Erdélyi egyezkedés

2008-07-31

Több lap is foglalkozott az RMDSZ és az MPP közötti, közös listáról szóló megbeszélésekről, amelyek előzménye az MPP idei önkormányzati választásokon történő gyenge szereplése volt. A két erdélyi magyar párt közötti rivalizálás kapcsán a Fidesz romániai magyar politikai életben betöltött szerepéről is sok szó esett.

A publicisták ezúttal is eltérően értékelték az erdélyi magyar politikai pártok között történteket. A jobboldali lapokban megjelent publicisztikák Szász Jenő és az

> Publicisztikák
Debreczeni József: „Édes Erdély - savanyú narancs (Élet és Irodalom, 2008. július 31.) 
Lukács Csaba: Erdélyi magyar dilemmák (Magyar Nemzet, 2008. július 30.) 
Kepecs Ferenc: Szász beadta a derekát (Népszava, 2008. július 29.) 
Kis Tibor: A kérészéletű lázadás (Népszabadság, 2008. július 28.) Szentesi-Zöldi László: Kétes kiegyezés (Magyar Hírlap, 2008. július 29.) 
Kiss Tibor: Az erdélyi faló (Népszabadság, 2008 július 26.)

MPP nehéz helyzetére hívták fel a figyelmet, és erőteljes kritikával illetik Markó Bélát és az RDMSZ-t. A Magyar Nemzet publicistája, Lukács Csaba pedig Tőkés Lászlót is bírálta.

A baloldali lapokban megjelent publicisztikák kiemelték Orbán Viktornak az erdélyi politikában játszott szerepét, és kritizálták Szász Jenőt, abban azonban elétérő vélemények alakultak ki, hogy milyen jövő vár MPP elnökére: egyesek szerint bukott politikus, mások szerint akár még évekig a helyén maradhat. 

Publicisztikák I.

Kiss Tibor: Az erdélyi faló (Népszabadság, 2008 július 26.)

„Tegnaptól azonban az MPP elnöke valójában már nem is annyira az RMDSZ-szel néz farkasszemet, sokkal inkább Orbánnal és Tőkéssel húz ujjat azzal, hogy kategorikusan elutasította Markóék "belső koalícióra" vonatkozó ajánlatát.”


(…) A meglepetés annyiból jogos, mivel Szász mégiscsak eddigi szövetségesei köpönyegéből bújt ki annak idején, és engedelmesnek is számított minden helyzetben. Soha korábban nem tett olyasmit, ami árnyalta volta azt a róla kialakult képet, hogy ő a Fidesz trójai falova Erdélyben. Sokak elképedésére a faló ezennel önálló életre kelt. De miért jó ez neki? - vetődik fel a kérdés. Szász kalkulációja azért kikövetkeztethető legutóbbi lépéseiből. Tisztában van például azzal, hogy az MPP választási kudarcával ő bukott politikus lett a Fidesz szemében is. És sejtheti, hogy Orbán már-már személyes sértésnek vehet ekkora zakót egy olyan szervezet részéről, amely mellett minden tekintélyét és politikusi tehetségét latba vetve huzamosan kampányolt.

(…) De Szász Jenő azt is látja, hogy pártját még ilyen körülmények között is képes egy darabig kézben tartani - elnökként legalább még két évig módjában áll megtorpedózni a tisztújító kongreszszusra irányuló követeléseket. Az őszi parlamenti választásokon pedig a székelyföldi szélsőradikális voksokból mindenképpen öszzejön majd egy mandátumravalónyi. Neki ennyi - egyelőre - elég.

Szász Jenő önjáró üzemmódra kapcsolása persze azt is jelzi, hogy a Fidesz erdélyi csapásszériája még nem ért véget. Pedig a magyarországi párt gyorsan reagált az Erdélyben kialakult helyzetre. Hiszen miután a hazai párt évekig dolgozott az engedetlenkedő "RMDSZ monopóliumának" megtörésén, Szászék leszereplése nyomán azonnal váltott, és az "erdélyi pluralizmus" hirdetője csont nélkül ment át az "erdélyi egység" szószólójának szerepébe. Arról már nem is beszélve, hogy a Fidesz elnöke Tusnádon kijelentette: pártja a továbbiakban nem kíván beleszólni a helyi történésekbe. 

Szentesi-Zöldi László: Kétes kiegyezés (Magyar Hírlap, 2008. július 29.)

„A romániai magyarság megosztottságát legfeljebb csak elfedi a mostani megegyezés, már amennyiben a határidők körüli huzavona valóban a békülés jele. Valójában minden marad a régiben.”


(…) Adott egyfelől a megtépázott tekintélyű, régi arcokkal és elmosódott programmal operáló RMDSZ. Markó Béláék aligha tudnának választ adni a két legfontosabb kérdésre: hol marad a másfél évtizede aktuális érdemi tisztújítás, és mi lesz a világos programhoz híven körvonalazódó magyar érdekképviselettel? Magyarán szólva, mi az RMDSZ létezésének célja? Erre a roppant egyszerűnek tűnő, bagatell felvetésre jó ideje csak mismásoló válaszokat kap a romániai magyar közösség.

(…) Másfelől bebizonyosodott, hogy a Magyar Polgári Párt – legalábbis jelenleg – nem igazi vetélytársa a Markó Béla vezette pártnak. Nem is lehet az, hiszen minden értelemben tetemes hátránnyal indult. S jóllehet a Szász Jenő vezette MPP képes valamiféle alternatívát nyújtani a Székelyföldön, de a szórványnak nemigen fogalmazott meg kézzelfogható üzenetet, magyarok százezrei számára nem világos, miért is kellene őket választani a megkopott, de erős politikai alapokon álló RMDSZ helyett. 

Kis Tibor: A kérészéletű lázadás (Népszabadság, 2008. július 28.) 

„Szász Jenő tegnapra felülírta önmagát. Miután negyvennyolc órán át elhitette a magyar világgal, hogy ő - minden korábbi tapasztalatra rácáfolva - valójában mégiscsak önálló politikus, különösebb magyarázkodásra sem vesztegetve az idejét hétfőn békésen visszaállt a sorba.”


(…) Az erdélyi szélsőradikálisok alig pár tucat órán át barátkozhattak a gondolattal, hogy formátumos magyar jobboldali politikus van születőben a székelyföldi havasokban. Olyan, aki elveiért mentoraival is hajlandó szembefordulni, és kompromisszumok nélkül a pluralizmus mellett teszi le a garast: akár Tőkés László és Orbán Viktor tanácsát is figyelmen kívül hagyja, ha az MPP önállóságáról van szó. Merthogy a fák állva szoktak meghalni.

(…) A fenti kérdések kapcsán vannak persze ötletei az embernek. Ugyanígy arról is, mi mehetett végbe a legutóbbi napokban az erdélyi (és az anyaországi) erőközpontokban. Pontos információk nincsenek - s talán nem is lesznek soha. Ami ennek ellenére is világos: Szász formátumos politikusként múló látomásnak bizonyult - az is könnyen előfordulhat, hogy két szék között a pad alá esik. Ugyanígy világos, hogy a brüsszeli mandátumújításra készülő, a vitákban magát közvetítői szerepbe manőverező Tőkés püspök megkerülhetetlen figura, aki most újra megmutatta: ki az úr a (jobboldali) erdélyi házban. Már ha efelől valakinek eddig is lehetett kétsége. 
Publicisztikák II.

Kepecs Ferenc: Szász beadta a derekát (Népszava, 2008. július 29.) 

„Kínkeserves út vezet hozzá, de a végén csak megszületik - mármint az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt (MPP) - megállapodása arról, hogy ősszel közös listán indulnak a romániai parlamenti választásokon.”


(…) Vagyis Szász húzza a dolgot és csak fogcsikorgatva megy bele az RMDSZ ajánlatába. A maga részéről érthetően, hiszen számára, a júniusi önkormányzati választások nagy vesztese számára a megállapodás a vereség beismerését jelenti: azt, hogy az általa vezetett párt nem hogy az RMDSZ helyébe nem lép, de annak még csak igazi vetélytársává sem tud válni.

(…) A két patrónus átlátta a helyzetet és a realitásba való beletörődésre szólította fel Szászt. És nyilvánvalóan ugyanerre szorították az MPP-elnököt saját vezetőtársai is, akik megegyezés esetén még elcsíphetnek egy-egy képviselői vagy szenátori helyet, anélkül viszont hoppon maradnak. Szásznak pedig be kellett adnia a derekát, hiszen különben nem csak Tőkéssel kerül szembe, de a Fidesszel is. 

Lukács Csaba: Erdélyi magyar dilemmák (Magyar Nemzet, 2008. július 30.)

„Múlt vasárnap az MPP vezetőségének sok rossz közül kellett választania. A polgári oldalnak ugyanis az a legismertebb márkajelzése, hogy ők nem az RMDSZ - most pedig be kell masírozniuk a tulipán alá. A megállapodás még rengeteg aknát rejt: kik lesznek a listára felkerülő személyek, és melyik választókerületben indulnak ők.”


(…) A bálványosi Markó-Tőkés-találkozón azonban komoly taktikai bakit követett el a püspök, akik csak közvetítésre kértek fel: a tárgyalás megkezdése helyett feltétel nélkül elfogadta Markó ajánlatát, mely választási szövetség helyett belső koalíciót, vagyis RMDSZ-listán való indulást javasolt 85:15 százalékos arányban. A választási koalícióról a tulipános szervezet képviselői azt mondták: nem kockáztatják a magyarság parlamenti képviseletét egy jogértelmezési vita miatt. Az MPP-nek ez nyilván nem tetszett, és arra kérte az RMDSZ-t: van idő, kérjék ki előzetesen a romániai állandó választási hatóság véleményét az alternatív küszöbről. Ezt nem tették meg, inkább lezártnak tekintették a tárgyalásokat a polgári oldallal, viszont folytatni akarják Tőkéssel és az EMNT-vel. Nagyon úgy tűnik, Markónak kész forgatókönyve van a teljes folyamatra. Úgy akar az összefogást szorgalmazó politikus szerepében tetszelegni, hogy lehetetlen helyzetbe hozza ellenfelét, és a neki jobban elfogadható emberekből létrehozza saját szalonellenzékét.

(…) Ebben a meglehetősen balkáni történetben nagyon sajátos Tőkés szerepe - most azt kéri Szászéktól (RMDSZ-listán való indulást), amit ő tavaly - nagyon helyesen, és mint később kiderült, eredményesen is - nem vállalt. És arról nem is beszélve, hogy tavaly zömében az MPP tagjai gyűjtötték össze számára az induláshoz szükséges aláírásokat, és többnyire az ő szavazatukkal szerzett mandátumot az Európai Parlamentben. Nem tudni, miért barátkozott meg ennyire azzal az RMDSZ-szel, amely megfosztotta őt a tiszteletbeli elnöki címétől. Sokan beszélnek arról is, hogy az erdélyi magyar jobboldal csárdájában ő akar lenni az egyedüli dudás, és itt volt az alkalom Szász Jenő sarokba szorítására. 

Debreczeni József: „Édes Erdély - savanyú narancs" (Élet és Irodalom, 2008. július 31.)

„Bár sokadszorra tapasztalom, mégis újra és újra megdöbbent az a gátlástalanság, az a vehemencia, az a mindent és mindenkit - elveket, embereket, a saját tegnapi szavait- félrelökő úthengerszerű nyomulás, amellyel Orbán Viktor intézi a politika ügyeit.”


(…) az őszi parlamenti választásokon az öt és fél százalék felett teljesítő RMDSZ-nek van, az egyszázalékos MPP-nek ellenben nincs esélye az önálló bejutásra. Mi több, Szászék még azzal se nagyon fenyegethetik Markóékat, hogy önálló indulásukkal (megháborodott Dugovics Tituszként) majd a biztos halálba rántják őket is. Az RMDSZ mégsem akarja kockáztatni -illetve növelni akarja- az erdélyi magyarság parlamenti képviseletét ezért az országos választások előtt (85-15 százalék alapon) ismét fölajánlották a közös indulás, mi több, a parlamenti politizálás esélyét az MPP-nek: az RMDSZ listáján és majdan az RMDSZ képviselőcsoportjában.

(…) Szásznak tehát annyi. Hogy a legújabb hírek szerint visszautasította Markó (továbbá Tőkés és Orbán!) ajánlatát, az mit sem változtat a helyzetén. Az MPP közeli kongresszusán tisztújítás lesz. Régi hagyomány ez Erdélyben: a fideszes nagyvezír (a püspökkel) majd eldönti, kit választanak meg elnöknek. És ő nem szereti a veszteseket -kivéve önmagát.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384