Elmarad a személyi jövedelemadó jövő évi csökkentése?

2003-07-25

Medgyessy Péter miniszterelnök, László Csaba pénzügyminiszter és Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy 2008. január 1-jétől az euró lesz a hivatalos fizetőeszköz Magyarországon. A jegybank elnöke elmondta, hogy az MNB támogatja az euró 2008-as bevezetését, kitért rá: a magyar gazdaság teljes mértékben integrálódott az európai piacba, ezért nem nélkülözhetjük az euró nyújtotta stabilitást.


Medgyessy Péter miniszterelnök, László Csaba pénzügyminiszter és Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy 2008. január 1-jétől az euró lesz a hivatalos fizetőeszköz Magyarországon. A jegybank elnöke elmondta, hogy az MNB támogatja az euró 2008-as bevezetését, kitért rá: a magyar gazdaság teljes mértékben integrálódott az európai piacba, ezért nem nélkülözhetjük az euró nyújtotta stabilitást. Járai Zsigmond hozzátette: szigorú gazdaságpolitikára lesz szükség, és a kockázatok is jelentősek, mert a csatlakozási pályáról nem lehet letérni, a külső feltételek viszont nem megfelelőek. A pénzügyminiszter közölte, hogy jövőre elmarad a személyi jövedelemadó csökkentése, egyúttal emelkednek az áfa-terhek. A személyi jövedelemadó 2004-re meghirdetett csökkentésének elmaradása 120-130 milliárd forint megtakarítást jelent majd a költségvetésnek. 2004. januárjától az általános forgalmi adó felső, 25 százalékos kulcsa 23 százalékra mérséklődik, ezzel párhuzamosan a jelenlegi 0 százalékos adókulcs 5 százalékra, míg a 12 százalékos áfa-kulcs 15 százalékra emelkedik. A pénzügyminiszter 85 milliárdos pluszbevételt vár az áfa-kulcsok változásától. Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke kijelentette: a szabad demokraták ügyvivői testülete egységes álláspontot képvisel abban a kérdésben, hogy a párt és a parlamenti frakció álljon ki az adócsökkentési elképzelések és a már elfogadott jövő évi személyi jövedelemadó-tábla mellett. Kuncze hozzátette: már létezik a személyi jövedelemadó törvény, amely tartalmazza az szja-táblát, ezt megváltoztatni csak módosítással lehet, amelyet az SZDSZ nem fog megszavazni. A pártelnök szerint a vita még nem tart ott, hogy felvetődjön a koalíciós szakítás lehetősége. Kovács László, az MSZP elnöke erre reagálva kijelentette: nem gondolja, hogy az SZDSZ számára az adócsökkentés fontosabb lenne, mint a koalíció fenntartása, hiszen ha az SZDSZ kilép a koalícióból, új választásra kerül sor Magyarországon. Kovács bízik abban, hogy ha jövőre nem is, 2005-ben megtörténhet az adócsökkentés. Pokorni Zoltán, a Fidesz-MPSZ alelnöke kijelentette, hogy a konzervatív oldal és az SZDSZ együtt el tudja érni a személyi jövedelemadó-terhek jövő évi csökkentését, mert együtt többségük van az Országgyűlésben. Pokorni közölte: nem kell kétségbeesnie Kuncze Gábornak, mert van olyan politikai erő, mellyel összefogva el lehet érni az szja-csökkentést.


Sebes szerint "nem kell ugyanis túlzott jóstehetség ahhoz, hogy előre lássuk: a gazdaság irányítói határozzák meg a jövő évi előirányzatokat (is). Lehet róluk vitázni, szükség van okos érvekre és ellenérvekre, figyelembe kell venni az egyszerű emberek - adófizetők - érdekeit is, de végül nagyjából az történik majd, amiről ezen a héten oly sokat hallottunk (és nem szolgált túlzott örömünkre). Ugyanakkor még egy jóslatot megkockáztathatunk: az adócsökkentés kérdése sem vezethet a koalíció szakadásához. Az összatartó erő ugyanis sokkal nagyobb, mint amit egy-egy ilyen - akár lényegi, fontos, húsbavágó - vita jelenthet (a mérleg másik serpenyőjében). A szocialisták és a szabad demokraták ugyanis arra szövetkeztek, hogy átveszik a hatalmat az előző, konzervatív koalíciótól. Mint tudjuk, ez sikerült is. És az együttműködés a D-209-es ügy nyomán is folytatódott, vagyis a miniszterelnök titkosszolgálati múltjának napvilágra kerülése sem árthatott neki. Mert a választás akkor - több mint egy éve - is az lehetett volna, hogy esetleg visszakerül a hatalomba egy olyan kormány, amelynek működése - az utódok szerint - túl sokat ártott az országnak. Ez a szempont még ma sem változott. Ezért nem fognak össze a szabad demokraták a konzervatív oldallal, s ezért nem szakítanak a szocialistákkal. Történjen bármi. Viták továbbra is lesznek, feszült helyzetek is kialakulhatnak, de a következő választásig - hacsak nem alakul ki valamilyen nagyon súlyos válság - ez a koalíció vezeti az országot. Az már más kérdés, hogyan számolnak el majd akkor választóiknak a résztvevő pártok. Ma azonban ez még a jövő zenéje".

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon / Fax:
+36 1 430-6699 / +36 1 430-6695