Offenzívában a gazdasági miniszter

2005-07-05

Kóka János kampányba kezdett, hogy megismertesse a közvéleményt hazánk gazdasági sikereivel. A jobboldali sajtó erőteljes kritikával reagált a miniszter akcióira - főleg a sajtóban megjelent fizetett hirdetésekre. Az ellenzék viszont azért kapott bírálatot a baloldali médiától, mert távol maradt a Kóka János által meghirdetett nyilvános vitáról.

Háttér
Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter múlt héten kijelentette: „kirobbanóan sikeres” a magyar gazdaság, majd ennek kapcsán a gazdaság helyzetéről szóló nyilvános vitára hívta a Fidesz-MPSZ vezető politikusait. Halász János, a Fidesz-MPSZ-frakció szóvivője szerint a gazdasági miniszter „nem ebben az országban él”, amikor kirobbanó sikerekről beszél. Áder János, a Fidesz-MPSZ frakcióvezetője parlamenti vitanapot javasolt a gazdaság helyzetéről a személyes politikai vita helyett. A frakcióvezető azt javasolta, hogy "Propaganda és valóság, a magyar gazdaság helyzetéről" címmel még a július 4-i ülésnapon tartson a Parlament politikai vitanapot. A Fidesz-MPSZ egyetlen politikusa sem jelent meg azon a hétvégi vitafórumon, amelyre korábban Kóka János hívta ki a nagyobbik ellenzéki párt képviselőit.

 

> Publicisztikák
Pilhál György: Kóka kirobbanó sikere, Magyar Nemzet, 2005. június 30.
Lóránt Károly: Helyreigazítás, Magyar Nemzet, 2005. július 4.
Nagy Iván Zsolt: Csonka vita front idején, Magyar Hírlap, 2005. július 2. Sebes György: Ebben az országban, Népszava, 2005. július 1.

Kóka János az Arany János utcai művelődési házban önmagukat polgári körösnek valló demonstrálókkal találkozott. A miniszter elmondta: véleménye a szerint stabil a magyar gazdaság helyzete. A demonstrálók többször közbekiabáltak. Kóka János kijelentette, hogy szívesen beszélget a gazdaság helyzetéről bármilyen fórumon, és úgy vélte: az adott pártot minősíti, hogy támogatóinak tábora miként viselkedik. Hende Csaba, a Fidesz-MPSZ országgyűlési képviselője, a polgári körök koordinátora szerint a Demokrácia Központ nem tudott az akcióról. Hende Csaba feltételezte azt is, hogy nem polgári körösök vettek részt az eseményen, hanem a jobboldal lejáratására szervezett provokatív akcióról van szó. Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője úgy fogalmazott: a Fidesz-MPSZ fél a tényektől, mert egyetlen gazdaságpolitikusa, sem mert kiállni vitára Kóka Jánossal, hanem a szokásos „polgári körös kiabáló kórust” küldték maguk helyett.

> Módszertan
Összeállításunk a témával kapcsolatban a négy országos politikai napilapban (Népszabadság, Népszava, Magyar Hírlap és Magyar Nemzet) és a politikai hetilapokban megjelent újságírói véleményeket ismerteti. A kerettel kiemelt részekben az adott írás általunk készített tartalmi összefoglalója szerepel, itt a szó szerinti részeket idézőjelben tüntetjük fel.
Munkánkhoz az Observer Budapest Médiafigyelő Kft. adatbázisát használjuk.
 
 

 

 

 

 

 

 

Vélemények a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium fizetett hirdetéséről

Pilhál György: Kóka kirobbanó sikere (Magyar Nemzet)
Kóka János fizetett hirdetésével tulajdonképpen a saját munkáját dicséri - természetesen a mi pénzünkből.

(…) Kóka urat nem zavarja, hogy önmagának állít ki eminens bizonyítványt. Azt mondja, hogy az általa irányított magyar gazdaság hihetetlenül sikeres.

(…) Ugyanis hitelt érdemlő gazdasági elemzők jelzik hónapok óta, reggeltől estig, hogy Magyarország gazdasága infúzión van, hamarosan elfekvőbe kerül, ha így halad.

Lóránt Károly: Helyreigazítás (Magyar Nemzet)
A Népszabadságban megjelent fizetett hirdetés határtalan optimizmusa és magával ragadó stílusa nem visz közelebb a meglévő problémák megoldásához semmilyen területen.

(…) Most, hogy Kókától megtudtam, gazdaságunk „hihetetlen sikeres”, egész más szemmel látom a magyar gazdaság helyzetét, és úgy érzem, hogy azokat a társadalmi problémákat is könnyen megoldhatnánk, amelyek a munkanélküliség, az oktatás vagy az egészségügy területén jelentkeznek, feltéve, ha az illetékes tárcáknak futja politikai hirdetésre az országos napilapban.


 

 

 

 

 

 

 

Vélemények a Kóka János által hirdetett vitáról


Nagy Iván Zsolt: Csonka vita front idején (Magyar Hírlap)
Az egyoldalú vitadélelőttön megjelenő tiltakozó táblák ötlettelensége a Fidesz-kommunikáció kifáradására utal. Az esemény arra emlékeztet, amikor 2002-ben a Millenárison a fideszes miniszterek hiába várták a szocialista árnyékkormány tagjait. A különbség csak annyi, hogy akkor nem voltak tiltakozók.

Volt ott másik tábla is, amelyen valami olyasmi volt, hogy "Ki gépen száll K. O.- ka fölébe…", ami annyira rossz, hogy az ember már elkezd kételkedni, vajon tényleg a Fidesz-kommunikáció részeként vonultak a nénik, bácsik a művházba, vagy csak úgy, önszorgalomból, mert ott árnyék van, meg szórakozás, s pénzbe sem kerül.

(…) Amúgy ez az egyoldalú vita délelőtt furcsa déjà vu érzéseket ébreszt az emberben, jómagam például egészen pontosan emlékszem azokra a 2002-es délelőttökre, amikor a Millenárison akkori Ffdeszes miniszterek várták a szocialista árnyékkormány tagjait, de azok persze nem jöttek, mert nem sikerült megegyezni arról, lehet-e a színpadon plazmatévé, amelyen grafikonokat mutatnak be.

Sebes György: Ebben az országban (Népszava)
Ellenzéki felvetések sokasága maradt ellenérv nélkül, amikor a Kóka János által meghirdetett nyilvános vitára az ellenzék nem ment el. Így a tényleges vita helyett maradt a hangos politizálás és az állandó kitérés a kormány érvei elől.

(…) Az egyik megszólított, Orbán Viktor szerint például a héten bejelentett adóreform-javaslat "bünteti a családokat". A másik vitára hívott, Varga Mihály meg úgy látja, a kormány a túlköltekezéssel és az eladósodással olyan helyzetet teremtett, ami szinte lehetetlenné teszi az érdemi adócsökkentést. És még lehetne hosszan sorolni a példákat. A harmadik érintett, Áder János a parlamentben sosem mulasztja el a kormány tényszerű bírálatát, s ettől még az sem szokta eltántorítani, ha a tényeket hamis színben kell feltüntetnie.

(…) Megbeszélnivaló tehát lenne bőven. Ám a fideszeseket nem olyan fából faragták, hogy csak úgy leálljanak nyilvánosan ütköztetni a nézeteket. Hasonló kihívásokat általában el szoktak utasítani, ki tudja, miért. Most például Halász szóvivő azt mondta Kóka javaslatára, hogy az ilyen vitát a parlamentben kell lefolytatni, mindjárt kezdeményeznek is egy vitanapot a gazdaságról.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384