Fidesz: keményebben vagy puhábban?

2006-10-16

A publicisták véleményei megoszlik a parlamenti bizalmi szavazást követő ellenzéki stratégiáról. Sokan úgy vélekednek, hogy a Fidesz-MPSZ a tüntetésekkel zsákutcába futott, és képtelen presztízsveszteség nélkül kijönni a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök távozását követelő, eredménytelen tüntetések eredményezte reménytelen helyzetből. A jobboldalon egyesek helyeslik, mások túlságosan puhának és engedékenynek tekintik a Fidesz politikáját.

 

Az október hatodikán tartott parlamenti bizalmi szavazás után Orbán Viktor, a Fidesz-MPSZ elnöke, a már korábban bejelentett ultimátumnak megfelelően, tüntetéssorozatot hirdetett a Kossuth térre, a Parlament elé. Az első tüntetésen többek között Orbán Viktor is beszédet mondott. Beszédében kifejtette: a kormánypártok „a hazug, esküjét megszegő politikus mögé felsorakoztak, örökre magukhoz láncolták a hazugságot”, „egész hazájukat feláldozták egy bukott politikusért” és kijelentette, hogy a magyar politikában most tiszta lapot kell nyitni. Bejelentette az Igen Magyarország! Charta elindítását, amelyben a igent kívánnak mondani Magyarországra, a magyar emberekre, és az igazság védelmére. A tüntetésen a becslések szerint mintegy 80 ezren vettek részt, sokan közülük Orbán kérésre a vekkerórákat hoztak magukkal, és ezek csörgetésével fejezték ki elégedetlenségüket.

 

Varga Mihály, a Fidesz alelnöke, volt pénzügyminiszter pár nappal később sajtótájékoztatón kifejtette: miniszterelnök továbbra sem mond igazat, még mindig nem őszinte az emberekkel, „igazi jó hazardőrhöz méltóan" "húszra is lapot kért" azt folytatta, amit eddig is csinált. Szombaton a vezérszónok Áder János volt, aki Gyurcsány Ferenc politikai és büntetőjogi felelősségéről beszélt, és bejelentette: közérdekű adatok meghamisítása miatt feljelentést tesznek a kormányfő ellen. Vasárnap Navracsiscs Tibor, a Fidesz frakcióvezetője beszélt a tüntetők előtt, és kijelentette: miniszterelnök megteremtette a gyűlölet politikáját Magyarországon. Hétfőn Navarcsics Gyurcsány Ferencet „nemkívánatos személynek” nevezte és elmondta: a Fidesz-MPSZ és a KDNP negligálni fogja kormányfő személyét, és valahányszor szólásra emelkedik az Országgyűlésben, képviselőik kivonulnak az ülésteremből. Október 9-én Kövér László beszélt a Kossuth téri tüntetők előtt, aki elmondta: a kormányfő megbukott, erkölcsi és

> Publicisztikák
Mészáros Tamás: Vabank (Népszava, 2006 október 7.) Tanács István: Állóháború (Népszabadság, 2006 október 9.) Gavra Gábor: Akkor most elkezdenek kormányozni? (Hírszerző, 2006.október 9.)
Tóta W. Árpád: Tessék befáradni (Index, 2006. október 6.)
Aczél Endre: Drámai fordulat (Népszabadság 2006. október 16.)
Tóth Ákos: Csapdában (Népszabadság 2006. október 13.)
Para-Kovács Imre: Az Igazság szabaddá tenne (Magyar Hírlap, 2006 október 15.)
Pilhál György: Nap-Nyugta (Magyar Nemzet, 2006. október 12.)
Talián Miklós: Jó reggelt, Kossuth tér! (Hírszerző, 2006. október 12.)
Fricz Tamás: Talán mégsem következmények nélküli ország?! (Magyar Nemzet, 2006. október 16.)

politikai szempontból nem létező személy. Kedden Semjén Zsolt, a KDNP elnöke mondott beszédet a csökkenő létszámú hallgatóság előtt, melyen bejelentette, hogy a Fidesz és a KDNP a jövőben bojkottálni fogja az MTV1 Nap-kelte című politikai-közéleti műsorát, mivel ott baloldali „agit-prop” tevékenység zajlik.

 

Október 11-én szerdán, Deutsch-Für Tamás, a Fidesz elnökének kabinetfőnöke erősítette meg Orbán korábbi, külföldi diplomaták előtti kijelentését:Fidesz azokon az október 23-i rendezvényeken nem kíván részt venni, amelyeken Gyurcsány Ferenc felszólal. Szerda este Kósa Lajos debreceni polgármester, csütörtökön Szájer József, a Fidesz EP-képviselője pénteken Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke, szombaton Pokorni Zoltán, vasárnap Schmitt Pál alelnökök követelték a kormányfő távozását, és ítélték el a politikai hazugságot. Kisebb, szórványos tüntetések az ország több vidéki városában is folytak, hétfőn civil szervezetek Gödnél félpályás útlezárással követelték a miniszterelnök távozását. Ugyanezen a napon a Fidesz és a KDNP képviselői (a frakcióvezetők kivételével) Navracsics Tibor korábbi ígéretének megfelelően kivonultak az ülésteremből a miniszterelnök napirend előtti felszólalása közben.

 

 

 

Vélemények a Fidesz politikájáról I.
Mészáros Tamás: Vabank (Népszava, 2006 október 7.)

 

„Illik feltételezni, hogy a legnagyobb ellenzéki párt és vezetője, ha már eljutott a kormánypártoknak címzett - és a második világháború utáni parlamentáris demokráciákban merőben szokatlan, vagyis példa nélkül álló ultimátumig -, akkor rendelkezik a további eseményekre is vonatkozó, átgondolt forgatókönyvvel.”

„Amikor tehát a Fidesz a hetvenkét órás ultimátumának lejárta után, elutasított követelését immár az utcán nyomatékosítandó odahívta az "ország szabadságszerető népét" a Kossuth térre, akkor rendkívüli kockázatot vállalt. A tüntetők ugyanis ezúttal egy határozott céllal érkeznek a parlament épülete elé: ki akarják kényszeríteni a miniszterelnök leváltását. És Orbán azt ígérte nekik, hogy ez reális lehetőség.”

 

„A bizalmi szavazáson való kényszerű részvétel azonban megnehezíti a Fidesz-vezetők dolgát. Nehéz azt eljátszani, hogy előbb részesei egy szabályos parlamenti aktusnak, amelynek eredménye megjelenik a táblán, majd kimennek a térre, és azonmód lázítanak ellene. Csapdahelyzetbe kerülnek: ha nem elég radikálisak, csalódik bennük a tettvágyó tömeg, ha túlheccelik a híveket, kétséges, hogy képesek-e megtartani felettük az ellenőrzést.”

 

 

 

Tanács István: Állóháború (Népszabadság, 2006 október 9.)

 

„Pénteki beszédében Orbán egy eljövendő állóháborút igyekezett megalapozni, több oldalról levédve törekvéseit. Például új mozgalma nevével: az Igen, Magyarország Charta minden szava olyan, amit a kormánypártok maguk is használtak, részben a kampányukban, részben egykori utcai megmozdulásaikban.”

„Amit mondott, nem veszélytelen, sem magára, sem a Fideszre nézve. Rajongói már a téren is csalódással fogadták - de a Fidesz vezére okkal bízhat abban, hogy majd megbocsátják neki, ha a taktika igazolódik. Orbán (és előtte már a Fidesz több vezetője) ezúttal nem a rajongóinak akart ugyanis gesztust tenni, hanem a nemzetközi pénzvilágnak: megbontani azt a véleményt, hogy a forint stabilitása, a gazdasági csőd elkerülhetősége kizárólag Gyurcsány Ferenc személyéhez kötődik.”

 

„Ezek után persze föl lehet tenni a kérdést: miért kellene Gyurcsányt mindenáron kitúrni a miniszterelnökségből, ha most már Orbán is az ő szavával élve "népet nyúz"? Ezt a dilemmát a Fidesz azzal igyekszik elfedni, hogy a korábbi bűnlajstromból mára mindössze az erkölcsi kifogások maradtak meg, azok viszont alaposan fölpumpálva, hiszen Áder szombaton már köztörvényes bűncselekménnyel vádolva támadta a miniszterelnököt.”

 

 

 

Gavra Gábor: Akkor most elkezdenek kormányozni? (Hírszerző, 2006.október 9.)

„Orbán Viktor egyszer talán megosztja a nyilvánossággal, vajon mi szüksége volt egy megnyert önkormányzati választás után a múlt héten bemutatott cirkuszra – a kormánykoalíciónak Gyurcsány Ferenc menesztésére adott 72 órás ultimátumra, az annak lejárta után megtartott vekkeres sajtótájékoztatóra, majd a kormánytöbbség számára elrettentésnek szánt pénteki nagygyűlésre és az ott elmondott, finoman szólva is közepesen sikerült beszédre.”

„(...)magunktól ugyanis nem találunk racionális magyarázatot a történtekre. Amit láttunk, az ugyanis nem több (legalábbis egyelőre nem látszik többnek), mint a rendszerváltás legkomolyabb politikai válságába bonyolódott miniszterelnök pozíciójának az ellenzék vezére általi, előre megfontolt szándékkal és minden törvényes eszközzel történő megerősítése.”

 

„ (...)egyre komolyabban vetődik fel a kérdés: meddig engedheti meg magának a Magyar Köztársaság, hogy jövője egy kormányképtelenségét naponta bizonyító kormányzópárt és egy mindenféle koherens világképnek a nyomát is nélkülöző, a parlamenti politizálásra csak az államfő nyomására némi készséget mutató ellenzéki erő játékszere legyen?”

 

 

 

Tóta W. Árpád: Tessék befáradni (Index, 2006. október 6.)

 

„Ennek semmi teteje. Ultimátumot ugye úgy szokás adni, hogy jó napot kívánok, Georgij Zsukov vagyok, leparkoltam pár tízezer tankot Budapest köré, és ha nem méltóztatnak ajtót nyitni, akkor berúgjuk. Nem úgy, hogy ha nem engedelmeskednek, akkor még egyszer elénekeljük a székely himnuszt, hamisan. Valós és cselekvőképes erővel a hát megett lehet ultimátumkodni.”

„Orbán Viktor meg járhat pátyolgatni a szigetelőket, de ha közben odabenn folyik az érdemi kormányzás, akkor ezzel azt éri el, hogy Dávid Ibolya lesz az ellenzék vezére, ő meg egy parlamenten kívüli párt, mint azok, akikkel odakünn le kell jattolnia. És jön a hideg. Kellemetlen, félrészeg alak a szomszéd tüntető. Gyereket iskolába kell vinni. Dolgozni is kéne esetleg. A tüntetők kifáradnak, kiszáradnak, csak a legképernyőképtelenebb alakok maradnak – hajléktalanok, fogatlan nyuggerek, főállású randalírozók –, és lassan azonosul velük a Fidesz.”

 

„Terroristákkal nem szabad tárgyalni – így maradt fenn Izrael. Ellenvéleménnyel, kritikával, alternatív programokkal lehet és kell tárgyalni – így maradt fenn Izrael mellett a többi demokrácia. Szét lehet szedni minden törvényjavaslatot, lehet ordítani, hogy monnyonle, sőt lehet hülyeségeket beszélni is. Legfeljebb reagálnak rá. Pontosan erre találták ki azt a bazinagy épületet a Kossuth téren.”

 

 

 

Aczél Endre: Drámai fordulat (Népszabadság 2006. október 16.)

 

„Orbán egy tollvonással bohócot csinált saját hadnagyaiból. Visszatért régi narratívájához, hogy a bajok alapjában nem is Gyurcsányban, nem a miniszterelnök jellemhibáiban (vö. hazugság) keresendők, hanem az egész MSZP-ben, mely állítólag szenvedélybeteg. Szenvedélye az egyeduralom "mindenáron".”

„. Ennyiben most előre lépett - de alapjában hű maradt önmagához. Legföljebb egybelapátolta a nemzet- és társadalomellenes "támadásokat". Egyszersmind - s hitem szerint ez a lényeg - azért helyettesítette be a Gyurcsány szót az MSZP-vel, mert túl sokan látszottak hitelt adni azoknak a vélekedéseknek (hommage á Debreczeni), hogy neki valójában Gyurcsány-fóbiája van. Nem, hangzott a válasza, ő nem ennyire kicsinyes, neki a szocialistákkal van baja.”

 

„Akik jelen voltak a Kossuth téren, vagy akik szántak annyit a szabad idejükből olvasásra, hogy végigfésüljék az ott elhangzott beszédeket, nap mint nap hallották és olvasták: "a probléma maga Gyurcsány Ferenc". Értsd: ha ő lemond, a probléma megszűnik. Ám aki a kezébe vette a Magyar Nemzet szombati számát - benne Orbán Viktor egész oldalas írásával ("Az igazság szabaddá tesz") - azt olvashatta: a probléma nem Gyurcsány, hanem az MSZP. Nem a "lebukott miniszterelnök", hanem "megbízói", bárkik legyenek is.”

 

Vélemények a Fidesz politikájáról II.

 

 

Tóth Ákos: Csapdában (Népszabadság, 2006. október 13.)

(Orbán Viktornak) „Továbbra is a kivárásra kell játszania, de az idő már nem neki dolgozik. Kiviheti emberek tízezreit a Parlament elé, de célt nem képes mutatni nekik. Csapdába csalta híveit és pártját, ők kénytelen-kelletlen követik. Ráadásul csapkodásában gyakran mélyeket üt.”

„ Orbán az önkormányzati választások utáni reggel, miután szusszant egyet, megroggyant ellenfelét azon nyomban ki akarta ütni. Pedig akadt volna más választása: fáraszthatta volna tovább, sarokba kényszerítve apró szurkálásokkal bizonytalaníthatta volna addig, amíg a piros sarokból a tréner be nem dobja a törülközőt, de nem, ő aztán nem: elragadta a lendület, és nagyot akart ütni - így aztán beleszaladt egy pofonba. Ultimátumával legföljebb annyit sikerült elérnie, hogy Gyurcsány Ferenc előtt - nem mögötte - kettős fedezéket vont az MSZP (ez is egyfajta csapda ám!), amelyet tiszta, vagyis parlamentáris eszközökkel át nem üthet.”

 

„Az idő most Gyurcsánynak kedvez, igaz, valódi kormányzásra, amíg Orbán a helyén van, nem sok a lehetősége. Orbán mögött pedig még - legalábbis úgy tűnik - kitartanak. A kérdés, hogy meddig. Bármeddig is - addig a két ember egymást fogja, így egymás foglya”

 

 

 

Para-Kovács Imre: Az Igazság szabaddá tenne (2006 október 15. Magyar Hírlap)

(...) ”párhuzamot vonni a mostani helyzet és az ötvenhatos forradalom kiváltó okai között szervezett és tudatos politikai hazugság, egy kétségbeesett politikus deliráló segélykiáltása.„

„Egyre nagyobb távolságot kell kiénekelni, ha egy fideszes vezető szólni akar a Kossuth téren sorvadozó tüntetőkhöz és a jobbközép szavazókhoz, de ez a távolság az önkormányzati választások miatt kisebbnek látszik, mint amekkora valójában, ezért is gondolhatja az elnök, hogy szavaival egybeterelheti az elégedetleneket. „

 

„Hogyan alakulhatott ki az a különös állapot, hogy Gyurcsány Ferenc hatalmas zakója után Orbán Viktor mutatja a kétségbeesés jeleit?(...)Orbán azonban mindent egy lapra tett fel, és ez a lap önmaga, neki tényleg nincs hová hátrálnia, azonban helyben sem képes maradni, mikor pedig ez lenne az egyetlen célravezető taktika, a pozíciók megerősítése, a csapat összerendezése, a bázis felépítése és a finanszírozás kérdésének rendezése.„

 

 

Pilhál György: Nap-Nyugta (Magyar Nemzet, 2006. október 12.)

 

"Szívem szerint szólt Semjén Zsolt tegnapelőtt a Kossuth téren, ahol azt mondta, a Fidesz és a KDNP a jövőben nem vesz részt a Rudi Zoltán-féle televízió Nap-kelte című műsorában. Teljesen megértem. Semjén pártelnök bűnrészes társulatnak nevezte a médiának többek közt azt a szeletét, amelyik ott dolgozik, s összehord hetet-havat a nézőknek."

"Magam is úgy vélem, torz szemléletű, amorf csapat készít reggelente műsorokat a magyar nézőknek, a jelzők között nehéz lenne válogatni. Már a műsorvezetők összeállítása is riasztó. Magára valamit adó producer - rád gondoltam, Gyárfás Tomi - nem engedhet meg ilyet magának a közszolgálatiság örvén. (Még ha valamilyen megrögzött bulvárfrekvencián menne az adás, ahol tangabugyikról meg Győzikékről megy a szó, megértené az ember - ez azonban a magyar nemzet közszolgálati televíziója az adófizetők pénzéből.)

 

Mondom, szívem szerint szólt Semjén Zsolt, csak remélni lehet, szavai eljutnak a hervadt bolsevikfülekbe is. Rudi Zoltánnak nincs mondanivalóm, lakájember, a hatalom küldötte, teszi, ami neki elrendeltetett. Az egészben az a legszomorúbb, hogy itt van ez a magára hagyott ország, nemzet, haza, amelynek a pórázát már jó ideje amatőr idomárok fogják. Értelmes szó alig pár frekvenciából, néhány újságból érkezik, a szegény kétkezi ember hülyítve van. Tudatosan persze. Ezt még a marxista-leninista egyetemen tanították az utódelvtársaknak. Nyissuk tágra a szemünket, kedveseim! "

 

 

 

Tallián Miklós: Jó reggelt, Kossuth tér! (Hírszerző, 2006. október 12.)

 

„Orbán mégsem tudta kihasználni a lehetőséget, nem sikerült megbuktatnia Gyurcsányt. Ez lett volna a fontos, Gyurcsány nélkül ugyanis az MSZP úgy tűnik, képtelen választást nyerni, és jó eséllyel kormányozni is.”

„A következő önkormányzati ciklus sikerei sem Orbán Viktort fogják erősíteni. A Fidesz persze profitálni fog minden átadott létesítményből, minden felújított iskolából, csakhogy most mit keresne az avatón a Fidesz elnöke? Már nem ő a miniszterelnök, nem az ő kormánya adta a pénzt (hanem nagyrészt az EU), esetleg díszvendégként átvághatja a szalagot.”

 

„Nem látni a Fidesz-vezetés gondolataiba: most van-e a lehetőség Orbán befolyásának gyengítésére, hatalmának kikezdésére, vagy épp most kell-e felsorakozni a napról napra komikusabb vekkercsörgető happeningek mögé. Ez az ellenzék saját, külön bejáratú kis válsága: profitálnak-e az önkormányzati választások eredményeiből, vagy felsorakoznak néhány utcai bábos mögé, és közröhej tárgyává teszik magukat, valamint azokat a képviselőket és polgármestereket, akik lehetőséget kaptak arra, hogy a következő négy évben valami érdemit tegyenek le az asztalra? „

 

 

 

Fricz Tamás: Talán mégsem következmények nélküli ország?! (Magyar Nemzet, 2006. október 16.)

 

A Fidesz „a jelenlegi helyzetben meglehetősen galambpolitikát folytat, hiszen már azt is elfogadnák, hogy a szocialisták adjanak egy új miniszterelnököt és ne legyenek előre hozott választások. (...) Az igazi és egyetlen megoldás csak az új választások kiírása lehet, amelyhez a jelenlegi alkotmány szerint csak egyetlen út vezet: a parlament feloszlatja önmagát” Az ellenzéki pártnak radikalizálni kellene a parlamenti obstrukciót, és totálisan kivonulni az országgyűlésből.

"A szocialistákról - és természetesen a "liberálisnak" csúfolt szabad demokratákról - ezekben a hetekben derül ki fehéren-feketén, hogy számukra a demokrácia csak addig fontos, amíg azt ők irányíthatják, ők szabhatják meg a játékszabályokat. Mindez annak a fényében különösen látványos, hogy a Fidesz - szerintem helytelenül - a jelenlegi helyzetben meglehetősen galambpolitikát folytat, hiszen már azt is elfogadnák, hogy a szocialisták adjanak egy új miniszterelnököt és ne legyenek előre hozott választások. A szocialisták azonban még ezt sem tolerálják, megspékelve mindezt példátlan cinizmussal".

 

"Az igazi és egyetlen megoldás csak az új választások kiírása lehet, amelyhez a jelenlegi alkotmány szerint csak egyetlen út vezet: a parlament feloszlatja önmagát. Ha van még demokratikus és jogállami gondolkodás Magyarországon, akkor ezt, és csakis ezt lehet és szabad követelni a jelenlegi helyzetben. Minden más megoldás ócska kompromisszum. Egyáltalán nem véletlen, hogy a Független Jogász Fórum büntetőfeljelentést tett ismeretlen tettesek ellen, s egyben felhívást intézett az Európai Unió valamennyi tagállama független jogász fórumai számára. Nagyon helyeselhető az is, hogy a Fidesz is megteszi-megtette feljelentését Gyurcsány Ferenccel szemben, azzal együtt, hogy itt nem egy személy manipulációjával állunk szemben. A Független Jogász Fórum feljelentését közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvényi rendelkezések megszegése, választás tisztasága elleni bűncselekmény, csalás bűntette és hűtlen kezelés miatt tette. A Fidesz pedig közérdekű adatok elhallgatása és megmásítása miatt indít büntetőfeljelentést. Ezek a feljelentések azért megalapozottak és politikailag is nagyon fontosak, ugyanis a szocialisták tavaszi választási manipulációi vélhetően több szinten is törvénybe ütközhetnek."

 

"Ezért mondom azt: innentől kezdve végképp nincs, nem lehet alku. Nincs kivel és miről kompromisszumokon ábrándozni (...) A Kossuth téri tüntetők kitartanak, mellettük pedig folyamatosan demonstrálnak a különféle érdekszervezetek és ágazatok dolgozói, az egyetemi-főiskolai hallgatók, gyógyszerészek, rendőrök stb. - A Fidesz is demonstrációsorozatba kezdett a Kossuth téren, ami kellő nyomást jelent, s a Fidesz számára fennáll az a lehetőség, hogy a parlamenten belüli obstrukcióját radikalizálja, azaz végső esetben totálisan kivonuljon az Országgyűlésből. Utóbbi óriási nemzetközi figyelmet váltana ki, s lehetetlenné tenné, hogy a dolgok megmaradhassanak a jelenlegi állásukban."

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384