Szerver-ügy: a Fidesz-legenda vége

2006-02-16

Szerver-gate, Fidesz-gate, Watergate, Vödör-gét – repkednek a különböző elnevezések azzal a botránnyal kapcsolatban, amely az MSZP kampányanyagait tartalmazó szerverre történt behatolás kapcsán robbant ki. Az ügy jogi és politikai következményeit ma még csak találgatni lehet, de a Fidesz válságkezelése tanulságos példája a politikai kommunikációnak. Végleg szertefoszlott az a legenda, mely szerint a magyar politikában a Fidesz az a politikai erő, mely minden helyzetben – kezdeményező vagy védekező szerepben – tökéletes kommunikációt képes folytatni, és mindig megtalálja a legjobb, leghatékonyabb választ az éppen kialakult politikai szituációra. Az MSZP szerverére történt behatolás kapcsán kirobbant botrányban a Fidesz válságkommunikációjának válságtünetei még inkább láthatóvá váltak, mint a Vizsla-fax botrány idején. A nagyobbik ellenzéki párt – némi leegyszerűsítéssel – össze-vissza beszél és magyarázkodik, és miközben nagy energiát fordít arra, hogy elterelje a figyelmet az ügyről, ezzel ellentétes hatású akciókba is kezd. Ráadásul egyre több szereplő jelenik meg az ügyben, vagyis egyre több Fidesz-politikus imázsa sérül.

 

Az MSZP leegyszerűsíti az ügyet

 

Kommunikációs szempontból nézve a szerver-ügy az MSZP számára meglehetősen egyszerű, ha arról van szó, hogyan kell azt a pártnak a nyilvánosság elé tárnia. A történet az MSZP szerint egy helyi MSZP-irodába történt betöréssel kezdődött, így kerülhetett avatatlan kezekbe az MSZP-szerver jelszava. Az említett betörés fontos jellemzője a szocialisták szerint az volt, hogy a pártirodából egy laptopon kívül semmilyen más érték nem tűnt el. A következő lépésben a Fidesz – felhasználva a lopott kódot – belépett az MSZP szerverére (pontosabban annak a cégnek a szerverére, amely a párt kreatív anyagaival foglalkozott), és nagymennyiségű dokumentumot töltött onnan le – az MSZP szerint mindez 11 órán keresztül folyt. Az így megszerzett anyagok közül – Hiller István pártelnök 2912 dokumentumról beszélt – a Magyar Nemzet két színes oldalnyit áldozott az MSZP-elnök helyi kampányához készült különféle szórólapok, szóróajándékok bemutatásának.

 

Az MSZP szempontjából az ügynek van egy nehezítő és könnyítő mozzanata. Megkönnyíti a szocialisták helyzetét az, hogy szakértők sora, ügyvédek, informatikai szakemberek, valamint Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsman – külső, hitelességükben meg nem kérdőjelezett szereplőként – gyengítik a Fidesz védekezését, ami egyet jelent azzal, hogy – akár szándékolatlanul – erősítik az MSZP állításait. Nehezíti viszont a szocialisták dolgát az, hogy a legutóbbi felmérések szerint Magyarország nem áll túl jól internet-hozzáférések és internet-használat terén, ami a konkrét ügyben azzal a következménnyel jár, hogy sokan egyszerűen nem értik, miről beszél Hiller István, amikor a szerver, IP-cím, stb. szavakat ejti ki a száján. Az MSZP feladata tehát az volt, hogy a lehető leginkább leegyszerűsítse az ügyet. Az első megoldási kísérlet a „watergate”-kifejezés bedobása volt Nyakó István pártszóvivő részéről, de a Nixon-elnököt megbuktató ügy – hiába vált önmagában is a politikai bűnözés szimbólumává – aligha idézi fel széles tömegekben fideszes „politika-ipari kémek” képét. Ezért Hiller István ma már következetesen betörésről és az MSZP értékeiről beszél, hogy mindenki értse: a Fidesz jogellenesen kutakodott a szocialisták háza táján.

 

A Fidesz összezavarja magát

 

A Fidesz nem egyszerűen azt a hibát követte el, hogy túl kíváncsi volt, és benézett az MSZP titkos anyagai közé, de azt is, hogy a védekezés során nem következetesen és sokszor saját kárára kommunikált. Ráadásul, amikor a párt megpróbálkozott az ügy elterelésével, akkor sem volt képes teljesen elfeledkezni szerverekről és kreatív anyagokról: mentő ötleteivel a Fidesz valójában csak újabb terheket vett a nyakába. Az ellenzéki párt alapvetően három módszert alkalmazott: ellentámadott, elterelt és hiteltelenített, de kezdeményezéseik inkább csak gyengítették egymás hatását.

 

A botrány kirobbanásának napján mindenki számára nyilvánvalóvá vált az, hogy a Fidesz határozatlan: az MSZP rendkívüli sajtótájékoztatójára válaszul meghirdetett sajtótájékoztatót a párt lemondta, helyette csak a fideszfrakcio.hu oldalon jelent meg egy közlemény. Az első Fideszes-nyilatkozat az ellentámadásról szólt: a párt felszólította az MSZP-t, hogy hagyjon fel a www.fidesz.hu weboldal elleni támadásokkal. Ebben azonban nem csupán az volt feltűnő, hogy szabad utat adtak az MSZP-nek az aznap bejelentett ügy további építésére, de az is, hogy a párt – ma már érthetetlenül – nem akarta minél előbb lezárni az ügyet. A taktika az ügy megfordítása volt: a Fidesz ugyanolyan botrányt igyekezett konstruálni, mint amilyennel az MSZP előállt, az elmúlt évek azonban azt mutatták, hogy ezzel csak elnyújtani lehet az ügyeket, lezárni annál kevésbé, hiszen az új ügy éppen, hogy nem teszi láthatatlanná az eredetit. Sőt, a konkrét esetben a Fidesz a saját maga elleni támadásokkal kapcsolatban nem behatolásról beszélt, csupán arról, hogy az MSZP anyagokat vett le – nyilvános – Fidesz oldalakról. Lényegében ezt a vonalat viszi tovább az, hogy a párt a Fidesz „rosszabbul élünk”-hirdetéseinek kifigurázásával vádolja a szocialistákat. (Kis szépséghibája ennek az állításnak, hogy az erről szóló hír a fideszfrakcio.hu honlapon úgy érhető el, ha az olvasó már átkattintotta magát két olyan oldalon is, ahol MSZP kampányanyagokat figuráz ki a Fidesz.)

 

A Fideszt ezt az irányt azzal egészítette ki, hogy részletesen elmeséltek egy történetet arról, hogyan találtak rá egy nyilvános oldalon a belépéshez szükséges jelszóra, amely oldalt azonban azóta sem nevezte meg senki. Rogán Antal a történetet később úgy módosította, hogy egy ismeretlen e-mailben is érkezhetett a jelszó a Fideszhez, lehetőséget adva a gyanútlan bekukucskálásra. De az MTV, Az Este című műsorának adott nyilatkozatában ezt rögtön azzal hiteltelenítette, hogy a 30 ezer Fidesz tagra hivatkozott, akik közül bárki lehetett az elkövető, és akikért ő nem tud felelősséget vállalni.

Az ügy ezek után eggyel magasabb szintre került. Áder János frakcióvezető is megszólalt, és bagatellizálni igyekezett a történteket. „Azt gondolom, Hiller István megköszönhetné, hogy csináltunk neki egy kis ingyen reklámot.” – mondta Áder, de ezzel csak arra hívta fel a figyelmet, hogy már az is kérdés, hogyan kerültek a szerverről a Magyar Nemzethez az MSZP-elnök kampányagainak tervei. (Rogán Antal cáfolta, hogy a párttól kerültek volna a laphoz az anyagok.) Áder János bagatellizáló-akciója azt igyekezett kihasználni, hogy az MSZP által végül elvetett kreatív anyagokról van szó, de emellett újra előkerült az is, hogy nyilvánosan hozzáférhető anyagokról van szó.

 A Fidesz emellett új irányba is elindult. Már Áder János is célzott arra, hogy az MSZP a rendőrséggel együttműködve, valójában azt irányítva próbálja ellehetetleníteni a Fidesz kampányát, úgy, hogy a kreált botrány ürügyén lefoglaltatja a Fidesz számítógépeit. Az ellenzéki párt „makói modell”-nek nevezi az erre való törekvést: „Az MSZP valódi célja nem más, mint a „makói modell” megvalósítása. Néhány hónappal ezelőtt sajtórendészeti vétség címszó alatt a hatalmon lévő MSZP-s polgármester feljelentésére eljárást indítottak a Fidesz makói képviselőjelöltjének a munkatársai ellen, és a rendőrség még aznap lefoglalta a munkatárs számítógépeit. Mi azt gondoljuk, hogy amit Makón megcsináltak kicsiben, azt szeretnék megcsinálni Budapesten nagyban.”

A Fidesz azzal is megpróbálkozott, hogy „fontosabb ügyekre” terelje a figyelmet. A fontosabb ügy először a 14. havi nyugdíj lett volna, de hiába terjedt erről napokig, hogy rendkívüli parlamenti ülést terveznek, a témát végül az otthonteremtésre cserélték le.

A szerver-ügyben végül megszólalt Orbán Viktor is, aki politikai provokációnak nevezte az ügyet, amelyet egyébként pártja elismert, majd hozzátette, hogy nem foglakoznak olyan kérdésekkel: „hogy fog kinézni az MSZP elnöke kulcstartón, autóillatosítón és a pólón”,

A Fidesz végleges álláspontja tehát nem alakult még ki szerver-ügyben, amit az is mutat, hogy annak ellenére, hogy a párt „fontosabb ügyekre” helyezné a hangsúlyt, bedobta a „makói modellt”, ami viszont országos jelentőségű botrányra utal (hiszen azt sugallja, hogy az MSZP kézi irányítása alatt a rendőrség az ellenzéket, vagyis a demokráciát lehetetleníti el). Emellett ráadásul a fideszfrakcio.hu honlapon egy „vödör-gét” intró előzi meg az MSZP kampányanyagait utánzó kritikai kampányelemeket, amelyek pedig éppen azokkal a „fontosabb ügyekkel” kapcsolatosak, amelyek a Fidesz szerint előrébb valók, mint a Hiller-féle kampányanyagok kérdése.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384