Népszavazás a parlamentben

2008-03-14

A hétfői napirend előtti vita az első, nem kifejezetten a népszavazáshoz kötődő alkalom, amikor a pártok értelmezték a referendum eredményeit. A későbbiekben a várakozásoknak megfelelően a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj leszavazásának következményeként megindult a kormány és a Fidesz törvényjavaslatainak versenye és díjak pótlásáról folytatott szakpolitikai vita. A legfőbb pártpolitikai üzenetek szintjén a Fidesz ragaszkodott a kormány vereségének hangsúlyozásához, a kormány pedig a Fidesz felelőtlenségének kiemeléséhez. A kormányfő esteleges bukásának kérdését azonban sokkal inkább a kormánypártok erősítették fel, nem a Fidesz.

Gyurcsány Ferenc népszavazás utáni első parlamenti beszédében egyszerre próbálkozott a felelősség vállalásával, kiszélesítésével, és áthárításával. Utalt arra, hogy „mi magunk”, azaz a 2002 óta kormányzó pártok – is benne voltak az irreális szociális várakozások felszításában. A kormányfő ugyanakkor csalónak nevezte a Fideszt, és először kritizálta nyilvánosan az Alkotmánybíróságot a népszavazási kérdések kapcsán meghozott határozatok miatt.

Az ellenzéki pártok azt hangsúlyozták, hogy a népszavazási eredmény nemcsak a konkrét kérdésekre, hanem a teljes kormányzati politikára is vonatkozik. Orbán Viktor gyakorlatilag megismételte a március 9-én elmondott beszédét, logikus módon igyekezett az új többség politikájába illeszteni a referendum eredményét (azok is nyertek, akik nemmel szavaztak, az emberek állnak szemben a kormánnyal, mint egyedüli vesztessel). A Fidesz elnöke tehát fegyelmezetten tartotta magát a népszavazási kampányban mutatott politikai irányvonalhoz: egyszerre igyekszik megerősíteni a Fidesz jelenlegi szavazóit, elbizonytalanítani a kormány szavazóit és tartósan eloszlatni a saját személyével kapcsolatos választói félelmeket.

Radikálisabb megszólalást csupán Semjén Zsolt tett (Gyurcsány Ferencről, és úgymond „magyarul beszélő” kormányáról), ezúttal azonban ez sem javított sokat a defenzívába szoruló, saját eddigi politikáját némileg felülírni kényszerülő kormányoldal helyzetén. A miniszterelnök ugyan igyekezett átértelmezni Orbán Viktor nemzeti egységről szóló üzeneteit, és hitet tett az eddigi kormányzati politika folytatása mellett, mégis látható, hogy a kormánypártok nem voltak képesek úgy túllépni a népszavazáson, ahogy azt előtte tervezték.

Visszatekintés és előrejelzés

Hír Megjegyzés
A Ház házszabálytól eltérve tárgyalja a népszavazási eredmény kapcsán beérkezett indítványokat (03.10.) Várhatóan a kormány által benyújtott változatokat fogadják majd el (a kormány egyet sem támogat a Fidesz által a kormányjavaslathoz benyújtott módosítók közül).
Rogán Antal és Bárándy Gergely törvényjavaslatot nyújtottak be az erőszakos tüntetők megbüntetése céljából (03.12. illetve 03.14.). Répássy Róbert távolságtartóan nyilatkozott mindkét javaslatról Míg Rogán a gyülekezési joggal való visszaélést büntetné szigorúbban, Bárándy a garázdaság minősített esetévé nyilváníttatná a fegyveres garázdálkodást.
Sólyom László Bogdányiné Mészáros Ágnest jövő nemzedékek ombudsmanjának, Tóth Gábor Attilát adatvédelmi biztosnak jelöli (03.14.) A pártok többször elutasították Sólyom jelöltjeit, ugyanakkor a mostani jelölés előtt az elnök – ha másról nem is, az eljárásról – konzultált a pártokkal.
Nem lesz OGY-határozat a külkapcsolati stratégiából (03.11.) A stratégiát sokan kritizálták, mert úgy ítélték meg, hogy az az alapvető vitakérdésekben nem foglal állást.
Kóka János saját állítása szerint félrenyomott, amikor leszavazta az értékalapú ingatlanadót (03.11.) Az ingatlanadó számításának módja régóta tartó vitatéma a koalíciós pártok között.
A Ház várhatóan szavaz a népszavazási eredmények kapcsán szükségessé vált módosításokról (03.17.) _



Futárposta (március 10-14.)

  Szám Megjegyzés
Benyújtott önálló indítványok 13 Közte a kormány és az ellenzék népszavazáshoz köthető,valamint Rogán Antal és Bárándy Gergely gyülekezési törvényhez köthető javaslatai
Visszavont önálló indítványok - -
Módosító, kapcsolódó módosító javaslatok, sürgősségi, kivételességi indítványok, pontosítások 140 A kormánypártok számos módosítást nyújtottak be a földgázellátásról szóló törvényhez, Lénárt László vissza is vonta a javaslatait
Visszavont, visszautasított és határidő után érkezett módosító, kapcsolódó módosító javaslatok 17  -
Benyújtott egységes javaslatok - -
Írásbeli kérdésekre benyújtott válaszok 21 -

Forrás: www.mkogy.hu

Fontos javaslatok a parlamenti ügymenetben

Javaslat Állapot Megjegyzés
A 2008. március 9-i országos ügydöntő népszavazásokon hozott döntések végrehajtásáról szóló törvényjavaslat, valamint A 2008. márc. 9-i országos ügydöntő népszavazás eredményeként szükségessé váló törvénymódosításokról szóló javaslat (T/5191. és T/5190. számon) Március 17-18-án a módosítókról szavaznak, és zárószavazás várható (Házszabálytól eltéréssel) Az ellenzéki és a kormányzati javaslatot összevont vita során tárgyalják.
A 2007-2020 közötti időszakra vonatkozó energiapolitikai koncepcióról szóló országgyűlési határozati javaslat(H/4858.) Március 31-április 1-én részletes vita várható. -
A földgázellátásról szóló törvényjavaslat (T/4669.) Március 31-április 1-én részletes vita várható. -
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiáról szóló országgyűlési határozati javaslat (H/4978.) Március 31-április 1-én határozathozatal várható. -
Az Új Tulajdonosi Programról szóló országgyűlési határozati javaslat (T/5075.) Március 31-április 1-én határozathozatal várható. Gyurcsány Ferenc újonnan bejelentett programpontjáról szól.
A pálinkáról és a Pálinka Nemzeti Tanácsról szóló törvényjavaslat (H/5010) Március 31-április 1-én lezárják az általános vitát Elsődleges célja a minőségvédelem.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384