Orbán és a multik

2007-06-14

A hét gazdaságpolitikai vitáit a kormány első évének értékelése uralta. A kormány igyekezett az elmúlt egy évet a költségvetési egyensúly megteremtésének éveként feltüntetni, és világossá tenni: nincsen szükség újabb kiigazító intézkedésekre, a legnehezebb időszak lezárult. Az ellenzék szerint ezzel szemben további megszorítások várhatók, mivel azok törvényszerűen következnek a kormány hibás gazdaságpolitikájából.

Intézetünk minden héten olyan áttekintést készít, mely összefoglalja a hét legfontosabb, gazdaságpolitikai témájú híreit, eseményeit és nyilatkozatait, továbbá a napvilágot látott adatokat. A nyilatkozatok közül azokat idézzük, melyeket a bejelentő személye, a bejelentés tartalma vagy annak újdonságértéke miatt kiemelkedő jelentőségűnek tartunk.

A kormány egy éves "évfordulója" a gazdaság eltérő értelmezésének jegyében telt. A miniszterelnök nyilvános szerepléseiben igyekezett világossá tenni, hogy nincsen szükség újabb megszorításokra, és hogy az ország túl van a változások "nehezén". A kormányoldal sikerkommunikációját erősítette, hogy az Európai Bizottság szerdán fogadta el értékelését a konvergenciaprogram végrehajtásának állásáról áprilisban beadott magyar beszámolóról, illetve a túlzottan magas deficit miatti eljárás keretében tett korábbi EU-ajánlások teljesítéséről. A testület ugyanis úgy ítélte meg, hogy egyelőre további lépések az Unió részéről nem szükségesek, a magyar hiány GDP-hez képest 3 százalék körülire szorítása 2009-re jelenleg teljesíthetőnek tűnik. „Magyarország úton van afelé, hogy végrehajtsa a tanács tavaly elfogadott ajánlásait” – jelentette ki Joaquín Almunia, az Európai Bizottság pénzügyi felelőse. A pénzügyminiszter az eredeti előrejelzés szerinti 6,8 százaléknál kedvezőbb hiányprognózist a tervezett szinten alakuló kiadásokkal, illetve az azt meghaladó bevételekkel indokolta. A miniszter szerint a bevételi oldal jó teljesítményében a gazdaság fehéredése, illetve az adózási és járulékfizetési fegyelem növekedése is szerepet játszik.

 

 

Eközben a Fidesz nem csak a kormány eredményeit vitatja, de kétségbe vonja a hiánycsökkentésre összpontosító politika létjogosultságát is. A párt továbbra is igyekszik relativizálni a kedvező külföldi véleményeket, és a konvergenciaprogram elhibázottságát hangsúlyozza. A párt elnöke közben ugyekszik szembeszállni azzal a véleménnyel is, hogy az üzleti befektetők többsége a kormányt támogatja. Egy Orbán Viktor honlapján megjelent hír szerint a Fidesz elnöke az elmúlt héten találkozott a legnagyobb hazai cégek vezetőivel. A találkozó tanulságairól a politikus honlapján a következők olvashatók: "A vállalatvezetők a nemzeti fejlesztési tervet alapvetően elhibázottnak tartják, rossz célkitűzésekkel. Úgy látják, hogy a jelenlegi kormányzatnak nincs jövőképe, működése kiszámíthatatlan, bizonytalan és hiteltelen. Meglepő módon a kormányzat által javulónak ítélt makrogazdasági adatokról nem is nyilvánítottak véleményt, mert nem tartják olyan horderejű eredménynek, amely megoldaná a súlyos problémákat".

 

 

Legfontosabb gazdasági és pénzügyi mutatók

GDP-növekedés*

2,9%

(2007.I-III.)

Ipari termelés növekedése*

4,2%

(2007. III.)

Beruházásnövekedés*

0,8 %

(2007. I-III.)

Munkanélküliség

7,5%

(2007. I.- III.)

Infláció

8,8%

(2007. IV.)

Államháztartási hiány

 

-745,4

(2007. I-IV.)

Fizetési mérleg

-5197,0

(2006. I-XII.)

Reálkereset-növekedés*

-7%

(2007. I-III.)

Jegybanki alapkamat

8,00%

* Változás az előző év azonos időszakához képest

Források: Figyelőnet, HVG, Magyar Nemzeti Bank, Portfolio.hu, Világgazdaság, Origo

 

Politikai nyilatkozatokKormányoldal

 

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök
A GDP arányos államháztartási hiányt akkor lehet a tavalyi 9,2 százalékról 2009-re 3,2 százalékra csökkenteni, ha az állami költekezését, azaz a GDP arányos kiadást a 2006. évi 53 százalékról 2009-re 45 százalékra, majd 2010-re 42,3 százalékra sikerül mérsékelni (június 13.)

 

Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető
Az elmúlt egy év fontos feladata volt a költségvetési egyensúly javítása, a közszolgálat reformja és a fejlesztések megalapozása. Komoly lépések történtek a szürkegazdaság visszaszorítása, az egészségügyi, az oktatási és a nyugdíjrendszer reformja és a fejlesztések terén. A változtatások kockázatosak, de még kockázatosabb nem változtatni. Aki ma homokba dugja a fejét, az holnap csikorgatja a fogát. (június 14.)

 

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter
A kormánynak az elmúlt egy évben sikerült helyreállítania a gazdasági stabilitást és a költségvetési egyensúlyt. 2006-ban Magyarország érdeke mindenekelőtt azt kívánta, hogy hozzuk egyensúlyba a költségvetést, és mondjuk ki egy évvel a kormányzás megkezdése után, hogy ezt az ambiciózus célt sikerült teljesíteni. (június 14.)

 

 

 

Ellenzék

 

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke
Az Európai Uniónak benyújtott magyar konvergenciaprogramot meg lehet és meg is kellene változtatni. A megszorításokra nincsen szükség, a válságkezelésnek a Fidesz egy más módját ajánlja. A költségvetési kiadásokat a mostani reálértékükön befagyasztaná, az adókat nem emelné, inkább csökkentené, a gazdaság útjában álló adminisztrációs korlátokat pedig eltörölné. (június 13.)

 

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője
Az elmúlt év nagyon nagy megpróbáltatás volt az országnak, és különösen nagy megpróbáltatás volt a középosztálynak, amely az elmúlt hat év hibás politikai lépéseinek minden következményét viselte

 

Hargitai János, KDNP

Nincs reformláz, a kormány ideológiát gyárt, hogy a nagy rendszerekből pénzt vegyen ki. Az ország ellenében nem lehet reformokat végrehajtani, az emberek átlátják, hogy önök már sokszor csapták be ezt a nemzetet, most is ezt teszik. (június 14.)

 

Érdekképviseleti szervezetek

Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke: Magyarország romló versenyképessége szorosan összefügg az adórendszer gyengeségeivel, ezért szükséges lenne az adórendszer egyszerűsítését, a munkát terhelő adók csökkentését már 2008 januárjától elkezdeni. (Június 11.)

 

Elemzői vélemények és jelentések

 

Joaquín Almunia, az Európai Bizottság pénzügyi felelőse
Úgy ítéljük meg, hogy a deficit korrekciójával kapcsolatban 2008-ra, 2009-re kitűzött magyar célok is teljesíthetők, és abba az irányba mennek, amelyet Magyarország tavaly megkezdett. Ugyanakkor az előrejelzések szerint még idén is az EU legnagyobb arányú államháztartási hiányával fog rendelkezni. (június 13.)

 

Bienerth Gusztáv, az Amerikai Magyar Kereskedelmi Kamara elnöke Magyarország versenyképessége hónapról-hónapra romlik, így már 2008 is messze van, nem szólva egy esetleges 2009. évi adóreformtól. (június 11.)

 

Zara László, az Adó- és Könyvvizsgálói Egyesület elnöke

Több témában szükség van hatástanulmányokra, kiterjesztve azokat a régióra is. Ilyen terület az adóbázis kiterjesztésének lehetősége, az átalányadók, közte az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) pozitív és negatív hatása az adóbevételekre. Ugyanez fokozottan érvényes az ingatlanadóra, vizsgálni kell, hogy milyen körben lehetne bevezetni, és milyen adminisztratív költségekkel jár. (június 11.)

 

GKI

Az ipari bizalmi index értéke rég látott magasságokba emelkedett, több mint hat éve, 2001 márciusában volt ilyen kedvező, miközben a többi ágazaté érzékelhetően romlott. Az építőiparban májusban az elmúlt három hónap termelési színvonalának és a rendelésállománynak a megítélése is jelentősen romlott az előző hónaphoz képest. A kereskedelmi bizalmi index - az áprilisi romlást követően - májusban hasonló mértékben tovább esett. Jelentősen romlottak a szolgáltató szféra konjunkturális várakozásai is, különösen a várható foglalkoztatásé. Az inflációs várakozások viszont mérséklődtek.

 

Portfolio.hu

Nem állt be különösebb változás a konvergencia várakozásokban az elmúlt egy hónap folyamán. A profi befektetők többsége továbbra is arra számít, hogy az állampapír piacon csak átlagosnak mondható árfolyam-emelkedés (hozamcsökkenés várható), míg a forintpiacon valószínűleg nem kell komolyabb elmozdulásokkal számolnunk. Az elkövetkezendő három hónapra oldalazást prognosztizáló piaci szereplők aránya csökkent és amellett hogy a portfóliómenedzserek közel egy ötöde 2-5%-os forinterősödést vár, ugyanennyien azt gondolják, hogy ekkora gyengülésre kerül majd sor. (június 5.)

 

Nyers Rezső, a Bankszövetség főtitkára

Még csak elméleti kockázata van a magas devizahitel-állománynak, a teljes lakossági hitelállomány valamivel több mint 47 százalékát teszik ki a devizahitelek. Ez az arány egyelőre nem tekinthető kockázatosnak, mint ahogy a bedőlt hitelek másfél százalékos aránya is igen jónak mondható európai összehasonlításban.

 

Pénzügyminiszeri szakértők

Az adórendszer egyszerűsítésére, a kis adók, így az eva és ekho megszüntetésére, az adókedvezmények kiiktatására ajánlja lenne ajánlatos. A munkát terhelő adók csökkentésére lenne leginkább szükség. Az egykulcsos szja-t azonban nem tanácsos. A gazdasági teljesítményt az alacsony termelékenység és az alacsony foglalkoztatás korlátozza, a kormányzati hatékonyságot elsősorban a magas deficit és adósságállomány, az adók szerkezete, illetve az intézményi működés problémái, különösen a transzparencia hiánya rontja le. (június 12.)

 

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384