Mikola különvéleménye

2008-07-18

Az uborkaszezonban Mikola István kórházprivatizációra vonatkozó kijelentései élénk érdeklődést keltettek a nyilvánosságban, a témában több publicista is megnyilatkozott, többen is élénken találgatták a Fidesz egészségpolitikusának jövőbeni sorsát.

Mikola István kiskunhalasi, a Hospinvestre vonatkozó kijelentéseire inkább a baloldalinak mondott újságok publicistái reagáltak. A Magyar Narancs

> Publicisztikák
PunkRhétor : Legyek-e idegrendszerbe a Mikola-ügyön (Gondola, 2008. július 15.) 
Magyar Narancs: Csakhogy Mikola (2008. július 17.)
 Simon Zoltán: Bűn és bűnhődés (Népszava, 2008. július 17.)
 Bolgár György: Mikolán túl is van élet (Népszava, 2008 július 18.) 
Tihanyi Örs: HospInvest: üzlet és egészség (Magyar Nemzet, 2008. július 18.)

szerkesztőségi üzenete szerint Mikola István tisztában van vele, hogy az egészségügy számára csak a privatizáció jelenthet megoldást, és ezzel szembekerült a Fidesz-MPSZ egyes tagjaival. Más publicisták szerint Mikola egyértelműen kommunikációs "bakit" követett el.

A jobboldali sajtóban kevés, inkább óvatosnak mondható hangvételű írás jelent meg. A Magyar Nemzet cikkének szerzője Tihanyi Örs írásában a napvilágra került, a Fideszen belül húzódó szakpolitikai koncepciók közötti különbségekről beszél, amely napvilágra kerülve könnyen elbizonytalaníthatja a párt választóinak egy részét. 

Publicisztikák

PunkRhétor : Legyek-e idegrendszerbe a Mikola-ügyön (Gondola, 2008. július 15.) 

"Vajon a szingli hordák, a körmös és a határontúliak szavazati joga után ez egy újabb "baki", amit a "baráti sajtó" tálalásában ismerhetünk meg? Vagy télleg ropi lesz?"


Mikola István momentán szabadságon van - ha hihetünk "laptársunknak". Ha hazajön elmondja, hogy szerinte mi a pálya. Oszt legkésőbb akkor kell hozni egy szakmai döntést: ez az amiért a Fidesz harcol vagy valami más. Ezen nem idegesítem magam: nem vagyok szakpolitikus, csak szeretném megérteni, hogy miről beszélünk, úgyhogy megvárom, hogy mit mond.

(…) Az ügy kapcsán már elindultak a kulturális kódokat előhívó picinyke rakéták. Maszop sajttáj: "a Fidesz nem ért semmit semmihez, hatalmas demagógiájában találta ki a népszavazást és lám, lám, lám, lám már a "nemzet orvosa" is drukkol a Hospinvestnek. Hát igen, a politikai érdek ugye." Magyarán ő is ugyanazt a guzmit lapátolná kedves választó az arcodba, amit mi lapátolunk. mert ez a történelmi szükségszerűség, az Unió elvárása stb. Személy szerint vele szeretnének a "deform" politikára pecsétet nyomni. 

Magyar Narancs: Csakhogy Mikola (2008. július 17.)

"Csakhogy Mikola, a Nagy Kombinátor idővel azon vette észre magát, hogy pártjának jelentős politikusai - tán a kognitív diszszonanciát kerülendő - kezdik komolyan venni a sok baromságot, amit az utóbbi hat év kampányai során, de legalábbis az idén elharsogtak."


(…) Amíg a Molnár-Horváth-féle "reformokat" (amelyek tulajdonképpen el se kezdődtek) kellett ekézni, addig rendben volt minden. Orbán, a Fidesz és Mikola mélyen egyetértenek abban, hogy mindegy, mit csinálunk, csak a mi embereink csinálják - ha nem vagyunk benne a dologban, akkor az a reform elvetendő, amit "ezek" kezdtek el, az - lévén a kezüktől fertőzött - kidobandó, a lényeg, hogy kapjanak egy nagy pofont, oszt' azzal induljanak is el a búsba.

(…)Ezek - észlelte elszörnyedve - tényleg SZTK-t akarnak, meg állami kórházat, amelynek fedezetlen számláit örökkön-örökké fizeti majd az adófizetők serege. Mikola Kökény egészségpolitikussal (ne feledjük: szintúgy a Molnár-Horváth-rezsim ellensége) közös kórházlátogatása és a Hospinvest vállalkozói csoport melletti kiállása világos jelzés: egyikük sem szeretné, hogy a demagógia csapdájába esett Fidesz esetleges győzelme után merő bigottságból fúrna meg mesésnek ígérkező üzleteket. És igaza van Mikolának: a magánérdek ez esetben találkozhat a nagyobb közjóval. Az egészségbiznisz láthatóan pártkeretektől függetlenül mozgat meg szakpolitikusokat - s ne legyenek kétségeink, a mögöttük álló orvoscsoportokat is. Lapzártakor még nem tudjuk, mit kezd a Fidesz fehér köpenyes renitensével, mivel (nem csupán szak)politikusai maguk sem értenek egyet az ügyben: s itt nemcsak arról van szó, mit tegyenek az álmokban már megnyert választások után, hanem arról is, mit mondjanak addig a választóknak. 

Simon Zoltán: Bűn és bűnhődés (Népszava, 2008. július 17.)

"Most már csak az a kérdés, EP-képviselő lesz-e Mikola István, vagy elmegy valamelyik budapesti kerület, netán egy vidéki város polgármesterének."


(…) A legnagyobb ellenzéki párt - illetve név nélküli nyilatkozói - és a legnagyobb példányszámú ellenzéki napilap szerint ugyanis gyengülhet Mikola pozíciója. Márpedig, ha a lapban név nélküli fideszesek szólalnak meg, netán álnéven írott publicisztikákban bírálják a Fidesz egyes vezetőit, akkor annak következménye lesz.

(…) Pokorni és Áder lázadására az elveszített 2006-os választás után derült fény. Ma más a helyzet: Mikola bűne kisebb, büntetése is méltányosabb lehet. Ugyan Orbán szükségesnek érezte, hogy saját maga fejtse ki álláspontját az egészségügyi privatizációról, Mikolát egyelőre nem érte retorzió. Bűne ugyanis annyi, hogy - megfelelő korlátokkal - nem ellenzi a magántőke bevonását az egészségügybe. (Nehezen is tehetné, hiszen családtagja az egyik legnagyobb hazai patikatulajdonos.) 

Tihanyi Örs: HospInvest: üzlet és egészség (Magyar Nemzet, 2008. július 18.)

"Minden jel arra mutat, hogy Mikola István Kiskunhalason elhangzott kijelentése, amely szerint "helye van az egészségügyben a magántőke bevonásának szakmai vállalkozásokon keresztül, megfelelő korlátokkal", végül nem kavart akkora botrányt a Fideszen belül, mint amilyet az előjelek ígértek."


(…) Az ellenzéki párt évek óta azért küzd, hogy állami, illetve önkormányzati irányítás alatt maradjanak a kórházak, emellett az egészségbiztosítási rendszerben is maradjon meg az állami felelősségvállalás. Ez azonban nem a magántőke teljes elutasítását és a vele szemben megnyilvánuló ellenséges viszonyt jelenti. Sokkal inkább az MSZP és az SZDSZ privatizációs programjának és a mögötte álló, számottevő társadalmi támogatottságot nem élvező gazdasági és egészségbiztosítási filozófiának az elvetéséről van szó.

(…) A szakmai háttérrel a Fideszben korábban sem volt gond, ám Mikola István kiskunhalasi elszólása azt sugallja, hogy az egység hiányzik. Ráadásul éppen az a szakpolitikus került szembe egy rövid közszereplés erejéig a párt kommunikációs stratégiájával, akit széles körben úgy tartanak számon, mint egy leendő jobboldali kormány kulcsemberét. A választópolgárok szemében immár csaknem egy évtizede ő személyesíti meg a Fidesz egészségügyi programját. Korábban is köztudott volt, hogy a párton belül számtalan részletkérdésben nézetkülönbségek vannak az egyes szakértői csoportok között, ám a legfontosabb kérdésekben (kórház-privatizáció, egészségbiztosítási pénztár) összhang uralkodott. A fő csapásvonaltól csupán néhány önkormányzat tért el. Ennek az összhangnak a megbomlása azt a veszélyt rejtheti magában, hogy a párton belüli hatalmi harcok kialakulása esetén a kevésbé elkötelezett választói csoportok egy része elbizonytalanodik. Amennyiben ennek hatására a szocialisták sorai összezáródnak, akkor Gyurcsány pozíciói is megerősödhetnek. Ez pedig végképp nem érdeke a Fidesznek. Különösen kockázatos a nyílt kiállás egy olyan magáncég, nevezetesen HospInvest mellett, amelynek terjeszkedése a két nagy párt közötti politikai küzdelemnek is része.

Bolgár György: Mikolán túl is van élet (Népszava, 2008 július 18.) 

"Olyan szívesen mikoláznék egy sort, és hozzá persze fideszeznék is - a kettő végül is nem megy egymás nélkül -, jól elvolnék velük, de az az igazság, hogy nem tudok semmit."


(…) Mint ahogy azt sem tudom, vajon Mikola comingoutja Kiskunhalason, ahol együtt merészelt mutatkozni a szocialista Kökénnyel és meg merte simogatni a privatizációs főgonosz HospInvest feje búbját, egyéni akciózás volt-e vagy netán valamilyen fideszes stratégia része. Találgatni meg minek.

(…) A mikolázásnak is csak ezért volna valami értelme. Hogy meg lehessen végre értetni a társadalommal - közös kormány-ellenzéki próbálkozással -, hogy az államnak a most következő években még kevesebb pénze lesz az egészségügyre, tehát mégiscsak be kéne vonni azt az átkozott magántőkét a piacra, mert ők a meglévő erőforrásokat általában célszerűbben és kevésbé pazarlóan használják föl, mint az állam, még a profitjukat is beleszámítva.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384