Tippeljen, és megmondjuk a választási eredményt

2009-04-16

Most már biztos: június 7-én nem lesz előrehozott választás, ezen a napon – a pécsi időközi választáson kívül – kizárólag az Európai Parlament 22 magyar képviselőjének megválasztására kerül sor Magyarországon. Az elkövetkező szűk két hónapban bizonyosan egyre több becslést fogunk hallani arról, hogy a pártok éppen aktuális támogatottsága vajon hány EP-mandátumot érhet. Ne hagyja, hogy félrevezessék, a Political Capital mandátumkalkulátora elvégzi Ön helyett a számításokat.

Az európai parlamenti választáson egész Magyarország egy választókerületet alkot, a mandátumokat viszonylag arányosan osztják el a legalább ötszázalékos támogatottságú pártok között. Ennél persze valamivel bonyolultabb a mandátumkiosztási mechanizmus, a Political Capital mandátumkalkulátorának köszönhetően azonban ezt nem kell tanulmányoznia: a beírt tippek alapján a kalkulátor azonnal megmondja, hogyan alakul a 22 EP-mandátum sorsa. Saját tippjein felül arra is választ kaphat, hogy a legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint milyen eredmény várható. 

A négy közvélemény-kutató intézet – biztos szavazókra vonatkozó – februári és márciusi felméréseit alapul véve, a mandátumkalkulátor szerint jelenleg roppant egyszerű a helyzet: a Fidesz 15-17, az MSZP 5-7 mandátumra számíthat, rajtuk kívül pedig egyetlen párt sem érné el az ötszázalékos küszöböt. (Vegyük figyelembe, hogy ezek a felmérések nem az európai parlamenti, hanem egy „most vasárnapi országgyűlési választás” pártpreferenciáit kutatták.) 

A kisebb pártok számára az ötszázalékos küszöb elérésén túl fontos lehet, hogy mekkora a különbség a két nagypárt között, a szavazatok mekkora része jut az öt százalék alatt teljesítő politikai erőknek, illetve, hogy rajtuk kívül hány párt lépi még át a küszöböt. Ezeknek a tényezőknek a változtatásával egészen eltérő a kisebb pártok esélye arra, hogy ne csak egy, hanem két mandátumot is megszerezzenek. 

Ha például a két nagypárt között 15 százalékpontos a különbség, illetve a szavazatok 12 százalékát is küszöb alatti pártokra adják, akkor a harmadik erőnek 7,4 százalékos teljesítmény is elég lehet a második mandátum megszerzéséhez. Ha viszont a két nagypárt között ennél kisebb a különbség, az elvesző szavazatok aránya pedig csak 3 százalékot tesz ki, a második mandátumért már a 8 százalékos teljesítmény is kevés lehet. A képletet tovább bonyolítja, ha még több párt ugorja meg a küszöböt. Kellemes esélylatolgatást kívánunk!

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384