A miniszter vagy a reform bukott?

2007-04-10

A publicisták véleménye ezúttal is megoszlik Molnár Lajos távozásnak ügyében. Többen közülük „gyáva” lépésként értékelik a miniszter lemondását, és úgy vélik: a tárca vezetője káoszt és szétvert egészségügyet maga után hagyva távozott a minisztérium éléről. Mások szerint a tárcavezető távozása az egészségügyi reform legnehezebb szakaszán túllépve azért volt várható következmény, mivel így a biztosítórendszer indokolt reformjának már a távozó minisztert terhelő vádak és támadások nélkül, tiszta lappal lehet nekikezdeni. Egyes vélemények szerint az is előfordulhat, hogy a kormány az egészségbiztosítás reformját ebben a ciklusban már nem kívánja végrehajtani.

 

 

2007. április 4-én távozott az Egészségügyi Minisztérium éléről Molnár Lajos. A sokat támadott SZDSZ-es politikus április 6-i hatállyal mondott le tisztségéről, az új miniszter beiktatásáig eddigi helyettese, Horváth Ágnes államtitkár vezeti a minisztériumot. Molnár távozását a sok konfliktussal, személyes indokokkal, és több biztosítós modell bevezetésről szóló döntés halogatásával magyarázták.

 

Molnár nevéhez fűződik a vizitdíj bevezetése, a gyógyszerártámogatás

> Publicisztikák
Nagy N. Lajos : Molnár a szeretseny (Népszabadság, 2007. április 5. )
Bugyinszki György: Menni fog? (Népszabadság, 2007. április 6. )
Haskó László :A siker (Népszabadság, 2007. április 7.)
L. Bényei Péter: Kérem a következőt! (Stop.hu, 2007. április 10.)
Torkos Matild : Káosz (Magyar Nemzet 2007. április 5.)
Magyar Hírlap: Az elsüllyedt jéghegy (2007. április 6.)
Magyar Hírlap: Az ideális bűnbak (2007. április 5.)
Hvg: Molnár távozása váratlan és szükségszerű (Hvg.hu, 2007. április 4.)
 

átalakítása és a kórházi rendszer átalakítása. Ez utóbbi - amelynek kapcsán a miniszter éles konfliktusba keveredett a koalíciós partnerrel is - éppen április 1-jén lépett hatályba. A kórházi ágyak számának csökkentésével párhuzamosan megszűnt, illetve hamarosan megszűnik több kórház is.

Gál J. Zoltán, a miniszterelnök kabinetfőnöke szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: Molnár Lajos kora délután kért találkozót Gyurcsány Ferenc kormányfőtől, ahova már a lemondó nyilatkozatával érkezett. Molnár a kormányfőnek személyes indokkal magyarázta a lemondását - tette hozzá Gál J., de részleteket nem kívánt elárulni. A kabinetfőnök több, az okokat firtató újságírói kérdés után is csak annyit mondott, hogy Molnár lemondása is a reform iránti elkötelezettségét jelzi. Gál J. szerint a reformhoz és annak második szakaszához, az egészségbiztosítási modellválasztáshoz is stabil parlamenti többségre van szükség, ennek érdekében pedig "mindenkinek meg kell tennie a magáét".

 

A távozásról kiadott kormányszóvivői közleményből ugyanakkor úgy tűnt, a váltás nem független az egészségbiztosítási rendszer átalakításától sem. A közlemény egész pontosan úgy fogalmaz: "Az egészségügyi reform következő feladata a biztosítási oldal megújítása, és ennek sikeréhez elengedhetetlen, hogy azt már ne terheljék a struktúraváltásból fakadó konfliktusok, ne legyen megkérdőjelezhető a döntéshez szükséges szakmai és politikai bizalom."

Szerda este ülésezett az SZDSZ ügyvivői testülete, immár a párt új elnöke, Kóka János gazdasági miniszter részvételével. Az ezt követő sajtótájékoztatón Kóka azt mondta, Molnár Lajost rengeteg konfliktus érte, és úgy érezte, hogy ezek már az ő személyéről is szólnak, ezért nem tudná továbbvinni a reformot. Ez az érzése tovább erősödött, amikor kedden a koalíciós partnerrel egyeztetett a biztosítási reformról - mondta Kóka, aki újságírói kérdésre közölte, ezen az egyeztetésen "éles hangú" vita nem volt, de "kemény érvelés" folyt. Tagadta azokat a híreszteléseket is, hogy Molnárnak személyes konfliktusa lett volna Gyurcsánnyal. (Molnár pedig azokat a híreszteléseket cáfolta, hogy betegség miatt mondott volna le.)

 

Az MSZP frakció közleményben mondott köszönetet a távozó miniszternek a betegek érdekében megkezdett szükséges változtatásokért.

 

Megbukott a kormány egészségügyi politikája - értékelte Molnár távozását Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője. Navracsics szerint törvényszerű volt a miniszter bukása, ami valójában a kormányzati politika válságát jelzi. Az MDF-es Hock Zoltán gyáva lépésnek nevezte a lemondást. Szerinte ezzel a lépéssel bebizonyosodott, hogy az SZDSZ és a kormány nem képes levezényelni az egészségügy átalakítását.

 

Publicisztikák I.
Nagy N. Lajos : Molnár a szeretseny (Népszabadság, 2007. április 5. )

"Molnár Lajos nem bukott meg, csak - számára nagy valószínűséggel teljesen váratlanul - a miniszterelnök elfogadta a lemondását. Úgy járt, mint Bokros Lajos, aki szintén átvitte a zárótűzön csomagját, majd amikor azt hitte, hogy most már az van, amit ő akar, egyszer csak sorompóba ütközött."

 

Nem vette észre, hogy megváltozott a helyzet. Molnár Lajos forradalmat vezetett az egészségügyben, s ahogy az lenni szokott, az felfalja őt. Pedig amit irányításával elkezdtek és jelentős mértékben végre is hajtottak, maga az egészségügyi rendszerváltás. A nevéhez köthető egy új gyógyszertámogatási rend az ingyenesség megszüntetésével, a vizitdíj és a kórházi ápolási díj bevezetése, illetve a kórházi kapacitások nagyságrenddel való szűkítése. Egy lényegében teljesen külső kontroll nélkül működő, anarchikus rendszerre ráengedte a piac (ártender a gyógyszergyárak között), a vevők (a beteg számon is kér, ha fizet) és legfőképpen az állam (ágyszámleépítés) korlátozó erőtereit. Iszonyú kemény ellenállással kellett megküzdenie, a verekedés során kapott mindent, amit egy nehéz helyzetbe került „szeretseny” szokott, és ő sem nagyon figyelt a részletekre. Az erdő érdekelte, és nem a babarózsák, amelyek - mint utóbb gyakran figyelmeztették - a lába alatt vesztették el hamvasságukat.

Csakhogy néhány napja valamennyi kórház aláírta azt az új szerződést, amellyel kapcsolatban a Fidesz és az orvosi kamara, mint ék mögé felsorakozott szakmai csapatok azt nyilatkozták: soha. Nagy eredmény.(...)

 

 

Bugyinszki György: Menni fog? (Népszabadság, 2007. április 6.)

 

"Ma már tudjuk, Molnár Lajos egészségügyi miniszter lemondásának hátterében ugyanaz áll, amiről napok óta nyilatkozatháborúzgatnak a koalíciós felek."

 

(...)Az SZDSZ még az ősszel törvényt akar arról, hogy többszereplős legyen a hazai egészségbiztosítási rendszer, azaz, hogy jövő januártól megnyíljon az út a magánpénztárak előtt. Az MSZP szerint viszont ilyen fajsúlyú kérdésben nem volna okos dolog kapkodni. A helyzet akkor vált kormányválsággyanússá, amikor Kóka János újdonsült liberális pártelnök (az SZDSZ ügyvivői testületével a háta mögött) kijelentette: számukra csak ez a verzió elfogadható, a halogatással, netalántán az elutasítással a közös kormányzás folytatása a tét. Az egészségügyi bizottság szocialista alelnöke nem habozott a válasszal: "Nem szeretjük az ultimátumokat", különben is, az igazi tét az állampolgárok egészségügyi ellátásának biztonsága. Hiába kéri Kóka mind harcosabban az MSZP-frakció szignóját a liberális tb-ötletre, a baloldal szerint az, mai állapotában, nem több, mint általánosságban mozgó, a magyar viszonyokra kidolgozatlan elmélet. Hiányoznak belőle alapvető részletek, legfőképp a garanciák. Például, hogy hány magánbiztosítót szeretne pontosan az SZDSZ - egy nagyot, vagy több kicsit? Mi lesz, ha egy magánbiztosító csődbe megy? Milyen mozgásterük lesz e cégeknek abban, hogy meghatározzák a mindenkinek járó alapszolgáltatások körét? Hogyan választható orvos? A szocialisták ezért úgy érvelnek - jórészt a színfalak mögött -, hogy politikai öngyilkosság volna, ha most sebbel-lobbal elköteleződnének a több-biztosítós modell mellett.(...)

 

 

Haskó László :A siker (Népszabadság 2007. április 7.)

 

"A liberális párt nevében Molnár, sajnálatosan méltatlan stílusban kezdett bele a valóban elkerülhetetlen változtatásokba. A szereplők és a közvélemény beavatása a történések lényegébe ezúttal minden mértéket alulmúlt."

 

(…) A Molnár-éra intézkedései a szolgáltatói oldal működésének

racionalizálását jelentik, de a legjobb indulattal sem tekinthetők egy esetleges kórházreform kezdeti lépéseinek. Ami még nagyobb baj, hogy nyomatékosan ellene mennek a több biztosítóra épülő finanszírozási reform olyannyira sürgetett nyélbe ütéséhez. (…)

 

(…) Molnár miniszter úr ténykedése (ha többet nem is) annyi eredményt hozott, hogy a tárcát kezükben tartó liberálisok ráérjenek még egyszer átgondolni, vajon hajt-e a tatár (...)

 

 

L. Bényei Péter: Kérem a következőt! (Stop.hu 2007. április 10.)

"Csehák, Kökény, Rácz, Molnár. Most pedig jöhet az ötödik elem. Vagy valami olyasmi. Bár Luc Besson utolsó jó mozija Milla Jovovich-ban találta meg, Gyurcsány nehezebb feladat előtt áll. Dr. Bubó is vakarna egyet a füle tövén. De most nem neki kell mondania: jöhet az új páciens.Hogyan is kezdődött? A lisztes bajszú fogta magát és szerdán lemondott. Mindenkit meglepett. Olyannyira, hogy a fürgébb újságírók, akik a hír hallatán azonnal telefonálgatni kezdtek, azt mesélgetik egymás közt, melyik kormánypárti politikus mekkora hátast dobott, amikor meghallotta Molnár Lajos távozásának hírét. Kókát kihagyták. Ő is utólag értesült. Ezt állítja. Miért ne hihetnénk? Bár az is igaz, így nem kell magyarázkodnia elnöksége első napjaiban, hogy nem tudja féken tartani a pártja által."

 

(…) Hogyan is kezdődött? A lisztes bajszú fogta magát és szerdán lemondott. Mindenkit meglepett. Olyannyira, hogy a fürgébb újságírók, akik a hír hallatán azonnal telefonálgatni kezdtek, azt mesélgetik egymás közt, melyik kormánypárti politikus mekkora hátast dobott, amikor meghallotta Molnár Lajos távozásának hírét. Kókát kihagyták. Ő is utólag értesült. Ezt állítja. Miért ne hihetnénk? Bár az is igaz, így nem kell magyarázkodnia elnöksége első napjaiban, hogy nem tudja féken tartani a pártja által Az okokról furcsákat hallunk. Az egyik verzió szerint azért döntött így, mert emberi nagysága arra sarkallta, hogy a biztosítói rendszer tervezett átalakításának vitáját már nem terheli személyével, hiszen szellemben és testben elfáradt a reform indítása körüli harcokban. Ez azért furcsa, mert akkor legalább néhány politikus, ha máshogy nem, négyszemközt ezt a lehetőséget valószínűsítené. Ám ilyet csak elméletileg találni, gyakorlatilag sehogy. (…)

 

(…) Van egy politikus, aki alighogy lenyomta riválisát, máris gumicserére szorul, hiszen javasolnia kell valakit. Ráadásul minél hamarabb. Van egy párt, amelyik nagyon szeretne gyorsan több-biztosítós rendszert, ám valójában a lakosság néhány százaléka támogatja őket igazán terveikben. A szocik meg, úgy látszik, nem sietnek. Tartanak egy újabb zakótól. Nem dönthetnek gyorsan, főleg nem április végén. Mert ha megtennék, ők maguk kampányolnának a Fidesznek a népszavazás érdekében. Az ellenzék kitűnő alkalmat kapna arra, hogy mozgósítsa a szavazókat és egy láthatóan elsiettetett döntést meghiúsítson. Lesz még népszavazás a modellről. Mert ez bizony mindenkit érint. Kóka nem könnyíti Gyurcsány helyzetét. Azzal kezdi, hogy kijelenti: a koalíció alapja a biztosítói rendszer átalakítása. És tudja még tetézni azzal, hogy meg kell győzni a szocikat: ne féljenek a reformtól, megéri változtatni. Valakiknek biztosan. (…)

Publicisztikák II.

 

Torkos Matild : Káosz (Magyar Nemzet, 2007. április 5.)

"Lemondott Molnár Lajos egészségügyi miniszter, miután az alkotmány több pontját megsértve szinte teljesen szétverte a magyar egészségügyi rendszert. Normális körülmények között záros határidőn belül a kormány is vele bukna. De nincsenek normális körülmények, hanem csak egy féldiktatúrára hajazó, „parlamentáris demokráciának” nevezett katyvasz, ezért még jó ideig szenvednünk kell a hosszú távú ámokfutásra berendezkedett Gyurcsány-kabinet ténykedése miatt."

 

Nem oszlatta el a homályt Gál J. Zoltán, a miniszterelnök kabinetfőnöke sem tegnap délutáni sajtótájékoztatóján, amikor elárulta, hogy Molnár kora délután kért személyes meghallgatást Gyurcsánytól, ahova már írásos lemondó nyilatkozattal érkezett. Nem oszlatja, hanem inkább növeli a ködöt, hogy az SZDSZ eredeti tervei szerint az új pártelnök, Kóka János csütörtökön reggel Molnárral közösen tartott volna sajtótájékoztatót a több-biztosítós modellről. Kóka természetesen "sajnáljuk döntését" formulával nyugtázta Molnár lemondásának hírét, ami - tekintve, hogy a dübörgő gazdaságról korábban handabandázó politikusról lévén szó - jelentheti azt is, hogy "nem sajnálja a döntést". Gyurcsány Ferenc, aki nyomban elfogadta Molnár lemondását, és megköszönte "elképesztően nagy munkáját", viszont ezúttal igazat mondhatott: minisztere az egész országot elképesztette.

Azt sem lehet kizárni, hogy a háttérben igen egyszerű ok húzódik, azaz a hét végén sikerült megválasztatni pártelnöknek az SZDSZ számára Gyurcsány által felfedezett Kóka Jánost. Szabad demokrata berkekben köztudomású, Molnár Lajos is Fodor Gábort támogatta az elnökválasztáson. Sőt amikor Kókát megválasztották, a távozott miniszter állítólag azt mondta: most van vége az SZDSZ-nek.

 

 

Magyar Hírlap: Az elsüllyedt jéghegy (2007. április 6.)

 

"Az egy- vagy több-biztosítós rendszer jelentette a szakítópróbát. Molnár Lajos – vállalva a szakmabéliek átkait, a tüntetéseket, az ágazati és az érdekvédő szervezetek olykor goromba, olykor gúnyos minősítését – a hátán vitte a reform ballasztját. Elvitte egészen a határig. Kórházak bezárva, osztályok megszüntetve, ezrek leépítve, ágyezrek átcsoportosítva, vizitdíj-automaták beállítva, most már csak a biztosítási rendszer átalakítása van hátra."

 

(...)Hogy mi a végkifejlet, nem tudni. Egyelőre csak azt látjuk, hogy a reformlendület káoszt szült; és ha lesz is pozitív hatása, az bizony még odébb van…Gyorsterápiaként indult, csak nehogy az elfekvő legyen a vége. Káoszt számos más területen is látni. Viccnek hinnénk a kétszer felújított utak terveinek esetét, pedig nem az. Nem vicces a Kálvin tér környékén várható közlekedési katasztrófa sem. Ha mindenképp viccet keresünk, megtaláljuk, 14 centiméterben. Ennyire futotta eddig a négyes metró alagútfúróinak lendületéből. Ennél már azok is eredményesebbek voltak, akik fúrójukat Molnár doktor felé fordították. Pedig ő is kemény, mint a kő.

 

 

Magyar Hírlap: Az ideális bűnbak (2007. április 5.)

 

"Ami a jövőt illeti, az egészségügyi tárca élén történő változásnak pozitív következményei is lehetnek. Persze csak akkor, ha a kormány és az új miniszter tanul az eddig elkövetett hibákból. Mindenki elismeri, hogy az egészségügyi reform szükséges, és ilyenkor egyesek érdekei sérülhetnek, az esztelen rohanást azonban tempós meneteléssé kell csendesíteni. Hatástanulmányokra van szükség a fontos lépések megtételéhez. Alapos egyeztetések kellenek a szakma képviselőivel, a civil társadalom egészével és – miért ne? – a másik politikai oldal szakértőivel is."

 

(...) Az egészségügyi tárca első emberének távozása – vagy menesztése? – több okra vezethető vissza. A reform előkészítetlen, kapkodó, koncepciótlan lebonyolítása nagy felháborodást keltett országszerte. A kormányfő talán úgy látta, hogy a minisztercserével lélegzethez juthat. Így hallgatólagosan – egy-egy cinkos szemvillantás erejéig – mindent, ami a változásokban bántotta az embereket, Molnárra lehet hárítani. Egyébként a reform irányítása ténylegesen az ő kezében volt, a távozó miniszter tehát ideális bűnbaknak tekinthető. (...)

 

(...) Arra a kérdésre, hogy a kisebbik koalíciós párt frissen megválasztott elnökének a bársonyszékek újraelosztására vonatkozó tervei is szerepet játszottak a miniszter távozásában, a közeljövő biztosan választ ad. Egyértelmű, hogy a koalíciós szerződés semmiféle módosítása sem indokolta volna Molnár lelépését, ha a reform nem ütközött volna erős ellenállásba.

 

 

Hvg: Molnár távozása váratlan és szükségszerű (Hvg.hu, 2007. április 4.)

 

"Molnár távozásával, amely csak néhány nappal követi a kórházak ellátási szerződésének tömeges aláírását, az egészségügyi reformnak biztosan lezárul az első szakasza. A szocialisták, meglehet, megpróbálják a folyamatot lelassítani, és a több-biztosítós modellre való átállást elszabotálni. Molnár már decemberben világossá tette, ha nincs modellváltás, rá, mint miniszterre ne számítsanak többet. Gyurcsány gyors igenje Molnár lemondására azt is jelentheti, ebben a ciklusban az egészségbiztosítás szerkezete már nem változik."

 

(...) Molnár bajszot akasztott a változatlanságban érdekelt egészségügyi érdekképviseletekkel, amelyek jelentős támogatást kaptak az ellenzéki pártoktól. Molnár személyét is kikezdték. Előbb azt rótták fel neki, hogy egy vadászfegyvergyártó cégben van tulajdona, aztán azt, hogy gyenge látása ellenére vadászik, majd azt, hogy hibásan operált. Molnár gyomorforgató támadások céltáblája lett, Hódmezővásárhelyen például orvoskollégái Mengeléhez hasonlították, valamint bebörtönzését és halálát kívánták.(...)

 

(...) A távozó miniszter mellett tulajdonképpen csak pártja állt ki egyértelműen, legutóbb éppen a hétvégi SZDSZ küldöttgyűlésen kísérte nevének emlegetését mindannyiszor viharos taps, és ő tőle kértek a legtöbb autogramot is. Még tegnap is egyeztetett pártja egészségpolitikusaival, és holnap együtt tartott volna sajtótájékoztatót az SZDSZ új elnökével. Nem tudni, hogy Kóka János megválasztása kapcsolatba hozható-e lemondásával, az viszont tudható, hogy Kuncze Gábor pártelnökkel minisztersége alatt végig jó kapcsolatot ápolt. Egyes feltételezések szerint egyszerűen csak besokallt, elege lett, hogy a szocialisták és a kormányfő ővele szemlélteti a doktriner reformpolitikust, és a reform mumusává vált. (...)

 

 

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384