Költségvetés és megfigyelés

2008-09-29

A megfigyelési ügy olyan komplex politikai botránnyá nőtte ki magát az előző héten, hogy a téma nem kerülhet le a parlamenti napirendről sem. A vita további menetét meghatározza majd, hogy az milyen fórumon folyik tovább: a nemzetbiztonsági bizottság összehívása a Fidesz bojkottja miatt továbbra sem várható, egyes szocialista politikusok nyilatkozatai alapján azonban egy parlamenti vizsgálóbizottság összehívása nem zárható ki. A hét másik kiemelkedő eseménye az Országgyűlésben az, hogy hétfőn nyújtja be a kormány a költségvetési törvényjavaslatot. A költségvetés vitája az MSZP és az SZDSZ konfliktusának kontextusában jóval nagyobb politikai jelentőséggel bír majd, mint az ezt megelőző években.

Prognózis

Ezen a héten folytatódik a megfigyelési ügy az Országházban (is). Ezt a témát erősíti a minősített adat védelméről szóló törvényjavaslat általános vitájának kezdete is, mely a jelenleg zajló ügytől függetlenül is felvetné a titkosszolgálatok, az államtitkok és a pártpolitika viszonyának a kérdését. A törvényjavaslat témája és a nemrég kirobbant botrány tárgya nagyon közel állnak egymáshoz, így a plenáris ülésen zajló általános vita szükségszerűen aktuálpolitikai megvilágításba kerül.

 

A költségvetési törvényjavaslatot a kormány hétfőn délben nyújtja át a Házelnöknek, így erre a plenáris vitában csak korlátozottan tudnak, ám várhatóan fognak reagálni a pártok (különösen a múlt héten is adókérdésekről beszélő Fidesz). A héten viszont egyre nagyobb figyelmet fog kapni a szöveg, főként a MSZP és SZDSZ ellentéte miatt instabillá váló kisebbségi kormány helyzete, illetve az MSZP által indítandó gazdaságpolitikai kampány miatt.



Dátum Esemény
2008/09/22, hétfő Az Országgyűlés elfogadta a pártalapítványok költségvetési támogatásáról szóló törvény módosítását, miután az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek találta a költségvetési pénzek mandátumarányos elosztását. A döntés nyomán mostantól szavazatarányosan osztódik a költségvetési támogatás, így a nagy parlamenti pártok jól jártak, a kicsik rosszul; viszont a Harmadik Út (Jobbik-MIÉP) is kap valamennyi pénzt.
  A Fidesz továbbra is szerette volna, ha a parlamenti napirendet a Megegyezés című írás uralja, ugyanakkor a szocialisták ezt a szándékot minden létező fórumon visszaverték.
  Leszavazták Veres Jánosnak Katona Kálmán interpellációjára adott válaszát, mely az állami tulajdonú vízi közművekre vonatkozott. Veres János azt mondta, még nem döntötték el, hogy ezek a cégek részei lesznek-e majd az Új Tulajdonosi Programnak.
  Újra elfogadták a képviselők az államfő által megfontolásra visszaküldött Balaton-törvényt (349 támogató szavazattal).
  Gusztos Péter szerin szembement az SZDSZ-frakció Fodor Gáborral Megegyezés-ügyben, mert Fodorral ellentétben nem támogatják, hogy az írásról parlamenti szavazás legyen.
2008/09/23, kedd A nemzetbiztonsági bizottság meghallgatta Szilvásy György titokminisztert, aki ekkor beszélt a „polip-szerűen működő árnyék-titkosszolgálatról”.
  A vezérszónoki felszólalásokkal folytatódott a polgári törvénykönyv általános vitája. A Ptk. általános vitája többnyire a házasság kérdése körül forgott, hiszen a Fidesz legtöbb kifogása a családjogi részhez kötődik.
  A képviselők megkezdték a 2007 évi zárszámadás általános vitáját, az ülésen felszólalt az Állami Számvevőszék elnöke is. A héten elfogadták a GVH beszámolóját is.
  Szili Katalin találkozott Fülöp Sándorral, a jövő nemzedékek ombudsmanjával, és jelezte, hogy a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács üléseire minden alkalommal meg fogják őt hívni.
2008/09/24, szerda Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága meghallgatta Jóri Andrást, az adatvédelmi ombudsman-jelöltet, és első körben támogatta.
  Az ombudsman-jelölt meghallgatása után a Fidesz kivonult, mert nem akarta meghallgatni Szilvásy Györgyöt. Az alkotmányügyi bizottság bevonását egyébként a szocialisták egész héten szorgalmazták, ám sem Fidesz, sem az SZDSZ nem támogatta az ötletet, ráadásul Simicskó István nem akarta a saját bizottságát e célból összehívni.
  Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa gyermekjogi szakombudsmani intézményre tett javaslatot a miniszterelnöknél, a köztársasági elnöknél és a Ház elnökénél.
  A Kárpát-medencei magyar képviselők Fórumát és Szili Katalin támadta Jan Slota, amikor azt mondta, hogy a Magyar Koalíció Pártja képviselői "Katalina Sziliová Szlovákia területi egységének megbontását célzó utasításainak rendelik alá magukat".
2008/09/25, csütörtök Szilvásy György a megfigyelési ügyre vonatkozó bizonyítékokat adott át szocialista bizottsági tagoknak. A hét során a felvételek kikerültek a nyilvánosságba, kisebbik részüket a Fidesz, nagyobbik részüket pedig ismeretlenek tették elérhetővé.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384