Szenvedélyes igazságbeszéd vagy miniszterelnöki hazugság?

2007-05-29

A publicisták véleménye megegyezik abban, hogy a miniszterelnök elhíresült őszödi beszéde megváltoztatta a hazai politikai életet, abban azonban már eltér a véleményük, hogy milyen előjellel és milyen formában tette azt. Sokan közülük úgy ítélik meg, hogy a kormányfő alkalmatlansága és immorális vonásai kerültek napvilágra a beszéddel, míg mások úgy vélik, hogy a miniszterelnök mondatai magukban rejtették egy őszintébbé váló politikai beszéd lehetőségét.

Egy évvel ezelőtt, 2006 május 26-án hangzott el a miniszterelnök nagy port felvert beszéde Balatonőszödön az új MSZP-frakció alakuló ülésén. Az

> Publicisztikák
Bayer Zsolt: Új moralisták, farizeusok (42. rész) - Balatonőszödi hazugságbeszéd: egy év elmúlt. (Magyar Nemzet, 2007. május 26.)
Bugyinszki György: Elveszett illúziók (Népszabadság, 2007. május 26.)
Dr. Géczi József Alajos: Feketemise kifulladásig? (Népszabadság, 2007. május 26.)
Magyar Hírlap: Dicstelen évforduló (2007. május 26.) Makai József: Évfordulós diagnózis (Magyar Hírlap, 2007. május 29.)
Gazda Albert: Ferenc és a mesebeszéd (Index, 2007. május 27.)
L. Bényei Péter: 365 nap feszültségben (Stop.hu, 2007. május 29.)
 
emlékezetes beszédben a miniszterelnök kemény jelzőket használva a semmittevés és a hazudozás négy évének nevezte a 2002-2006 közötti kormányzati időszakot, és igyekezett arról meggyőzni képviselőtársait, hogy a megszorításokon alapuló gazdaságpolitikának nincs alternatívája.

 

 

A zárt fórumon elhangzott beszédet ismeretlen személyek rögzítették, és a 2006. szeptember 17-én azt egy időben több szerkesztőségnek is eljuttatták. A nyilvánosságra került beszédet rövidesen a kormányfő lemondását követelő tüntetések követték, majd szeptember 18-án a Magyar Televízió épülete előtt zavargások törtek ki: a Kossuth-térről átvonult tüntetők többször is összecsaptak a rendőrséggel, és az éjszaka folyamán elfoglalták a televízió épületét. Az ezt követő néhány napban újabb zavargások voltak a fővárosban, és vidéken is tüntetések folytak. Egy hónappal később, október 23-án ismét összecsaptak a kormányellenes tüntetők és rendőrök.

 

A Fidesz-MPSZ az ominózus beszéd óta a kormányfő lemondását követeli, és következetesen hazugnak nevezi, a miniszterelnök felszólalásakor a Fidesz és a KDNP elhagyja a parlament üléstermét, továbbá nem hajlandó a kormányfővel tárgyalni.

 

A beszéd elhangzásának egy éves évfordulóján Gyurcsány Ferenc a Népszabadságnak nyilatkozva elmondta, hogy az MSZP imázsát a kormány politikájának sikere fogja meghatározni, és az elhangzott beszédet a „legszenvedélyesebb igazságbeszédnek” nevezte. Az évforduló kapcsán megjelent cikkek és tudósítások továbbra is találgatják, ki rögzíthette és tehette közzé a beszédet: többük szerint az egy, a miniszterelnök belső ellenzékéhez tartozó szocialista politikus vehette fel és hozhatta nyílvánosságra.

Publicisztikák I.

 

Bayer Zsolt: Új moralisták, farizeusok (42. rész) - Balatonőszödi hazugságbeszéd: egy év elmúlt. (Magyar Nemzet, 2007. május 26.)
(…) "Hogyan is lehetne, ha az ország miniszterelnöke egy cégéres gazember? Ha ugyanazok kormányoznak, akiknek amúgy börtönben lenne a helyük, ha tizenhét évvel ezelőtt nem vagyunk olyan mulyák, olyan önsorsrontásig jók és megbocsátók - olyan nagyon és végtelenül naivak. Olyan hülyék… "

 

(...) Tizenhét évvel az első szabad választás után (soha többé nem írom le és nem mondom ki azt, hogy rendszerváltás) félnek az emberek. Az igazi fehérgalléros bűnözőktől. A jól szabott öltönyöktől. Az egykori KISZ KB-tól. A szegedi egyetem egykori aljas kis besúgóitól, akik feladták diáktársaikat, aztán sorban álltak a kasszánál, és kaptak soron kívül Zsigulit. Utána meg kaptak soron kívül egy egész országot - de az már a mi bűnünk. És ez a bűnünk nem fog soha elévülni. (...)

 

(...) Tudják, mi ennek az elmúlt egy esztendőnek a veleje? Az, amit az első mottóban idéztem: "Térdelj, és sz…-jál!" Ennél tökéletesebben még soha senki nem foglalta össze a Gyurcsány-kormány titkos programját. Félek, ezt a rendőrállatot, aki kimondta ezeket a szavakat, igazából államtitoksértés miatt fogják elítélni. Van-e még értelme bárminek egy ilyen év után? (...)

 

 

Bugyinszki György: Elveszett illúziók (Népszabadság, 2007. május 26.)

 

"Ha nincs az éppen ma egy éve elhangzott őszödi beszéd, más országban élnénk, annyi bizonyos. Vélhetően megúsztuk volna például a tévéostromot, az őszi zavargásokat és a kétes értékű nemzetközi médiafigyelmet is. Igaz, talán a katartikus erejű szembenézést is az ország helyzetével és a politika természetével kapcsolatban. Mert vitathatatlan; az elhíresült hangfelvétel nyilvánosságra kerülése adta meg e kormányzati ciklus alaphangját."

 

(...) Persze számos tanulsággal okosabbak is lettünk. A legmeglepőbb talán az, hogy a gyurcsányi monológ megismerése önmagában korántsem vette el annyira a baloldali szavazók kedvét az MSZP-től, mint az abban előrevetített intézkedések tényleges bevezetése. Hisz Gyurcsány és az MSZP népszerűsége ma nagyságrendekkel rosszabb, mint az őszödi beszéd lelepleződésekor. Hogy mindebből pontosan mi következik a beszéd történelmi megítélésére nézve, azt nehéz volna megmondani. (...)

 

(...) Az ellenzék retorikája szerint a zárt körben elhangzott kormányfői mondatok leleplezték a baloldal erkölcsi romlottságát, és ezzel jó időre hiteltelenítették a teljes MSZP-t. A kormánypártok szerint viszont a bő másfél évtizedes politikai hazugságkorszak végét, és egy új kezdet esélyét jelentették ugyanezen szavak. Néhány illúzióval biztosan kevesebb tehát.

 

 

Dr. Géczi József Alajos: Feketemise kifulladásig? (Népszabadság, 2007. május 26.)

"Őszöd ma már nem Őszöd. Minden idők leghazugabb és legsikeresebb hazugságellenes kampánya, végtelenített feketemiséje kapcsolódik hozzá. Sikerült a konkrét és mindenkori hazugság szimbólumává tenni. Mára már intézményesült az egész hajcihő. A kődobálás, az autógyújtogatás, a liturgikus gyűlöletgyűlések mellett cikkek ezrei, könyvek, esszék tucatjai, versek, prédikációk, püspöki körlevél, szellemi műhelyek és nemzetközi konferenciák lettek belőle. Talán már tudományos intézet is. A párbeszéd reménytelen: mostanra azok is hisznek benne, akik ezt az akciósorozatot választási kudarcuk korrigálására kitalálták."

 

(...) A választások után a szocialista frakciót azonnal be kellett volna avatni legalább a gondok mélységébe és részleteibe. Majdnem elég lett volna elővenni a választások előtti - a csatazajban elfelejtődött - elemzéseket. Őszödön mindezek helyett megalázó és a miniszterelnököt okkal felhergelő kicsinyes vita folyt, például a képviselői juttatásokról. (Ez az egy előterjesztés volt előttünk). Mellesleg erről a szerény áldozatvállalásról azóta is elfelejtettük értesíteni a nyilvánosságot: a közvélemény például ma sem tudja, hogy a képviselők Őszöd óta nem használhatják ingyen a vonatot, a buszt, a villamost. (...)

 

(...) A baloldal és benne a miniszterelnök csak úgy képes együtt (és csakis együtt) kijönni a maccsból, ha felhagy a népboldogító menedzser jakobinus stílusával, és profanizálja, konszolidálja, humanizálja a reformot, a kiigazítást. No és leveszi végre a szemét az ellenfél bűvölő tekintetéről.

 

 

Magyar Hírlap: Dicstelen évforduló (2007. május 26.)

 

"Egy év távlatából, ezen a dicstelen évfordulón sem világos, mi vesz rá neves értelmiségieket, hogy egy ilyen beszédet "szónoki bravúrnak", "őszinte beismerésnek", vagy – ahogy a miniszterelnök fogalmazott –, "drámai monológnak" nevezzenek. Drámai monológot színművészek adnak elő a színpadon, a szónoki teljesítménynek a míves szókincs is a része, az őszinte beismerés bűnbánatot feltételez. Mindez hiányzott a beszédből."

 

(...) Ma még nem tudhatjuk, milyen magyarázatot olvasunk majd a jövő lexikonjaiban a Balatonőszöd szócikk alatt. Ahogy egy évvel ezelőtt sem sejthettük, mi zajlott a kormányüdülőben, zárt ajtók mögött. Összegyűlt a szocialista frakció, tanácskoztak, rendezték soraikat. Az ekkor készült hangfelvételt szeptember 17-én juttatta el valaki a sajtóhoz, de továbbra sem tisztázott, hogy ki és miért, milyen céllal. Nem világos az sem, ki és hogyan készítette a felvételt. A tisztán látást pedig akadályozza, hogy Gyurcsány Ferenc leállította a vizsgálatot, úgy döntött, hogy nem keres – vagy csak nem nevez meg? – felelőst. (...)

 

(...) Az őszödi beszéd – amellyel a miniszterelnök a politikai közbeszéd és a sajtónyelv szintjére emelte a trágárkodást, a mosdatlanságot, a káromkodást – egyértelművé tette a szavazók előtt, hogy szándékosan és tudatosan átverték őket, előre megfontolt szándékkal hazudtak nekik; a költségvetés, köszöni szépen, nagyon rosszul van. Kiderült, hogy akármivel kecsegtették is őket – az adócsökkentéssel az élen –, minden csak eszköz volt a hatalom megtartása érdekében. Egy hazugságkampányban, amelyben semmi sem számít, és bármi feláldozható.(...)

 

Publicisztikák II.

 

Makai József: Évfordulós diagnózis (Magyar Hírlap, 2007. május 29.)

"Hiszen erről szólt az őszödi beszéd. Hogy minden egészen máshogy van. Amikor a kormányfő ezt közölte a szocialista frakcióval, akkor ők nagyon meglepődtek. Mert a beszéd elhangzása előtt kimondottan jó volt a hangulat. Aztán a kormányfő felhúzta magát. Valószínűleg azon, ahogy a frakció a reformelképzelésekre reagált. Nagyjából úgy, mint korábban. Hogy majd megy a szöveg. És közben nem történik semmi. Meglepő, hogy ezen a kormányfő meglepődött. Mit gondolt korábban, kikkel szavaztatja meg az elképzeléseit. Vagy csupán annyi történt, hogy a szocialisták 2006-os kampánya olyan jó volt, hogy még a szocialistákat is meggyőzte. És nem értették, miért kell valami egészen másba kezdeni, miután megnyerték a választásokat. Mert fogalmuk sem volt arról, mit műveltek korábban."

 

Ha viszont így volt, amikor mi a garancia, hogy most lenne némi fogalmuk? Vagy majd megint elviszik őket valamilyen elzárt helyre, ahol szembesülnek a tényekkel. És az új feladatokkal. Amit majd ismét lelkesen támogatnak. A frakcióknak időnként megmondják, mit fognak támogatni. Később azt is megtudják, hogy miért. A végén pedig megismerhetik és megtanulhatják az érveket is. Amelyek egészen a következő utasításig érvényben maradnak. Amikor valami egészen más kezdődik. Nagyjából ezt nevezik politikának.(...)

 

(...) Az évforduló alkalmából a sajtó megemlékezett a beszédről. Leginkább arról, hogy még mindig nem derült ki, ki készítette a felvételt és ki gondoskodott a terjesztéséről. Lehet, hogy jövőre már többet tudunk. Amikor a második évfordulóról számolnak be. Vagy majd akkor, ha a jubileumi, tizedik alkalomról. Az Új Beszéd Ünnepén. Amire majd felvonulással és jelszavakkal készülnek a magyar emberek. Lenne igény az ünnep beütemezésére. Mert a tavasz végén úgyis hiány mutatkozik: március 15-e és augusztus 20-a között jóformán semmilyen alkalom sincs vonulni.

Így születnek a hagyományok. A magyar emberek üdvözlik az Őszinte Beszédet. (...)

 

 

Gazda Albert: Ferenc és a mesebeszéd (Index, 2007. május 27.)

 

"Ferenc miniszterelnök őszödi beszéde a magyar belpolitika evolúciójának sarkalatos pontja, s mint ilyen, okvetlen méltó arra, hogy megemlékezzünk elhangzásának – majd szeptemberben nyilvánosságra kerülésének – egyéves évfordulójáról, s konzekvenciákat vonjunk le arra vonatkozóan, haladt-e általa előrébb egyrészt az ország, másrészt a szónok."

 

(..) Hát ezért érdekes, hogy az Őszöd óta eltelt esztendő előbbre vitte-e a ferenci terveket. Azt gondolom, nem. Egyebek közt azért nem, mert ha az őszödi beszéd nincs – vagy tartalma a kormányüdülő falai közt marad –, a miniszterelnök hitelesebben, frissebben, dinamikusabban cselekedhette volna azt, amit cselekedni így is iparkodik. Igaz, azt nem hiszem, hogy Őszöd nélkül létrejött volna a magyar Moncloá-paktum, és mára együtt vacsorálná meg a bárány és az oroszlán Anikó (feleség) és Klára (feleség) közösen főzött töltött paprikáját. De nem kizárt, hogy Ferenc valami megbékélésre is tett volna kísérletet, pusztán azért, mert az olyat szeretik az emberek.(..)

 

(…) az őszi káosz és fejleményei megakadályozták, hogy Ferenc ütemesen haladjon a kijelölt úton. A kormányzás első évének mindjárt vége, és tudjuk, ez az a tizenkét hónap, amikor tényleg tehet valami értelmeset, aki nagyon akar. Ha nem kell viaskodnia saját árnyékával és a nyomasztóan megerősödött ellenzékkel. Azon túl, hogy a költségvetési számok a bevételi oldal gyarapodásának köszönhetően kedvezőbben alakulnak, mint azelőtt, keveset látunk a gyökeres korrekciókból. Akkor meg mire lesz jó az egész felhajtás?

 

 

L. Bényei Péter: 365 nap feszültségben (Stop.hu, 2007. május 29.)

 

"Az elmúlt egy év az eddigi legsúlyosabb szembenállást hozta magával. Miközben a kormányoldal kényszerpályán konvergál. A legtöbbet persze a társadalom szívja, hiszen ő fizeti a csekket. Csekkeket. Ezt persze minden politikai erő csak akkor hangsúlyozza, amikor választást akar nyerni. Utána elfelejtik. Talán most változik a helyzet. Persze a legtöbben azt a néhány mondatot emlegetik: elqrtuk meg hazudtunk éjjel-nappal. A józan állampolgár ezt tavaly májusig pont így gondolta: folyamatosan hibáznak és hülyének néznek minket. Az, hogy ennyire kiverte a biztosítékot Balatonőszöd, arra figyelmeztethet: 2010-ben nem lesz elég ígérni. Csak reménykedhetünk, hogy a meggyőzés harca jön."

 

(...) Ősszel azután robbant a bomba. Pillanatok alatt óriási botrány lett. Azt nem tudom, mikorra derül ki, hogy ki állt a háttérben. Az ÉS helyesen értelmezi: csak bentről juthatott ki. Más magyarázat nem nagyon van. Ha kintről nem sikerült ilyen minőséget produkálni, akkor nincs miről beszélni. De a fő indok, hogy az eredeti és a kikerült anyag hangtechnikai összevetése azt eredményezte, egy helyről valók.

 

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384