársereg honlapján emellett Barcsa-Turner Gábor, a HVIM társvezetőjének egy véleménycikke a diáktüntetésekről, melyben arra a következtetésre jut, a diáktüntetők értelmetlenül sopánkodnak, egy „legyengült belpesti értelmiség” tagjai, valamint ellentétet lát a diáktüntetések és a 2006-os tüntetések között. Míg az utóbbiak igazi harcosok voltak, akik valós diktatúra ellen küzdöttek, a diáktüntetőkre ez nem igaz. Hosszan megemlékezik emellett a posztban arról, hogy alapozták meg a 2006-os események az ő ellenkultúrájukat.

Identitás Generáció

Az Identitás Generáció nemzetközi eseményekre, illetve a Huszárvágás c. podcastjére fókuszált márciusban. Többször megemlékeztek a két szélsőséges aktivistáról, Brittany Pettibone-ról és Martin Sellnerről, akiket három napra előzetesbe zártak, majd kitoloncoltak Nagy-Britanniából. Bódi Ábel erről egy vlogban azt mondja, Nyugat-Európában elnyomják a szélsőséges véleményeket, egy másikban angolul beszél arról, megszűnt a szólásszabadság az országban. Bódi Bécsben készített interjút Pettibone-nal, a szervezet pedig tüntetett is az Egyesült Királyság budapesti nagykövetsége előtt is. Bódi vlogban összegezte a magyar ellenzék állapotát is, ahol azt mondta, az ellenzék „egyelőre veszélytelen”, a Jobbik pedig „részvénytársaság”, amely elhagyta a nemzeti radikalizmust, így vérfrissítést sürget. A Huszárvágásban emellett beszéltek a hódmezővásárhelyi időköziről és a Minority SafePackről, Soros Györgyről, Sellnerékről és a nemzeti szimbólumokról, valamint az ellenzéki összefogásról és a náci mopsz esetéről, és arról, hogy szerintük az egyetemeken baloldali véleménydiktatúra van.

Bódi Ábel beszédet mond a brit nagykövetségnél (Forrás: Identitás Generáció)

 

Értünk, értetek

Aktívan kampányolt márciusban Bertha Szilvia és pártja, az Értünk, értetek. Többször támadta Bertha az ellenzéket, a plakátkampányokkal kapcsolatban azt mondja, az LMP-t és a Jobbikot Simicska Lajos finanszírozza, ezáltal az ő pártjához képest előnyből indulnak. Az Echo TV-ben arról beszélt, Vona Gábor gyenge és hiteltelen, a külső nyomás hatására lebontaná a határzárat, egy másik posztban pedig azt mondta, Vona átveri az országot. Orbán Viktor miskolci nyilatkozatára úgy reagált, a nagy pártok nem képviselik a roma kisebbséget, az Értünk, értetek azonban elismeri, igényeiknek és karakterisztikájuknak megfelelő külön oktatási alrendszer és kulturális önállóság illeti meg őket.

A (volt) jobbikos politikusokat tekintve Morvai Krisztina támadta a taktikai szavazást, és hogy szerinte bagatellizálja a Jobbik a migráció veszélyeit, azt nyilatkozta, támogatja a Békemenetet, és azt is nyilatkozta, Vona célja Gyurcsány Ferenc és a DK hatalomba juttatása. Gaudi-Nagy Tamás pedig egy pódiumbeszélgetésen mondta el, volt a Békemeneten, ahol találkozott volt gárdistákkal, és ugyanitt jelentette ki azt is, az ellenzéki gyűlöletkampánnyal szemben egységre van szükség. Gaudi-Nagy a Karc FM-nek adott interjújában kritizálta Mirkóczkit is, aki szerinte vagy félreértette a nemzeti radikalizmust, vagy árulást követett el.

A monitorozást és az elemzést a Political Capital gyakornokai, Szikszay Gábor és Szabó Ákos készítették.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384