A varázslatos ötvenkétmilliárd

2005-08-12

Nagy meglepetést okozott, hogy a héten a Pénzügyminisztérium által tervezett többletet jóval meghaladták az államkassza bevételei. A kormányoldal a takarékossági intézkedések sikeréről beszélt, az ellenzék viszont az adatok manipulálására gyanakodott. A politikai ellentétek a Kóka János által szorgalmazott négypárti nyilatkozat, valamint a Malév tervezett privatizációja kapcsán is ismételten fellángoltak.

 

Intézetünk minden héten olyan áttekintést készít, mely összefoglalja a hét legfontosabb gazdaságpolitikai témájú híreit, eseményeit és nyilatkozatait, továbbá a napvilágot látott adatokat. A nyilatkozatok közül azokat idézzük, melyeket a bejelentő személye, a bejelentés tartalma vagy annak újdonságértéke miatt kiemelkedő jelentőségűnek tartunk.

 

Az elmúlt héten nagy visszhangot váltott ki, hogy Pénzügyminisztérium prognózisában szereplő 28,8 milliárd forintos többlettel szemben 51,7 milliárdos többlet képződött a büdzsében, vagyis ez évben először a múlt hónapban haladták meg a bevételek a kiadásokat. Arról nem esett szó a Pénzügyminisztérium közleményében, hogy mitől javult az államháztartási egyenleg.

A többlet a kormánypárti politikusok szerint elsősorban a takarékossági intézkedéseknek és az adóbevételek növekedésének köszönhető, míg az ellenzéki sajtó szerint inkább az adatok kozmetikázása áll a javuló tendenciák mögött. Annyi bizonyos, hogy az elemzők továbbra is kétségesnek tartják a hiánycél teljesítését. Ugyanakkor az államháztartásról szóló vitát elnyomta a kiújult politika a harc, amely elsősorban a Kóka János által szorgalmazott négypárti gazdaságpolitikai nyilatkozat, valamint a Malév tervezett privatizációja miatt lángolt fel.

 

Makrogazdasági és pénzügyi mutatók:

GDP növekedés* 2,9%
(2005. I-III.)
Ipari termelés
növekedése*
6,5%
(2005. I.-V.)
Beruházás-növekedés* 6,8%
(2005. I-III.)
Munkanélküliség 7,1%
(2005. IV.-VI.)
Infláció* 3,8%
(2005. VI.)
Reálkereset-növekedés* 8,5%
(2005. I.-V.)
Államháztartási hiány -936,4 milliárd Ft
(2005. I-VI.)
Fizetési mérleg -1497 millió euró
(2005. I-III.)
Jegybanki alapkamat 6,75%

* az előző év azonos időszakához képest

Források: Figyelőnet, HVG, Magyar Nemzeti Bank, Portfolio.hu

 

Politikai nyilatkozatok

Kormányoldal

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter
Olyan gazdasági rendszerre van szükség, amely önmagában, automatikusan elősegíti a jelenleginél nagyobb növekedést. A magyar gazdaságban hihetetlen lehetőségek vannak. Amennyiben a gazdaság növekedése változatlan ütemben halad, akkor 17 év alatt el tudjuk érni Ausztria jelenlegi fejlődési szintjét. A befektetői tanács és a nemzetközi kamarák szerint egyaránt fontos, hogy mind a négy parlamenti párt aláírja a gazdasági konszenzust jelentő négypárti nyilatkozatot. (augusztus 4.)

Veres János pénzügyminiszter
Jövőre a két százalék körüli inflációt ellensúlyozza az adókönnyítés, tehát minden forintnyi béremelés már valóságos többletnek számít. A büdzsé hiánya tartható lesz, igaz néhány kormányzati döntésre még szükség lesz. (augusztus 6.)

Molnár Albert, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára
A vártnál nagyobb volt júliusban az államháztartás többlete, a tervezett 28 milliárd forint helyett 51,7 milliárd forint lett. Ez a siker főként a minisztériumok takarékossági intézkedéseinek köszönhető. Így az államháztartás hiánya jelenleg az egész éves deficit 91,5 százaléka, ami nagy előrelépést jelent féléves 96 százalékhoz képest. Versenyképes és egészséges szerkezetben bővül a magyar gazdaság. (augusztus 5.)

Göndör István, az MSZP frakcióvezető-helyettese
Miközben a Fidesz a magyar gazdaság hiteléért aggódik, mindent megtesz azért, hogy aláássa azt. Megpróbálják a társadalomban a bizonytalanságot elültetni, miközben az infláció olyan alacsony, amilyen még nem volt. A tavalyi évi zárszámadás benyújtásával a Fidesznek elfogy a talaj a lába alól, mert kiderül majd, hogy milyen jó teljesítményt ért el a magyar gazdaság. (augusztus 10.)

László Boglár kormányszóvivő
A Malévot a Fidesz is megveheti egy forintért, de vinnie kell vele a közel 36 milliárd forintnyi adósságot és tőkeemelési kötelezettséget is. Az Európai Unió számára elfogadhatatlan minden olyan pénzügyi technika, amivel az állam javíthatna a légitársaság helyzetén. (augusztus 10.)

 


Ellenzék

Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz-MPSZ alelnöke
Az EU-s pénzek felhasználása az egész nemzet felemelkedését szolgálhatná, de Magyarországnak nagy a lemaradása. Gyors bírálatokra és elszámolásokra lenne szükség. (augusztus7.)

Navracsics Tibor, a Fidesz-MPSZ kampányfőnöke
A Fidesz szerint jó dolog a szabad piac, de szükséges az állami beavatkozás, egyrészt a rendszerváltás után meg nem szüntetett túlzott monopóliumok és torzulások miatt. A Fidesz támogatja az adócsökkentést, de a prioritás a járulékcsökkentés. (augusztus 9.)

Áder János, Fidesz-MPSZ frakcióvezető
Semmi értelme annak, hogy egy olyan semmitmondó nyilatkozatot írjon alá a Fidesz, amit a kormány nyilvánvalóan kampánycélokra kíván felhasználni, miközben a benne foglaltakat egy pillanatig sem gondolja komolyan. A Kóka János által kezdeményezett nyilatkozattervezetben megfogalmazottak ellentmondanak a kormány eddigi tevékenységének, hiszen a magas államháztartási hiány és az államadósság drasztikus növekedése miatt Magyarország, az Európai Unióhoz tavaly csatlakozott országok közül egyedüliként, gyakorlatilag nem tudja teljesíteni az euró bevezetéséhez nélkülözhetetlen maastrichti kritériumokat. (augusztus 10.)

Rogán Antal, Fidesz-MPSZ frakcióvezető-helyettes
A Fidesz vizsgálatot kezdeményez a Malév áron aluli eladása ügyében, mert álláspontja szerint elképzelhetetlen, hogy két budai lakás áráért, 160 millió forintért értékesítsék a nemzeti légitársaságot. (augusztus 10.)

 

 

Érdekképviseleti szervezetek

Szűcs György, az Ipartestületek Országos Szövetsége
A magyar kisvállalkozások nehéz helyzetük miatt egyre inkább tartalékaikat élik fel, a kisvállalkozások kedvezőtlen helyzetéhez hozzájárult, hogy nehézkes a hitelhez jutás és a feketegazdaság egyre növekvő aránya is. (augusztus 10.)

Fuvarozói érdekképviseletek
A Közúti Közlekedési Vállalkozások Szövetsége (KKVSZ) elfogadja, a Magánvállalkozók Nemzetközi Ipartestülete (NiT-Hungary) elutasítja, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének (MKFE) kiegészítésekkel szintén megfelelőnek tartja, míg a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetsége (Fuvosz) még nem alakított ki végleges álláspontot a megállapodás tervéről. A tárgyalások a magas gázolajárak miatt indultak, amely jelentős többletterheket ró a fuvarozókra. Az érdekszervezetek tovább tárgyalnak a gázolaj jövedéki adótartalmának csökkentéséről, az utakra fordítható összeg társadalmi ellenőrzéséről, valamint a kamionstop éjszakai feloldásának lehetőségéről. (augusztus 10.)


Elemzői vélemények és jelentések


Zara László, Magyar Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke
Az adókulcsok csökkentése a magasabb jövedelműeknek kedvezett, és a jövedelmek polarizációját eredményezte, míg a sávszélesítéssel az átlagbér körüliek jártak volna jobban. Tavaly megérezték a személyi jövedelemadót fizetők a kedvezmények visszafogását: összességében 44 milliárd forinttal kevesebbet kaptak vissza az államtól, mint egy évvel korábban. (augusztus 8.)

Belyó Pál, az Ecostat igazgatója
Az 5 százalékos áfakulcs-csökkentés 150-160 milliárd forintos bevételkiesést jelent a büdzsének jövőre. (augusztus 8.)

Akar László, a GKI Gazdaságkutató Rt. vezérigazgatója
A kormány adóváltoztatásai jövőre 190-200 milliárd forint bevételkiesést okoznak, és ez kikényszeríti a közigazgatás egészének átfogó ésszerűsítését. (augusztus 8.)

Világgazdaság
Annak ellenére, hogy a büdzsében közel dupla akkora, 52 milliárd forintos többlet képződött júliusban, mint amennyit a pénzügyi tárca prognosztizált, az elemzők nem módosították az éves deficitre vonatkozó előrejelzésüket. Furcsa, hogy a tárca közleményében a korábbi gyakorlattal szemben egy szó sem esett arról, hogy egyrészt minek köszönhető a vártnál nagyobb szufficit, másrészt pedig, hogyan alakultak a főbb adóbevételek. (augusztus 9.)

BNP Paribas
A júliusi év/év alapú inflációs ráta a júniusi 3,8% százalékról 4,1 százalékra emelkedett, és a maginfláció csökkenése is megállt. A bank szerint az enyhe árindex-emelkedés legfőbb mozgatórugói az élelmiszer- és az energiaárak voltak. Így is van tér a Magyar Nemzeti Bank előtt, hogy augusztusban 25 bázisponttal csökkentse a jelenleg 6,75%-os alapkamatot. (augusztus 8.)

Magyar Nemzeti Bank
Az Magyar Nemzeti Bank inflációs célja 2006 decemberére 3,5%, a jövő év decemberére szóló inflációs prognózisa pedig 3,2 százalékpont. (augusztus 8.)

Yerecyan Ara, osztrák gazdasági elemző
A legjobb feltételek esetén is legalább 22 év kell ahhoz, Magyarország elérje Ausztria jelenlegi fejlettségi szintjét (augusztus 8.)

APEH
Jelentősen megnőttek az adóbevallásokkal kapcsolatos szabálytalanságok az idei első félévben, emellett azonban az adótartozások behajtása hatékonyabbá vált. Ebben az időszakban mintegy 20 milliárd forinttal több adóhiányt találtak az adóellenőrök az egy évvel korábbihoz képest. (augusztus 9.)

Központi Statisztikai Hivatal
2005 júniusában az előző év azonos időszakához viszonyítva 6,5 százalékkal nőtt, a csupán munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan index-szel. A termelés volumene az év első hat hónapjában 5,9 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. (augusztus 5.)

2005 első félévében 1,5 millió külföldi 4,4 millió vendégéjszakát töltött Magyarországon a kereskedelmi szálláshelyeken. Ez azt jelenti, hogy 2004-hez képest 9,5 százalékkal több vendég 4 százalékkal több éjszakát töltött hazánkban. (augusztus 10.)

2005. júliusban a fogyasztói árak az előző hónaphoz viszonyítva összességükben nem változtak, 2004. júliushoz viszonyítva pedig 3,7 százalékkal nőttek az árak. (augusztus 11.)

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384