A Fidesz számára is kockázatot jelent a népszavazás

2007-03-10

Az Alkotmánybíróság három kérdésben már zöld utat adott a Fidesz népszavazási kezdeményezésének, az Országos Választási Bizottságnak két kérdésben kell új döntést hoznia, a Fidesz négyigenes népszavazásra készül, az MSZP szerint viszont az ellenzéki pártnak vissza kellene vonnia kezdeményezését. 2004. után ismét népszavazási kampány kezdődött Magyarországon. Kérdésválasztás

 

 

Orbán Viktor a tavalyi október 23-i Fidesz-rendezvényen jelentette be, hogy pártja hét kérdésben népszavazást kezdeményez. A felvetés a következő hónapokban háttérbe szorult, de eközben lezajlott a kezdeményezők, az OVB, az Alkotmánybíróság és a kifogást emelők közötti jogi procedúra, melynek végén valószínűnek látszik, hogy az AB által jóváhagyott három kérdés – családi gazdálkodók elővásárlási joga, kórház-privatizáció, gyógyszerek patikán kívüli árusítása – mellett a tandíj ügyében is lehetséges lesz a referendum kiírása. A Fidesz számára két kérdés kiesése jelent egyértelmű hátrányt: a vizitdíj jóval látványosabb és elutasítottabb, mint a felsőoktatási tandíj, a kormánytagok felelősségre vonásának lehetősége a költségvetési hiányért pedig a Fidesz stratégiájának alapelemét szimbolizálta volna. A Fidesz értelmezésében a népszavazás arra ad lehetőséget, hogy az országgyűlési választások kampányában „bekötött szemmel” szavazó választók véleményt mondjanak a kormányról. A kormánytagok felelőssége a költségvetési hiánnyal kapcsolatban így került volna összefüggésbe a megszorításokkal, a reformokkal, illetve a balatonőszödi beszéddel.

 

Függetlenül azonban attól, hogy mely kérdések maradtak „versenyben” a Fidesz kommunikációjában a népszavazás továbbra is a kormány legitimitásáról szól majd: ha tehát az önkormányzati választást korábban a párt a harmadik fordulóként értelmezte, a referendum lesz a negyedik forduló. A népszavazás a most kezdődő kampányban pedig nyilvánvalóan összekapcsolódik a nemrég bedobott „új többség” fogalmával is. Kérdés, hogy a párt képes lesz-e a népszavazáson is felmutatni maga mellett a közvélemény-kutatásokban megmutatkozó támogatottságbeli fölényét, hiszen ebből a szempontból a kampány a kormányoldal előtt is lehetőségeket nyit meg.

 

Miközben ugyanakkor a Fidesz a népszavazás eredményéhez köti a kormány legitimitását, közjogi értelemben a párt álláspontjának győzelme egyáltalán nem jelenti a Gyurcsány-kormány bukását, politikai szempontból pedig a kérdés nem ennyire egyszerű. Amellett, hogy a vereség a miniszterelnök számára egyértelmű presztízsveszteséget jelent, és az eredmény a politikai bizonytalanságot fokozhatja, viszont maguk a kérdések nem lehetetlenítik el a reformokat.

 

Kockáztató Fidesz

 

A népszavazás kezdeményezése tavaly ősszel lehetőséget adott a Fidesz számára ahhoz, hogy egy nagy visszhangot kiváltó felvetéssel kihátráljon a zsákutcát jelentő utcai demonstrációkból. A felvetett kérdésekről ugyanakkor már akkor is látszott, hogy kockázatot jelentenek a párt számára. A kezdeményezés, a kampány és az eredmények utólagos értelmezése hosszabb távon is megmerevítheti a Fidesz stratégiáját: miközben a párt láthatóan érzékelte az alternatív program hiányából adódó politikai korlátokat (az alig látható Jövőnk-kampány is erre kíván választ adni), a népszavazási kezdeményezéssel úgy rögzülhet 2006-os álláspontja, hogy az akadályozza egy új stratégia kialakítását. A Fidesz saját mozgásterét szűkíti le azáltal, hogy egy ilyen horderejű eszközzel igyekszik emlékeztetni a választókat a Gyurcsány-kormány indulásánál elfoglalt pozíciójára, és ennek megfelelően az ellenfél pozícionálására is. Ez lépéshátrányt jelenthet a Fidesz számára: a már bevezetett intézkedések után „előretekintő” kormányoldallal szemben a párt könnyen kerülhet a nehezebben magyarázható „múltba néző” erő pozíciójába.

 

A népszavazási kampány megindulásával ugyanakkor további kockázatok is láthatóvá váltak. Az új többséget megjeleníteni igyekvő Fidesz a népszavazási kampányban a kormányoldalnak is lehetőséget ad arra, hogy megszólítsa elpártolt vagy elbizonytalanodott szavazóit. Ennek első elemei máris láthatóak, hiszen az MSZP első reagáló szerepe.

 

A most kezdődő népszavazási kampányban valószínű, hogy egyik politikai erő sem kísérletezik azzal, hogy kampányával ne mozgósítsa, hanem otthon tartsa a szavazókat. Ez egyértelműen növeli a népszavazásra irányuló figyelmet, így azonban mind a kérdések, mind az eredmények értelmezésének nagyobb jelentőséget ad.

 

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon / Fax:
+36 1 430-6699 / +36 1 430-6695