Demszky Gábor újra a középpontban

2004-10-14

Az egymásnak ellentmondó jogi szabályozás miatt kialakult helyzetnek azonban van pozitív hozadéka is. Demszky megüresedett EP-képviselői helyére az SZDSZ a kisebbségi ügyekben szakpolitikusként korábban is aktívan megnyilvánuló Mohácsi Viktóriát delegálja, aki így Magyarország második roma származású európai képviselője lehet.

Hír: Forgács Imre, a Fővárosi Közigazgatási Hivatal vezetője október 6-án bejelentette, hogy véleménye szerint Demszky Gábor budapesti főpolgármester európai parlamenti képviselői mandátuma és főpolgármesteri tisztsége összeférhetetlen, ezért Demszky Gábor lemondott európai parlamenti mandátumáról. A főpolgármester közölte, hogy nem ért egyet a közigazgatási hivatal vezetőjének szakmai álláspontjával, de tudomásul veszi, ezért lemond. Demszky Gábor szerint a fővárosi Fidesz-MPSZ-MKDSZ frakciója által szorgalmazott bírósági eljárásban neki adnának igazat, de a főpolgármesteri címhez méltatlannak tartaná a várhatóan hosszan elhúzódó procedúrát. A főpolgármester közleményében úgy fogalmazott: "Budapest négyszer engem választott, most én is újra Budapestet választom.". Kupper András, a fővárosi Fidesz-MPSZ-MKDSZ frakcióvezetője látszatmegoldásnak nevezte a bejelentést. Szerinte a lemondás nem oldotta fel az augusztus 20-án beállt összeférhetetlenséget, amely akkor jött létre, amikor Demszky Gábor átvette európai parlamenti mandátumát. Kupper András kifejtette, hogy pártja fenntartja korábbi indítványát, amelyben azt kérik a Fővárosi Közigazgatási Hivataltól, hogy bíróság által mondassa ki Demszky Gábor két tisztségének összeférhetetlenségét. Szőke László, a fővárosi MDF frakcióvezetője elmondta, hogy Demszky Gábornak inkább főpolgármesteri posztjáról kellett volna lemondania, mert európai parlamenti képviselőként még lehetősége lett volna Budapestért cselekedni. Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője úgy látja, Demszky Gábornak választania kellett az Európai Parlament és Budapest között, és a főpolgármester legjobb belátása szerint döntött. Gy. Németh Erzsébet, a fővárosi MSZP frakcióvezetője azt nyilatkozta, hogy Demszky Gábor az SZDSZ jelöltjeként került az Európai Parlamentbe, ezért nem kellett konzultálnia az MSZP-vel döntése meghozatalakor.

ELEMZÉS:

A magyar közéletben szokatlanul erős legitimitással rendelkező budapesti főpolgármester nyári botránykrónikáját követően ismét az érdeklődés középpontjába került. Ezúttal azonban kérdéses, hogy a négy alkalommal megválasztott városvezető meg tudja-e tartani jelenlegi pozícióját a nagypolitikában.

Demszky Gábor budapesti főpolgármester nyár óta az ellenzék támadásainak középpontjában áll. A nyári politikai uborkaszezonban kitüntetett figyelmet kaptak Demszky ügyei: a vagyongyarapodásával látszólag össze nem férő horvátországi nyaralóépítés, illetve a nyaralásakor igénybevett szolgálati sofőr, valamint autójavíttatási költségeinek elszámoltatása. Úgy tűnt az ellenzék sikeresen pozícionálja Demszkyt "nagyuras allűrjei" miatt a közpénzekkel nagyvonalúan bánó, vagyonát titokban gyarapító dzsentriként, azonban a főpolgármester augusztus közepén szokatlan gesztussal vette el a támadások élét: a Népszabadság című napilapnak adott interjújában nyilvánosan bocsánatot kért a választóktól viselkedése miatt.

Joghézag

Augusztus végén azonban újabb ügyben vált a támadások célpontjává Demszky: a fővárosi ellenzék állítása szerint a polgármester június 13-án az SZDSZ (Szabad Demokraták Szövetsége) listavezetőjeként elnyert európai parlamenti (EP) mandátuma összeférhetetlen polgármesteri tisztségével.
A kérdésről vita robbant ki a fővárosi Fidesz-MPSZ és az SZDSZ között. Az ellenzék kezdeményezésére augusztus 31-én a Fővárosi Közgyűlés zárt szavazáson döntött az összeférhetetlenség kérdéséről. A kormányzó koalíció többsége által hozott közgyűlési határozat tanulsága szerint a főpolgármester pozíciói nem bizonyultak összeférhetetlennek. A területileg illetékes közigazgatási hivatal vezetője Felkai László azonban törvénytelenségre hivatkozva megsemmisítette a határozatot. Felkai szerint a döntés eljárási hibája mellett - egy háromtagú eseti bizottságnak kellett volna javaslatot tennie a közgyűlés számára - összeférhetetlenség miatt tartalmilag is törvénysértő, ezért a döntés harminc napon belüli megismétlését kérte. Egyúttal kilátásba helyezte: bírósághoz fordul, ha a Közgyűlés nem hoz törvényes határozatot.

A vitára a magyar jogi szabályozás ellentmondása szolgáltat alapot. Az 1990-ben elfogadott legutóbb 2000-ben módosított önkormányzati törvény nem tesz lehetővé a polgármesterek számára a tudományos- és szerzői jogi szabályzás alá eső tevékenység mellett az országgyűlési képviselői mandátumon túl egyéb kereső tevékenységet. Az EP-képviselők jogállásáról szóló idén elfogadott törvény azonban lehetővé teszi a két pozíció együttes betöltését.

Szeptember végén úgy tűnt, hogy az augusztusi kormányválság után megbízott kormányfőként dolgozó Gyurcsány Ferenc siet Demszky segítségére. Gyurcsány Ferenc két másik hivatalvezetővel együtt indoklás nélkül felmentette Felkait, és helyette Forgács Imrét, a Miniszterelnöki Hivatal korábbi munkatársát nevezte ki a testület élére. Ezt követően a Közgyűlés megismételt döntése ismét úgy határozott - a Kupper András fideszes politikus vezette, de koalíciós többségű bizottság ajánlását megerősítve -, hogy Demszky pozíciói nem összeférhetetlenek.

Az ellenzék az új kormányfő támadására használta fel a gyors intézkedést: érvei szerint a szeptember utolsó napjaiban elfogadásra kerülő Kormányprogram megszavazásához szükséges parlamenti többséget kívánta az SZDSZ-nek tett gesztussal biztosítani a kormányfő. Ezt látszott igazolni a miniszterelnök szűkös magyarázata - maga választja meg munkatársait -, illetve az a tény is, hogy Felkai munkáját néhány nappal korábban kifogástalannak minősítette a Belügyminisztérium (BM) belső vizsgálata. A háttéralku bizonyítására az ellenzéki politikusok bemutattak egy Felkainak tulajdonított, de fejléc és aláírás nélküli levelet, melyet a belügyminiszternek címeztek. A levél kimondja, hogy az irányadó önkormányzati törvény szerint a két pozíció összeférhetetlen.

Az ellenzék érveit gyengítette az a tény, hogy a közigazgatási hivatal új vezetője megerősítette elődjének álláspontját, miszerint a főpolgármesteri tisztség nem egyeztethető össze az európai parlamenti képviselői megbízatással. Ugyanakkor az SZDSZ-es Fodor Gábor is úgy nyilatkozott: nem vet jó fényt a koalícióra a döntés, ezért mindenképpen bíróságnak kell kimondania a végső szót az összeférhetetlenség ügyében.

Ellenfél nélkül

Demszky Gábor lemondása EP-képviselői helyéről a pártok számára a legmegnyugtatóbb megoldást nyújtotta, a Fővárosi Közgyűlés erői ugyanis nem rendelkeznek olyan jelöltekkel, akik egy esetleges időközi választáson eredményesen hívhatnák ki Demszkyt.
A szocialista párt jelenleg még nem döntötte el, hogy a korábban már megméretett Gy. Németh Erzsébettel, esetleg valamelyik kerületi polgármesterével (Hunvald György és Molnár Gyula neve merült fel) száll ringbe a következő helyhatósági választáson. Schmidt Pál, a Fidesz előző főpolgármester-jelöltje az utóbbi időben elsősorban sportdiplomataként exponálja magát, míg a Demszky Gábort legélesebben támadó Kupper legutóbb olyan ügybe keveredett, mely aláássa pozícióját. Az ellenzéki politikust leváltották a főváros által működtetett Szent István Kórház felügyelő testülete éléről, mert félrevezető információkat közölt a kórház igazgatósága felelősségre vonása érdekében.

A lemondás után

Demszky döntése azonban nem biztos, hogy pontot tesz az ügy végére. Egyes jogértelmezések szerint ugyanis a polgármester túllépte azt a harminc napos határidőt, melyet a törvény szab az összeférhetetlenség megszüntetésére, így annak feloldására már csak a bíróságnak van módja.
Ez könnyen azzal járhat, hogy Demszky két szék között a padlóra kerül: EP-képviselői mandátumáról maga mondott le, főpolgármesteri megbízatása pedig a korábbi összeférhetetlenség miatt megszűnik.

KOMMENTÁR: Az egymásnak ellentmondó jogi szabályozás miatt kialakult helyzetnek azonban van pozitív hozadéka is. Demszky megüresedett EP-képviselői helyére az SZDSZ a kisebbségi ügyekben szakpolitikusként korábban is aktívan megnyilvánuló Mohácsi Viktóriát delegálja, aki így Magyarország második roma származású európai képviselője lehet.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384