Mi folyna a vezetékben?

2009-01-29

Az újságírók viszonylag kevés teret szenteltek a budapesti Nabucco-csúcsnak, és sok publicista szkeptikus hangot ütött meg. Különösen a jobboldali lapok szerzői kételkedtek a csúcs eredményességében.

Kóka János a csúcs megkezdése előtt megjelent írásában elsősorban az európai

> Publicisztikák
Kóka János: Nabucco: a 22-es csapdája (Hírszerző, 2009. január 26.) 
Máté T. Gyula: Mocsárgáz (Magyar Hírlap, 2009. január 28.) 
Tóth Levente: Kígyónak lábsó (Népszabadság, 2009. január 28.) Várkonyi Tibor: Sebtében (Népszava, 2009. január 28.) 
Ugró Miklós: Hiteles program (Magyar Nemzet 2009. január 28.)

gázhelyzetet elemezte, kisebb részben foglalkozott a csúcs, akkor még csak várható eredményeivel. A Népszabadság hasábjain Tóth Levente az energiatakarékosság fontosságára hívta fel a figyelmet, míg a Népszavában Várkonyi Tibor az ellenzék együttműködési hajlandóságát hiányolta.

A jobboldali lapok szerzői még szkeptikusabbnak bizonyultak: a tanácskozás értelmét teljes egészében megkérdőjelezték, és ezúttal is a miniszterelnök hitelességének hiányára hívták fel a figyelmet. 


Publicisztikák

Kóka János: Nabucco: a 22-es csapdája (Hírszerző, 2009. január 26.)

"A budapesti Nabucco-konferencia talán a legalkalmasabb időben ülteti tárgyalóasztalhoz az érintetteket."


(…) Tárgyalásból persze eddig is volt elég, csak épp a kézzelfogható eredmények hiányoznak. Megoldatlan kérdés a politikai támogatás ügye: míg a Gazprom mögött ott van az orosz politikai elit mindent elsöprő támogatása, a Nabucco európai "arcait" nehezen tudná bárki is megnevezni.

(…) A magyar parlament Nabucco bizottságának javaslatára ritkán látott politikai egyetértés alakult ki a pártok között: szükség van egy nemzetközi Védnöki Testület felállítására, amelynek tekintélyes tagjai sikerrel lobbizhatnak a Nabuccóért, Brüsszelben garanciát, a Kaszpi-régióban és más potenciális forrásországokban gázt kérve. E testület megadhatná a szükséges lökést a Nabucco építéséhez, és ennek támogatása lehetne a budapesti tárgyalások egyik komolyan vehető eredménye. 

Máté T. Gyula: Mocsárgáz (Magyar Hírlap, 2009. január 28.) 

"Nincs Nabucco. Nincs semmi. Illetve van. Szocialista árulás, van a mocsok, van a nihil."


(…) Felejtsük el nyugodtan. Nincs Nabucco. Nincs semmi. Lehetne alternatív gáz, jöhetne máshonnan, de nem jön. Gyurcsány Ferenc és barátai nem Moszkvával alkudtak meg. Pontosabban Vlagyimir Putyinnal megegyeztek, a Kreml megígérte: lesz gáz. Nem lett gáz. Nem lesz gáz. Nem azért, mert gonoszak vagy mert muszkák, hanem azért, mert ezt kérte tőlük a tárgyalópartner. Gyurcsány Ferenc, szocialista pártja s az állam, amelyből élnek. Működhetne, a csővezetékek onthatnák a gázt, ha megegyeztek volna Moszkvával. Nem tették.

(…) S most nem csak azért, mert az oroszok saját érdeküket nézik, avagy mert Keleten ronda esős időben senki sem akarja elveszíteni a fedelet a feje fölül – értve mindezt a szó szoros és politikai értelmében is. 

Tóth Levente: Kígyónak lábsó (Népszabadság, 2009. január 28.)


"Európa mert nagyot álmodni a mesés keletről hozzánk kígyózó Nabuccóval. Az álmokról nem szabad lemondani - de megvalósításukhoz rögeszmésen ragaszkodni sem érdemes. Hideg fejjel kell mérlegelnünk, mitől lesz meleg lakásainkban a legbiztosabban és a legolcsóbban. "


(…) A Nabuccóról nem is olyan régen Gyurcsány Ferenc azt nyilatkozta, hogy egyelőre az álmok birodalmába tartozik. Kapott is a nyakába rögtön, pedig nem tett mást, csak elmondta a vezeték őszödi beszédét. Kompenzál azóta rendesen, visszük a Nabucco-zászlót, Budapesten tartják az össznépi csőkonferenciát. Aztán majd csendben aláírjuk a még hiányzó szerződéseket az oroszok Ukrajnát elkerülő Déli áramlatában való részvételünkről.

(…) A kérdést eleve úgy kellene feltenni: miképpen mérsékelhető Európa energia- és gázigénye, és nem úgy: hogyan elégíthető ki biztonságosan Európa gázéhsége. Most ne jöjjön senki azzal, hogy a nagyfejűek hány határozatot hoztak már az EU-tagok energiafelhasználásának csökkentéséről. Mert ha a januári gázcirkusz valóban leverte volna a gázórát Brüsszelben, most nem Nabucco-konferenciát tartanának, hanem bejelentenének egy akkora hőszigetelési, energiatakarékossági programot, hogy abból még a Parlamentet is be lehetne borítani kőzetgyapottal. 

Várkonyi Tibor: Sebtében (Népszava, 2009. január 28.)

"Valójában jól jött az orosz Gazprom és Ukrajna viszálya, mert Európa, ha későn is, de fölébredt."


(…) Túl vagyunk azon a szakaszon, amikor azzal lehetett demagóg jelszavakat harsogni, hogy "Gyurcsány a Kreml foglya", sőt "előretolt ügynöke", mert a Nabucco iránt kezdetben langyosan érdeklődő nyugati közömbösség idején az orosz vezeték mellett is letette a garast. A Fidesz ekkor még külpolitikai szakértőjével, Németh Zsolttal is szembefordult, mert ő kapiskálta, miről is van szó, szemben csak lózungokat ismerő szűk látókörű társaival.

(…)A tegnap kezdődött budapesti nemzetközi Nabucco-értekezlet tehát minden túlzás nélkül stratégiai jelentőségű. És az a Gyurcsány Ferenc bejelentette kezdeményezés is, hogy amíg a mindig garanciákat kereső magántőke érdeklődése fölébred, az uniónak kellene megelőlegeznie a szükséges beruházási összegeket, hogy a tervezett vezeték valóság legyen. Ha a magyar jobboldali ellenzék túllépne szűk és önző napi politikai érdekein, őszintén támogatná a kormány javaslatait. 

Ugró Miklós: Hiteles program (Magyar Nemzet, 2009. január 28.)

"Gondoljunk bele, milyen kivételes érzék szükségeltetett a Nabucco projekt melletti időzített kiállásra."


Hiszen néhány hónapja a Nabucco nem volt több, mint egy álom, s ahogy a miniszterelnök úr oly szellemesen mondta: egy álommal nem lehet lakásokat fűteni. Később azt is megmondta, hogy nem álmokra, hanem projektekre van szükség, nyilván néhány ismerőse átállt a projekttüzelésre. Tegnap a Nabucco vezeték megépítésének legelszántabb híve volt, mert ő is szeretné megvalósítani álmait, főleg így, a fűtési szezon vége felé.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384