Offenzívában a gazdasági miniszter

2005-07-05

Kóka János kampányba kezdett, hogy megismertesse a közvéleményt hazánk gazdasági sikereivel. A jobboldali sajtó erőteljes kritikával reagált a miniszter akcióira - főleg a sajtóban megjelent fizetett hirdetésekre. Az ellenzék viszont azért kapott bírálatot a baloldali médiától, mert távol maradt a Kóka János által meghirdetett nyilvános vitáról.

Háttér
Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter múlt héten kijelentette: „kirobbanóan sikeres” a magyar gazdaság, majd ennek kapcsán a gazdaság helyzetéről szóló nyilvános vitára hívta a Fidesz-MPSZ vezető politikusait. Halász János, a Fidesz-MPSZ-frakció szóvivője szerint a gazdasági miniszter „nem ebben az országban él”, amikor kirobbanó sikerekről beszél. Áder János, a Fidesz-MPSZ frakcióvezetője parlamenti vitanapot javasolt a gazdaság helyzetéről a személyes politikai vita helyett. A frakcióvezető azt javasolta, hogy "Propaganda és valóság, a magyar gazdaság helyzetéről" címmel még a július 4-i ülésnapon tartson a Parlament politikai vitanapot. A Fidesz-MPSZ egyetlen politikusa sem jelent meg azon a hétvégi vitafórumon, amelyre korábban Kóka János hívta ki a nagyobbik ellenzéki párt képviselőit.

 

> Publicisztikák
Pilhál György: Kóka kirobbanó sikere, Magyar Nemzet, 2005. június 30.
Lóránt Károly: Helyreigazítás, Magyar Nemzet, 2005. július 4.
Nagy Iván Zsolt: Csonka vita front idején, Magyar Hírlap, 2005. július 2. Sebes György: Ebben az országban, Népszava, 2005. július 1.

Kóka János az Arany János utcai művelődési házban önmagukat polgári körösnek valló demonstrálókkal találkozott. A miniszter elmondta: véleménye a szerint stabil a magyar gazdaság helyzete. A demonstrálók többször közbekiabáltak. Kóka János kijelentette, hogy szívesen beszélget a gazdaság helyzetéről bármilyen fórumon, és úgy vélte: az adott pártot minősíti, hogy támogatóinak tábora miként viselkedik. Hende Csaba, a Fidesz-MPSZ országgyűlési képviselője, a polgári körök koordinátora szerint a Demokrácia Központ nem tudott az akcióról. Hende Csaba feltételezte azt is, hogy nem polgári körösök vettek részt az eseményen, hanem a jobboldal lejáratására szervezett provokatív akcióról van szó. Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője úgy fogalmazott: a Fidesz-MPSZ fél a tényektől, mert egyetlen gazdaságpolitikusa, sem mert kiállni vitára Kóka Jánossal, hanem a szokásos „polgári körös kiabáló kórust” küldték maguk helyett.

> Módszertan
Összeállításunk a témával kapcsolatban a négy országos politikai napilapban (Népszabadság, Népszava, Magyar Hírlap és Magyar Nemzet) és a politikai hetilapokban megjelent újságírói véleményeket ismerteti. A kerettel kiemelt részekben az adott írás általunk készített tartalmi összefoglalója szerepel, itt a szó szerinti részeket idézőjelben tüntetjük fel.
Munkánkhoz az Observer Budapest Médiafigyelő Kft. adatbázisát használjuk.
 
 

 

 

 

 

 

 

Vélemények a Kóka János által hirdetett vitáról


Nagy Iván Zsolt: Csonka vita front idején (Magyar Hírlap)
Az egyoldalú vitadélelőttön megjelenő tiltakozó táblák ötlettelensége a Fidesz-kommunikáció kifáradására utal. Az esemény arra emlékeztet, amikor 2002-ben a Millenárison a fideszes miniszterek hiába várták a szocialista árnyékkormány tagjait. A különbség csak annyi, hogy akkor nem voltak tiltakozók.

Volt ott másik tábla is, amelyen valami olyasmi volt, hogy "Ki gépen száll K. O.- ka fölébe…", ami annyira rossz, hogy az ember már elkezd kételkedni, vajon tényleg a Fidesz-kommunikáció részeként vonultak a nénik, bácsik a művházba, vagy csak úgy, önszorgalomból, mert ott árnyék van, meg szórakozás, s pénzbe sem kerül.

(…) Amúgy ez az egyoldalú vita délelőtt furcsa déjà vu érzéseket ébreszt az emberben, jómagam például egészen pontosan emlékszem azokra a 2002-es délelőttökre, amikor a Millenárison akkori Ffdeszes miniszterek várták a szocialista árnyékkormány tagjait, de azok persze nem jöttek, mert nem sikerült megegyezni arról, lehet-e a színpadon plazmatévé, amelyen grafikonokat mutatnak be.

Sebes György: Ebben az országban (Népszava)
Ellenzéki felvetések sokasága maradt ellenérv nélkül, amikor a Kóka János által meghirdetett nyilvános vitára az ellenzék nem ment el. Így a tényleges vita helyett maradt a hangos politizálás és az állandó kitérés a kormány érvei elől.

(…) Az egyik megszólított, Orbán Viktor szerint például a héten bejelentett adóreform-javaslat "bünteti a családokat". A másik vitára hívott, Varga Mihály meg úgy látja, a kormány a túlköltekezéssel és az eladósodással olyan helyzetet teremtett, ami szinte lehetetlenné teszi az érdemi adócsökkentést. És még lehetne hosszan sorolni a példákat. A harmadik érintett, Áder János a parlamentben sosem mulasztja el a kormány tényszerű bírálatát, s ettől még az sem szokta eltántorítani, ha a tényeket hamis színben kell feltüntetnie.

(…) Megbeszélnivaló tehát lenne bőven. Ám a fideszeseket nem olyan fából faragták, hogy csak úgy leálljanak nyilvánosan ütköztetni a nézeteket. Hasonló kihívásokat általában el szoktak utasítani, ki tudja, miért. Most például Halász szóvivő azt mondta Kóka javaslatára, hogy az ilyen vitát a parlamentben kell lefolytatni, mindjárt kezdeményeznek is egy vitanapot a gazdaságról.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon / Fax:
+36 1 430-6699 / +36 1 430-6695