Decemberi pártpreferenciák (2004.)

2005-01-21

A közvélemény-kutató intézetek egyöntetű adati szerint decemberben közeledett egymáshoz a két nagy parlamenti párt támogatottsága. A felmérések szerint az MSZP népszerűség-növekedésével egyenes arányban csökkent a Fidesz-MPSZ támogatottsága a biztos szavazó pártválasztók körében. Az eredmények tükrözték kettős népszavazást megelőző időszak eseményeit: az adatok szerint a november közepén aktív kampányba kezdő vezető kormánypárt népszerűsége - hibahatáron belüli mértékben - növekedett, míg a már korábban határozott véleményt kialakító nagyobbik ellenzéki párt támogatottsága hasonló mértékben csökkent. A kis parlamenti pártok népszerűségi mutatóira nem gyakorolt komolyabb hatást a december 5-i kettős referendumot megelőző kampányidőszak, mind az MDF, mind az SZDSZ támogatottsága novemberhez hasonlóan csupán a hibahatáron belül változott. A felmérések szerint egy most tartandó parlamenti választáson a koalíciós erők a szavazatok 45-46 százalékát, az ellenzéki pártok pedig a voksok 49-53 százalékát szereznék meg. A novemberi végi, december eleji kampányhangulat ellenére az előző havi adatokhoz képest nem változott a szavazási hajlandóság, a megkérdezettek 54-62 százaléka mondta biztosra részvételét egy most vasárnap tartandó országgyűlési választáson.

A közvélemény-kutató intézetek egyöntetű adati szerint decemberben közeledett egymáshoz a két nagy parlamenti párt támogatottsága. A felmérések szerint az MSZP népszerűség-növekedésével egyenes arányban csökkent a Fidesz-MPSZ támogatottsága a biztos szavazó pártválasztók körében. Az eredmények tükrözték kettős népszavazást megelőző időszak eseményeit: az adatok szerint a november közepén aktív kampányba kezdő vezető kormánypárt népszerűsége - hibahatáron belüli mértékben - növekedett, míg a már korábban határozott véleményt kialakító nagyobbik ellenzéki párt támogatottsága hasonló mértékben csökkent. A kis parlamenti pártok népszerűségi mutatóira nem gyakorolt komolyabb hatást a december 5-i kettős referendumot megelőző kampányidőszak, mind az MDF, mind az SZDSZ támogatottsága novemberhez hasonlóan csupán a hibahatáron belül változott.

A felmérések szerint egy most tartandó parlamenti választáson a koalíciós erők a szavazatok 45-46 százalékát, az ellenzéki pártok pedig a voksok 49-53 százalékát szereznék meg.

A novemberi végi, december eleji kampányhangulat ellenére az előző havi adatokhoz képest nem változott a szavazási hajlandóság, a megkérdezettek 54-62 százaléka mondta biztosra részvételét egy most vasárnap tartandó országgyűlési választáson.

    Gallup Medián Szonda Ipsos
Századvég-Tárki
 
Adatfelvéltel ideje
December 1-9.
December 3-7.
December
December 5-18.
Teljes lakosság
       
 
MSZP
23 (-2)
25 (-1)
25 (+2)
29 (+1)
Fidesz-MPSZ
25
31
27 (-2)
30
SZDSZ
2
3
3
3
MDF
2
1
2
2
MIÉP
1
n.a.
1
1
Centrum
0
n.a.
n.a.
1
Munkáspárt
n.a.
n.a.
n.a.
1
Egyéb
1
2
n.a.
2
Nem menne szavazni
19
19
n.a.
n.a.
Nem tudja/nem válaszol
27
19
n.a.
32
Biztos szavazó pártválasztó        
 
MSZP
41 (+1)
41 (+3)
41 (+2)
41
Fidesz-MPSZ
47 (-1)
49 (-4)
50 (-2)
47 (+1)
SZDSZ
4
5 (+1)
5 (+1)
5 (-1)
MDF
2 (-1)
2
3 (+1)
3 (+2)
MIÉP
3 (+1)
n.a.
n.a.
2 (+1)
Centrum
0
n.a.
n.a.
1
Munkáspárt
2
n.a.
n.a.
1
Egyéb
2
n.a.
n.a.
2
           


Az MSZP támogatottsága minden intézet felmérése szerint 41 százalékpontot ért el a biztos pártválasztók körében. A Gallup adati szerint a nagyobbik koalícióspárt és a Fidesz-MPSZ közötti különbség utoljára másfél évvel ezelőtt, 2003. nyarán volt ilyen kis mértékű. A legnagyobb mértékű növekedést a Medián regisztrálta, az intézetnél három százalékponttal, a novemberi 38-ról 41 pontra növekedett az MSZP népszerűsége. A kéttős népszavazási kampányban a vezető kormánypárt csak meglehetősen későn kommunikálta kialakított álláspontját, azonban az ezt követő aktív kampánnyal a felmérések szerint mobilizálni tudta szavazóit.

A Fidesz-MPSZ népszerűsége a Szonda-Ipsos kivételével minden intézetnél 50 százalékpont alá mérséklődött. A legnagyobb mértékű csökkenést a Medián regisztrálta, itt a novemberi 53 százalékpontról 49-re esett vissza a nagyobbik ellenzéki párt támogatottsága. Bár az eredménytelenül zárult kettős referendumot a Fidesz-MPSZ részéről az "igenek" győzelmeként értékelték, a közvélemény-kutatási adatok azt mutatták, hogy a mindkét népszavazási kérdést támogató párt nem tudta a tervezett mértékben mozgósítani szavazóbázisát.

A kisebbik koalíciós párt támogatottsága a biztos szavazó pártválasztók körében a Medián, a Szonda-Ipsos, valamint a Századvég-Tárki felmérései szerint is elérte az 5 százalékpontot. A három intézet adati alapján tehát egy most vasárnap tartandó választáson az SZDSZ bejutott volna a Parlamentbe. A párt népszerűsége a Gallup kutatása szerint nem változott november óta, az SZDSZ az intézet felmérése alapján a biztos szavazó pártválasztók körében továbbra is 4 százalékponton áll. A kettős népszavazás kérdéseiben az MSZP-hez hasonló véleményt kommunikáló kisebbik kormánypárt - koalíciós partneréhez hasonlóan - szintén növelni tudta népszerűségét annak ellenére, hogy a két nagy párthoz képest meglehetősen visszafogott kampányt folytatott.

A kisebbik ellenzéki párt a decemberi kutatások egyöntetű eredménye szerint nem jutna be egy most tartandó választáson az Országgyűlésbe. Az MDF a Szonda-Ipsos, valamint a Századvég-Tárki felmérései alapján kis mértékben növelte népszerűségét a biztos szavazó pártválasztók körében, mindkét intézet eredményei szerint 3 százalékponton áll. A Medián és a Gallup 2 százalékpontos támogatottságot mért az MDF-fel kapcsolatban, az utóbbi intézet adatai szerint azonban az ellenzéki párt biztos szavazótábora egy százalékkal csökkent. A kampányban megfogalmazott önálló vélemény, mely szerint parlamenti pártok között egyedül tette le voksát a kórház-privatizáció folytatása, ugyanakkor a kettős állampolgárság megadása mellett, a felmérések szerint javította a választók MDF-ről alkotott véleményét.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384