Baloldali médiahenger, politikai hazugságspirál

2006-07-25

Az újságírók egyetértenek abban, hogy a Fidesz „Jó reggelt, Magyarország!” kiáltványa a Fidesz-kommunikáció feléledését és Orbán Viktor visszatérését jelzi. A kiáltvány tartalmának megítélésében azonban már nem tapasztalható összhang. Tovább folytatódik a sajtóvita a politikai igazmondásról: míg a jobboldalon a kormány hazugságairól, a baloldalon inkább a kampány törvényszerű, mindkét oldalra jellemző ferdítéseiről beszélnek.

 

A Fidesz szeptember 23-ára a Hősök terére várja mindazokat, akik tiltakozni szeretnének a "nyílt politikai hazugság" ellen - olvasható abban a kiáltványban, amelyet a párt adott ki szombaton. A kiáltvány Orbán Viktor tusnádfürdői beszédének tartalmára épül. A "Jó reggelt, Magyarország" címet viselő dokumentum aláírói tudomásul veszik, hogy a modern politika nem mentes a tömegkommunikációs és reklámeszközök használatától, ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy ezek a jelenségek az európai demokráciákban sehol nem léphetik át a hazugság határait. Az aláírók szerint 2006-ban, a rendszerváltoztatás óta először Magyarországon szervezett és nyílt politikai hazugság történt, hiszen "nyíltan hazudtak az embereknek megint, eltitkolták az ország valós helyzetét, korlátozták az igazság megismeréséhez való jogot, a tájékozódás szabadságát, ezzel pedig az állampolgárok demokratikus jogát a döntés szabadságához".

 

"A politikai hazugságokra épülő egypártrendszer 1989-ben az ’56-os forradalom kivégzett áldozatainak búcsúztatásával a Hősök terén bukott meg, amikor Magyarország polgárai hitet tettek a nemzeti függetlenség, a szabadság és a demokrácia mellett. Ma, 50 évvel a forradalom után a szabadság magyar híveinek ismét bátorításra van szükségük, hogy érezhessék, nincsenek egyedül, millió szám vannak sors- és eszmetársaik" - olvasható a kiáltványban, amelyet Gál Kinga, Orbán Viktor, Németh Zsolt, Varga Mihály, Navracsics Tibor, Schöpflin György, Szájer József és Gyürk András írt alá.

 

Orbán Viktor semmilyen modernizációt nem akar, nem akarja a haladást, sokkal inkább a maradi erők vezetőjeként lépett fel. Megkezdte a Fidesz önkormányzati választási kampányát, hiszen Tusnádfürdőn elmondott

> Publicisztikák
Pataky István: Orbán Viktor visszatérése (Magyar Nemzet, 2006 július 24.)
Magyar Hírlap: Baglyok és verebek (2006. július 24.)
Várkonyi Tibor: Jó reggelt, Fidesz (Népszava, 2006. július 24.)
Tihanyi Örs: Jó reggelt, Magyarország! (Magyar Nemzet, 2006. július 25.)
Nagy N. Péter: Hazugságspirálban (Népszabadság, 2006. július 24.)
Bóné Márk: Az ordító hazugság és a rögtönzés (nappal.hu, 2006. július 25.)

beszédéből kitűnik, hogy nem Magyarország számít, hanem a hatalom – kommentálta Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezető-helyettese a Fidesz elnöke által

elmondottakat. Az SZDSZ szerint "A rendszerváltás örökségéhez ma nem a felfokozott hangulatú gyűlések, hanem az értelmes párbeszéd, a higgadt vita méltó” Demszky Gábor, Magyar Bálint, Pető Iván és Fodor Gábor kiáltványa úgy fogalmaz: „várunk mindenkit szeptember 23-án, a Városháza-parkban, a Liberálisok Házába, hogy szabadságról, versenyről, piacgazdaságról és szolidaritásról beszéljünk a demokratikus Magyarország és a szabad piacgazdaság híveivel".

 

 

 

Publicisztikák a kiáltványról
Pataky István: Orbán Viktor visszatérése (Magyar Nemzet, 2006 július 24.)

Világossá vált hogy az októberi választásoknak Orbán Viktor irányításával vág neki a Fidesz. „Persze, ne legyenek illúzióink, a médiahenger ugyanúgy beindul (megállt-e egyáltalán?) az önkormányzati megméretést megelőző kampány időszakában, mint néhány hónappal ezelőtt. (...) A székely fenyők között végre ismét eldördült a Fidesz politikai startpisztolya.”

Mint arra számítani lehetett, a tusnádfürdői szabadegyetemen tartott előadása révén tért vissza az aktuálpolitika mezejére Orbán Viktor. Kevesebb mint három hónappal az önkormányzati megméretés előtt körvonalazódni kezd a legnagyobb ellenzéki párt választási stratégiája, de legalábbis azok a kulcsszavak, amelyek köré a kampány épülhet. Az is világossá vált - és aligha hat a meglepetés erejével -, hogy az októberi választásoknak Orbán Viktor irányításával vág neki a Fidesz.

 

(...) Jelenleg nyilvánvaló, hogy Gyurcsány Ferenc hitelessége mélyponton van. Két hónap alatt "önerőből" sikerült elérnie azt, ami a balliberális médiának többéves munka árán Orbán Viktor esetében. Persze, ne legyenek illúzióink, a médiahenger ugyanúgy beindul (megállt-e egyáltalán?) az önkormányzati megméretést megelőző kampány időszakában, mint néhány hónappal ezelőtt. Ezzel a hátránnyal együtt kell elhitetnie a jobboldalnak, hogy mondandója, politikusai hitelesebbek, mint Gyurcsány Ferenc és csapata.

 

(...) A székely fenyők között végre ismét eldördült a Fidesz politikai startpisztolya. A tusnádfürdői szabadegyetem egyébként természetesen az idén is alapvetően nemzetpolitikai kérdésekről, illetve a magyarromán párbeszédről szólt.

 

(...) Valószínűleg kevesen gondolták a magyar EU-csatlakozás napján, hogy hamarosan eljön az az idő, amikor Brüsszelben vagy Strasbourgban kerül sor magyar-magyar egyeztetésre, mivel a regnáló budapesti kabinet felszámolja e párbeszéd intézményesített kereteit

 

 

 

Magyar Hírlap: Baglyok és verebek (2006. július 24.)

 

” Úgy kellenek a menetrendszerű bálványosi Orbán-mondatok az uborkaszezontól szenvedő sajtónak, mint egy falat kenyér.”Hogy ki mekkorát hazudott, s nyíltan vagy rejtve, ezen lehet még jócskán vitatkozni. Az újraválasztására spekuláló kormány hazugsága kétségkívül bűn, ám még nagyobb bűn lenne, ha ragaszkodna hozzá, és aszerint kormányozna, nem pedig a valóságos helyzet szerint”.

Úgy kellenek a menetrendszerű bálványosi Orbán-mondatok az uborkaszezontól szenvedő sajtónak, mint egy falat kenyér. A hazai ellenzék vezére ilyenkor mindig elemében van, hatalmas hallgatóság figyel rá – és hisz neki. Elemi élmény lehet egy politikusnak, akinek saját hazájában a "hallgatóságának" már a fele sem hisz. Ráadásul mondatai olyan mély igazságokat hordoznak, hogy már-már közhelyek. Ki ne értene egyet azzal, hogy politikai hazugságra nem lehet kormányzást építeni, mert az aláássa az ország jövőjét…

 

(...) "Szervezett és nyílt politikai hazugság"-ról beszél a Jó reggelt, Magyarország címet viselő kiáltvány is, amely szerint ilyen most történik először a rendszerváltás óta. Hogy mit jelent a "szervezett és nyílt" hazugság, nem tudjuk pontosan, de úgy véljük, a "szervezett" nagyjából egyidős lehet a pártokkal. A "nyílt" egy kicsivel fiatalabb. Már ha utóbbi azt jelenti, hogy nyilvánosan bevallják, nem mondtak igazat. A kormány kétségkívül elismerte, hogy a kampányban elhallgatta az igazságot, de azt hozta föl mentségére, hogy nagyon erős késztetést érzett Magyarország megmentésére, ezért muszáj volt megnyernie a választásokat, s az másképp nem ment volna.

 

Gyurcsány Ferenc a maga szempontjából hasznosan hazudott, és most – bármit mond az ellenzék – az ország szempontjából hasznos, hogy bevallja. Igaz, nemigen tehet mást, hiszen a kampányszöveg oly mértékben eltér a mai tettektől, hogy képtelenség lett volna a legjobb kormánypropagandának is konzekvensen áthazudnia magát a jelen helyzetbe. Mesterházy Attila MSZP-frakcióvezető-helyettes azért megpróbálja a lehetetlent, igaz, muszáj neki érvelése mellé a bagoly–veréb motívumot is bedobnia, s a biztonság kedvéért leszögeznie, hogy a koalíció a haladás, az ellenzék pedig a maradiság képviselője.

 

Hogy ki mekkorát hazudott, s nyíltan vagy rejtve, ezen lehet még jócskán vitatkozni. Az újraválasztására spekuláló kormány hazugsága kétségkívül bűn, ám még nagyobb bűn lenne, ha ragaszkodna hozzá, és aszerint kormányozna, nem pedig a valóságos helyzet szerint.

 

 

 

 

Várkonyi Tibor: Jó reggelt, Fidesz (Népszava, 2006. július 24.)

 

„Valami nagyon újjal akarta traktálni a pártelnök erdélyi hallgatóságát, miközben idehaza ebben szemernyi újdonság sincs, ezt fújják naphosszat Szijjártó Péter szóvivőtől kezdve a párt valamennyi propagandistája. (...) Ez az "Ébresztő Magyarország!" azt is hivatott feledtetni, hogy az elmúlt napokban milyen főbekólintó volt az ifjú- és kereszténydemokraták számára Sólyom László döntése, hogy zokszó nélkül írta alá a Gyurcsány-kormány gazdasági rendteremtő intézkedéseit”.

Ébreszteni készül ma a Fidesz Magyarországot. Kiáltványt fogalmaz meg a parlamenti frakció, egyenes folytatásaként Orbán Viktor tusnádfürdői beszédének, amelyben a sokáig csigaházba visszahúzódott pártelnök hosszú gondolatsorban fejtegette, milyen morális meghasonlásban gyötrődünk, mert a "politikai hazugság" légkörében élünk. Valami nagyon újjal akarta traktálni a pártelnök erdélyi hallgatóságát, miközben idehaza ebben szemernyi újdonság sincs, ezt fújják naphosszat Szijjártó Péter szóvivőtől kezdve a párt valamennyi propagandistája.

 

Érdekes ez a leleplezőnek szánt hadjárat, mert miközben zúg a harsona, mélységes csönd övezi azt, hogy például mit tett volna a Fidesz, ha történetesen nem számára olyan végzetszerű a parlamenti választás. Akkor nem lett volna hazugság, hogy Orbán Viktor mértéktelen ígéretei közül csak csekélynek lett volna esélye arra, hogy kormányprogramba foglalják? Csak akkor lehetett volna mód a dínom-dánom birodalmának a megteremtésére, ha utána még szörnyűbb böjt következik? De nem csupán erről van szó. Ez az "Ébresztő Magyarország!" azt is hivatott feledtetni, hogy az elmúlt napokban milyen főbekólintó volt az ifjú- és kereszténydemokraták számára Sólyom László döntése, hogy zokszó nélkül írta alá a Gyurcsány-kormány gazdasági rendteremtő intézkedéseit.

 

(...) Ez az "Ébresztő Magyarország!" azt is hivatott feledtetni, hogy az elmúlt napokban milyen főbekólintó volt az ifjú- és kereszténydemokraták számára Sólyom László döntése, hogy zokszó nélkül írta alá a Gyurcsány-kormány gazdasági rendteremtő intézkedéseit.

 

(...) Tusnádfürdőn Sólyom Lászlóról, azt is kérdésre csupán, annyit mondott, hogy az elnök nem tehetett mást. Navracsics Tibor pedig, akit mostanában a jövő lehetséges "első embereként" emlegetnek, és aki éppen mézesheteit áldozza föl a nemzet üdvéért, egyelőre ugyancsak nem jutott még dűlőre, miként is értékelje az államfői aláírást, beleértve az érdekes kísérő-indokoló mondatokat is..

 

(...) Ezen a csomagon messze túlmutat, hogy mintha általánosságban is, a Fidesz belső köreiben tanácstalanság lenne észlelhető, a választási vereség után, hogyan tovább. Vannak olyanok, akik szerint Orbán Viktor nélkül jobb lenne, erre mutat a Magyar Nemzetnek az utóbbi időkben ugyan kissé elcsitult vitasorozata. Mások talán egyetértenének ezzel, de úgy vélik, ne olyan gyorsan, egyelőre Orbánnal tovább, még ha a habozás nem a legjobb megoldás is.

 

 

Nagy N. Péter Hazugságspirálban (Népszabadság, 2006. július 24.)

 

„A nyílt beszéd tehát továbbra sem uralja a politikai nyilvánosságot. Hazugságokkal kergetik egymást körbe-körbe. (...) S a helyzet a jelek szerint semmit nem változik. Legalábbis, ami a Fideszt illeti. (...) Ha sikerülne, meglenne az a pont, ahol a magyar politikai élet kifordulhat az egymásra tekintettel kötelezőnek érzett hazugságspirálból, még ha nem valószínű is, hogy szeptember 23-a lesz a fordulat napja.

Nehéz azt mondani, hogy gyorsan izzott fel a Fidesz: Gyurcsány Ferenc másfél hónapja, június 10-én jelentette be az eufemisztikus nevű Új egyensúly megszorító csomagot, a nagy ellenzéki párt másfél hónap múltán, tegnapelőtt, szombaton jelentette be, hogy "Jó reggelt, Magyarország".

Akkora a hazugság, hogy az még két újabb hónapnál tovább nem tűrhető, ezért szeptember 23-án a Hősök terére hívnak mindenkit, aki nem akarja engedni, hogy ismét megfosszák a döntés szabadságától, s vele fizettessék meg az igazság árát.

 

A helyszín megválasztását szépen indokolja a felhívás, mondván: 1989-ben is itt fojtották a hatalomba a hazugságot, de az időpontig nem jutnak az igazmondással. Miért éppen szeptember 23-án kellene megmondani, mi a véleményünk június 10-ről? Hacsak azért nem, mert az önkormányzati választások kampányzáró hétvégéje lesz, s amúgy is kellene nagygyűlést tartani... Tematizáljuk jó előre. Ez persze nem lenne túl izmos hivatkozás, így hát nincs is szó róla.

 

A nyílt beszéd tehát továbbra sem uralja a politikai nyilvánosságot. Hazugságokkal kergetik egymást körbe-körbe. (...) S a helyzet a jelek szerint semmit nem változik. Legalábbis, ami a Fideszt illeti. Úgy fest, mintha a mi pénzünk, valójában azonban a sajátjuk után futnak. (Ellenkező esetben csak el kellene rebegni egy fél mondatot arról is, hogy a fenébe lenne ilyen körülmények között például a tb-járulék-harmadolás.)

 

(...) Ki tudunk-e jönni Almuniának abból a minősítéséből, amely szerint a magyar közfinanszírozás helyzete jelenleg a legproblematikusabb az EU-ban? Ez már kicsit differenciáltabb megállapítás, mint Orbán kampánymondata arról, hogy mi vagyunk a leggyengébbek Európában. Nehezebb is lesz rá válaszolni. Ha sikerülne, meglenne az a pont, ahol a magyar politikai élet kifordulhat az egymásra tekintettel kötelezőnek érzett hazugságspirálból, még ha nem valószínű is, hogy szeptember 23-a lesz a fordulat napja.

 

 

Tihanyi Örs: Jó reggelt, Magyarország! (Magyar Nemzet, 2006. július 25.)

 

„Minden jel arra mutat, hogy ebben a rögmagyar valóságban csak a parlamenti ellenzéktől lehet számítani arra, hogy megfogalmazza a társadalomnak a kormány politikájával szembeni tiltakozás*t és ellenvetéseit. Végre nem olyan módon, hogy még többet és még nagyobbakat ígér, hiteltelenítve ezzel saját magát, hanem az írott alkotmány betűjéhez ragaszkodva tesz fel kérdéseket és kér számon”.

Kétezerhatban, a rendszerváltozás óta először Magyarországon szervezett és nyílt politikai hazugság történt - e mondatnál aligha lehetne világosabban és egyértelműbben kifejezni mindazt, ami hosszú hónapok óta zajlik az országban.

 

(...) A dübörgő gazdaság és a pannon puma bűvölete azért is bizonyulhatott olyan erősnek, mert az év elején végrehajtott adócsökkentések, a "véletlenül" április elejére időzített nyugdíjas- és közalkalmazotti juttatások egytől egyig azt sugallták, hogy a hetente érkező külföldi figyelmeztetések ellenére egyáltalán nincs baj az államháztartás körül.

 

(...) Mérvadó közgazdászkörök persze jó ideje rebesgették, hogy hatalmas megszorítások kellenek a választások után, ám nagy részük rögtön hozzá is tette: a Fidesz programjának megvalósítása még nagyobb katasztrófába taszítaná az országot.

 

(...) Hol vannak a több százezer embert megmozgató tiltakozó demonstrációk? És az érdekképviseleti szervek? Vagy arra kell gondolnunk, hogy ezeknek a vezetői is érdekeltek a gyurcsányi hatalmi elit helyén maradásában? És harciasságuk csak akkor nyilvánul meg, ha éppen jobboldali kormány van hatalmon, amelynek legjelentéktelenebb intézkedése ellen is esztelen vicsorgás a válasz?

 

Minden jel arra mutat, hogy ebben a rögmagyar valóságban csak a parlamenti ellenzéktől lehet számítani arra, hogy megfogalmazza a társadalomnak a kormány politikájával szembeni tiltakozását és ellenvetéseit. Végre nem olyan módon, hogy még többet és még nagyobbakat ígér, hiteltelenítve ezzel saját magát, hanem az írott alkotmány betűjéhez ragaszkodva tesz fel kérdéseket és kér számon.

 

Szavak nélkül is kinyilvánítja, hogy tisztában van az államcsőd közelségével, továbbá azzal, hogy az éltanulóból Európa súlyos beteg embere lett. Nem akar rendszert dönteni és hidakat eltorlaszolni, csupán a civilizált Európában megszokott és elfogadott módszerekkel vonja felelősségre a kormányt. (...)

 

 

Bóné Márk: Az ordító hazugság és a rögtönzés (nappal.hu, 2006.július 25)

 

„Nagyjából megijedtek. Nagyjából ennyi derül ki a mai Népszabadságból valamint a miniszterelnöki rádióinterjúból. Megijedtek attól, hogy Orbán Viktor előkerült a nyár közepén, és beszélt. Az egykori pártlap arról értekezik, hogy Orbán Tusnádfürdői beszéde és a "Jó reggelt Magyarország" programja csupán rögtönzés volt. Gyurcsány meg az évezred hazai legnagyobb hazugságainak tévébe mondása után arról értekezik, hogy mi az ordító hazugság’.

Gyurcsány szerint egyébként az az ordító hazugság, ha valaki azt állítja, hogy a politika csak arról szól, hogy mennyibe kerül a gáz. Tekintsünk el attól, hogy ilyet senki sem állított, legfeljebb csak szeretné a miniszterelnök, hogy az ellenzék mondanivalója ennyiben merülne ki. Kétségkívül Orbán Viktor Tusnádon viszonylag sokat beszélt a hazugságról, és mondanivalójából kiderült, hogy "gáznak" tartja, hogy a szocialisták és maga Gyurcsány a kampányban folyamatosan hazudozott. Most pedig arra kíváncsi, hogy vajon a mostani kormányra szavazók is "gáznak" érzik-e mindezt. Mivel ennek megtudakolására szeptember 23-ára összehívta mind az elégedetleneket, és ők bizony sokan lehetnek, nem csoda, ha ettől megijedtek a hatalmon lévők nem különben azok a független médiumok és értelmiségiek, akiknek jóléte függ a regnáló hatalomtól.

 

Így aztán ne csodálkozzunk azon, ha a szeptember 23-áig szakmányban jelennek majd meg olyan elemzések, mi szerint:

 

Orbán is hazudott a kampányban, és ha nyer, ő sem tartotta volna be választási ígéreteit;

 

Orbán minidiktátor, aki nem egyeztetett még legbizalmibb embereivel sem;

 

Orbán nem is minidiktátor, de egy potenciális katonai rezsim tábornoka;

 

Gyurcsány nem is hazudott a kampányban, csak másképp mondott igazat;

 

Gyurcsány Ferenc elismert demokrata, Tony Blair barátja és példaképe;

 

A szerény életmód, a sok mozgás, a vizezett import tej és a száraz kenyér a legegészségesebb a világon;

 

Maga a miniszterelnök is nyitott ablaknál alszik télen, mert hidegben jobb aludni;

 

A gyaloglás is egészséges;

 

A szemét Orbán autóval jár, mert neki futja benzinre, bezzeg Gyurcsány futva megy a hivatalba;

 

Tudnám folytatni, de valami munkát hagyjunk meg azoknak a szerényen fizetett politikai főtanácsadóknak is. Persze Önök is idevéshetnek egy két ötletet, végül is ettől takarékosabb lesz az állam.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384