Titkos hangfelvétel, visszaléptetés, nyomásgyakorlás

2006-03-10

Bár a publicisztikák értékelik a Fidesz vezetőségének határozott lépéseit a Bagó-ügyben, mégis sok esetben a Fidesz "valódi arcának" kendőzetlen megnyilvánulásaként értékelik a visszavont képviselőjelölt törekvését az MDF-es jelölt visszaléptetésére.

2006. március 3-án Romsics Imre kalocsai MDF jelölt egy sajtótájékoztatón bejelentette, hogy február 28-án Bagó Zoltán országgyűlési képviselő, a Fidelitas alelnöke, a Fidesz-MPSZ és a KDNP kalocsai jelöltje egy telefonbeszélgetés során 24 órás ultimátumot adott neki a jelöltségtől való visszalépésre. Március elsején személyesen is találkoztak, és az ekkor lefolytatott beszélgetésüket Romsics titokban rögzítette. A sajtótájékoztatón az MDF-es politikus be is mutatott néhány részletet a szalagra rögzített beszélgetésből. A Fidesz-MPSZ jelöltje a találkozón is megpróbálta rábírni riválisát a jelöltségtől való visszalépésre: "A kölcsönös egymás mellett élés, a kölcsönös segítség, illetve az együttműködés miatt a leglogikusabb lépés az, hogyha nem válsz jelöltté.” A „logikus lépésért” cserébe Bagó gyors szakmai előmenetellel kecsegtette a kalocsai múzeum alkalmazottjaként dolgozó Romsicsot: "…nem indulsz el országgyűlési képviselőnek, akkor - ha nyerünk - a szakmai munkádban nagyon-nagyon meg tudnánk futtatni." A Fidesz politikusa továbbá a mellett is érvelt, hogy a nagyobbik jobboldali párttal szemben ellenséges Dávid Ibolyát az MDF-nek el kéne távolítania a pártelnöki pozícióból. Így Bagó szerint lehetőség nyílna a Fidesszel való együttműködésre, hiszen "…a politikában, sarkítok, MDF-es országgyűlési képviselőjelöltre nincs szükség."

 

> Publicisztikák
Veress Jenő: Botránykikelet és mákosrétes (Népszava, március 4.) Nagy N. Péter: Vudu (Népszabadság, 2006. március 4.)
Sebes György: Egyszerű történet (Népszava, 2006. március 6.)
Tanács István: Osztalék (Népszabadság, 2006. március 8.)
Magyar Narancs: Született 1975-ben (2006. március 8.)
Gavra Gábor: Az Új Nemzedék esete a Felügyelő Bizottsággal (Hírszerző, 2006. március 6. )
 

Bagó Zoltán elismerte a hangfelvétel valódiságát, de a bemutatott részleteket súlyos torzításnak minősítette, és kijelentette: Romsics Imre valótlanul állítja róla, hogy fenyegetéssel, zsarolással próbálta visszalépésre bírni – ez csak az „átfazonírozott” felvételek sugallta látszat –, ezért bírósághoz fordul. Március 3-án Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Bagó „alkalmatlanná vált” arra, hogy Fidesz-KDNP közös jelöltként induljon a választásokon. A párt ezért a politikust azonnali hatállyal visszahívta, és kezdeményezte a Szövetségből való kizárását is. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke levélben kért elnézést Dávid Ibolyától. Az MDF elnöke azonban nem fogadta el Orbán bocsánatkérését, sőt, kijelentette, hogy pártjának több tucat hasonló esetről van tudomása és bizonyítéka. Az MDF Bagó Zoltán ügyében az Országos Választási Bizottsághoz fordult, mely megállapították, hogy a képviselő megsértette a választási törvényt, ezért eltiltják a további jogszabálysértéstől.

Publicisztikák a visszaléptetési ügyről
Veress Jenő: Botránykikelet és mákosrétes (Népszava, március 4.)

 

Jubilált a Fidesz: a kampány során immáron a tizedik „ügye” került napvilágra. Az ellenzéki párt a kipattant botrányokra nem tud hiteles magyarázatot adni, ezért Gyurcsány Ferencet próbálja különböző - mondvacsinált - ügyekkel besározni.

(…) Összeszámoltam: jubilálhat a Fidesz, mert lapzártánkkor épp a tizediknél tartunk. Kezdődött a Vizsla-fax nevű beégéssel. (Erre szinte rögvest ráfejelt a Budapest Riport című paraván-nyomtatvány és annak vidéki leánytermékei.)

 

(…)Végül (végül...? Hol lesz még a vége...?) tegnap kiderült a megzsarolt MDF-es jelölt esete. Egy ifjú fideszes - Bagó Zoltán doktor - igyekezett visszalépésre szorítani a fórumos urat. Pechére az illető magnóra vette a dolgot. (Árnyalja a történetet, hogy a magabiztos Bagó úr maga dicsekszik önéletrajzában: titkos ügykezelői képesítést szerzett a Belügyminisztériumban. Hát... Sokat nem tanulhatott óvatosságórán.) Ez - történetünkben először - kiütötte a Fidesz biztosítékát és statáriálisan lefokozták, visszahívták.

 

Ráadásnak hagytam Gulyás Dénest, mert derű nélkül nem cikk a cikk. A Fidesz Pest megyei képviselőjelöltjét nemrég bemutattuk, amint a Munkásőrök énekelnek című egykori aranylemez borítóján dalol egyenruhában. Erről így beszélt a Nap keltében, idézem: "Én se munkásőr, se párttag, se katona nem voltam. "

 

(…)Kedves olvasónk beküldte az egyik dalt, melyet őriz a lemez. Olvassák, hogy tudják, milyen jó gyakorlat lehetett ez Gulyás Dénesnek. Címe: Mákos rétes. „Munkásőr lett nálunk az egész család/ Egy rajban az öt fiú/ Öt derék legény/ Munkásőrök azok is, karjuk vaskemény.../ Nézi a mama s a papa/ Öt legény fiát/ Asszony kéne nekik is/ Asszony kéne hát.../Munkásőr lányt választ mindegyiktek!/ Munkásőr lányt választ mindegyiktek!"

 

 

 

Nagy N. Péter: Vudu (Népszabadság, 2006. március 4.)

„Sorra látszik, hogy a Fidesznél - ha például ingyentankönyvekről vagy épp az MDF legyűréséről van szó - fenn nincs rend.” Nem tudhatni, hogy a kampányőrület felülről irányított, vagy alsó szinten hozzák a rosszabbnál rosszabb döntéseket. A Bagó-botrány egyetlen pozitív momentuma Orbán Viktor azonnali bocsánatkérése Dávid Ibolyától.

(…) egyre gyakrabban a felületesen szelídített őrjöngés vudu-képei mutatkoznak választási kampányként, pedig még csak a bemelegítő köröknél, a szurkálásnál kellene tartani. Bagó Zoltán (Bács-Kiskun megyei 7-es) Fidesz-jelölt a fentről fertőző változatot erősítette meg azon a magnófelvételen, amelyet az általa szorongatott MDF-es jelölt készíthetett titokban. Bagó valamiféle felügyelőbizottsági utasításokat említett, amelyekkel a haszon biztosítható, majd a közös ügyre való hivatkozással megpróbálta eltakarítani a választási listáról a meglepett MDF-es jelöltet, aki mindazonáltal egy kicsi szerkezetet vetett harcba. A fax, a számítógép után így most egy magnó "memóriája" döntött: a Fidesz kivette a játékból a leolvasott jelöltet.

 

(…) Rogán Antal mint kampányfőnök az MDF-es Herényi Károly általános tiltakozására megint azonnal bejelentette, hogy abból egy szó sem igaz, mint például és a szerver-ügynél is, majd: megint nem az övé az utolsó, a jó helyre vitt szó. Sorra látszik, hogy a Fidesznél - ha például ingyentankönyvekről vagy épp az MDF legyűréséről van szó - fenn nincs rend. Nem tudni, hogy ezért rúgják-e fel lenn folyamatosan ügyetlenül a törvényeket, vagy még mindig a felügyelőbizottság utasításait hajtják végre. A kialakuló káoszban az egyetlen megnyugtató mozzanat, hogy Orbán Viktor azonnal a körülmények adta legelegánsabb módon kért elnézést Dávid Ibolyától. Talán hallgatnak még rá lenn és a felügyelőbizottságokban - és talán ő is hisz még magának.

 

 

 

Sebes György: Egyszerű történet (Népszava, 2006. március 6.)

Miközben a Fidesz - saját botrányainak súlyát kisebbítendő - valószínűtlen rágalmakkal áll elő Gyurcsány Ferenc lejáratására, újabb kínos ügyek derülnek ki kampánymódszereikről. Bagó Zoltán zsarolásos ügye azt mutatja, hogy a Fidesz semmitől sem riad vissza, ha a tét a hatalom visszaszerzése.

Bár a meglepetéseket mindenki szereti, de ez a kampány már túl sok meglepetést hozott. Talán elég is lenne belőlük, csakhogy nem tudhatjuk, melyik nap milyen újabb csontváz dől ki a szekrényből. És milyen érdekes, ezekben az ügyekben mindig benne van a Fidesz. Hol egy újabb - rágalomnak tűnő és utóbb annak is bizonyuló - ötlettel állnak elő Gyurcsány lejáratására, hol viszont védekezniük kell, mert megint kiderült valami. Ezen a hétvégén az utóbbi volt napirenden. Persze már tudjuk, hogy az egész nem is úgy történt. Vagyis a Kalocsa székhelyű választókörzetben a Fidesz jelöltje nem is fenyegette meg MDF-es ellenfelét.

 

(…) S bár a megbántott fideszes jelölt bírósághoz is fordul, azért ő nem használ ilyen erőteljes szavakat, hiszen azzal magyarázkodik, hogy "nem tehetek róla, ha ezt valakik politikai céljaik felhasználására átfazonírozták".Csakhogy mire megszólalt, az ügy már magasabb dimenziókba került. Orbán Viktor például szükségesnek látta, hogy - szokásától eltérően - azonnal reagáljon, mi több, bocsánatot is kérjen. Igaz, Dávid Ibolya ezt nem tartotta elég őszintének, különösen akkor, ha igaz, hogy ez nem az egyetlen hasonló eset volt. Ez viszont megmagyarázná a Fidesz elnökének sietségét, hiszen nagyon kínos lenne, ha újabb bizonyítékok kerülnének elő. Az eset persze már így is kínos

 

(…)Dávid Ibolya azt mondja, jobboldalon ő az egyetlen, aki nemet mert mondani Orbán Viktornak, nem állt be a táborba, amikor pedig egy volt a zászló, ezért próbálják most ellehetetleníteni pártját. Pedig valószínűleg nem kellene időben ilyen messzire mennie. Ő és az MDF egyszerűen csak útban van. Mint Gyurcsány és az MSZP is. És a Fidesz ebben a kampányban könyörtelen, mert vissza akarja szerezni a négy éve elvesztett hatalmat. Minden áron, minden eszközzel. Ilyen egyszerű.

 

Ilyen egyszerű?

 

 

 

Tanács István: Osztalék (Népszabadság, 2006. március 8.)

Két lehetőség van arra, hogy a Fidesz érvényesítse akaratát az MDF-fel szemben, és megakadályozza a kispártot abban, hogy egyéni jelöltet állítson: a korbács és a mézesmadzag. Az ügyben azonban az igazán felháborító elem nem is a mézesmadzag korbácsra való lecserélése, hanem a Bagó-félék kapcsolati tőkén alapuló cinikus politikaértelmezése.

A nagy magyar szolidaritás báránybőréből egy pillanatra kivicsorított a felügyelőbizottsági farkas. A Fidesz-vállalat kalocsai menedzsere lefolytatta a tárgyalást az egyik politikai beszállítójával, az MDF helyi jelöltjével. Nem volt elégedett az ajánlattal, talán úgy látta, vállalatszerű működésre áttért pártjának nem származik elég osztalék abból, ha Romsics Imre csak a második fordulóban akar visszalépni a javukra. Ugyanaz a kéz szokta tartani a korbácsot, amelyik a mézet keni a madzagra. Mégis elegánsabb valakinek elhúzni az orra előtt a mézesmadzagot, mint a korbácsot suhogtatni a füle mellett.

 

(…) Dávid Ibolya úgy nyilatkozott: az MDF több tucat egyéni jelöltjét érte hasonló atrocitás, mint Romsicsot. Talán fény derül még újabb zsarolási, fenyegetési esetekre, talán nem. Azokra a beszélgetésekre viszont biztosan nem derül fény sohasem, ahol nem volt szükség a korbácsra, mert működött a mézesmadzag. Ahol csak annyi történt, mint Szentesen, hogy az MDF ismert helyi vezetője ahelyett, hogy pártja egyéni jelöltjeként indult volna, elkezdett a Fidesz-jelölt mellett korteskedni. Vagy Kiskunmajsán, ahol a helyi MDF-elnök szintén a Fidesz-jelölt mellett pózolt annak bemutatkozó gyűlésén, s szintén arról beszéltek a városban, hogy majd ő lesz a jobboldal közös polgármesterjelöltje.

(…) A kalocsai ügy riasztó tanulsága ugyanis az, hogy legyen bár a kampánygyűléseken szó a munka becsületéről, munkahelyekről, szolidaritásról, biztonságról - mindez csak választási maszkabál.

 

(…) A Fideszen belül van egy elbizonytalanodás, görcsös akarás - talán ezért vált óvatlanná Bagó Zoltán is. Számos jel utal azonban arra, hogy a lebuktatott képviselő sajnos igazat mondott: "ha valaki a szakmai munkájában elér egy bizonyos szintet (...), egyre kevésbé a szakmai kvalitásai, egyre inkább a politikai kapcsolatai, nézetei, jelene, múltja, jövője tolódik előtérbe". Ez az igazi tragédia, akár fenyegetéssel győzködnek erről embereket, akár maguktól is belátják.

 

 

Magyar Narancs: Született 1975-ben (2006. március 8.)

A Bagó Zoltán körül kialakult zsarolási ügy rémisztő látképet fest a magyar politika közeljövőjéről. Azt a pártot, mely szerint megengedhető, hogy valaki szakmai előmeneteléről és egzisztenciájáról politikai okokból képviselők döntsenek, el kell távolítani még a politika közeléből is. „Ott és akkor és úgy, ahol és amikor és ahogy azt egy képviseleti demokráciában lehet. 2006. április 9-én, a választásokon.”

A múlt hét legszaftosabb politikai botránya kétségkívül a kalocsai eset volt. Bagó Zoltán fideszes képviselőjelölt (jelenlegi országgyűlési képviselő) úgymond megfenyegette emdéefes riválisát, Romsics Imrét, ha nem lép vissza a választási küzdelmektől, akkor ez lesz meg az lesz (mindenféle csúnyaság), ha visszalép, akkor emez meg amaz (csupa jóság).

 

(…) Bagó Zoltán 31 éves, jogot végzett a szegedi egyetemen, ösztöndíjasként Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban tanulmányozta az önkormányzatok működését, Maastrichtban EU-diplomát szerzett. Tíz éve tanul politikusnak. Ilyenformán még a legnagyobb rosszakarattal sem nevezhető Kadár-kori maradványnak, sokkal inkább az eljövendő magyar politikusgeneráció egy a múlt hétig sokra hivatott reprezentánsának. Mindezen felül gyakorló parlamenti képviselő is. Mármost e fiatalember szerint választott képviselőinknek az lenne a dolga, vagy egyáltalán komolyan számolhatnának avval a lehetőséggel, hogy a nép képviseletében valakit jól megfuttatnak. Vagy épp ellenkezőleg, leállítanak, fel, akárhová (csak egy lépés innen a falig). Bagó úgy tudja, ez - az általa oly sokfelé tanulmányozott - képviseleti demokrácia veleje.

 

(…)A közügyekről való gondolkodásnak ez a romlottsága súlyosabb még valamely materiális korrupciónál is. Abban a világban, amit Bagó és tettestársai szeretnének, ugyanis nincsen jog, tehát nincsen demokrácia sem. De addig, amíg van az az egy szavazatunk, senki nem kényszeríthet minket arra, hogy eltűrjük e mentalitást. Azt a bagázst, ahol az efféle képzetek tenyésznek, el lehet zavarni a politikának még a környékéről is. Ott és akkor és úgy, ahol és amikor és ahogy azt egy képviseleti demokráciában lehet. 2006. április 9-én, a választásokon.

 

 

Gavra Gábor: Az Új Nemzedék esete a Felügyelő Bizottsággal (2006. március 6. Hírszerző)

A Fidesz „új generációja” pont a választási kampányban mond csődöt: a fiatal politikusok egyre-másra követnek el súlyos, a választások kimenetelét is befolyásoló hibákat. Ráadásul nyilvánvalóvá vált, hogy bár a Fidesz a szolidaritás pártjaként kampányol, fiatal „potentátjai” a „vadkapitalista” módszereket sem vetik meg.

Az adatlopási botrány eddig ismertté vált (vagy a Fideszből manipulatív módon kiszivárogtatott) részletei, valamint a kalocsai MDF-es jelölt fideszes riválisa általi megzsarolása aggasztóbb következtetésekre is alkalmat adnak, mint amelyeket eddig alkalmunk volt levonni. Nem egyszerűen az a kérdés vetődik fel, hogy vajon miért kapcsolódik az idei választás kisebb-nagyobb ügyeinek többsége egyetlen párthoz.

 

 

(…) Ennél is aggasztóbb, hogy az országosan is figyelmet kapott botrányok közül kettő (a valóságban vagy az utóbbi időben a Fideszből ütemesen és minden jel szerint szervezetten szivárogtatott információk tükrében) a legnagyobb ellenzéki párt utánpótlás-neveldéjéhez kapcsolódik. Ahhoz a szervezethez, amelynek alapító gárdája éppen az elmúlt két évben érkezett meg az anyapárt vezetésének első vonalába, és amelynek mostani vezetői tíz-húsz év múlva a Fidesz irányítói lehetnek. Szédítő perspektíva.

 

 

(…) Ám Orbán Viktor pártjának mostani helyzete nem csupán ezért kínosabb az MSZP két-három évvel ezelőtti állapotánál, hanem azért is, mert a kampányban a Fidesz egyes potentátjai (a jelek szerint elsősorban az „új nemzedék” prominensei) nem csupán házon belül, de „kifelé” is khm, megkérdőjelezhető módszereket alkalmaznak céljaik elérésére. Ezzel pedig a létező legrosszabb képet festik nemcsak magukról, de anyapártjukról is, amely hiába kampányol vadkapitalizmus-ellenes és szolidaritást éltető szlogenekkel, ha közben ő maga nem más, mint egy vállalat annak minden kellékével: menedzsmenttel, felügyelő bizottsággal, profittal és attól függő osztalékkal. És az elmúlt hetek tükrében a vállalat-metafora még a leghízelgőbbek egyike, amely a Fideszről az ember eszébe jut.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384