Gyurcsány Ferenc: a tanácsadóból lett miniszter

2003-05-20

Gyurcsány Ferenc miniszterségének sikeressége attól függ, milyen mértékben kísérik tevékenységét korrupciós vádak, mennyire tudja elfogadtatni magát az MSZP-ben és a társadalomban. A legfontosabb lépéseket az első tárgykörben tette meg, amikor ismertette üzleti érdekeltségeit. Ha markáns és eredményes minisztériumot kovácsol a GyISM-ből, hosszú távon a magyar politika egyik fontos szereplőjévé válhat.

HÍR: Május 7-én sajtótájékoztatón adott számot eddigi üzleti érdekeltségeiről Gyurcsány Ferenc, a gyermek-, ifjúsági- és sportminiszteri poszt várományosa. A volt miniszterelnöki főtanácsadó ismertette a tulajdonában lévő, mintegy 3,5 milliárd forintot érő Altus Befektetési Rt. érdekeltségeit, valamint elmondta, hogy cégei képviseleti és tulajdonosi jogát kinevezésétől kezdve másra ruházza át. Saját maga számára utasítási tilalmat vezet be, valamint felkéri a cégeket, hogy az állammal ne kerüljenek üzleti kapcsolatba. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a cégeket nem adja el, mert erre nem alkalmas a gazdasági környezet. Gyurcsány elmondása szerint az MSZP-t nem segítették cégei a választási kampányban, ő maga két vacsorát szervezett és fizetett ki Medgyessy Péternek.

ELEMZÉS: Gyurcsány Ferenc a politika háttérvonalából került a napi belpolitikai történések középpontjába, amikor kiderült: ő lesz Jánosi György utódja a gyermek-, ifjúsági- és sportminiszteri poszton. Gyurcsány a társadalom számára még kevéssé ismert, az MSZP-ben pedig nem tudott komoly politikai pozíciót szerezni a legutóbbi pártkongresszuson. A miniszter-jelölt aktív kommunikációt folytat azóta, hogy kiderült: május 19-én hivatalba lép.

Tanácsadók és karrierek

A rendszerváltás óta minden magyar miniszterelnök kiépítette saját tanácsadói körét. Antall József 1990-től főként külföldön élő magyarokra számított. Így került csapatába O&

f0ece6">
KOMMENTÁR: Gyurcsány Ferenc miniszterségének sikeressége attól függ, milyen mértékben kísérik tevékenységét korrupciós vádak, mennyire tudja elfogadtatni magát az MSZP-ben és a társadalomban. A legfontosabb lépéseket az első tárgykörben tette meg, amikor ismertette üzleti érdekeltségeit. Ha markáns és eredményes minisztériumot kovácsol a GyISM-ből, hosszú távon a magyar politika egyik fontos szereplőjévé válhat.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon / Fax:
+36 1 430-6699 / +36 1 430-6695