Tippeljen, és megmondjuk a választási eredményt

2009-04-16

A június 7-i európai parlamenti választásokat megelőző szűk két hónapban bizonyosan egyre több becslést fogunk hallani arról, hogy a pártok éppen aktuális támogatottsága vajon hány EP-mandátumot érhet. Ne hagyja, hogy félrevezessék, a Political Capital mandátum kalkulátora elvégzi Ön helyett a számításokat.

Az európai parlamenti választáson egész Magyarország egy választókerületet alkot, a mandátumokat viszonylag arányosan osztják el a legalább ötszázalékos támogatottságú pártok között. Ennél persze valamivel bonyolultabb a mandátumkiosztási mechanizmus, a Political Capital mandátum kalkulátorának köszönhetően azonban ezt nem kell tanulmányoznia: a beírt tippek alapján a kalkulátor azonnal megmondja, hogyan alakul a 22 EP-mandátum sorsa. Saját tippjein felül arra is választ kaphat, hogy a legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint milyen eredmény várható.

A négy közvélemény-kutató intézet - biztos szavazókra vonatkozó - februári és márciusi felméréseit alapul véve, a mandátum kalkulátor szerint jelenleg roppant egyszerű a helyzet: a Fidesz 15-17, az MSZP 5-7 mandátumra számíthat, rajtuk kívül pedig egyetlen párt sem érné el az ötszázalékos küszöböt. (Vegyük figyelembe, hogy ezek a felmérések nem az európai parlamenti, hanem egy "most vasárnapi országgyűlési választás" pártpreferenciáit kutatták.)

A kisebb pártok számára az ötszázalékos küszöb elérésén túl fontos lehet, hogy mekkora a különbség a két nagypárt között, a szavazatok mekkora része jut az öt százalék alatt teljesítő politikai erőknek, illetve, hogy rajtuk kívül hány párt lépi még át a küszöböt. Ezeknek a tényezőknek a változtatásával egészen eltérő a kisebb pártok esélye arra, hogy ne csak egy, hanem két mandátumot is megszerezzenek.

Ha például a két nagypárt között 15 százalékpontos a különbség, illetve a szavazatok 12 százalékát is küszöb alatti pártokra adják, akkor a harmadik erőnek 7,4 százalékos teljesítmény is elég lehet a második mandátum megszerzéséhez. Ha viszont a két nagypárt között ennél kisebb a különbség, az elvesző szavazatok aránya pedig csak 3 százalékot tesz ki, a második mandátumért már a 8 százalékos teljesítmény is kevés lehet. A képletet tovább bonyolítja, ha még több párt ugorja meg a küszöböt. Kellemes esélylatolgatást kívánunk!

(A Hírszerző és a Political Capital egyaránt a Communications First csoport tagja.)

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384