Antiszemitizmus-vita a parlamentben

2007-03-07

A publicisták, mint mindig most sem egységesek a The Times-nak adott interjú és a parlamenti vita megítélésében. Sokuk úgy véli, a miniszterelnök szavai jól festették le a politikai helyzetet, és a Fidesz nem határolódik el a szélsőségesektől, mivel igényt tart azok szavazataira. Mások szerint ellenben a baloldal előhúzta régi témáját, az „antiszemitizmus-kártyát”, amit a rendszerváltás óta használ a jobboldal befeketítésére, és az interjúval a miniszterelnök komoly kárt okozott az országnak.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a The Times-nak március 2-án adott interjút. A kormányfő a beszélgetés első felében a reformokról beszélt, a másodikban pedig a Kossuth-téri kordonról, és az árpádsávos zászlókról szólt. Ennek kapcsán kifejtette: "Egy nemzeti közösség egymás

> Publicisztikák
Tóth Ákos: Morális válságban (Népszabadság, 2007. március 7.)
Torkos Matild: Az antiszemita-kártya (Magyar Nemzet, 2007. március 7.)
Révész Sándor: Anti nincs, csak szemita (Népszabadság, 2007. március 5.)
Seszták Ágnes: Ferike nullás lisztje (Magyar Nemzet, 2007. március 5.)
Kepecs Ferenc: Színjáték a parlamentben (Népszava, 2007. március 7.)
Nyiri János: A magyar baloldal antiszemitizmusa (Gondola, 2007. március 5.)
Várkonyi Tibor: Valami rettenetes…(Népszava, március 5.)
L. Bényei Péter: Árpád-sávos sört mindenkinek! (Stop.hu, 2007 március 6.)
Papp László Tamás: Szimbolikus félelemkeltés, avagy jobb- és baloldali rémképes beszéd (Hírszerző, 2007. március 5.)
érzékenységének tiszteletére épül. Az ország demokratikus többsége számára az árpádsávos zászló a magyar nemzetiszocialisták szimbóluma. Ez alatt a zászló alatt magyar zsidók ezreit hurcolták el Auschwitzba. (…) Az emberek többségének ez a zászló azt jelenti, hogy a Fidesz érdekközösségben áll a szélsőjobboldali antiszemita erőkkel. Nem akarják elhatárolni magukat tőlük. Azt állítják, hogy nem szélsőjobboldaliak vagy antiszemiták, de nem akarják megkülönböztetni magukat tőlük, és nagyon tudatosan elmossák a határvonalat". Beszélt az antiszemitizmus elharapódzásáról is: Azt kell mondanom, hogy soha nem volt annyi antiszemita megnyilvánulás mint most.” A közlésre először Szíjjártó Péter, a Fidesz-MPSZ szóvivője reagált, aki szerint az, hogy Gyurcsány Ferenc ismét elővette a jól ismert „antiszemita kártyát” jelzi, mekkora bajban van a szocialista párt és a kormány, és a miniszterelnököt „nemzetközi hazudozónak” minősítette. Március 5-én, az Országgyűlésben Navracsics Tibor a Fidesz-MPSZ frakcióvezetője napirend előtti felszólalásában vonta kérdőre a miniszterelnököt, és felszólította: mondja meg, hogy őt, vagy bármelyik másik frakciótársát antiszemitának tartja-e. A frakcióvezető kijelentette, hogy pártja sohasem vállalt egyetlen diktatórikus politikai eszmével sem közösséget, ellentétben az MSZP-vel, aki egy diktatúrát irányító párt jogutódja. A miniszterelnök válaszában emlékeztetett: 992-ben, amikor Magyarországon először tűntek fel az árpádsávos zászlók, talán Göncz Árpád köztársasági elnök parlament előtt elmondott beszédében, akkor Magyarországon a parlamenti erők talán a Fidesz is, értette, hogy miért nem lehet árpádsávos zászlókkal Magyarországon, köztereken megjelenni. A miniszterelnök szerint a Fidesz képviselői mentik a menthetetlent: elmossák azt a különbséget, „amely különbség korábban még volt tisztességes jobbközép konzervatív pártok és szélsőséges radikálisok, nacionalisták és soviniszták között”, és odaállnak Kossuth-téri színpadra, ahol szélsőséges antiszemita megnyilatkozások is elhangzottak. Publicisztikák I.

 

 

Tóth Ákos: Morális válságban (Népszabadság, 2007. március 7.)

"Az antiszemitizmus kártyáját mindig elő lehet húzni, ebben igaza van a Fidesznek - nyilván, mert ott van a pakliban. Ott van félve megtett mozdulatokban, ott van annak az anyának az összerezdülésében, akinek ötéves gyereke a zsúfolt buszon hangosan megkérdezi, hogy ő zsidó óvodába jár-e és miért, ott van annak az elszörnyedésében, aki azzal szembesül, hogy az egyeteme előtt zsidógyalázó röplapot nyomnak a kezébe, ott van annak a döbbent tekintetében, aki meredten nézi a Kossuth téren lengedező árpádsávos zászlókat, ott volt Göncz Árpád bölcsen szomorú szemében, aki nem volt hajlandó elmondani 1992-ben az ünnepi beszédét, amikor kifütyülték, ott van a gesztusokban, az idegszálakban - és ott van abban is, amikor Orbán Viktor azt tartja a leghatásosabbnak, hogy egy konferencián "véletlenül" az élettér kifejezést használja, hogy aztán rögtön lakótérré javítsa azt. "

 

"A kormányfő egyebek mellett az árpádsávos lobogó egyre terjedő használata és annak kapcsán, hogy zsidó származású felesége egy primitív antiszemita röplapot kapott egy idősödő férfitól az egyetem előtt, ahol tanít, azt a következtetést szűrte le, hogy az elmúlt ötven évben, vagyis értelemszerűen a második világháború óta nem látott mennyiségű jele van az antiszemitizmusnak."

 

"Valami rettenetes dolog történik Magyarországon - mondta a kormányfő, és igen, igaza van: antiszemita honlapok készítői, írói, hívei árpádsávos zászlókkal masíroznak az utcákon, odavonulnak mindenhová, ahol nincs dolguk, zsidó származásúnak vélt politikusok, közéleti szereplők nevét olvassák föl a Kossuth téren, és a listát kiszögezik a fára a Fidesz hallgatólagos asszisztálásával, miközben egy friss felmérés szerint a megkérdezettek 68 százaléka(!) elutasítaná egy kitalált, nem létező népcsoport befogadását Magyarországra - az aljasság és a butaság olyan elegye ez, amely terrorban tartja az országot. (…) nem az antiszemitizmus nő Magyarországon, hanem a politikai sunyiság. Nem, Navracsics Tibor nem antiszemita. A Fidesz sem antiszemita párt, hanem sunyi. Ha van morális válság ma Magyarországon, akkor ez is része. "

 

 

Torkos Matild: Az antiszemita-kártya (Magyar Nemzet, 2007. március 7.)

"De azért az mégis gusztustalan, hogy a "kurva ország" miniszterelnöke, Gyurcsány Ferenc a magyar nép antiszemitizmusát éppen egy Apró unokának a kezébe került uszító irománnyal bizonygassa, akinek az édesanyja életét magyar emberek az életük kockáztat*sával mentették meg. Ha nem így lett volna, szomorú, de lehetséges, hogy Dobrev Klára meg sem születik. Gyurcsány Ferenc javíthatatlan, fejlődésképtelen pojáca, akinek ha a politikai vélt érdekei úgy kívánják, egy focistacsapatot is képes leterroristázni, a felesége zsidóságát képes meglobogtatni. Aki hol azt mondja, hogy Tony Blair a példaképe, hol egy kubai kommunista tömeggyilkos képe előtt szónokol. Aki az egész nemzeti jobboldalt képes lefasisztázni egy külföldi lapnak adott interjúban talán csak azért, mert az elmúlt négy évben nem sikerült megszemlélnie a parlamenti ülésteremben annak az országnak a történelmi zászlajait, amelynek miniszterelnöki székét egy hazugsággal és csalással lefolytatott választási kampány után bitorolja. "

 

(...) A kormányfő tehát egy primitív, elszigetelt, nemhogy tömegbázissal, de még talán egy baráttal sem rendelkező, névtelen antiszemita aktivista magánakciójából az egész nemzetre nézve tett súlyos és terhelő kijelentést a britek közvélemény formálásában meghatározó The Timesnak. Azt sugallta kijelentésével, hogy Magyarország lakossága antiszemita, illetve eltűri az antiszemita megjegyzések terjedését. Mert a felesége - akinek zsidó származását Gyurcsány Ferenc nyilvántartja, és ha érdeke úgy kívánja, hangoztatja - nem dobta a legközelebbi szemeteskukába a mocskos irományt, hanem - egyébként jogosan - felháborodott rajta, és hazavitte az urának. Aki - profi politikusnak tartva magát zsebre tette, hátha jó lesz egyszer valamire. És jó lett: ezt a "kurva országot" le lehetett antiszemitázni a "pamfletet" lobogtatva. (...)

 

 

Révész Sándor: Anti nincs, csak szemita (Népszabadság, 2007. március 5.)

(...) Eddig nem nagyon lehetett tudni, hogy a Fidesz mit tekint annak. Most viszont esélyünk nyílt a tisztánlátásra, mert a Fidesz európai parlamenti képviselői kiadtak egy nyilatkozatot, miszerint: "A Fidesz-kormány működése alatt nem voltak Magyarországon szélsőséges tüntetések vagy antiszemita megnyilvánulások". Amik tehát voltak, nem azok. A nem szélsőséges szervezetek közül 1999. február 13-án a Magyar Nemzeti Arcvonal, valamint a Vér és Becsület, március 15-én pedig Szabó Albert Magyar Népjóléti Szövetsége tüntetett. Utóbbiak a zsinagógánál gyülekező "zsidó bűnözőknek" küldtek fenyegető üzenetet rendőri biztosítás mellett. (...)

 

Kár is lenne tovább sorolni, mi mindent láttunk-hallottunk-olvastunk még a Fidesz-kormány idején (és azóta), mert, ha ez nem, akkor azok sem lehettek antiszemita megnyilvánulások. El sem tudjuk képzelni, mi lehetne az. Ha a Fidesz európai képviselőinek igazuk van, akkor a mai Magyarországon lehetetlen antiszemita jelenségre lelni. Akárcsak Szálasi Magyarországán.

 

 

Seszták Ágnes: Ferike nullás lisztje (Magyar Nemzet, 2007. március 5.)

(…) arról kényszerülök körmölni, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök már megint nem bírt magával, és beledurrantott a nullás lisztbe, ami jelen esetben egy állítólagos interjú a The Times brit hetilapban. Nem kellett volna a szadesznők kedvencének, Adam LeBor társszerző úrnak strapálnia magát, a Népszavától vagy a 168 Órától bárki megírta volna ugyanezt, ugyanilyen gusztustalanul.

 

(...) Az interjúban a miniszterelnök nem hazudtolja meg önmagát, mert annyit hazudik, amennyit bír, és annyi rosszat mond el saját országáról, amennyit bír. (…) Hazugság, hogy a demokratikus többség nyilas jelképet lát az Árpád-sávban. Kivéve, ha a demokratikus többség az a néhány állandóan működő kereplő, akik mindannyian megveszekedett hungarofóbok. Aztán felesége, Dobrev Klára zsidó és kommunista származásáról panaszkodott. Talán akkor szeretnék Ferit - okoskodott a Lédi a Nap-keltében -, ha elválna tőlem. Nyugodjon meg, hölgyem, akkor sem szeretnénk! Arra viszont jó, hogy az angolok elborzadjanak a vasfüggöny mögötti rémségek kicsiny boltjától: szegény "prime minister", a barbár magyarok nem szenvedhetik a régi kommunista zsidó elvtársak leszármazottait. Sem. (...)

 

(...) Hogy Adam LeBor mennyiben tárgyilagos, arra álljon itt még egy példa. A rokona, aki két antiszemita rettegés között a 2006-os budapesti nyílt pókerversenyen 751 ezer forinttal a 14. helyen áll, gondolt egyet, és egy közel-keleti vállalkozóval megalakította a Foundation Kft.-t, amely minden műemléki referencia nélkül megpályázta a várbazár helyreállítását, miután bekebelezett egy izraeli és egy ciprusi céget is. Már majdnem megkapták a megbízást, amikor az egész terv dugába dőlt, ugrott a plázafíling, merthogy az "őssátán" Orbán Viktor imigyen szólott még országlása idején: a második kerületi önkormányzat ne engedje, hogy a Várkertbazárból olcsó kereskedelmi központ legyen. Már csak ezért is jár Magyarországnak egy méretes hazugság antiszemitizmus-ügyben. Adam LeBor nagyon jól tudja, hogy Nyugaton ez az egyetlen vád, amit bizonyítani sem szükséges ahhoz, hogy jégre tegyenek egy országot. Hogy Gyurcsány hazudik, azt megszoktuk, de hogy a felesége származása mögül üzengessen, ritka jellemtelenség. Ráadásul a kétfenekű mondat egyik megfejtése: a feleségem ugyan zsidó, de én nem vagyok az. Vessük össze Morvai Krisztinával,aki, amikor Gyurcsány leantiszemitázta, nem hivatkozott semmiféle családi érintettségre. Lebor, LeBor, avagy Léber úr, maga érti ezt?

 

 

Kepecs Ferenc: Színjáték a parlamentben (Népszava, 2007. március 7.)

"Auschwitz után több mint hat évtizeddel az uniós tag Magyarországon a Fidesz nem tehet magáévá antiszemita eszméket. Legalábbis nyíltan nem. Az antiszemiták szavazataira azonban továbbra is igényt tart. "

 

(...) Gyurcsány nem vesztette el a hidegvérét, sőt az alkalmat arra használta fel, hogy fontos politikai alapvetést tegyen. Mondandójának lényege az volt, hogy demokratikus pártok egyetlen pillanatra sem vállalhatnak közösséget kirekesztő eszmék hordozóival. A Fidesz azonban vállal. Ez a párt egyetlen alkalommal sem parancsolt megálljt antiszemita kijelentéseknek, sőt politikusai odaálltak arra a színpadra, melyről ötven, zsidónak tartott közéleti személyiség nevét olvasták fel, s amely előtt a hallgatóság árpádsávos zászlókat lengetett – emlékeztetett a miniszterelnök. (...)

 

(...) Érdemi választ nem kapott vádjaira – azokat Navracsics Tibor passzívan inkább megerősítette. Nem mondta azt – pedig milyen hatásosan mondhatta volna –, hogy a Fidesz elhatárolódik a szélsőjobbtól és nem tart igényt az antiszemiták szavazataira. Amit mondott, az igen vérszegény volt, az tudniillik, hogy pártja soha nem vállalt rokonságot diktatúrával. (...)

Publicisztikák II.

 

Nyiri János: A magyar baloldal antiszemitizmusa (Gondola, 2007. március 5.)

"Személyes gyanúnk szerint az, amit az MSZP és az SZDSZ egyik legfontosabb politikai célkitűzésének vélünk már jó évtizede: hogy elijesszék a jóérzésű külföldi tőkét innen. Ide csak az jöjjön, akit ők akarnak itt tudni. Ez a politika egyébként valószínűleg sok százmillió dollárunkba került már eddig is, a hamvukba holt üzletek, az idegenkedés, a negatív kontextus következtében.Amikor tehát a magyar miniszterelnök szerint itt a hitleri nácizmushoz mérhető állapotok vannak, akkor ez a miniszterelnök vagy nem normális, vagy tudatosan rontja Magyarország pozícióit a világban. (…) Ez tehát rövidlátó politika, amely bizonyosan hoz a konyhára Gyurcsánynak és körének, de nem hoz Magyarországnak. Ilyen aspektusból tehát ártalmas a Times-interjú."

 

(...) Különös hangsúllyal kell rámutatnunk arra is, hogy Horn és most Gyurcsány Ferenc kormányzása idején viselkedik a rendőrség érthetetlenül megértően a neonáci mozgalmakkal. Kuncze belügyminiszter idején grasszálhattak zárt alakzatban, rendőri védelemmel Pest belvárosában minden további nélkül, most Gyurcsány alatt megint nemzetközi találkozót szervezhettek a budai ostrom végének emlékére. Ami arra enged következtetni, hogy a Gyurcsány-kormánynak fontos, hogy legyen jelen Magyarországon az antiszemitizmus és a neonácizmus.(...)

 

(...) A Fideszben is vannak a saját zsidó őseikre büszke politikusok, aki kitűnő magyar emberek, és akiket a Fidesz leantiszemitázása joggal botránkoztat meg. A konzervatív oldalra nézvést pedig még inkább igaz, hogy köztiszteletben álló zsidó magyarok is támogatják. Annyira igaz ez, hogy éppen a holokauszt igaz történetével, a méltó nemzeti emlékezés kereteinek megalkotásával Orbán Viktor kormánya pótolta a Rákosi-, Kádár-, Horn-kormányzatok bő ötvenéves mulasztását. A Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Központ és a holokauszt emléknap, annak sokrétű oktatási segédanyaga és pedagógiai felkészítő módszertana milyen alapon negligálható? (...)

 

(...) Gyurcsány Ferencné Dobrev Klára előtt nagyszerű út nyílik. Ő, aki csinos, fiatal, okos, és élvezi a fősodratú sajtó teljes támogatását, most végre tehet valami igazán nagyszerűt. Miután már küzdött a mellrák ellen és az egészséges életmód népszerűsítésére salátát kevert elemista diákoknak, most megtalálhatná méltó feladatát. Álljon ki és mutassa meg, milyen az igazi, büszke, hazafias magyar zsidóság. E sorok szerzőjének több évtizedes tapasztalata, hogy aki valamit büszkén vállal, azt senki sem fogja ezért bántani, és nem egy ifjúban sikerült helyretenni ezzel a megközelítéssel az egészséges zsidó magyar identitást. (...)

 

 

Várkonyi Tibor: Valami rettenetes…(Népszava, március 5.)

"Unalmas már ismételgetni is, hogy az a hetilap, amelyet Orbán Viktor buzgón ajánl híveinek, minden számában kendőzetlenül zsidózik, uszít, az 1944-es szennysajtót idézi föl. Mit lehet akkor tagadni, szépíteni? Az antiszemitizmus igenis része lett a jelen politikai közelharcainak."

 

(...) Kezdjük azzal, hogy híven az igazsághoz, a témát elsőként nem Gyurcsány pendítette meg, hanem a Times újságírója, akinek a kérdésére hangzott el a válasz. Valamit tehát Londonban is hallottak harangozni arról, hogy magyarországi Fidesz-gyűléseken mind többször és mind rendszeresebben megjelennek az árpádsávos zászlók lobogtatói, és e jelkép árnyékában belesüvöltenek a szónoklatokba harsány antiszemita megjegyzések is. A hír, már a fotók jóvoltából is szerteröppen a nagyvilágban. (...)

 

(...) Ne várjuk el se britektől, se germánoktól, se másoktól, hogy történelmi stúdiumokba bújva bölcselkedjenek a magyar történelmi zászlók jelentéstanáról. Ott csak a második világháborús fotók őrzik a jeleneteket, hogy ilyen zászlókkal lőttek bele Budapesten a Dunába ezreket. Ha tehát most ismét fölbukkannak, annak azért csak lehet reminiszcencia-értéke. És a dúlt napokban voltak tudósítók a Kossuth Lajos téren, akiknek lefordították a nevezetes listákat, kik az "üldözendő” zsidók a közéletben, politikában, sajtóban. Szem- és fültanúi lehettek ezek a nyugati hírlapírók annak is, amikor e zászló- és föliraterdő előtt beszélt maga Orbán Viktor és Szájer József is a Parlament előtt, és egyikük sem mondta, hogy tisztelt uraim, szíveskedjenek távol maradni a mi gyűlésünktől.(...)

 

 

L. Bényei Péter : Árpád-sávos sört mindenkinek! (Stop.hu, 2007 március 6.)

"Inkább azt javasolnám, hogy akadjunk már le erről a témáról! Gondolkodjon el mindenki az európai, és benne a magyar történelem egyik szégyenfoltján. Hagyta ez az ország ( meg mások is), hogy emberek százezreit elpusztítsák. Ha már töri órát tart a tisztelt elit, akkor kezdjék az elődökkel. A Fidesz ne akarjon még egy Horthyt, a szocik meg ne ábrándozzanak Kádárról. Rohadtul nem példakép egyik sem."

 

(...) Zsidózzunk egyet indításnak. Így indult a hét az ország házában is. A Parlamentben. Gyurcsány Ferenc első csapásként a The Times-ban hozta összefüggésbe a Fideszt az antiszemitizmussal. Pontosabban azt tette szóvá, hogy nem határolódnak el a zsidózó szélsőségektől. Na, ez egyáltalán nem új. Ráadásul kérdésre válaszolt.(...)

 

(...) Napirend előtt szép kis vita keveredett a zsidózásból. Navracsics melegebb éghajlatra küldte el a miniszterelnököt mondván: én antiszemita vagyok? Vagy itt valaki a frakcióban? Nem Tibor. Ott tényleg nem találni ilyet. De őszintén. Ugye nem gondoljuk, hogy a nemíromlenevű újság tiszta, mint a hó. A főnök kedvenc lapja! Az egyik.(...)

 

 

Papp László Tamás: Szimbolikus félelemkeltés, avagy jobb- és baloldali rémképes beszéd (Hírszerző, 2007. március 5.)

"Valószínűleg Gyurcsány sem úgy jutott a citált következtetésre, hogy egy stábján belüli kutatócsoport – tudományos igényű metodológia alapján – összeszámolta a legfrissebb médiaeresztésben fennforgó zsidózások számát, precízen egybevetve az utóbbi majd két évtized termésének mérlegével. Nem, ez ugyanaz a szimbolikus-retorikai félelemkeltő, negatív gesztuspolitika, amelyet ’98-ban a Fidesz emelt kormányzati szintre, s helyzetbe jutva az MSZP-SZDSZ többség gyorsan eltanult tőle. "

 

(...) Tegyük fel, hogy Fletó kijelentése igaz. Csakhogy a balliberális oldal szinte minden frontembere 1989-90 óta permanensen azt sulykolja, hogy nyilatkozatának másodpercében a zsidógyűlölet olyan hévvel ég, mint soha. Így ez fenyegeti a demokráciát, a jogállamot stb. Ha az eltelt több mint másfél évtizedben valamennyi megszólaló a tényeknek megfelelően beszélt, akkor – a logika szabályainak megfelelően – a szélsőjobb befolyása az utóbbi évtizedekben állandóan és jelentősen növekedett. Akkor viszont miért nem Csurka István a miniszterelnök, Badiny Jós Ferenc a köztársasági elnök, Bencsik András az MTI vezérigazgatója, s miként lehet, hogy az Akadémián ma is az idegenszívű finnugrászok diktálnak a sumér-magyar kontinuitás tudós bizonyítói helyett? Talán azért, mert balfelől (politikai okok végett) rendszeresen eltúlozták-feltupírozták az – amúgy persze létező – radikális vérjobb fenyegetését. Hisz az Orbán-fóbián kívül ez a leghatásosabb pszichológiai aknamező, mellyel összetartható az elbitangolásra hajlamos szekértábori nyáj. (...)

 

(...) Még akár hitelt is adhatunk tehát a (fél)igazságnak, melyet Gyurcsány a külországi világlapnak megfogalmazott. Csakhogy még ebből sem következik, amit kormányfőnk ebből levezetve fejteget, jelesül: „Kelet-Európában még nem dőlt el az az alapvető kérdés, hogy (a térség) a haladó modernizáció politikáját vagy a radikális nacionalizmus elszigetelődését választja… ez a kérdés nemcsak Magyarországra korlátozódik, ezt a vitát látjuk az összes (térségbeli) országban”. Ez azt jelentené, hogy országunkban két – nagyjából egyforma befolyású – tömörülés csattintja össze pengéit. A haladó párt nyilván az MSZP (és koalíciós utánfutója), a radikális nacionalizmus képviselője pedig – ki más – a Fidesz. Ez így baromság. Az utóbbi világnézetet jellemző irredentizmus, etnikai diszkrimináció, nemzeti protekcionizmus/autarkia reprezentánsai a legnagyobb ellenzéki párton belül – ha nem is törpe, de jelentékenynek se tartható – minoritást alkotnak. (...)

 

 

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384