Önkritikus kormányértékelések

2003-05-27

Medgyessy Péter a kormány értékelésekor egyszerre folytatott sikerpropagandát és önkritikát. A kabinet teljesítményét jónak ítélve a kommunikáció és a nyelvtudás fontosságát is hangsúlyozta. Az MSZP Országos Választmánya elnökének kritikája jelzi: a jövőben erősödhet a választmány szerepe a pártban, ha a kormánytól eltérő véleményt fogalmaz meg a legfontosabb kérdésekben. Ám Jánosi György az MSZP-n belül kritikussága miatt el is szigetelődhet.

HÍR: Május 19-én rendkívüli kormányülést tartott a kabinet. A miniszterek áttekintették a főbb stratégiai programokat: az egészségügy, a közigazgatás és a honvédelem reformját. Medgyessy Péter szerint a kormánynak magas volt a népszerűsége az elmúlt évben, ám nem jutott elég idő a "nagy lélegzetvételű ügyekre", ezek elemzése nem volt megfelelő. Megemlítette, hogy a kormányzati kommunikáció nem elég hatékony. A kormányfő fontos célként említette a versenyképesség javítását, főként a romló világgazdasági környezet miatt. A találkozón részt vettek az újonnan kinevezett és a közelmúltban leváltott miniszterek is, Jánosi Györgyöt kivéve. Az MSZP Országos Választmányának (OV) elnöke is értékeli a kormányzat első esztendejét. Jánosi György a testület elnökeként arra hívja fel a figyelmet, hogy a kormány is profitált volna abból, ha erősebb az együttműködés közte és a párt között. A jövőben az Országos Választmány azt szeretné, ha egyeztethetné a kormány programját Medgyessy Péterrel.

ELEMZÉS: A Medgyessy-kormány első éve után nemcsak az ellenzék, hanem a kormányfő, valamint a nagyobbik kormánypárt Országos Választmánya (OV) is mérleget vont. Amíg Medgyessy Péter értékelésével a strukturális reformok gyorsítására ösztönözte kormányát, addig az onnan néhány hete kényszerűen távozó Jánosi György kritikái mögött további cél is állhatott: az OV befolyásának növelése.

1. Medgyessy kritikája

Medgyessy Péter egy év elteltével nem csak átalakította kormányát, hanem a módosításra váró feladatokat is vázolta. A hatékonyabb kommunikáció fontosságát már nem először hangsúlyozta a kormányfő.

A kormány első éve azt mutatta, hogy a tárcák között nagy különbségek tapasztalhatók a kommunikáció terén. Az Oktatási-, illetve a Gazdaság és Közlekedési Minisztérium gyakran lép fel kezdeményezőként, ám sok kritika is éri munkáját. Az egészségügyi és a kulturális tárcára inkább a reagálás jellemző az önálló fellépés helyett, ami szintén gyakran sodorta konfliktusokba a kormányt.

A miniszterelnök néhány kormánytagnak személyesen is "üzent": az uniós csatlakozás előtt miniszteri szinten is fontosnak ítéli a nyelvtudás fejlesztését. E tekintetben Juhász Ferencnek, Kiss Péternek és Lamperth Mónikának vannak elmaradásai. Ők társalgási szinten beszélnek angolul vagy németül, ennek javítását kérte a kabinet tagjaitól. Az Európai Unió iránt elkötelezett kormányt a miniszterelnök szándékai szerint minden szinten európaivá kívánja tenni.

Kérdés, Medgyessy Péter kritikái mennyire sugároztak pozitív üzenetet. A kormányátalakítás indokoltsága megkérdőjelezhető volt a kormány népszerűsége miatt. Az átalakítás kapcsán kezdeményezőként léphetett fel a kormány az új miniszterek bemutatásával. A most megfogalmazott önkritika azonban ronthat a kormány eddigi képén.

2. Az MSZP Országos Választmányának kritikája

Az MSZP-n belül külön kormányellenzék alakulhat ki. Jánosi György nemrég leváltott gyermek-, ifjúsági és sportminiszter az Országos Választmány elnökeként kritikát fogalmazott meg a kormány tevékenységével kapcsolatban.
Jánosi a kormányátalakításkor azt nyilatkozta, hogy személyes okok vezethették a miniszterelnököt, amikor Gyurcsány Ferencet helyezte helyére a GyISM élére. Jánosi volt az egyedüli leváltott tárcavezető, aki szabadságra hivatkozva nem volt jelen a rendkívüli kormányülésen, másnap azonban már értékelte a kormányt. A volt miniszter az OV hatáskörét kívánja növelni. Ezt célozza az a törekvés is, hogy a jövőben a kormányprogramot egyeztetni szeretné Medgyessy Péterrel. Jánosi nem ért egyet azokkal, akik szerint a kormánynak centrumpolitikát, az MSZP-nek viszont baloldali politikát kell folytatnia. Jánosi megfogalmazása szerint "A kormány mindig a kirakatot jelenti, de a bolt mi vagyunk, az MSZP és az SZDSZ", azaz a kabinet nem függetlenedhet a kormánypártoktól. Kérdés, ez a törésvonal mennyire hat majd a kormányfő és a szocialista párt viszonyára. Gyanítható, hogy inkább az MSZP-n belül okoz majd konfliktust, hiszen Jánosi György a Kovács László-féle vezetés egyik kritikusa.

KOMMENTÁR: Medgyessy Péter a kormány értékelésekor egyszerre folytatott sikerpropagandát és önkritikát. A kabinet teljesítményét jónak ítélve a kommunikáció és a nyelvtudás fontosságát is hangsúlyozta. Az MSZP Országos Választmánya elnökének kritikája jelzi: a jövőben erősödhet a választmány szerepe a pártban, ha a kormánytól eltérő véleményt fogalmaz meg a legfontosabb kérdésekben. Ám Jánosi György az MSZP-n belül kritikussága miatt el is szigetelődhet.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384