Semjén Zsolt kijelentései az SZDSZ-ről

2005-03-17

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, a Fidesz-MPSZ országgyűlési képviselője, az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságának alelnöke a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség február 19-i országos küldöttgyűlésén azt mondta: "Aki azt szeretné, hogy a tizenéves fia első szexuális tapasztalatait egy szakállas bácsitól szerezze, szavazzon nyugodtan az SZDSZ-re! Tegyen így az is, aki azt akarja, hogy gyermeke szájába az iskolában marihuánás cigarettát nyomjanak, aki azt szeretné látni, hogy gyermeke extrém szekta szeánszán veri magát a földhöz, vagy aki az eutanázia és az abortusz halálkultúráját képviseli.". Gusztos Péter, az SZDSZ országgyűlési képviselője február 22-i napirend előtti felszólalásában úgy vélte, hogy jobb helyeken az ilyen jellegű kirohanások elkövetőit automatikusan kizárják a politikai életből.


Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, a Fidesz-MPSZ országgyűlési képviselője, az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságának alelnöke a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség február 19-i országos küldöttgyűlésén azt mondta: "Aki azt szeretné, hogy a tizenéves fia első szexuális tapasztalatait egy szakállas bácsitól szerezze, szavazzon nyugodtan az SZDSZ-re! Tegyen így az is, aki azt akarja, hogy gyermeke szájába az iskolában marihuánás cigarettát nyomjanak, aki azt szeretné látni, hogy gyermeke extrém szekta szeánszán veri magát a földhöz, vagy aki az eutanázia és az abortusz halálkultúráját képviseli.". Gusztos Péter, az SZDSZ országgyűlési képviselője február 22-i napirend előtti felszólalásában úgy vélte, hogy jobb helyeken az ilyen jellegű kirohanások elkövetőit automatikusan kizárják a politikai életből. Az SZDSZ-es országgyűlési képviselő szerint pártja nem a homoszexualitást propagálja, hanem - szexuális beállítottságtól függetlenül - ugyanolyan jogokat követel mindenkinek. Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője közleményben szólította fel Semjén Zsoltot, hogy kijelentése miatt mondjon le az Országgyűlés Emberi Jogi Bizottságának alelnöki posztjáról. Március 2-án 250 értelmiségi írta alá azt az Országgyűlés elnökének titkárságára küldött levelet, amely Semjén Zsolt kijelentése miatt tiltakozott. A levél írói szerint az Országgyűlés nem tűrheti, hogy a képviselő betöltse az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság alelnöki posztját. Csőzik László, az SZDSZ-Új Generáció elnöke szintén bocsánatkérésre, vagy lemondásra szólította fel Semjén Zsoltot. A Fidesz-MPSZ frakciója azonban március 3-án bejelentette, hogy nem hívja vissza Semjén Zsoltot az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságának alelnöki posztjáról. Március 7-én az Európai Parlament magyar szocialista képviselői nyilatkozatban tiltakoztak február 19-i kijelentés ellen. A nyilatkozat szerint Európában elfogadhatatlan életmódbeli, és felfogásbeli különbségekért megbélyegezni olyan csoportokat, amelyeket valaki nem ismer, és nem is próbál megismerni. Orbán Viktor, a Fidesz-MPSZ elnöke március 10-én a TV2 Mokka című műsorában úgy nyilatkozott, hogy nem talál kivetnivalót a KDNP elnöke által megfogalmazott véleményben. Erre reagálva Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke kijelentette: aki, mint Orbán Viktor, nem talál kivetnivalót Semjén Zsolt mondataiban, az nem méltó rá, hogy egy demokratikus országban meghatározó politikai tisztséget töltsön be. Kuncze Gábor úgy fogalmazott: Orbán Viktor nevében elnézést kér azoktól, "akiknek a problémái a volt kormányfő szerint nem elég fontosak, hogy a politika foglalkozzon velük, és akiket emberi méltóságukban megsértett". Március 16-án Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke arra kérte Áder Jánost, a Fidesz-MPSZ frakcióvezetőjét, hogy a képviselőcsoport alakítsa ki véleményét Semjén Zsolt SZDSZ-t érintő kijelentéseiről.

Összefoglalás:
Semjén Zsolt kijelentését támogató vélemények:

Csodálom azt a következetességet, amellyel az úgynevezett SZDSZ képviseli a hazai melegtársadalmat, illetőleg síkra száll a kábítószer-fogyasztás részleges engedélyezése mellett. Minap a párt lemondásra szólította fel Semjén Zsoltot az Országgyűlés emberi jogi bizottságának alelnöki posztjáról, mert szerinte nevezett felháborító kijelentéseket tett a KDNP hét végi küldöttgyűlésén.
[...] Ezen aztán igen felháborodott a Gizella úti élcsapat, egyik ügyvivője, Horn Gábor, aki szerint a magyar kereszténydemokraták egyre inkább szélsőséges, intoleráns, rágalmakat szóró politikusok. Horn Gábor nagy igehirdető, nemrégen magát az Alkotmánybíróságot küldte el szelíden valahová, mondván, neki már elege van a testület különböző állásfoglalásaiból. Ennél többet nem ér a Horn-fröcskölődés. Egyébként az SZDSZ azenorszagom.hu honlapján egy homoszexuális honlapot is népszerűsítenek, ezen egyebek közt ez olvasható: "Tudta-e, hogy Spártában kifejezetten előnyösnek találták, ha a katona mellett a férfikedvese is ott harcol..." Az SZDSZ egyelőre nem tervez szankciókat a heteroszexuálisok és antidrogosok ellen. És ez jó hír.
(Pilhál György: Meleg a helyzet, Magyar Nemzet, 2005. február 24.)

[...] Rácz Károly a közszolgálati televízióban nyílt zsarolást helyezett kilátásba. Nem tudni, miért háborog, hiszen Semjén Zsolt kijelentése egy pedofilhelyzetre vonatkozott. Egy párt, az SZDSZ honlapján olvasható célzatos és provokatív kérdésekről mondott véleményt mint kereszténydemokrata, hívő katolikus politikus. Számára a házasság férfi és nő szent köteléke, a homoszexuálisok együttélését ne csúfolják házasságnak, valamint ne fogadhassanak gyereket örökbe, mert ez két külön nemű szülő elsődleges privilégiuma a genezis óta. [...]
(Seszták Ágnes: Rácz Károly (alias Terry Black) listája, Magyar Nemzet, 2005. március 10.)

Ha az ország éppen nem a gazdatüntetéssel vagy az ügynökök dáridójával van elfoglalva, akkor biztosan jön valami más. A balliberális sajtómunkások most ráakaszkodtak Semjén Zsoltra, aki nemcsak az SZDSZ-t becsmérelje, hanem elhíresült kijelentésével "buzizott" is, sőt mivel szakállas bácsikról beszéli, nyilvánvalóan zsidózott is. Tehát Semjén Zsolt homofób, antiszemita, kirekesztő, és azonnal mondjon le. A "szakállas" jelző felemlegetése már Döbrentei Kornélnál is bejött, aki a Tilos Rádió előtti tüntetésen említette a dús szőrzetűeket. [...]
(Szentmihályi Szabó Péter: Kirekesztett szakállasok, Magyar Demokrata, 2005. március 10.)

Semjén Zsolt kijelentését bíráló vélemények:

[...] Tavaly nyáron még bizonytalan nemi identitásúnak nevezte az SZDSZ-t, amely tehát fejlődik, levetkőzte a bizonytalanságot. Semjén ráadásul a homoszexuálisokon kívül - ami pedig nemzetközi kutatások szerint önmagában is a parlamenti küszöb közelébe lendítené a liberálisokat - jóval szélesebb szavazóbázist tulajdonít az SZDSZ-nek, hiszen azt is a párt támogatására biztatja, aki "azt akarja, hogy gyermeke szájába az iskolában marihuánás cigarettát nyomjanak, aki azt szeretné látni, hogy gyermeke extrém szekták szeánszán veri magát a földhöz, vagy aki az eutanázia és az abortusz halálkultúráját képviseli". Csupa potenciális szavazó. A szabad demokraták ügyvivője, Horn Gábor mégis lemondásra szólította fel Semjént, amit az persze elutasított. Igaza van, hogy mást ne mondjak, Horn szakállas. Semjén kitűnő prototípusa annak a politikusnak, aki a más mondanivalójában felfedezi a felháborítót, a sajátjában soha. [...]
(Sztankóczy András: Politikai humor, Magyar Hírlap, 2005. február 24.)

[...] Semjén Zsolt is figyelemreméltó figura: ami a szívén az a száján is. Így hát a minap ő is tett néhány homofób megjegyzést, némi szakállazással zsidózót is egy kicsit.
Innentől sajnos elválik Buttiglione története Semjénétől utóbbi tudniillik még mindig a magyar Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságának az alelnöke.
Ez pedig már rég nem a politikát folyamatosan a nemi életen keresztül értelmező politikus szégyene, hanem a legnagyobb ellenzéki párté, amelyik nem hívta vissza soron kívül e magas tisztségéből azt a politikust, aki egy mondatban tudta esszenciáját adni milyen az, ha valaki képtelen a tőle eltérő életmódok elfogadására és az emberi jogok tiszteletben tartására. [...]
(Petri Lukács Ádám: A gyűlölködő, Népszava, 2005. március 3.)

[...] Semjén Zsolt otromba kiszólása nem elsősorban a buzizásról és a szektázásról szólt, noha tény, hogy ezekről is. Eléggé ahhoz, hogy ok legyen a fölháborodásra és a fölszólításra: távozzék az Országgyűlés emberjogi bizottságából. De Semjén üzenetének a lényege az, hogy az állampolgárok erkölcsi értékválasztásának tiszteletben tartása - mint az SZDSZ által vallott politikai filozófia - egyenlő Szodomával és Gomorával. Vagyis: a KDNP elnökének nyilvánvaló politikai célja az, hogy a szabad erkölcsi értékválasztás helyett egy sajátos - egyházi - moralitásnak szerezzen abszolút és normatív érvényt a pártpolitizálás eszközével. Ez az igazán riasztó.
Arra pedig már gondolni sem merek, hogy a Semjéni példázatban a "szakállas" a "galíciai jöttmentek" némely keresztény-keresztyén körökben használatos szinonimájaként értendő.
(Buda Péter: Sic!, Népszabadság, 2005. március 4.)

Az egyenlő jogok biztosítása, értsd: törvényekbe foglalása, nem azért kötelessége a törvényeket alkotó parlamenti képviselőknek, mert Magyarország független, demokratikus jogállam. Hanem azért, mert mindannyian embernek születtünk. Tudjuk, hogy különbséget tenni valamilyen ismérv alapján nem más, mint színtiszta rasszizmus; van erre tapasztalat, van miből okulni. Az ostobaság nem éppen mentő körülmény. A kérdés tehát az, mit keres ez az ember egy olyan parlamenti testület él én, amelynek a feladata többek között a fennálló egyenlőtlenségek, jogtalan helyzetek felszámolása lenne? Semjén Zsoltra semmi szükségünk ott, ahol van. Ennek a feladatnak az ellátása épeszű embert kíván, nem pedig olyat, aki az örökbefogadás kapcsán kretén viccel - mit szólnak az iskolában, ha a gyerek anyja egy férfi próbálja palástolni azt a "közkeletű" vélekedést, mely szerint a homoszexuálisok az örökbefogadást követően azonnal ágyba bújnának a megszerzett gyermekkel.
(Marinov Péter: Semjén és a privilégiumok, Magyar Hírlap, március 5.)

[...] Az, hogy Semjén se lemondani, se bocsánatot kérni nem hajlandó, említésre sem érdemes. Fontosabb, hogy néhány SZDSZ-esen meg egy csoport civil értelmiségin kívül a közélet más szereplői se nagyon kezdtek el fütyülni, kereplőzni, egyedül Orbán Viktor állt ki határozottan párttársának "harcos" mondatai védelmében. Még két nap, és a téma lekerül a napirendről, Semjént, kárpótlásul, esetleg a bizottság elnökévé nevezik ki. [...]
(R. Székely Julianna: Black-lista, Magyar Hírlap, 2005. március 16.)

[...] Tény, az SZDSZ-t leszámítva egyik párt sem állt nyíltan a melegek emancipációja mellé. A szocialistákról sem mondható, hogy ezen ügy ádáz harcosai lennének. De egy dolog valamiről szégyenlősen hallgatni, és teljesen más, súlyosabb kategória a homoszexuális közösség elleni agresszív jobboldali uszítás. [...]
(Papp László Tamás: Terry Black listája, Népszava, 2005. március 17.)

[...] Alighanem vége az eufemisztikus megfogalmazásoknak, a körülírással operáló, sejtető-sugalmazó, de a megfoghatóság elől rendre elsasszézó szónoklatoknak: Orbán leszáll a konkrétumok világába, "kimondja, ami fáj", és nem habozik odaállni még az olyan obskúrus nyilatkozatok mellé sem, mint amilyen a Semjéné, ha ettől akár csak egyetlen voksot is remélhet. Vagyis gyűjtögető aprómunka következik. És mert létezik az olyan, mindenekelőtt ösztöneiben, mentalitásában és reflexióiban - azaz a legkevésbé sem ideológiai alapon - konzervatív polgár, még inkább nyárspolgár, aki vevő a másság minden formájának lehető legprimitívebb kirekesztésére, ezért őt, túl az anyagiakon, leginkább a zsigeri viszolygásain, a meg nem gondolt, automatikus ellenérzésein keresztül lehet elérni. Semjén Zsolt eleve ennek a megfontolásnak a jegyében mondta, amit mondott. [...]
(Mészáros Tamás: Kampányhangütés, 168 Óra, 2005. március 17.)

Semjén Zsolt kijelentését támogató vélemények:

Csodálom azt a következetességet, amellyel az úgynevezett SZDSZ képviseli a hazai melegtársadalmat, illetőleg síkra száll a kábítószer-fogyasztás részleges engedélyezése mellett. Minap a párt lemondásra szólította fel Semjén Zsoltot az Országgyűlés emberi jogi bizottságának alelnöki posztjáról, mert szerinte nevezett felháborító kijelentéseket tett a KDNP hét végi küldöttgyűlésén.
[...] Ezen aztán igen felháborodott a Gizella úti élcsapat, egyik ügyvivője, Horn Gábor, aki szerint a magyar kereszténydemokraták egyre inkább szélsőséges, intoleráns, rágalmakat szóró politikusok. Horn Gábor nagy igehirdető, nemrégen magát az Alkotmánybíróságot küldte el szelíden valahová, mondván, neki már elege van a testület különböző állásfoglalásaiból. Ennél többet nem ér a Horn-fröcskölődés. Egyébként az SZDSZ azenorszagom.hu honlapján egy homoszexuális honlapot is népszerűsítenek, ezen egyebek közt ez olvasható: "Tudta-e, hogy Spártában kifejezetten előnyösnek találták, ha a katona mellett a férfikedvese is ott harcol..." Az SZDSZ egyelőre nem tervez szankciókat a heteroszexuálisok és antidrogosok ellen. És ez jó hír.
(Pilhál György: Meleg a helyzet, Magyar Nemzet, 2005. február 24.)

[...] Rácz Károly a közszolgálati televízióban nyílt zsarolást helyezett kilátásba. Nem tudni, miért háborog, hiszen Semjén Zsolt kijelentése egy pedofilhelyzetre vonatkozott. Egy párt, az SZDSZ honlapján olvasható célzatos és provokatív kérdésekről mondott véleményt mint kereszténydemokrata, hívő katolikus politikus. Számára a házasság férfi és nő szent köteléke, a homoszexuálisok együttélését ne csúfolják házasságnak, valamint ne fogadhassanak gyereket örökbe, mert ez két külön nemű szülő elsődleges privilégiuma a genezis óta. [...]
(Seszták Ágnes: Rácz Károly (alias Terry Black) listája, Magyar Nemzet, 2005. március 10.)

Ha az ország éppen nem a gazdatüntetéssel vagy az ügynökök dáridójával van elfoglalva, akkor biztosan jön valami más. A balliberális sajtómunkások most ráakaszkodtak Semjén Zsoltra, aki nemcsak az SZDSZ-t becsmérelje, hanem elhíresült kijelentésével "buzizott" is, sőt mivel szakállas bácsikról beszéli, nyilvánvalóan zsidózott is. Tehát Semjén Zsolt homofób, antiszemita, kirekesztő, és azonnal mondjon le. A "szakállas" jelző felemlegetése már Döbrentei Kornélnál is bejött, aki a Tilos Rádió előtti tüntetésen említette a dús szőrzetűeket. [...]
(Szentmihályi Szabó Péter: Kirekesztett szakállasok, Magyar Demokrata, 2005. március 10.)

Semjén Zsolt kijelentését bíráló vélemények:

[...] Tavaly nyáron még bizonytalan nemi identitásúnak nevezte az SZDSZ-t, amely tehát fejlődik, levetkőzte a bizonytalanságot. Semjén ráadásul a homoszexuálisokon kívül - ami pedig nemzetközi kutatások szerint önmagában is a parlamenti küszöb közelébe lendítené a liberálisokat - jóval szélesebb szavazóbázist tulajdonít az SZDSZ-nek, hiszen azt is a párt támogatására biztatja, aki "azt akarja, hogy gyermeke szájába az iskolában marihuánás cigarettát nyomjanak, aki azt szeretné látni, hogy gyermeke extrém szekták szeánszán veri magát a földhöz, vagy aki az eutanázia és az abortusz halálkultúráját képviseli". Csupa potenciális szavazó. A szabad demokraták ügyvivője, Horn Gábor mégis lemondásra szólította fel Semjént, amit az persze elutasított. Igaza van, hogy mást ne mondjak, Horn szakállas. Semjén kitűnő prototípusa annak a politikusnak, aki a más mondanivalójában felfedezi a felháborítót, a sajátjában soha. [...]
(Sztankóczy András: Politikai humor, Magyar Hírlap, 2005. február 24.)

[...] Semjén Zsolt is figyelemreméltó figura: ami a szívén az a száján is. Így hát a minap ő is tett néhány homofób megjegyzést, némi szakállazással zsidózót is egy kicsit.
Innentől sajnos elválik Buttiglione története Semjénétől utóbbi tudniillik még mindig a magyar Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságának az alelnöke.
Ez pedig már rég nem a politikát folyamatosan a nemi életen keresztül értelmező politikus szégyene, hanem a legnagyobb ellenzéki párté, amelyik nem hívta vissza soron kívül e magas tisztségéből azt a politikust, aki egy mondatban tudta esszenciáját adni milyen az, ha valaki képtelen a tőle eltérő életmódok elfogadására és az emberi jogok tiszteletben tartására. [...]
(Petri Lukács Ádám: A gyűlölködő, Népszava, 2005. március 3.)

[...] Semjén Zsolt otromba kiszólása nem elsősorban a buzizásról és a szektázásról szólt, noha tény, hogy ezekről is. Eléggé ahhoz, hogy ok legyen a fölháborodásra és a fölszólításra: távozzék az Országgyűlés emberjogi bizottságából. De Semjén üzenetének a lényege az, hogy az állampolgárok erkölcsi értékválasztásának tiszteletben tartása - mint az SZDSZ által vallott politikai filozófia - egyenlő Szodomával és Gomorával. Vagyis: a KDNP elnökének nyilvánvaló politikai célja az, hogy a szabad erkölcsi értékválasztás helyett egy sajátos - egyházi - moralitásnak szerezzen abszolút és normatív érvényt a pártpolitizálás eszközével. Ez az igazán riasztó.
Arra pedig már gondolni sem merek, hogy a Semjéni példázatban a "szakállas" a "galíciai jöttmentek" némely keresztény-keresztyén körökben használatos szinonimájaként értendő.
(Buda Péter: Sic!, Népszabadság, 2005. március 4.)

Az egyenlő jogok biztosítása, értsd: törvényekbe foglalása, nem azért kötelessége a törvényeket alkotó parlamenti képviselőknek, mert Magyarország független, demokratikus jogállam. Hanem azért, mert mindannyian embernek születtünk. Tudjuk, hogy különbséget tenni valamilyen ismérv alapján nem más, mint színtiszta rasszizmus; van erre tapasztalat, van miből okulni. Az ostobaság nem éppen mentő körülmény. A kérdés tehát az, mit keres ez az ember egy olyan parlamenti testület él én, amelynek a feladata többek között a fennálló egyenlőtlenségek, jogtalan helyzetek felszámolása lenne? Semjén Zsoltra semmi szükségünk ott, ahol van. Ennek a feladatnak az ellátása épeszű embert kíván, nem pedig olyat, aki az örökbefogadás kapcsán kretén viccel - mit szólnak az iskolában, ha a gyerek anyja egy férfi próbálja palástolni azt a "közkeletű" vélekedést, mely szerint a homoszexuálisok az örökbefogadást követően azonnal ágyba bújnának a megszerzett gyermekkel.
(Marinov Péter: Semjén és a privilégiumok, Magyar Hírlap, március 5.)

[...] Az, hogy Semjén se lemondani, se bocsánatot kérni nem hajlandó, említésre sem érdemes. Fontosabb, hogy néhány SZDSZ-esen meg egy csoport civil értelmiségin kívül a közélet más szereplői se nagyon kezdtek el fütyülni, kereplőzni, egyedül Orbán Viktor állt ki határozottan párttársának "harcos" mondatai védelmében. Még két nap, és a téma lekerül a napirendről, Semjént, kárpótlásul, esetleg a bizottság elnökévé nevezik ki. [...]
(R. Székely Julianna: Black-lista, Magyar Hírlap, 2005. március 16.)

[...] Tény, az SZDSZ-t leszámítva egyik párt sem állt nyíltan a melegek emancipációja mellé. A szocialistákról sem mondható, hogy ezen ügy ádáz harcosai lennének. De egy dolog valamiről szégyenlősen hallgatni, és teljesen más, súlyosabb kategória a homoszexuális közösség elleni agresszív jobboldali uszítás. [...]
(Papp László Tamás: Terry Black listája, Népszava, 2005. március 17.)

[...] Alighanem vége az eufemisztikus megfogalmazásoknak, a körülírással operáló, sejtető-sugalmazó, de a megfoghatóság elől rendre elsasszézó szónoklatoknak: Orbán leszáll a konkrétumok világába, "kimondja, ami fáj", és nem habozik odaállni még az olyan obskúrus nyilatkozatok mellé sem, mint amilyen a Semjéné, ha ettől akár csak egyetlen voksot is remélhet. Vagyis gyűjtögető aprómunka következik. És mert létezik az olyan, mindenekelőtt ösztöneiben, mentalitásában és reflexióiban - azaz a legkevésbé sem ideológiai alapon - konzervatív polgár, még inkább nyárspolgár, aki vevő a másság minden formájának lehető legprimitívebb kirekesztésére, ezért őt, túl az anyagiakon, leginkább a zsigeri viszolygásain, a meg nem gondolt, automatikus ellenérzésein keresztül lehet elérni. Semjén Zsolt eleve ennek a megfontolásnak a jegyében mondta, amit mondott. [...]
(Mészáros Tamás: Kampányhangütés, 168 Óra, 2005. március 17.)



Semjén Zsolt SZDSZ-re vonatkozó kijelentéséről megjelent publicisztikák:

Pilhál György: Meleg a helyzet, Magyar Nemzet, 2005. február 24.
Sztankóczy András: Politikai humor, Magyar Hírlap, 2005. február 24.
Petri Lukács Ádám: A gyűlölködő, Népszava, 2005. március 3.
Buda Péter: Sic!, Népszabadság, 2005. március 4.
Marinov Péter: Semjén és a privilégiumok, Magyar Hírlap, március 5.
Seszták Ágnes: Rácz Károly (alias Terry Black) listája, Magyar Nemzet, 2005. március 10.
Szentmihályi Szabó Péter: Kirekesztett szakállasok, Magyar Demokrata, 2005. március 10.
R. Székely Julianna: Black-lista, Magyar Hírlap, 2005. március 16.
Papp László Tamás: Terry Black listája, Népszava, 2005. március 17.
Mészáros Tamás: Kampányhangütés, 168 Óra, 2005. március 17.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384