A választási vereség segíthet a Gyurcsány-kormánynak

2006-09-01

A Gyurcsány-kormány legnagyobb problémája, hogy akár évekre is beleragadhat igazság és hazugság konfliktusába. A kormány minden döntése, terve, bármely tagjának kijelentése kétségbe vonható azzal, hogy már az indulás sem volt tiszta. A Fidesz most képes kihasználni azt a lehetőséget, amire négy éve, Medgyessy Péter ügynökmúltjának napvilágra kerülésekor képtelen volt. A kormány számára az MSZP önkormányzati választási veresége akár menekülést is jelenthet a biztosabb jövőbe.

Minden politikai szereplőnek szüksége van a maga által megteremtett alapokra, melyekre hivatkozva igazolni tudja a választók felé az egyes kijelentéseket és intézkedéseket. A kormányalakítás nem feltétlenül határozza meg a négy éves ciklus minden mozzanatát, de a Gyurcsány-kormánynak nehéz feladata lesz, ha ki akar keveredni igazság és hazugság konfliktusából, amelynek fenntartásában és kiélezésében a Fidesz érdekelt.

 

 

Nem egyszerűen az a különbség a probléma, hogy az MSZP mást mondott a kampányban, mint, amit az új kormány döntései mutatnak. Akár egészen a következő, 2010-ben esedékes országgyűlési választásokig meghatározhatja a kormány mozgásterét az, hogy önmagát, saját győzelmét hazugságra alapozta, a problémát most nem erkölcsi értelmében, hanem kommunikációs szempontok szerint kezelve. A Fidesz választások óta megfigyelhető politikájáról leginkább az állapítható meg, hogy a párt nem politizál. A Fidesz igyekszik kerülni minden olyan konfliktust, amely láthatóvá tenné a legnagyobb ellenzéki pártot. Ennek pedig nem csupán az az oka, hogy a Fidesznek az önkormányzati választás előtt nincsen szüksége pártpolitikai-ideológiai konfliktusra, mert ezzel az MSZP-t segítené. A Fidesz nem is azért nem politizál, mert „nem tud alternatívát felmutatni”, ahogy sokan állítják. Miért is akarna bármilyen alternatívát felmutatni a Fidesz, amikor kényelmesen elél abból, amit a kormány tesz – legalábbis az önkormányzati választásig.

 

Sok hasonlóság, de lényeges különbség is van a 2002-es és a mai helyzet között. Ami Medgyessy Péter ügynökmúltjával kapcsolatban nem sikerült, az most „az igazság nem teljes kibontásával” elérhetővé vált: a kormány minden döntése, a miniszterelnök minden kijelentése hozzámérhető a kormányalakítás „ősbűnéhez”. Medgyessy Péter ügynökmúltja azonban nem hiteltelenítette a 100 napos program osztogatását (csak részben azért nem, mert azt a Fidesz is megszavazta), ráadásul még csak alá sem támasztotta a polgári körök demonstrációit. Gyurcsány Ferenc és Medgyessy Péter is eltitkoltak valamint a választók elől, és mindketten beismerték ezt. A különbség csak az, hogy Medgyessy Péter beismerése nem volt szükséges a kormány döntéseinek megalapozásához, míg Gyurcsány Ferencnek látszólag igen. A beismerés azonban csapdahelyzetet teremtett, mert alátámasztotta a Fidesz kommunikációját: a párt akármivel is állt a nyilvánosság elé az elmúlt hónapokban, minden megmozdulása mögött azt üzeni, a Fidesz ugyanaz maradt, mint volt a választások előtt, ugyanazt mondja, mint a választások előtt, és még javaslatai is ugyanazok.

 

A Gyurcsány-kormány eddigi működése kommunikációs kísérletek egymás után történt kibicsaklása volt. Az Új egyensúly programja egybemosódott az ágazati reformokkal, a szétválasztásra tett kísérletek pedig belebuktak az egyes reformok belső ellentmondásaiba. A reformok ráadásul már a tervek nyilvánosságra kerülése után váltottak ki koalíción belüli vitát, felidézve a 2003 nyári gazdaságpolitikai civakodást az MSZP és az SZDSZ között. A kommunikáció újraalapozását célzó „ezért-kampányt” az augusztus 20-i vihar szakította félbe már egy hét után, majd a konvergenciaprogramot is mintha elnyomná a szlovákiai konfliktus.

 

Könnyen elképzelhető, hogy az újrakezdés lehetőségét az MSZP számára, a 2002-es eredményekhez képest október 1-jén, nagy valószínűséggel elszenvedett veresége teremti meg. A vereség büntetésként megtisztulást is hozhat a kormány számára (ismét nem morális, hanem kommunikációs értelemben, azaz a választói megítélés változásából tekintve).

 

A Fidesz október 1-jéig nagy biztonsággal alapozhatja politikáját saját álláspontjának folyamatosságára, de Orbán Viktor pártja számára ez csak haladékot jelent, megoldást nem. A Fidesznek ugyanis, ha választásokat akar 2010-ben nyerni, elő kell állnia hihető politikai alternatívával. A Fidesz javaslatait a külső szereplők – gazdasági elemzők, intézetek stb. –, ahogy az országgyűlési választások előtt sem, úgy most sem hitelesítik. És ez még nem jelenti azt, hogy a kormánynak hitelt adnának. Mint ahogy az önkormányzati választási győzelmeket eldöntő választók is inkább büntetni fognak valamit, amiről véleményük van (Gyurcsány-kormány), mintsem támogatnak valamit, amiről nincs véleményük (Fidesz), azaz nem valami mellett, hanem valami ellen szavaznak. Ez pedig még nem elég egy későbbi kormányváltáshoz.

 

Gyurcsány Ferenc nehéz helyzetben van: az elmúlt hetek-hónapok tanulsága, hogy nehéz víziót, jövőbe mutató programot adni, ha a kormány a maga mögött hagyott múlttal is hadakozik még. A megszorítások elfogadottsága, hatásuk a választók döntésére szinte másodlagos ahhoz képest, hogy a kormány nem tudja mire alapozni kockázatos döntéseit. Túl közel volt a választások kormányfői optimista hangulata ahhoz a fordulathoz, amelyet a jelenlegi intézkedések pesszimistán sugalnak. Gyurcsány Ferencnek már október 2-án érdemes gondolkodnia, amikor, értelmezve az elöző napi választások eredményét, megérve annak üzenetét: megérteti a választókkal is, hogy érti a büntetés okát és levonta a tanúlságokat is belőle. Egy fontos politikai csata elvesztése egyben a politikai stratégia megváltoztatására is lehetőséget ad. A Fidesznek eddig a pillanatig csak egyre kell vigyáznia: saját radikálisainak csendben tartására. Utána azonban, a választási győzelem érdekében, neki is igazodnia kell majd az esetleges új helyzethez.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384