Sajtónyilvános zárt ülések az MSZP-ben

2006-10-10

A napvilágot látott beszédekkel foglalkozó publicisztikák egy része a kormány antidemokratizmusának újabb bizonyítékát és a „hazudozás” folytatását olvassák ki a szövegekből. Mások a szocialista párt fegyelmezetlenségét és a kiszivárogtatókat bírálják. Eltérő a Magyar Rádió szerepének megítélése is a kiszivárogtatásokban.

Vasárnap délután újabb hangfelvétel került nyilvánosságra a Magyar Rádión keresztül , amelyen Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter az MSZP választmányi ülésén beszél párttársaihoz, és cáfolja azokat a sajtóhíreket melyek szerint a jövőben az önkormányzatokban „a Fidesz fogja osztani a pénzt”. A hangfelvételen a miniszter a területfejlesztési törvény kapcsán kifejti: „olyan javaslatot fogok a frakciókkal való egyeztetés után a kormány elé terjeszteni, ami a kormánypárti politikusoknak és a szocialista politikusoknak erős lehetőséget és mandátumot ad a regionális területfejlesztési tanácsban. Ez az összeg egyébként is nagy izgalmat okozott, legalábbis a sajtó szerint”.

 

A miniszter önkényesen megvágottnak és manipuláltnak minősítette a hangfelvételt, amely torzítja a kormány valós szándékait. Az MDF elnökhelyettese, Hock Zoltán lemondásra szólította fel Lamperth Mónikát, és nyilvánosságra került szöveget elítélte a Fidesz is. A vasárnap esti tüntetésen több szónok is részleteket olvasott fel a Lamperth-beszédből. Hétfőn az MSZP belső vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogyan szivároghatott ki a beszéd. Röviddel ezután a zárt ülése egy újabb beszédét tette közzé a Magyar Rádió, ezúttal Szekeres Imre honvédelmi miniszterét. Beszédében a miniszter a szocialista pártnak a koalíciós viszonyok újragondolását javasolja. Helyzetértékelése szerint az önkormányzati választások eredménye az, hogy a "Szabad Demokraták Szövetsége országos kispártból budapesti középpárttá vált" és "Budapesten kívül a politikai támogatottsága és jelentősége drasztikusan lecsökkent", miközben az MDF „ezen az önkormányzati választáson országos kispárttá vált, sok fontos mandátummal” ezért az MSZP-nek mindkét párthoz való viszonyát át kell értékelnie. Kuncze Gábor, a kisebbik kormánypárt elnöke reagálásában Szekeres Imréről megjegyezte, hogy „Szerencsének tartjuk, hogy a hadsereg stratégiáját nem Szekeres Imre alkotja meg, mert akkor Timur és csapatától sem tudnánk megvédeni az országot”, míg Mesterházy Attila szocialista párt ellenzéki tag szerint Szekeres csak tényeket állapított meg.

 

> Publicisztikák
Krajczár Gyula: A vakond és társai (Népszabadság, 2006 október 9.)
Szerető Szabolcs: Mindig fölfeslik (Magyar Nemzet, 2006. október 9.)
Gazda Albert: Gyurcsány, Orbán és a forradalmi málnaszőr (Index 2006. október 8.)
Magyar Hírlap: Kis szivárog? (2006. október 9.)
Torkos Matild: Botrányország (Magyar Nemzet, 2006. október 10.)

 

 

Magyar Hírlap: Sajtóetikai vagy pártbelügy (2006. október 10.)

 

 

Időközben a megindult vizsgálat eredményre vezetett: a választmányi ülésre Sipos József, a kormány politikáját és Gyurcsány Ferencet korábban többször is bíráló társadalompolitikai tagozat delegáltja vitte be a Magyar Rádió riporterét, aki rögzítette az ott elhangzott beszédeket. Simon elismerte, hogy ő vitte magával a riportert, mivel késése miatt nem volt tisztában az zal, hogy voltaképpen zárt ülésről van szó. Figyelmetlensége politikai következményeiért vállalta a felelősséget, és lemondott választmányi tagságáról és a társadalompolitikai tagozat ügyvivői tisztségéről is. Hétfőn a Lamperth-beszéd kapcsán szópárbaj alakult ki a parlamentben a önkormányzati és területfejlesztési miniszter és Kósa Lajos, a Fidesz-MPSZ parlamenti képviselője, Debrecen polgármester között. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök cáfolta a miniszter leváltásáról terjengő híreket. Tabajdi Csaba, a szocialista párt EP képviselője elhatárolódott a tagozat korábbi állásfogalásaitól, és felfüggesztette tagozati tagságát.

 

Vélemények
Krajczár Gyula: A vakond és társai (Népszabadság, 2006 október 9.)

 

„Sajnos ha egy ügy nálunk elhúzódik, a végén mindig egy ócska kocsmában kötünk ki. Az még csak hagyján, hogy a nagy számok törvénye értelmében mindenhol van mindenféle ember, de az már-már vérlázító, hogy a mi politikai elitünk különböző képződményei mennyire nem tudják pacifikálni a habókosokat, lunatikusokat, háborodottakat. S persze az alattomos, sunyi kavarógépeket sem.”

„Nem tudom, van-e az MSZP-nek biztonsági főnöke, de ha van, gondolom, most éppen pakol. Kiüríti a fiókjait, leadja a mobilt, a belépési kódját már letiltották, begyűr néhány átképzési prospektust a táskájába. Van még néhány szép pálya a nagyvilágban. Ez azonban nem változtat azon, hogy muszáj melegen gratulálnunk az MSZP-nek. Innovációjuk, amely a zárt ülés és a kiszivárgás kombinációjából áll, mégiscsak izgalmasabb termék, mint a nyílt ülés.”

 

„Mert elképzelhető, hogy az MSZP parlamenti frakciójának és választmányának közös halmazában vakond van, hogy ezt a szép amerikai hírszerzési kifejezést használjuk. Én, lévén kerttulajdonos, utálom a vakondot, hiába is voltam részese gyerekkoromban a cseh rajzfilmesek, közelebbről A. J. Novotny és Zdenek Miller dezinformációs kampányának. S ezt ajánlanám a szocialisták figyelmébe is. Olyat még Novotny sem engedett meg magának, hogy a fekete hátú az egyik nap bizalmat szavazzon, majd másnap elkezdjen hangfelvételekkel házalni.”

 

 

 

Szerető Szabolcs: Mindig fölfeslik (Magyar Nemzet, 2006. október 9.)

 

Hiába fogadkozott pénteken Gyurcsány Ferenc, hogy a kormányzást nem ugyanúgy folytatják, ahogy eddig megszokhattuk, máris kiszivárgott egy újabb hangfelvétel, melyen a szocialista választmány tagjait felső helyről nyugtatták meg: minden marad a régiben. A kormány továbbra sem a válságba sodort ország érdekeihez, hanem kizárólag az MSZP hatalmi szempontjaihoz igazítja cselekedeteit, s szívfájdalom nélkül zárójelbe teszi az október elsején megnyilvánult egyértelmű népakaratot.

Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter zárt körben világossá tette: hiába nyerte el a választók bizalmát a Fidesz majdnem minden megye és a nagyvárosok többségének irányításához, személyesen gondoskodik arról, hogy egy törvénymódosítással a fejlesztési források csapja szocialista kezekbe kerüljön. - Bízzatok bennem! - fuvolázott Lamperth Mónika, s nyilván sok bukott kormánypárti polgármester, önkormányzati képviselő lelkét töltötte el megnyugvás. Ha a választók el is csapták őket, vigaszágon még a pénzüknél, hatalmuknál maradhatnak.

 

(...) A balliberális értelmiség igényesebbjei teljesen feleslegesen sürgettek megtisztulást, emlegettek feltételes bizalmat, Kis János hiába állt elő erkölcsi intelmeivel: Gyurcsányék semmit sem tanultak, semmit sem felejtettek. Ám bizalmi szavazás ide, Orbánfóbia oda, a megtépázott tekintélyű, október elsején megvert, varázspálcáját elvesztő miniszterelnök már az övéi feltétlen támogatására sem számíthat. Őrjönghet kedvére Nyakó szóvivő, a hazugság, az amorális, antidemokratikus hatalomgyakorlás szövedéke mostantól mindig fölfeslik valahol. Két nap kellett, hogy kiderüljön: semmi nem változik, Gyurcsánnyal a válság is maradt.

 

 

Gazda Albert: Gyurcsány, Orbán és a forradalmi málnaszőr (Index 2006. október 8.)

 

„Ám azóta beköszöntött a vasárnap. S miközben Orbánék idétlenek, a szocialisták sem kevésbé azok. Itt van ez a Lamperth Mónika nevű önkormányzati és területfejlesztési miniszter, kemény nő, mint a kő, és nem hagyja, hogy a Fidesz ossza a pénzt. Szabad tapsolni. És vannak hozzá szocialisták a párt országos választmányában - vagy ki tudja, kik és hol -, akik úgy érzik, hangot rögzíteni és nyilvánosságra hozni mulattató tevékenység. Akik nem hagyják, hogy kihunyjon a forradalom tüze. Ha elfogy a forradalmi muníció, kerítenek még a tartalékból.”

„Péntek este azt állítottam volna, a csata el sem kezdődött, és a Fidesz tüstént elvesztette. Maga Orbán is olyan volt - az egy érdemleges gesztusával együtt, miszerint a stabilitás végett nem követelnek előrehozott választásokat -, mint önmaga paródiája. Mint aki nem veszi észre, hogy forradalmi hangulat nincsen. És körülötte sincs egy árva ember, aki szólna neki, hogy mi a dolgok állása.”

 

„Az ellenzék vezére pedig, ahogyan minden oldal várta tőle, a vicces ultimátum lejárta után kivonult az utcára. Hogy mondjon valami érdekeset a miniszterelnökre zabos közönségnek, s bebizonyítsa, továbbra is ügyes, híveit nemcsak mozgósítani, hazaküldeni is képes. Kivonult - és nem mondott semmit. Nem talált ki semmi újat.(...)Újra feltalálta a chartát - amely demokratikus formájában sikeresnek bizonyult, egy életre összehozta a posztkommunistákat a demokratikus ellenzékkel -, de ez egyelőre nem tűnik többnek egy újabb petíciónál.”

 

 

 

Magyar Hírlap: Kis szivárog? (2006. október 9.)

 

„A Magyar Rádió épületében már valószínűleg külön kis ablakot nyitottak, rajta fölirattal: "A politikai kiszivárogtatásokat itt tessék beadni. A jelentkezőket érkezési sorrendben fogadjuk, kérjük, ne kopogjanak! „

„(...)azt azért már jó lenne tudni, hogy a kiszivárogtatásokról, kazettaügyekről a szocik mit gondolnak. Mit gondolnak emberileg és technikailag. Miért föltételezik, hogy több száz vagy több tucat emberük között nem akad olyan (mert olyan ember minden pártban akad), aki jó pénzért vagy valami jó kis sértettségből kifolyólag ne adná el az "övéit". Miért képzelik továbbá, hogy a technika mai állása szerint ne lehetne rögzíthető, amit bárkik, bármilyen célból rögzíteni akarnak? „

 

„Most fogadkoznak, hogy ilyesmi többet nem fordul elő, nagyon vigyáznak majd, pedig lenne egy sokkal egyszerűbb megoldás. Nemcsak kimondani, de még elgondolni sem lenne szabad olyan dolgokat, amelyek nem szalon- és demokráciaképesek. Vagy csak félreérthetők, s épp ezért gyanúsak.”

 

 

Torkos Matild: Botrányország (Magyar Nemzet, 2006. október 10.)

 

„Lamperth Mónika, akinek a voksturizmust megvalósító belügyminiszteri rendeletét éppen a múlt héten minősítette alaptörvénysértőnek az Alkotmánybíróság, napirend előtt az ellenzék felé megelőző csapásnak szánt felszólalásában sikerült saját magát egy méretes hazugságba belemártania.”

„Azoknak tehát, akiket a polgárok kiszavaztak a helyi hatalomból, ám a Lamperth-féle javaslat szerint ennek ellenére diszponálhatnak majd ama nyolcezermilliárd forintos uniós forrás felett, amely a leszakadó régióink felzárkóztatását szolgálná – legalábbis Brüsszel szándékai szerint.”

 

„Kósa Lajos előbb bulvár stílusban elkeresztelte a legújabb botrányt Mónika-show-ra, majd szakmai alapon replikázott: az egymásnak ellentmondó háromféle szövegváltozattal elkészített javaslat csak 2009-től léptette volna hatályba ezeket a testületeket. A miniszter asszony viszonválaszában lelalikirályozta a debreceni polgármestert.”

 

 

 

Magyar Hírlap: Sajtóetikai vagy pártbelügy (2006. október 10.)

 

„A hír – Lamperth Mónika terveiről – ott volt a teremben, s minthogy ott volt az újságíró is, nem hagyhatta ott. Egy másik bon mot fölhasználásával: a téma a zárt ülésen hever. Ha az ülésezők nem akarják, hogy mondandójuk napvilágra kerüljön, ne engedjék be a sajtót, sőt egyetlen újságírót se. Ha a párt egyik tagja a "beengedő", akkor az innentől nem sajtóetikai, hanem pártbelügy.”

„A Magyar Rádióból "kiszivárgott" hírek szerint rendkívüli jutalmat kap az az újságíró, aki bejutott a szocialisták választmányának zárt ülésére, és magnóra vette az ott elhangzottakat. A rádió helyesen cselekszik. Riportere fontos, de legalábbis érdekes információkat szerzett a hatalmon lévő párt köreiből, méghozzá olyanokat, amelyeket ők nem akartak a közvélemény orrára kötni. Egy régi sajtóközmondás szerint: hír az, amit tulajdonosai titkolnak, minden egyéb hirdetés. „

 

(…) „nem a sajtóban rendült meg a közbizalom. Ha a politikai elit két évre el tudja dugni az ország szempontjából létfontosságú információkat, ha a közvéleménynek azzal kell szembesülnie, hogy drasztikusan másképp beszélnek a politikusok egymás közt, mint kifelé, hogy a kormányfő még a jövőnket meghatározó reformterveket is csak tucatnyi "titokbiztos" szakemberrel dolgozza ki, nehogy az emberek megtudják, akkor számítani lehet rá, hogy a bizalmatlanság légkörében a sajtó módszerei is megváltoznak és – hivatásának megfelelően – igyekszik tájékoztatni a nagyközönséget arról, amit a politikusok el akarnak titkolni előle. Az igazságért folyó harc fokozódik.”

 

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384