Miniszterelnök-jelölti vita: hárman párban?

2006-03-07

A vitáról folytatott menetrendszerű vita újabb fordulójához érkezett, miután a Fidesz javaslatot tett arra, hogy ne csak Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc, hanem az MDF és az SZDSZ listavezetői is vegyenek részt a választás első fordulóját megelőző vitán. A Political Capital elemezte a lehetséges taktikákat, a pártok számára kínálkozó előnyöket és az új helyzetben rájuk leselkedő veszélyeket.

Kétfelé bomlott az eredetileg kétszereplősre tervezett miniszterelnök-jelölti vita. Miután Deutsch-Für Tamás egy kérdésre válaszolva helyesnek tartotta, hogy az április 5-re tervezett miniszterelnök-jelölti vitán az MDF, illetve az SZDSZ is részt vegyen, újra középpontba kerül a szavazás előtti utolsó hét. Az MSZP igyekezve fenntartani az eredeti Gyurcsányra és Orbánra kialakított koreográfiát ezek után arra tett javaslatot, hogy a négyes vita alakuljon át listavezetőivé, de ezután – az eredeti időpontban – április 5-én mégis csak a két legnagyobb párt kormányfő-jelöltje találkozzon egymással. Dávid Ibolya MDF-elnök azonban elfogadva a listavezetői vitát, a miniszterelnök-jelölti vitával kapcsolatban is jelezte részvételi szándékát. Jelen állás szerint csak az MSZP-nek és az MDF-nek van megnevezett miniszterelnök-jelöltje, az SZDSZ ilyen pozícióról eddig nem foglalt állást, a Fidesznek azonban Orbán Viktor személyében várhatóan lesz kormányfő-jelöltje. Ezért nem csupán az a kérdés, hogy pontosan melyik nap, melyik vitára kerül sor (listavezetői vagy miniszterelnök-jelölti), hanem az is, hogy kik is vesznek részt ezeken a vitákon.

 

Fidesz: vita helyett csendes beszélgetés

 

Miután a négypárti vitát a Fidesz dobta be a nyilvánosságba olyan módon, hogy arról széleskörű, érdemi politikai vita alakult ki, érdemes először azt megnézni, hogy az ellenzéki pártnak milyen érdeke fűződik egy kibővített létszámú vitához. A Fidesz részéről azért is lehet ennek jelentőséget tulajdonítani, mert azt Deutsch-Für Tamás viszont már elutasította, hogy a szakpolitikai vitákon is négy párt képviselői jelenjenek meg. A Fidesz tehát jól láthatóan a Gyurcsány-Orbán vitát igyekszik már előre a maga hasznára fordítani. Egy négypárti vitán Orbán Viktor kedvezőbb helyzetbe kerülhet abból a szempontból, hogy nem élezi ki a politikai küzdelmet, és ezzel nem tüzeli fel például az MSZP szavazóit a két főszereplő szembenállására alapozva. Ha ugyanis az országban sem kormányváltó, sem pedig kormánymegtartó hangulat nem alakult ki, akkor a Fidesz bízhat abban, hogy elkötelezett szavazói, aktivistái által mozgósított törzstábora elég lehet az MSZP legyőzéséhez. Ennek alapján pedig célja a vita „elsimítása”, az, hogy a választás előtti utolsó hét kevésbé tűnjön heves küzdelemnek. Ennek fényében pedig az, hogy a Fidesz legalább ekkora hangsúlyt helyez a továbbra is kétpárti „szakpolitikai” viták megrendezésére, azt bizonyítja, hogy nem annyira érdeke Orbán Viktor olyan mértékű középpontba állítása, ahogyan ez Gyurcsány Ferenc és az MSZP esetében látható.

 

MSZP: vita, vita, vita

 

Bár vitakezdeményezésben eddig a Fidesz látszott elszántabbnak, miután a kibővített vita megmozgatta az SZDSZ-t és az MDF-et is, a szocialisták új frontot nyitottak a Gyurcsány-Orbán vitáért. Lényegében annak köszönhetően duplázódott meg az utolsó vita, mert az MSZP bejelentette, hogy a listavezetői vita mellett ők egy „legnagyobbak” közötti vitát is szeretnének. Ez összhangban van azzal, hogy a szocialisták nagy hangsúlyt fektetnek saját táboruk megmozdítására, hasonlóan ahhoz, ahogyan 2002-ben a két forduló között kormánypártként a Fidesznek sikerült proteszt-hangulatot teremtenie. Gyurcsány Ferenc számára mindenképpen kedvezőbb lenne az a vitaszituáció, melyben rajta kívül csak Orbán Viktor vesz részt, amit mutat az is, hogy a helyzetet az MSZP úgy értelmezi, hogy „a két vita szolgálja Magyarország érdekeit, segíti az állampolgárokat az eligazodásban”. A négyes vitában Gyurcsánynak nem csupán Orbánra figyelve kellene elérnie minél több szavazót, de ügyelnie kellene arra is, hogy támadásokra, vagy finomabban kihívásra számíthat akár az MDF, akár a magát megkülönböztetni kívánó SZDSZ felől is. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje emellett kevésbé emelkedhet ki a vitából ott, ahol minden más szereplő is látszódni akar, ráadásul az SZDSZ gyengítése nemhogy nem érdeke, de egyenesen káros az MSZP számára.

 

MDF: vitatkozni, jelen lenni, látszani

 

A vitáról kialakult újabb vita győztese az MDF, amely ebben a szakaszban azt az üzenetet küldhette a választóknak, hogy érdemes számolni a párttal, ami megerősíti a párt – Dávid Ibolya miniszterelnök-jelöltségét hirdető – reklámkampányát. Ahogyan ezt a párt hangsúlyozta is, jelen pillanatban csak nekik és az MSZP-nek van hivatalos miniszterelnök-jelöltje. Kérdés, hogy az SZDSZ állít-e miniszterelnök-jelöltet, vagy más módon, más néven rendezett vita keretében az utolsó vitán részt vesz-e, mert egy Dávid-Gyurcsány-Orbán vitán Dávid Ibolya magát az MSZP-Fidesz szembenállással szemben pozícionálhatná, ezzel pedig növelheti presztízsét a választók előtt.

 

SZDSZ: vitatkozik, ha muszáj

 

Az SZDSZ jelezte részvételi szándékát a listavezetői vitává átvedlett miniszterelnök-jelölti vitán, de miután – az MSZP közbelépésére – az utolsó vita kettébomlott, Horn Gábor közölte, hogy nem feltétlenül szeretnének jelen lenni a Gyurcsány-Orbán vitán. Az SZDSZ-nek éppúgy érdeke, hogy láthatóvá tegye magát az utolsó héten, mint az MDF-nek. A párt némileg tartózkodó nyilatkozata ugyanakkor arra utal, hogy számolnak azzal a helyzettel, hogy kormánypártként nehezebb megtartaniuk a kampányban elfoglalt pozíciójukat, mint az ellenzéki MDF-nek. Kérdés azonban, hogy mi történik akkor, ha az MDF azon mégis részt vesz és az SZDSZ ezzel nem kapja meg azt a figyelmet, amit egy választási kampány utolsó, kiemelt jelentőségű eseménye jelent. Ahogyan az a kampány során már eddig is megfigyelhető volt, az SZDSZ az MDF-hez hasonlóan a vita kapcsán is azt hangsúlyozza, hogy jól megkülönböztető pólust képez a politikai palettán.

 

A vitáról szóló utolsó hét

A kis pártok alapvető célja, hogy az utolsó héten ne hagyják, hogy a két nagy teljes mértékben kisajátítsa a nyilvánosságot – például egy nagy port kavaró és nagy figyelemmel kísért Gyurcsány-Orbán vita által. A Fidesz felvetése ebből a szempontból tehát jól jött az MDF-nek és az SZDSZ-nek, hiszen ezzel a „nagyok” maguk mellé emelték a „kicsiket”. A többszereplős vitában résztvevő kicsik ugyanakkor ahhoz járulnak hozzá, hogy Orbán Viktor ne Fidesz-MSZP szembenállásként értelmezze a kampányt, hanem úgy, hogy a Fidesz politikáját jól láthatóan elkülöníti, és ezzel kiemeli az összes többi párthoz képest, ami viszont a bizonytalanok felé jelenthet hatékony taktikát.

 

 

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384